גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מופע החיל והרעדה

אז S&P הורידה את הדירוג האשראי של ישראל במטבע מקומי. אז מה?

אז S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל במטבע מקומי. אז מה? רייטינג שמייטינג.

אולי נפסיק כבר עם מופע החיל והרעדה הזה של ממשלות, נגידים, כלכלנים ואנליסטים בארץ ובעולם, "בהמתנה ל-" ו"בתגובה ל-" מוצא פיהן של שלושת סוכנויות דירוג האשראי המובילות? עם הרקורד ההזוי שלהן, וחלקן במיתון הגלובלי המלווה אותנו עד עצם היום הזה, למה עוד מקשיבים להן בכלל? עליהן לשנות את המודל העסקי שלהן, או לפשוט את הרגל! זה צודק. זה הגיוני. זה נדרש.

תסלח לי ד"ר קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל, שכבודה במקומו מונח. דעתה המקצועית נגד הגדלת הגרעון, מובן שצריכה להישמע ואף נדרשת מתוקף תפקידה. אך התבססותה על הורדת הרייטינג ע"י S&P כ"סימוכין" לגיטימי לשאר הנתונים של המשק, מדאיגה ביותר. בזכות החשיבות שמייחסים ד"ר פלוג ועמיתיה בארץ ובעולם, סוכנויות הרייטינג עדיין עומדות על תילן, למרות שדינן היה צריך להיגזר, לחומרה, זה מכבר.

הרי כבר הוכח באותות ובמופתים שסוכנויות דירוג האשראי המובילות נעדרות מקצוענות, יושרה או אובייקטיביות, ומהוות את אחד המרכיבים המעוותים ביותר של שוק ההון. אז הגיע הזמן לנתץ את הטאבו הזה, להפסיק להתנהל אוטומטית - ולהעמיד עובדות על דיוקן.

לצורך כך, נפצח בשאלון טריוויה קצר. בין הפותרים נכונה יוגרלו פרסים בדירוג טריפל A.

שאלה מס' 1: כמה סוכנויות דירוג אשראי יש בעולמנו הגדול והקסום?

בהינתן שקיימים מיליוני תאגידים בעולם, וכמאתיים מדינות, לבטח חושב לו ההדיוט שמספר הסוכנויות תואם. אז זהו שלא. התשובה: שלוש מרכזיות - S&P (מעלות, בארץ), מודי'ס (מידרוג, בארץ) ופיץ'. ליתר דיוק: רק שלוש. הייתם מאמינים? אגב, הדירוגים שלהן בדרך כלל די דומים ואם אחת מורידה/מעלה דירוג, האחרות בדרך כלל עוקבות אחריה. הנקרא להן, סתם לצורך הדיון, טריאופול? הבה!

שאלה מס' 2: מי משלם עבור ביצוע דירוג האשראי התאגידי ע"י אותן שלוש סוכנויות?

אני שומעת לחשושים בכיתה. אבקש לא לנחש. רק מי שלמד את החומר, ורק בהצבעה. התשובה היא: נכון! התאגידים המנפיקים את האג"חים, בעצמם! רגע, אני רואה שכמה מן התלמידים מתקשים בהבנה. ובצדק. זה דורש הבהרה. הנה שוב, לאט וברור: מי שצפוי להרוויח מדירוג גבוה, כי יוכל להציע תשואות נמוכות על האג"ח שלו (כי התשואה היא ביחס הפוך לסיכון), הוא זה שמשלם את החשבון לסוכנות המקנה לו את הדירוג; שלגמרי במקרה עשוי לצאת גבוה.

אבל אל נא תבינו לא נכון. אין פה האשמה בזדון. ממש לא. הניסיון מעלה שלרוב הסיפור הוא הרבה יותר בנאלי. ולכן גם הרבה יותר מדאיג. חזקה עליי שהאנליסטים בכל שלוש הסוכנויות הם צדיקים גמורים, ההורגים עצמם באוהלה של וול סטריט. אלא מה? הם בשר ודם. וככאלה, הם מוטים לחשיבה קבוצתית (groupthink) ולהטיות הנובעות מסקסיות שם התאגיד ו/או שם המשפחה של העומד בראשו.

אם בבנקים זה קורה, ובהם יש ועדות אשראי שאמורות להיות לא-מוטות, בנוסף לרגולציה החיצונית מטעם המדינה, למה שלא יקרה בסוכנויות הדירוג שהן גופים מסחריים עצמאיים, ללא כל פיקוח חיצוני?

כדי לבדוק את התיזה, שמא אנו חושדים בכשרים, אין טוב מאשר לבדוק את העובדות. לשם כך, נעבור כעת לשלב השאלה הזהה. למיטיבי לכת בלבד.

שאלה מס' 3: למי נתנו אותן סוכנויות הדירוג רייטינג גבוה ומנותק מן המציאות בעשור האחרון?

התשובה היא מאירת עיניים במיוחד, אך גם ארוכה כאורך הגלות, ולכן נדגום בלבד: רייטינג מופלא, עד רגע הקריסה ממש ניתן לאנרון (וסביר שגם לארתור אנדרסן, שהיתה פירמת ראיית החשבון שלה ומה-Big 8 המקוריים), ל-ליהמן בראד'רס, ל- AIG (שחולצה ע"י הממשל האמריקאי) והדובדבן שבקצפת - לאג"ח המגובות במשכנתאות סאב-פריים, שמהן החל להתגלגל המיתון הגלובאלי.

אז למה שוק ההון, הגלובלי והלאומי כאחד, מסכים לכך? זה הרי הזוי לחלוטין! אולי מתוקף הרגל ואינרציה, אולי מתוקף העובדה שאיש אינו רוצה להיות הראשון שיזעק "המלך עירום" ויאלץ להתמודד עם זעמם של בעלי אינטרסים כלכליים סבוכים.

ברק אובמה, נשיא ארה"ב, כמעט עשה זאת לפני כשנתיים וחצי, כאשר S&P הורידה לארצות-הברית את הדירוג. הממשל האמריקני טען אז שההורדה התבצעה כתוצאה מטעות חשבונאית של חברת הדירוג, בסך שני טריליון דולר, בהערכת הוצאות המדינה העתידיות. למרבה הצער, אובמה לא הלך עם זה עד הסוף.

הדבר מזכיר, בקטן, את הדיון סביב מחירון המכוניות המשומשות של יצחק לוי. זהו עסק חובק-כל בתחומו ומשפיע אקטיבית על השוק, הגם שטוען שרק משקף אותו. מביני הדבר טוענים זה שנים שהוא מוטה למעלה באחוזים ניכרים, ומתוך אינטרסים מורכבים, לכאורה, עם שוק הליסינג. למרות זאת, הוא עדיין המחירון המוביל.

האמת היא שכל דירוג, בכל תחום, מקיים קשר מורכב עם מושא הדירוג: מושפע ממנו ומשפיע עליו. קל גם להבין את הצורך המקצועי והפסיכולוגי בעוגן אובייקטיבי שיהווה קנה מידה ושיקול בקבלת החלטות כלכליות.

אולם בפועל, דירוג האשראי, בצורתו הנוכחית, אינו אלא חותמת גומי "לפני" ו"אחרי"; לפני, עבור האנליסטים העולם ובראשם אלה של הבנקים והמוסדיים, המקטינים ראש בחיפוש אג"ח להשקעה ; ואחרי, ככסת"ח " כשההשקעה כושלת, למרות שעבודת מחקר עצמאית ובלתי-תלויה באמת, יכולה הייתה להציף את הסכנות בבירור.

בדרך, דירוג לא אחראי זה גורר אחריו את המשקיעים הפרטיים שבהעדר כלים אחרים נסמכים עליו, מבלי להבין את מכלול האינטרסים שמאחוריו. את השקעותיהם הכושלות, כידוע, אף בנק לא "ימחק", ולכן זוהי עוולה ממשית, נוספת, של שוק ההון כנגד האיש הקטן.

גם זה חברים, כמו חתונות השופוני, כמו חלקן של הנשים באי-השיוויון של עצמן וכמו תופעות רבות נוספות שנסקרו במאמרי האחרים, גם זה חמור עוד הרבה יותר מהעלאה של חצי שקל (חמורה ככל שתהיה) בקוטג'.

אבל, בניגוד לקוטג' שהפך לסמל, זה אמורפי, לא מצטלם טוב, כי אין מה לצלם, ולא מספיק מוחשי לאוהבי המחאות חברתיות (המוצדקות). אז תתחילו למחות לא רק נגד מה שרואים, אלא בעיקר נגד מה שלא רואים. לרוב, שם המחאה נדרשת במיוחד.

הכותבת היא מנכ"ל BossProblem, הפורטל להצלחה בעבודה, יועצת ארגונית בכירה ופסיכולוגית חברתית.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.5% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר