גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": נוחי דנקנר רק הרוויח זמן באי.די.בי

תמונת המצב באי.די.בי ביום שאחרי החלטת בית המשפט: מה יעשה דנקנר עם מרווח הנשימה שקיבל, האם הבנקים ילכו בכל זאת להסדר, ולמה ג'רמי בלאנק בכל זאת יכול להיות מרוצה

עוד פרק בסאגת אי.די.בי ובעלי החוב הסתיימה אתמול, כאשר השופט איתן אורנשטיין החליט למנות משקיף לאי.די.בי פתוח, שבשליטת נוחי דנקנר. דנקנר יצא מרוצה מבית המשפט, אך גם בקרב בעלי האג"ח באי.די.בי פתוח, בראשם ג'רמי בלאנק מקרן יורק ופסגות היו מרוצים. איך זה יכול להיות, ומה צפוי בפרקים הבאים בטלנובלת החובות של דנקנר.

הכדור עובר למזרחי טפחות

בראש סדר העדיפויות של דנקנר עומד קידום הסדר החוב באי.די.בי אחזקות ובגנדן, שבאמצעותה מחזיק דנקנר בשליטה בקבוצה. הסדרים אלו הם תנאי להשקעה של אדוארדו אלשטיין בקבוצה.

החלק הקל הוא עם בעלי האג"ח באי.די.בי אחזקות - שם כבר גובש עיקר ההסדר, ונותרו בעיקר הפרטים הטכניים. בזמן שפרטים אלו ייסגרו, דנקנר ימקד מאמצים להגעה להסדר עם הבנקים הנושים בגנדן: לאומי עם חוב של 450 מיליון שקל, ומזרחי טפחות עם חוב של 80 מיליון שקל. אף שלאומי הוא הנושה הגדול יותר, נראה כי הכדור עובר למזרחי טפחות.

מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק עמינח, גיבשה בעבר מתווה להסדר בגנדן, שכלל מחיקה של 150 מיליון שקל (שליש מהחוב). מתווה זה עורר סערה ציבורית קשה, וגרם לרוסק עמינח להודיע על ביטולו.

כעת אין בין הצדדים מגעים. רוסק עמינח אמנם לא הפעילה את נשק יום הדין של הליכה לבית המשפט ומימוש ביטחונות, אך אין לה גם כוונה לגבש בשלב זה הסדר חוב, בוודאי כאשר היקף המזומן בהסדר הנוכחי צפוי להיות נמוך מההסדר הקודם שאותו ביטלה.

בהיעדר מגעים עם בנק לאומי, צפוי דנקנר למקד מאמצים להגעה להסדר מול מזרחי טפחות. אלי יונס, מנכ"ל הבנק, נכון לדון בהסדר, בתנאי שלא יהיו מחיקות, אלא פריסות חוב. לפי הערכות בין הצדדים החלו מגעים, ואלשטיין אף נפגש בביקורו האחרון בישראל עם בכירי הבנק.

השאלה המעניינת היא מה תעשה רוסק עמינח, בהנחה שדנקנר יגיע להסדר עם מזרחי טפחות ובעלי האג"ח? האם היא תתקע מקל בגלגלי ההסדר, או בסופו של דבר תיישר קו ותצטרף לשאר הנושים?

דנקנר שוב ינסה לממש

ההישג המרכזי של דנקנר אתמול בבית המשפט הוא בכך שהוא הרוויח זמן. הזמן הזה יאפשר לו לקדם מהלכים, שמטרתם לשפר את הנזילות באי.די.בי פתוח.

בכוונת דנקנר לנסות ולקדם שלושה מהלכים: הראשון הוא מכירת כלל ביטוח. בעבר ניסו בקבוצה לקדם מהלך של מכירת החברה לכור, אך ככל הנראה הסבירות לכך נמוכה, ובקבוצה יעדיפו את מכירתה לגורם שלישי (ככל הנראה קרן זרה).

מהלך נוסף שינסה דנקנר לקדם הוא מיזוג כור ודסק"ש. מהלך זה עלה וירד מהפרק כמה פעמים, וייתכן כי עכשיו ייעשה ניסיון נוסף להחיותו. אפשרות נוספת היא הכנסת משקיע זר לאי.די.בי פתוח. אמנם אין עומדים בתור כדי לבצע השקעה בקבוצה, אבל אם דנקנר הצליח לגייס משקיע לקומות העליונות והמסוכנות יותר בפירמידה, אולי הוא גם יצליח לגייס משקיע לקומה זו.

השלמת כל אחד מהמלכים הללו אינה טריוויאלית בכלל, אבל היא הכרחית. אם דנקנר יצליח להשלים מהלך אחד מבין השלושה, זה יקנה לו עוד זמן, והפעם יהיה זה זמן רב. מהלך שכזה ישפר את נזילות הקבוצה, ויסיר מהלחץ של הנושים.

אם לא יצליח באף אחד מהצעדים, לא נתפלא אם נראה אותו שוב בבית המשפט בקרוב, והפעם לא בטוח שהשופט ייתן לו הזמנות נוספת לנסות ולטפל בבעיות.

דריסת הרגל של בלאנק

בקרב קבוצת אי.די.בי יצאו מרוצים, ובתחושת ניצחון: איום ההשתלטות של קרן יורק על אי.די.בי פתוח הוסר. אלא שזה לא המצב. ג'רמי בלאנק מקרן יורק לא הגיש את הבקשה במטרה להשתלט על נכסי הקבוצה. המטרה של בלאנק פשוטה יותר: הוא בא לעשות סיבוב ולהרוויח על ההשקעה שעשה באג"ח הקבוצה. השתלטות על הנכסים היא דרך אחת, אבל גם אם דנקנר יצליח לשפר את נזילות הקבוצה, והאג"ח יחזרו להיסחר בתשואה סבירה, יהיה זה הישג ורווח נאה לבלאנק.

חוץ מזה, אין לזלזל בהחלטת השופט אתמול למנות משקיף לקבוצה. אמנם חגי אולמן, שמונה למשקיף, לא צפוי להיות גורם דומיננטי בקבוצה. סמכויותיו אינן גדולות. כמו כן, אי.די.בי פתוח כפופה לקובננטס רבים מול הבנקים, כך שממילא כל החלטה בקבוצה צריכה לעבור את אישורם.

יחד עם זאת, עצם מינוי המשקיף, והעובדה שהשופט מאלץ את אי.די.בי פתוח להידבר עם בעלי האג"ח, הם הישג, במיוחד בשל העובדה שאי.די.בי פתוח נחשבת רשמית לחברה סולבנטית, שלכאורה אין צורך בעירוב בית המשפט בהתנהלותה.

"בעבר נושה שפנה לבית המשפט בבקשה להתערב בחברה במצב דומה של אי.די.בי היה נדחה על הסף. נראה שמשהו השתנה, אולי זו האווירה הציבורית או גל הסדרי החוב, אך בבית המשפט הבינו שיש צורך בהתערבות גם לפני שהחברה מגיעה רשמית לחדלות פירעון", סיכם זאת גורם בשוק ההון.

הצל של דנקנר: נווט בחיל האוויר

כשהודיע אתמול שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, על מינויו של עו"ד חגי אולמן למשקיף בחברת אי.די.בי פתוח, היו באולם הדיונים מי ששאלו "חגי מי?". שמו של אולמן (45) אולי אינו מוכר לרבים, אך הניסיון המשפטי העשיר שצבר לאורך השנים מראה כי אולמן, נווט קרב במילואים בחיל האוויר, עשוי לנווט בהצלחה את דרכה של אי.די.בי לחוף מבטחים.

"בשלב הזה כל מה שיש לי לומר זה שאפעל כפי שהורה בית המשפט. אני עסוק בשלב הזה בלימוד החומר הרב, בפגישות עם הנוגעים בדבר, וכרגע לא נכון לומר דבר מעבר לכך", אמר היום אולמן לגלובס.

בהחלטת המינוי קבע השופט, כי התפקיד יכלול השתתפות בישיבות דירקטוריון החברה ויידוע מראש על פעולותיה. עם זאת, תפקיד המשקיף הוא תפקיד אמורפי למדי, ואולמן יצטרך לעצב אותו ולצקת בו תוכן. הוא יעשה זאת בהתאם למה שיגלה אחרי שיבצע בדיקה ראשונית של החברה. כך, למשל, אם אולמן ימצא שהביקורת של בית המשפט על הממשל התאגידי הלקוי של החברה היא נכונה, אחד התפקידים המרכזיים שלו יהיה לשפר את הממשל התאגידי בחברה.

שימש ככונס בתיק חפציבה

אולמן, שותף במשרד עורכי הדין יהודה רווה ושות', משמש זה שנים כראש מחלקת חדלות הפירעון של המשרד. בשנים האחרונות הוא מונה על ידי בתי המשפט לשורה של תפקידי פיקוח מטעמו בהליכי פירוק, כינוס והסדרי נושים.

בין היתר שימש אולמן כחוקר לנסיבות קריסתה של רשת "אייס אוטו דיפו". בדוח שהגיש אולמן באוקטובר אשתקד הוא העלה תהיות ביחס להתנהלות בעלי השליטה והדירקטוריון ברשת, במיוחד בנוגע לפירעון הלוואת בעלים בסך של כ-27 מיליון שקל במהלך שנת 2011, באופן שלא אפשר את המשך פעילות החברה ב-2012.

עם זאת, אולמן הדגיש בדוח, כי לא נמצאה "כל טענה - ודאי שלא טענה מבוססת לעת הזו - לעושק החברה או לנטילת דבר מה מאת החברה על ידי בעלי השליטה בה - משה גאון".

קודם לכן שימש אולמן כנאמן לגיבוש וביצוע הסדר נושים בחברת אאורה השקעות, והביא לכך שיעקב אטרקצ'י זכה בהתמחרות על רכישת השליטה (90%) בחברה האם אאורה השקעות, תמורת 3.5 מיליון שקל. נוסף על כך שימש אולמן בשנים האחרונות כנאמן בחברת קמור, אשר נמצאת בימים אלה בהקפאת הליכים, כנאמן לביצוע הסדר הנושים בתיק חברת הבנייה רמט, ומשנת 2007 הוא שימש ככונס נכסים ליותר מ-1,000 יחידות דירות בתיק חפציבה. במסגרת זו, ביצע אולמן הסדרים מורכבים, ניהול והשלמת הפרויקטים לבנייה. הוא היה גם נאמן לביצוע הסדר נושים בקבוצת "בנין" בשנים 2011-2012.

לאולמן תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר אילן. הוא סיים קורס טיס ושירת כנווט מבצעי בחיל האוויר. כיום הוא משרת במילואים בדרגת רס"ן כמדריך וממיין חניכים בקורס טיס.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מתחזקות; מניות הסייבר ממשיכות לאבד גובה

ה-S&P 500 יורד בכ-0.8% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● נובו נורדיסק צוללת בקרוב ל-15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

15 מיליון דולר על ראשו: ברון הסמים הכי חזק במקסיקו חוסל, והמדינה בוערת

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה