גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרזנטור הוירטואלי יאיר לפיד

הוא לא הראשון שהוזיל מלים, והנה כמה דוגמאות לדיבור ריק מתוכן

עבור כל שר אוצר, תקופת אישור תקציב המדינה בממשלה ובכנסת מאופיינת תמיד בדילים פוליטיים, בפשרות לא נוחות ובנסיגות טקטיות מהתחייבויות לציבור. במילים פשוטות, בתקופת אישור התקציב "הפוליטיקה הישנה" חוגגת, גם כאשר בלשכת שר האוצר יושב יאיר לפיד. דילים, פשרות וטקטיקה הם חלק מהתפקיד. השאלה היא תמיד של מינון - עד כמה סוטים מהתחייבויות, ועד כמה יש נאמנות לדרך מסוימת.

אלא שיאיר לפיד היה רוצה שהציבור ימשיך לראות בו משהו שלא קיים, והופך לפרזנטור של אותה דמות וירטואלית, לא קיימת. זהו לפיד השבועות האחרונים - מלא בדברי רהב אשר ספק אם יש ממשות מאחוריהם. למען האמת, הוא לא הראשון ולא האחרון בין שרי ישראל אשר החליט כי מילים הן זולות, ושניתן להפליג אל עבר הדמיון, אם יש בכך רווח פוליטי. ראש הממשלה בנימין נתניהו נחשד לא פעם כמי ששכלל את השיטה הזו.

הנה דוגמאות לאותו דיבור ריק מתוכן אמיתי. שר האוצר הודיע השבוע כי קצבאות הביטוח לאומי יקוצצו, אך במקביל ייבנו מרכזים להכשרה מקצועית. אכן דברים שיש מי שיכול למצוא בהן היגיון. הבעיה היא שבינתיים לא רואים תקצוב לאותה תוכנית של בניית מרכזי הכשרה מקצועית, והממשלה לא פרסמה שום מהלכים ממשיים בכיוון זה.

מנגד, מה שיש בפועל היום זה דוח של ארגון מדינות ה-OECD אשר טוען כי מאז 2003 הממשלות קיצצו את ההשקעה בהכשרה מקצועית למובטלים ולחסרי מקצוע. כך שיידרשו סכומים ניכרים רק כדי להחזיר את המצב לרמה שהייתה קיימת לפני עשור. כך שאין כיסוי לדיבורים שהם זולים, מה עוד שמילים יפות עושות גם רושם טוב.

הדוגמה השנייה קשורה אף היא לשוק העבודה. בנאום נוסף של השר לפיד הוא הגדיר את מדיניותו כזו ש"שמה את האדם העובד במרכז". האומנם יש משקל וכיסוי למילים יפות אלה - אחרי שבימים אלה התברר כי משרד האוצר, בשיתוף-פעולה מלא עם ההסתדרות, מרוקן מתוכן את ההסכם לשיפור התנאים של עובדי הקבלן, אשר הושג עוד בשנה שעברה. וגם ההסכם ההוא, מאשתקד, טרם הגיע ליישום. גם פה נראה כי הדיבורים והפוזה הם מה שנחשבים, ולא מה שיש מאחורי העמדת הפנים.

למען האמת, שיפור בתנאים של עובדי הקבלן היה תורם תרומה ממשית להגברת כוח המשיכה של שוק העבודה הפורמלי, בעיני מי שאינו עובד או עובד "בשחור". אך את שר האוצר עניין זה כנראה לא ממש מטריד. חשובה לו יותר האמירה הקליטה. את "העמדת האדם העובד במרכז" יש לראות לא כמשפט שנאמר על-ידי תנועות-נוער סוציאליסטיות, אלא כשיווק של הרעיון הבסיסי של לפיד שבו העולם מחולק ל"אנשים פרודוקטיביים" ול"טפילים".

התחייב פוליטית לבנט

דוגמה נוספת היא עניין "הכספים הקואליציוניים" אשר שר האוצר יצא נגדם בשצף-קצף, הכול בשם הפוליטיקה החדשה. למי שמטיל על הציבור מסים עקיפים, מעלה את מס ההכנסה המוטל על שכבות הביניים, מקצץ בקצבאות ילדים ומבטל פטורים, יש צורך באיזה סיסמה אשר תגן עליו מפני מבקריו. הכרזה כמו "פעולה נגד כספים קואליציוניים ונגד אינטרסים סקטוריאליים" נשמעת כמו משהו שבא היישר ממסרי "יש עתיד" בבחירות.

אלא שאותם דברים נאמרים על-ידי מי שהתחייב, פוליטית, לעמיתו נפתלי בנט, שהכספים להתנחלויות ימשיכו לזרום. יתר על כן, ישנה גם התחייבות כי הדיון בנושא כלל לא יעלה על סדר- היום. במילים אחרות, אין אנו יכולים לדעת כמה ניתן לחסוך מכספים אלה, מפני שאנו לא יודעים באיזה סכומים מדובר.

דוגמאות נוספות - ממערכת המס ועד למערכת החינוך - לא חסרות. מה שחשוב הוא, שהאיש אשר יושב בראשות לשכת שר האוצר הולך ומגדיר את עצמו בדרך מסוימת, אשר לא תמיד מתאימה למי שאמור לקבוע את המדיניות הכלכלית.

לפיד נראה כעוד אדם אשר מעדיף את הספין על פני הממשות; את האמירה על פני המעשה; ואת הדימוי על פני האמת. פוליטיקאים כאלה יש לנו כבר בממשלה. השאלה היא למה צריך עוד אחד.

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%