גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,001 מילים על עתיד האנושות

המוזיקאי בריאן אינו חושף במכתב מרגש לכלכלן וההוגה נשים טאלב דרך מחשבה חדשה ומאתגרת על כמה דברים שמובנים מאליהם לרבים מאיתנו

נדיר שאנו מפקפקים באופן שבו דברים סביבנו מתפתחים. אין הכוונה למחסור בביקורת כלפי תהליכים בעולם, כזו יש ובשפע, אולם נדמה כי אנחנו מקבלים בקלות רבה מדי את תוצאות מעשינו והחלטותינו כבני אדם. כמו האבולוציה של יצורים ביולוגיים, דרך מחשבה שהאדם המערבי החילוני מקבל כמובנת מאליה, כך אנו מתייחסים גם לתוצאות של עמדות שנקטנו והחלטות שקיבלנו.

בבחינת: "זה המצב? כנראה שאין ברירה, כנראה שכך היה אמור לקרות - כלומר, ההשלכות המועדפות התרחשו בפועל". אך מה אם הדרך בה אנו, כחברה אנושית, מקבלים החלטות - היא שגויה מיסודה? מה אם אותה "אבולוציה של החלטות", אינה ברירת מחדל ולא עומדת שכם אל שכם עם האבולוציה הביולוגית?

במכתב מרתק ששלח ב-30 באפריל 2013 המוזיקאי בריאן אינו להוגה נסים טאלב, עולות סוגיות מעניינות ביותר לגבי האופן בו אנו מביטים על העולם דרך עיניים אנושיות ביקורתיות, כולל הדרך בה אנו מתייחסים למושגים כמו חוזק של מערכות שונות ומידת השבריריות של החלטות שאנו מקבלים, מושגים החוזרים בהגותו של טאלב.

על טאלב עצמו נדמה שאין צורך להכביר מילים. מדובר באחד האנשים המשפיעים בעולם של אחרי המשבר הכלכלי של 2008, שחיבר את רבי המכר "תעתועי האקראיות" ו"הברבור השחור", בהם הוא מציג את התזה שלו באשר למקומם של המזל והאקראיות בעולם הכלכלה, ובחיי בני אדם בכלל. לא מפליא גם שמי שכותב את המכתב לטאלב הוא אינו - מוזיקאי, מפיק, אמן ויזואלי, חבר להקת רוקסי מיוזיק בשנות השבעים ובאופן כללי "אאוטסיידר" שהיה מעורב לאורך השנים בתחומים שונים ומעניינים. לכל אורך הקריירה שלו היה אינו חלוץ בכל תחום בו הוא נגע, במיוחד בתחום המוזיקה האלקטרונית והאמביינט.

המכתב שכתב לטאלב חושף דרך מחשבה מאתגרת, ומציע מחשבה נוספת על דברים שמובנים מאליהם לרבים מאיתנו.

מאת: בריאן אינו, לונדון

אל: נסים ניקולאס טאלב, ניו יורק

30 באפריל 2013

נסים היקר,

כולנו רגילים לרעיון לפיו פעולות ומחשבות מקבלות ערכים שונים כשאנו מרחיבים את ה"תמונה" שבתוכה אנו ממסגרים אותן. אנו מבינים שדבר כלשהו שהגיוני במסגרת צרה, עשוי להיות פחות הגיוני במסגרת רחבה יותר: זה בסדר לזרוק את הזבל שלך בנהר כל עוד אינך חושב יותר מדי על האנשים במורד הנהר. אם תחשוב עליהם, אולי תחליט להפסיק עם זה. ממשלה חייבת להיות התהליך שדרכו שיקולים חופפים של "התמונה הכוללת" מתנהלים: ממשלה טובה צריכה לגרום לאמפתיה להיות פרקטית.

אכן, "מעגל האמפתיה" הגאוגרפי שלנו גדל עשור אחרי עשור: לפני מאה שנה היה בלתי אפשרי לדמיין מיליוני בני אדם מגייסים מאות מיליוני ליש"ט עבור קורבנות צונאמי בצד השני של העולם - בני אדם לא מוכרים להם ושאותם כמעט בוודאות לעולם לא היו פוגשים. מבחינה גאוגרפית, אנו שוכנים בתמונה גדולה הרבה יותר מבעבר, ואנו מרגישים את החיבור הפנימי ההדדי שלנו בתוכה.

יחד עם זאת, במונחים של זמן, נראה שהתמונה מצטמצמת. תשומת הלב הציבורית מתמקדת יותר ויותר בעתיד הקרוב מאוד: עסקים חיים בפחד מהשורה התחתונה ומהתוצאות הרבעוניות, בעוד פוליטיקאים רועדים מסקרי דעת הקהל של מחר, ומגבשים מדיניות על פיהם. שמענו סיפורים על חקלאים ששתלו עצי זית או כרמים עבור הנכדים שלהם שימסקו ויבצרו אותם, או על יערנים שטיפחו חורשות של עצי אלון כדי להחליף גג כנסיה מאות שנים לאחר מכן, אבל בגדול, אנו כבר לא עושים זאת. אנו מעורבים פחות בעתיד שלנו מכפי שאבותינו היו.

קו האופק העתידי המצטמצם הזה מלווה במבט אחורה שמצטמק במידה שווה. אנו מוצאים את עצמנו עם דעות קדומות והערכות שגובשו בפזיזות ובאמוציונליות נכון לאותו הזמן, שלא זוכות למחשבה נוספת או הערכה מחודשת, טובעות תחת זרם חסר רחמים של סיפורים חדשים ופאניקה. נראה שאנו כל כך שקועים ברשמים חדשים שאין לנו זמן לעכל את ההיסטוריה שלנו.

בכדי להדגים זאת, חשוב על כח גרעיני. התחל עם פוקושימה, המילה הנוראה הזו. כתוצאה מדיווחים תקשורתיים נרגשים יתר על המידה ("סיפור מעולה!", שמעתי עיתונאי אחד אומר) המילה הבודדת הזו כנראה חרצה את גורל הכח הגרעיני לדור הקרוב, כשלמעשה התאונה לא גרמה למקרי מוות הקשורים לקרינה (וישנו ספק אם היא תגרום לסטייה סטטיסטית נראית לעין של מקרי סרטן). במזימה שנראית כמעט לא הוגנת, מרבית הקבוצות הירוקות לא הצליחו להבין זאת - היא הייתה תעמולה יותר מדי טובה עבורן מכדי שיתנו לעובדות להפריע להן, וכמובן שהעיתונות אף פעם לא חזרה לנושא עם כתבות המשך מתוקנות. היא הפכה לאחד מאותם פרטים קטנים של חכמה ברורה מאליו, ולגמרי שגויה:

גרעיני=פוקושימה=קטסטרופה.

האי-חכמה הזו שיכנעה את גרמניה הירוקה להתחיל לפרק את הכורים הגרעיניים שלה - דבר שמשמעותו יותר מפעלים המונעים על ידי פחם. גם יפן ודאי תחזור לפחם. אפילו גרינפיס יסכימו שפחם הוא האופציה הגרועה ביותר, למרות שהם יטענו שניתן למלא את המחסור באנרגיה מתחדשת. אי אפשר, לא עכשיו וכנראה שגם לא בעשורים הקרובים. בינתיים - ויכול להיות שזה יהיה בינתיים ארוך - נשתמש בפחם. זה זול ומאוד, מאוד מלוכלך.

כך שהקטסטרופה האמיתית של פוקושימה היא העתיד, המחכה לנו בצורה של CO2 אטמוספרי רב הרבה יותר. תגובת יתר אמוציונלית לסערה תקשורתית הביאה להחלטה רעה מאוד בעלת השלכות גלובליות לטווח הארוך. מדובר בתרחיש קלאסי של "איך לא לעשות". האם כך יראה העתיד שלנו - ננוע מפאניקה אחת לאחרת, בבלבול של "רק להתמודד", ללא התועלת שבתמונה המתרחבת אל העתיד שבה נמסגר את פעולותינו? מה יעזור לנו לצאת מהמלכודת הזו?

לחקלאי הזיתים ובוני הכנסיות הנ"ל היה משהו שלנו אין: הכרה בכך שהעתיד ככל הנראה יהיה דומה להווה. לעומת זאת, אנו יכולים להיות בטוחים שזה לא יהיה כך. כך שהשאלה היא למעשה זו: איך אנו יכולים בכלל לחשוב על לעצב עתיד שאיננו יכולים לדמיין?

במקרים בהם חשבנו ברצינות על הטווח הארוך בצורה כלשהי, המאמצים שלנו נטו עד כה לעבר פתרונות "חסונים": אם איננו יכולים לחזות את העתיד, נתגונן מפניו על ידי בניה של מבנים סופר-חסונים. דוגמה לפילוסופיה הזו היא פרויקט העל שנזנח זה מכבר לאחסון הפסולת הגרעינית של ארה"ב בהר יוקה (Yucca Mountain במדינת נבאדה, נ.נ). הוא תוכנן כך שיוכל לעמוד בפני כל דבר שהיקום יוכל לזרוק עליו (או למעשה כל דבר שהמתכננים שלו יכלו להעלות על הדעת, שזה די שונה). לא הייתה לו כל יכולת הסתגלות: זה היה מבצר חזק, בלתי פגיע, הדורש תחזוקה בלתי פוסקת. אך כפי שציינת, "חזק" אינו באמת ההיפך משביר, אלא נקודה על הספקטרום שבין "שביר" ל"אנטי שביר". הפרויקט ננטש בשל סיבות פוליטיות ועדיין מתייחסים לבעיית הפסולת ככזו שלא נפתרה.

עם זאת, בינתיים הפסולת מאוחסנת: בתופים ענקיים לצד המפעלים עצמם. היחס לכך הוא כאל צעד זמני, אך ייתכן שיתגלה שמדובר בפתרון טוב יותר. לדעתי הדבר רומז על הפתרון. בצורה זו, ניתן להגיע בקלות לחומר במקרה שרעיונות טובים יותר לאחסון או מחזור יופיעו באלפי השנים הקרובות (אפילו סביר, היה עלי לחשוב … ודאי יש ברבורי זהב בנוסף לברבורים שחורים). כך האפשרות לאימוץ של פתרונות טובים יותר, אם כאלה יופיעו, נשארת פתוחה. בנוסף, בשל העובדה שהיא די מפוזרת ולא מרוכזת במקום אחד, ניתן לראות בכך עשרות ניסויים נפרדים באחסון של פסולת, בו זמנית. חלקם יהיו טובים יותר מאחרים: תתרחש אבולוציה. במובן הזה זה נראה לי כמו פתרון יותר אנטי שביר. בנוף משתנה יש צורך בהתפתחות דינמית - האפשרות של להריץ מספר פתרונות בו זמנית, ולתת לטובים יותר לנצח.

אך יש תאבון פסיכולוגי עצום לפתרונות חסונים: מאוד טבעי לחשוב שהדרך הטובה ביותר להגן על כל מערכת שהיא היא על ידי הקשחתה כך שיהיה בלתי ניתן לערער אותה. זה נראה כמו אסטרטגיה טובה, בין היתר מפני שהיא כרוכה בפעילות שאנו יכולים למדוד - ואנו נוטים לבטוח בדברים אם אנו חושבים שעיצבנו אותם (ולא אם הם התפתחו על ידי תהליך כלשהו שאותו איננו מבינים כל כך) ואם אנחנו יכולים לחבר אליהם המון מספרים. הבעיה היא ש"חזק" עובד רק אם האיומים למערכת ניתנים לחיזוי - אם אתה יודע מפני מה להקשיח. העובדה היא שאיננו יודעים - ותהליך ההקשחה עצמו מקטין את היכולת להתפתח באופן דינמי.

הסוגיה הגרעינית - שבה השתמשתי במכתב זה כדוגמה - היא רק אחת מני רבות בהן יכולתי לבחור. העובדה היא שאנו ניצבים בפני בעיות מורכבות רבות הקשורות זו בזו, ושדורשות מאיתנו לנקוט עמדות עכשיו. ברמה מסויימת, העמדה הזו תהיה חייבת להיות "בואו נאלתר", מכיוון שיש גבול מובהק לכמה טוב אנו יכולים לחזות דברים. סידורי האחסון הגרעיני הנהוגים כיום בארה"ב דה-פקטו הינם דוגמאות ל"בואו נאלתר", ובמקרה הזה נדמה שהם לא סידורים יותר-מדי-רעים. אך ל"בואו נאלתר" יש מגבלות: ייתכן שאנו זקוקים לכלי נשק אינטלקטואלים נוספים בארסנל שלנו, ללא קשר לכמה טובים נהיה באלתור.

איחולים לבביים,

בריאן

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

תיקון והתנצלות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"