גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנגדות בישראל לחבילת הנשק שמציעה ארה"ב

יו"ר של תעשייה ביטחונית ממלכתית: אולי כל הרעש נועד להסוות מכירת טכנולוגיות מתקדמות לשכנותינו? ■ המערכות בחבילה יימסרו לצה"ל רק בעוד שנה, בעוד שחלון ההזדמנויות להתקפה ישראלית על איראן ייסגר בתוך חודשים

בישראל מסתמנת התנגדות עזה לחבילת הנשק שמציעה לה ארה"ב. לחבילה ניתן פומבי ערב ביקורו של שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, בישראל, לפני 10 ימים, והיא היתה אחד מהנושאים המרכזיים על סדר יומו בפגישותיו בישראל. כך מוסר "דיפנס ניוז" בגיליונו החדש.

החבילה המוצעת, שמתוארת כאחת מעסקות הנשק הגדולות ביותר שיזמה וושינגטון במזה"ת, מקיפה מטוסי וי-22 (אוספרי), שממריאים אנכית אך משייטים במהירות גדולה יותר מזו של מסוק ומשמשים בעיקר להובלת חיילים; 135-KC, מטוסי תדלוק מהדור החדש; טילים להשמדת מערכות מכ"ם; ומכ"ם מתקדם למטוסי קרב. סלי נשק גדולים הוצעו גם לסעודיה ולאמירויות הערביות המאוחדות. השווי המצרפי של העסקות לשלוש המדינות הוא כ-10 מיליארד דולר, אך טרם ברור מה שווי סל הנשק לישראל.

כאשר הידיעה על החבילה לישראל פורסמה בראשונה, ציין "ניו-יורק טיימס", שאחת ממטרותיה היא להבטיח שישראל תוסיף לקיים את הצבא הטוב ביותר באזור כדי להרתיע את איראן ולהתמודד עם קשת רחבה של איומים. הייגל אמר, כי המטוסים והטילים יבטיחו את הייתרון האיכותי של ישראל ואת עליונותה האווירית בדור הבא. אך מתברר שמה שרואים בוושינגטון לא רואים בישראל.

על-פי הדיווח ב"דיפנס ניוז", מנהלים בתעשיות הביטחוניות ומומחים לענייני ביטחון בישראל תוקפים את החבילה המוצעת. הם טוענים שהיא לוותה בהרבה רעש ויחסי ציבור, אך בדיקה מקרוב מראה שאין בה הרבה מהות. המתנגדים טוענים כי לישראל אין תקציב לרכישות ענקיות כאלה ואף אין לה צורך מבצעי ביכולות שגלומות במערכות הנשק שבחבילה.

במסיבת עיתונאים משותפת עם שר הביטחון משה יעלון, ב-22 באפריל, אמר הייגל כי הוא ועמיתו הישראלי "מסכימים שארה"ב תעמיד לרשות ישראל מערכת של יכולות צבאיות מתקדמות... שארה"ב טרם מסרה לאף מדינה אחרת".

אך מקורות בישראל אמרו ל"דיפנס ניוז" כי הטענות שהשמיע הייגל מטעות. הם הביעו תמיהה על השפע החריג של פרסומים שיצאו מתוך דיונים על עסקות נשק אפשריות, שאפילו לא דווחו רשמית לקונגרס. בדרך כלל דיונים כאלה נערכים מאחורי דלתיים סגורות.

היו"ר של תעשייה ביטחונית בבעלות המדינה אמר לשבועון: "דבר אחד הוא להשמיע הבטחות גרנדיוזיות, אך האם היכולות האלה מיועדות רק לישראל? האם האמריקנים מוכנים למסור לנו את היכולות האלה לפי תנאים שיתנו מענה על צרכי הביטחון המיידיים שלנו?"

"אם התשובה היא לא, כפי שאני חושד", המשיך יו"ר החברה הביטחונית עלום השם, "אז אנו צריכים לשאול האם ידידינו האמריקנים הפיקו את כל הכותרות והרעש היח"צני כדי להצדיק מכירת טכנולוגיות מתקדמות לשכנותינו, וזו תהיה התפתחות מטרידה ביותר".

את מספר היו"רים של תעשיות ביטחוניות ממלכתיות בישראל ניתן לספור על אצבעות יד אחת (ולא יהיה צורך בכל האצבעות), אך ניסיון של "גלובס" למצוא מי היו"ר עלום השם שמצוטט בידיעה עלו בתוהו.

מקורות בארה"ב ובישראל אמרו ל"דיפנס ניוז" כי למרות כל הפרסומים בטרם עת, לא הושג שום הסכם בין שתי המדינות על חבילת הנשק המוצעת. דיונים על עלויות, כמויות, תנאים ומועדי מסירה יחלו רק בסוף מאי או תחילת יוני.

מקור ביטחוני אמריקני אמר: "שר ההגנה כנראה התכוון לומר (במסיבת העיתונאים עם יעלון), שכאשר ממשלת ישראל תהיה מוכנה, ארה"ב תקבל בברכה מכתבי בקשה ישראליים למערכות הכלולות בחבילה המוצעת".

גורמי תכנון בצה"ל ומנהלים בתעשיות הביטחוניות אף חולקים על טענתו של הייגל, שהמערכות בחבילה לישראל נועדו לישראל בלבד, אומר עוד השבועון. חמש מדינות מפעילות עתה מטוסי תדלוק מדגם 135-KC, ובכללן טורקיה וסעודיה. ומזווית אחרת, גורמים רשמיים בישראל מציינים שלפחות פעמיים בעשר השנים שחלפו לא מימשה ישראל הזדמנויות לרכוש מטוסי מכל בארה"ב בגלל העלויות האסטרונומיות שכרוכות בשידרוג מטוסי מכל מזדקנים ואיטיים.

גורמים ישראלים מציינים עוד, שהפנטגון ובל בואינג, יצרנית מטוסי אוספרי, בטקסאס, מנהלים זה יותר משנה מו"מ עם האמירויות הערביות המאוחדות למכירת המטוסים לצבא האמירויות, במאמץ למנוע סגירה הדרגתית של קו הייצור של אוספרי ב-2018.

מפקד זרוע היבשה בצה"ל תומך אמנם בשאיפתו של חיל האוויר לרכוש מטוסי אוספרי, אך המטכ"ל לא כלל את המטוס המריא אנכית ברשימת קדימויות הרכש בתכנית החומש הבאה שלו.

פקיד בכיר במשרד הביטחון אמר כי המשרד ידון "בכל מיני תרחישים (לרכש מטוסי אוספרי)... כדי לראות האם יהיה אפשר לדחות את תשלומים על המטוסים הראשונים שיימסרו לישראל". הוא צופה שעלות הרכש תהיה 800 מיליון דולר.

אולם, אומר "דיפנס ניוז", גם אם ארה"ב תספק לישראל מימון חירום לטווח קצר, תידרש לפחות שנה להתקין במטוסים יכולות חדשות ולתת להן את האישורים המתאימים בעוד שחלון ההזדמנויות להתקפה ישראלית על איראן צפוי להיסגר בעוד כמה חודשים. לפיכך מסתייגים מומחים ישראליים מטענות הפנטגון, שהחבילה לישראל משדרת אזהרה ברורה לאיראן.

עוד כתבות

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3%, ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה 8 שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

מתחם שיכון הרופאים בתל השומר / הדמיה: Arceffect Adi Bueno

החברה שזכתה במכרז הענק לפרויקט דיור להשכרה בתל השומר

אשטרום זכתה במכרז להקמת למעלה מאלף יחידות דיור בתל השומר, הוועדה המחוזית תדון בתוכנית הענק למתחם תחנת נגה בגבעתיים, שתי עסקאות מימון גדולות נחתמו בטבריה ובירושלים, וגם: המהלך החדש של משרד השיכון לטובת אזרחים הזכאים לסיוע בשכר דירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

משדר המתקפה האיראנית בערוץ 12 בחודש יוני / צילום: צילום מסך יוטיוב

המערכה האיראנית, גמר הגביע וערן זהבי: המשדרים הנצפים של השנה

שעות הצפייה בטלוויזה בישראל 2025 חזרו לרמות דומות לאלה שלפני המלחמה; תחילת המלחמה עם איראן הוכתרה כאירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר השנה ● בכנס בת"א הזהירו רגולטורים ונציגי תעשייה מהיעדר תכנון לאומי לחוות שרתים לבינה מלאכותית ● ולמרות האתגרים בענף התיירות, רשת מלונות חדשה מושקת בישראל ● אירועים ומינויים

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים