גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": נוחי דנקנר רק הרוויח זמן באי.די.בי

תמונת המצב באי.די.בי ביום שאחרי החלטת בית המשפט: מה יעשה דנקנר עם מרווח הנשימה שקיבל, האם הבנקים ילכו בכל זאת להסדר, ולמה ג'רמי בלאנק בכל זאת יכול להיות מרוצה

עוד פרק בסאגת אי.די.בי ובעלי החוב הסתיימה אתמול, כאשר השופט איתן אורנשטיין החליט למנות משקיף לאי.די.בי פתוח, שבשליטת נוחי דנקנר. דנקנר יצא מרוצה מבית המשפט, אך גם בקרב בעלי האג"ח באי.די.בי פתוח, בראשם ג'רמי בלאנק מקרן יורק ופסגות היו מרוצים. איך זה יכול להיות, ומה צפוי בפרקים הבאים בטלנובלת החובות של דנקנר.

הכדור עובר למזרחי טפחות

בראש סדר העדיפויות של דנקנר עומד קידום הסדר החוב באי.די.בי אחזקות ובגנדן, שבאמצעותה מחזיק דנקנר בשליטה בקבוצה. הסדרים אלו הם תנאי להשקעה של אדוארדו אלשטיין בקבוצה.

החלק הקל הוא עם בעלי האג"ח באי.די.בי אחזקות - שם כבר גובש עיקר ההסדר, ונותרו בעיקר הפרטים הטכניים. בזמן שפרטים אלו ייסגרו, דנקנר ימקד מאמצים להגעה להסדר עם הבנקים הנושים בגנדן: לאומי עם חוב של 450 מיליון שקל, ומזרחי טפחות עם חוב של 80 מיליון שקל. אף שלאומי הוא הנושה הגדול יותר, נראה כי הכדור עובר למזרחי טפחות.

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק עמינח, גיבשה בעבר מתווה להסדר בגנדן, שכלל מחיקה של 150 מיליון שקל (שליש מהחוב). מתווה זה עורר סערה ציבורית קשה, וגרם לרוסק עמינח להודיע על ביטולו.

כעת אין בין הצדדים מגעים. רוסק עמינח אמנם לא הפעילה את נשק יום הדין של הליכה לבית המשפט ומימוש ביטחונות, אך אין לה גם כוונה לגבש בשלב זה הסדר חוב, בוודאי כאשר היקף המזומן בהסדר הנוכחי צפוי להיות נמוך מההסדר הקודם שאותו ביטלה.

בהיעדר מגעים עם בנק לאומי, צפוי דנקנר למקד מאמצים להגעה להסדר מול מזרחי טפחות. אלי יונס, מנכ"ל הבנק, נכון לדון בהסדר, בתנאי שלא יהיו מחיקות, אלא פריסות חוב. לפי הערכות בין הצדדים החלו מגעים, ואלשטיין אף נפגש בביקורו האחרון בישראל עם בכירי הבנק.

השאלה המעניינת היא מה תעשה רוסק עמינח, בהנחה שדנקנר יגיע להסדר עם מזרחי טפחות ובעלי האג"ח? האם היא תתקע מקל בגלגלי ההסדר, או בסופו של דבר תיישר קו ותצטרף לשאר הנושים?

דנקנר שוב ינסה לממש

ההישג המרכזי של דנקנר אתמול בבית המשפט הוא בכך שהוא הרוויח זמן. הזמן הזה יאפשר לו לקדם מהלכים, שמטרתם לשפר את הנזילות באי.די.בי פתוח.

בכוונת דנקנר לנסות ולקדם שלושה מהלכים: הראשון הוא מכירת כלל ביטוח. בעבר ניסו בקבוצה לקדם מהלך של מכירת החברה לכור, אך ככל הנראה הסבירות לכך נמוכה, ובקבוצה יעדיפו את מכירתה לגורם שלישי (ככל הנראה קרן זרה).

מהלך נוסף שינסה דנקנר לקדם הוא מיזוג כור ודסק"ש. מהלך זה עלה וירד מהפרק כמה פעמים, וייתכן כי עכשיו ייעשה ניסיון נוסף להחיותו. אפשרות נוספת היא הכנסת משקיע זר לאי.די.בי פתוח. אמנם אין עומדים בתור כדי לבצע השקעה בקבוצה, אבל אם דנקנר הצליח לגייס משקיע לקומות העליונות והמסוכנות יותר בפירמידה, אולי הוא גם יצליח לגייס משקיע לקומה זו.

השלמת כל אחד מהמלכים הללו אינה טריוויאלית בכלל, אבל היא הכרחית. אם דנקנר יצליח להשלים מהלך אחד מבין השלושה, זה יקנה לו עוד זמן, והפעם יהיה זה זמן רב. מהלך שכזה ישפר את נזילות הקבוצה, ויסיר מהלחץ של הנושים.

אם לא יצליח באף אחד מהצעדים, לא נתפלא אם נראה אותו שוב בבית המשפט בקרוב, והפעם לא בטוח שהשופט ייתן לו הזמנות נוספת לנסות ולטפל בבעיות.

דריסת הרגל של בלאנק

בקרב קבוצת אי.די.בי יצאו מרוצים, ובתחושת ניצחון: איום ההשתלטות של קרן יורק על אי.די.בי פתוח הוסר. אלא שזה לא המצב. ג'רמי בלאנק מקרן יורק לא הגיש את הבקשה במטרה להשתלט על נכסי הקבוצה. המטרה של בלאנק פשוטה יותר: הוא בא לעשות סיבוב ולהרוויח על ההשקעה שעשה באג"ח הקבוצה. השתלטות על הנכסים היא דרך אחת, אבל גם אם דנקנר יצליח לשפר את נזילות הקבוצה, והאג"ח יחזרו להיסחר בתשואה סבירה, יהיה זה הישג ורווח נאה לבלאנק.

חוץ מזה, אין לזלזל בהחלטת השופט אתמול למנות משקיף לקבוצה. אמנם חגי אולמן, שמונה למשקיף, לא צפוי להיות גורם דומיננטי בקבוצה. סמכויותיו אינן גדולות. כמו כן, אי.די.בי פתוח כפופה לקובננטס רבים מול הבנקים, כך שממילא כל החלטה בקבוצה צריכה לעבור את אישורם.

יחד עם זאת, עצם מינוי המשקיף, והעובדה שהשופט מאלץ את אי.די.בי פתוח להידבר עם בעלי האג"ח, הם הישג, במיוחד בשל העובדה שאי.די.בי פתוח נחשבת רשמית לחברה סולבנטית, שלכאורה אין צורך בעירוב בית המשפט בהתנהלותה.

"בעבר נושה שפנה לבית המשפט בבקשה להתערב בחברה במצב דומה של אי.די.בי היה נדחה על הסף. נראה שמשהו השתנה, אולי זו האווירה הציבורית או גל הסדרי החוב, אך בבית המשפט הבינו שיש צורך בהתערבות גם לפני שהחברה מגיעה רשמית לחדלות פירעון", סיכם זאת גורם בשוק ההון.

הצל של דנקנר: נווט בחיל האוויר

כשהודיע אתמול שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, על מינויו של עו"ד חגי אולמן למשקיף בחברת אי.די.בי פתוח, היו באולם הדיונים מי ששאלו "חגי מי?". שמו של אולמן (45) אולי אינו מוכר לרבים, אך הניסיון המשפטי העשיר שצבר לאורך השנים מראה כי אולמן, נווט קרב במילואים בחיל האוויר, עשוי לנווט בהצלחה את דרכה של אי.די.בי לחוף מבטחים.

"בשלב הזה כל מה שיש לי לומר זה שאפעל כפי שהורה בית המשפט. אני עסוק בשלב הזה בלימוד החומר הרב, בפגישות עם הנוגעים בדבר, וכרגע לא נכון לומר דבר מעבר לכך", אמר היום אולמן לגלובס.

בהחלטת המינוי קבע השופט, כי התפקיד יכלול השתתפות בישיבות דירקטוריון החברה ויידוע מראש על פעולותיה. עם זאת, תפקיד המשקיף הוא תפקיד אמורפי למדי, ואולמן יצטרך לעצב אותו ולצקת בו תוכן. הוא יעשה זאת בהתאם למה שיגלה אחרי שיבצע בדיקה ראשונית של החברה. כך, למשל, אם אולמן ימצא שהביקורת של בית המשפט על הממשל התאגידי הלקוי של החברה היא נכונה, אחד התפקידים המרכזיים שלו יהיה לשפר את הממשל התאגידי בחברה.

שימש ככונס בתיק חפציבה

אולמן, שותף במשרד עורכי הדין יהודה רווה ושות', משמש זה שנים כראש מחלקת חדלות הפירעון של המשרד. בשנים האחרונות הוא מונה על ידי בתי המשפט לשורה של תפקידי פיקוח מטעמו בהליכי פירוק, כינוס והסדרי נושים.

בין היתר שימש אולמן כחוקר לנסיבות קריסתה של רשת "אייס אוטו דיפו". בדוח שהגיש אולמן באוקטובר אשתקד הוא העלה תהיות ביחס להתנהלות בעלי השליטה והדירקטוריון ברשת, במיוחד בנוגע לפירעון הלוואת בעלים בסך של כ-27 מיליון שקל במהלך שנת 2011, באופן שלא אפשר את המשך פעילות החברה ב-2012.

עם זאת, אולמן הדגיש בדוח, כי לא נמצאה "כל טענה - ודאי שלא טענה מבוססת לעת הזו - לעושק החברה או לנטילת דבר מה מאת החברה על ידי בעלי השליטה בה - משה גאון".

קודם לכן שימש אולמן כנאמן לגיבוש וביצוע הסדר נושים בחברת אאורה השקעות, והביא לכך שיעקב אטרקצ'י זכה בהתמחרות על רכישת השליטה (90%) בחברה האם אאורה השקעות, תמורת 3.5 מיליון שקל. נוסף על כך שימש אולמן בשנים האחרונות כנאמן בחברת קמור, אשר נמצאת בימים אלה בהקפאת הליכים, כנאמן לביצוע הסדר הנושים בתיק חברת הבנייה רמט, ומשנת 2007 הוא שימש ככונס נכסים ליותר מ-1,000 יחידות דירות בתיק חפציבה. במסגרת זו, ביצע אולמן הסדרים מורכבים, ניהול והשלמת הפרויקטים לבנייה. הוא היה גם נאמן לביצוע הסדר נושים בקבוצת "בנין" בשנים 2011-2012.

לאולמן תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן. הוא סיים קורס טיס ושירת כנווט מבצעי בחיל האוויר. כיום הוא משרת במילואים בדרגת רס"ן כמדריך וממיין חניכים בקורס טיס.

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

האזהרה של חברת הסייבר על סנסציית 80 מיליון הדולר של מאור שלמה

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים