גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתום דיון סוער: הצעת "חוק המשילות" אושרה בקריאה טרומית

(עדכון) - עפ"י הצעת החוק מספר השרים יוגבל ל-19, ואחוז החסימה בבחירות יעלה ל-4% ■ ריבלין: "אות קין לליכוד" ■ גלאון: "מכה אנושה לדמוקרטיה"

בתום דיון סוער במליאת הכנסת, אושרה היום (ד') הצעת "חוק המשילות" בקריאה טרומית, ברוב של 51 נגד 43.

כעת תועבר ההצעה לדיון בוועדת הכנסת, שתחליט איזו ועדה מוועדות הכנסת תדון בה ותכין אותה להצבעה בקריאה ראשונה.

על-פי הצעת החוק, יוגבל מספר השרים ל-19 ומספר סגני השרים ל-4, אחוז החסימה בבחירות לכנסת יעלה מ-2% ל-4%, ותוטל שורת מגבלות שיהפכו הגשת הצעות אי-אמון לכמעט בלתי אפשרית.

הדיון בהצעת החוק לווה בקריאות ביניים ועימותים מילוליים בין חברי הכנסת. השר עמיר פרץ מסר כי יו"ר ועדת השרים לחקיקה, שרת המשפטים ציפי לבני, התנגדה להצעת החוק בדיון בוועדת השרים, אך בסופו של דבר ההצעה אושרה על -די הוועדה, שהבטיחה את תמיכת הקואליציה.

במהלך הדיון אמר יוזם ההצעה, ח"כ דוד רותם, כי "האופוזיציה מגישה הצעות אי-אמון שלא למטרה שלשמה נועד הכלי הזה". לעניין העלאת אחוז החסימה הוסיף ח"כ רותם כי "34 רשימות רצו לכנסת בפעם האחרונה. אין צורך במצע או אידיאולוגיה, כל רשימה הזויה יכולה להיכנס לכנסת".

תגובות: "אות קין לליכוד"

אישור הצעת החוק הביאה לתרעומת הן באופוזיציה והן בקואלציה. ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד), שהצביע נגד ההצעה, אמר כי מדובר באות קין לליכוד. "כמי שחבר בתנועה לאומית ליברלית, אני רואה בהצעה אות קין על מצח הליכוד. גם מי שחושב שלצורך הגברת המשילות יש להגביל את מספר הצעות החוק, יכול לקבוע שהצעת אי-אמון תעלה פעם בחודש או בשבועיים. אם קובעים שיש צורך ב-61 חברי כנסת לצורך הצעת אי-אמון, ניתן כבר לסגור את הכנסת ולכנסה רק כשיש דרישה של 61 חברי כנסת", אמר ריבלין. ריבלין הביע התנגדות גם לסעיף הנוגע להעלאת אחוז החסימה ל-4%.

יו"ר מרצ, זהבה גלאון, הגדירה את הצעת החוק כמכה אנושה לדמוקרטיה. "אישור החוק הוא מהלך אנטי-דמוקרטי מרושע. בשם המשילות, מבצרת הממשלה את עריצותה ומחלישה את כוחה של האופוזיציה. בשם היציבות גוזלת הממשלה מציבור גדול את הקול שלו בכנסת ובשלטון, ומדירה קבוצות מיעוט שממילא מודרות בישראל", אמרה.

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) מסר בתגובה: "אני מרגיש שהחוק הזה מכוון נגדי, כבן לקבוצת מיעוט בחברה דמוקרטית. גדלתי במדינת ישראל עם התחושה שלמרות האפליה ולמרות הגזענות, הערבים אזרחי ישראל יכולים לקחת את גורלם בידיהם, להיבחר לכנסת ולהשפיע ולשפר את המערכת מבפנים. וכך עשיתי - נבחרתי לכנסת, ואני מנסה להשמיע את קולו של הציבור שלי ולשנות מבפנים.

"חוק ההשתלטות החדש של הליכוד ביתנו מבקש לעקר את היכולת הזו. להשתיק את המיעוטים, להשתיק את האופוזיציה, להשתיק את הקולות שאינם מתיישרים לדום עם דעת הממשלה והרוב. זהו חוק מביש, ואני מקווה שהגורמים השפויים בקואליציה לא יאפשרו לו לעבור".

יוזמי החוק נגד יועמ"ש הכנסת

בתוך כך, יוזמי הצעת "חוק המשילות" - שמטרתו להקשות על הפלת הממשלה באמצעות תיקון חוק יסוד: הממשלה, חוק יסוד: הכנסת וחוק יסוד: משק המדינה - תקפו את היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, שמתח ביקורת מרומזת בחוות-דעת מטעמו על הצעת החוק.

מוקדם יותר השבוע אישרה ועדת השרים לחקיקה, בראשות שרת המשפטים ציפי לבני, את הצעת החוק, שהוגשה לפני כשבוע על-ידי ח"כ דוד רותם, רוברט אילטוב וחמד עמאר.

עם הגשת הצעת החוק פנה ח"כ חיליק בר ליועץ המשפטי לכנסת בבקשה לקבל חוות-דעת משפטית על הצעת החוק. בר ביקש לדעת "האם בחוק זה קיימת פגיעה בדמוקרטיה ובכוחו של מוסד האופוזיציה בישראל וכן באפקטיביות שלה, דבר שברור מאליו מנוסח הצעת החוק".

חוות-דעתו של ינון, שהועברה באופן חריג לכלל חברי הכנסת, איננה פוסלת את הצעת החוק במפורש, אך אינה מותירה מקום לספק כי לדעתו יש להסירה מסדר היום.

"הצעת החוק כוללת שורה של תיקונים לחוקים שונים העוסקים בתום המשטרי", כותב ינון, "אין מניעה חוקתית-משפטית בחקיקת תיקונים אלה, שהרי הכנסת בכובעה המכונן רשאית כעיקרון לתקן את חוקי היסוד ולשנות את כללי המשחק הנוהגים, בוודאי כשהשינויים שבהם מדובר אינם כוללים פגיעה בעקרונות יסוד של משטר דמוקרטי. עם זאת, חשוב שחברי הכנסת יבינו את המשמעויות שבתיקונים המוצעים והשלכותיהם, ויבחנו בזהירות רבה שינויים משטריים שכאלה".

באשר להגבלות על העלאת הצעות אי-אמון, כתב ינון כי "אף אם אין בהצעות אי-אמון איום אמיתי על קיומה של הממשלה, הן הפכו להיות העוגן המרכזי בפעילות הכנסת וכלי משמעותי בידי האופוזיציה להביא את חברי הממשלה לכנסת, לדיון בנושאים שעל סדר היום הציבורי.

"מבחינה מעשית, התוצאה תהיה ביטולו של מוסד האי-אמון כפלטפורמה מרכזית לדיונים ולביקורת המושמעת על הממשלה. ההצעה איננה כוללת תחליף אפקטיבי אחר שיפצה את האופוזיציה על אובדן כלי פרלמנטרי משמעותי זה".

באשר להעלאת אחוז החסימה ל-4%, כותב ינון כי "ההצעה לא מתקנת את ההסדר הקיים, המאפשר למספר מפלגות להתאחד לצורך התמודדות משותפת בבחירות, ולהתפלג מיד לאחר הבחירות לסיעות נפרדות מבלי שתחול עליהן כל מגבלה".

על ההצעה לבטל את מימון המפלגות לרשימות שהתמודדו לכנסת ולא עברו את אחוז החסימה, אך זכו ביותר מ-1% מהקולות הכשרים, כתב ינון כי "ביטול ההוראה לצד העלאת אחוז החסימה עלול להרתיע סיעות מפני התמודדות בבחירות, בשל הסיכון שלא יקבלו כל מימון לאחר הבחירות. ראוי לבחון הסדרים נוספים, שיעניקו מימון, ולו חלקי, למפלגות המתקרבות לאחוז החסימה, ומצד שני לא יעודדו בזבוז קולות של בוחרים על מפלגות שאין להן סיכוי ממשי לעבור את אחוז החסימה".

ח"כ רותם הביע מורת-רוח מחוות-דעתו של ינון - ומהעובדה שזו הופצה לכלל חברי הכנסת. במכתב ששיגר אתמול (ג') ליועמ"ש הכנסת כתב רותם כי "לתומי חשבתי עד היום כי חברי הכנסת מבינים את המשמעות בחוקים המחוקקים על-ידם, וממילא הם בוחנים בזהירות רבה כל דבר חקיקה.

"אני סמוך ובטוח שכמי שקרא בעיון את הצעת החוק, קראת בוודאי גם את דברי ההסבר המפורטים, המסבירים כל סעיף וכל תיקון בחוקים השונים, ואינני רואה כל צורך להוסיף על כך דבר. העברת חוות-הדעת לכלל חברי הכנסת טרם ההצבעה מהווה, לדעתי, התערבות בלתי ראויה בעבודה החקיקתית של הכנסת.

"אני תמה כי חרף היותי חבר כנסת משנת 2007, מעולם לא קיבלתי ממך חוות-דעת לגבי הצורך להבין את החקיקה אותה מחוקקים בכנסת. עוד אבקש לציין כי (מתוך 'חוות-דעתך המקצועית') ניתן להבין מה עמדתך לגבי שינויים בשיטת הממשל".

ואילו מזמין חוות-הדעת, ח"כ בר, הודיע כי "חוות-דעת זו של יועמ"ש לכנסת היא אות אזהרה חמור לפני העברתו של החוק בקריאה טרומית. אני קורא לכנסת ולקואליציה לסגת בהם מיידית מהעברת החוק הבעייתי ולהתחיל בהליך משמעותי של בירור ודיון בסוגיות העולות בחוק לעומקן, שכן כפי שבא לידי ביטוי בהודעת היועמ"ש וכפי שטענה האופוזיציה בשבועות האחרונים, קיימת בחוק זה פגיעה משמעותית ומסוכנת בדמוקרטיה הישראלית".

עוד כתבות

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

רוחות השלום באוקראינה מקלקלות את החגיגה הביטחונית של הבורסה בת"א

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

מחבלי חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

סוגיית פירוז חמאס תקועה ובישראל החלו להכשיר תשתיות בדרום

מבוי סתום? הצומת האסטרטגי של ישראל - והאפשרויות ● צה"ל: חשש לחדירת מחבלים ביישוב כוכב יעקב שבשומרון ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללומים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

צמיד של פנדורה / צילום: שטארסטוק

תגובת שרשרת: שוק התכשיטים בישראל מתקשה להתרחב, וסמוטריץ' לא מסייע

בשנים האחרונות נדרש שוק התכשיטים להמציא את עצמו מחדש, בעיקר לאור העדפות דור ה־Z שהפך לכוח קנייה משמעותי ● עד כמה תשפיע החלטת שר האוצר להעלות את הפטור ממע"מ על יבוא מחו"ל, ומה נדרש מהשחקניות בענף

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

אמבולנסים בזירת התאונה / צילום: מד''א

שני פועלי בניין נהרגו בנפילה באתר בנייה ברמת השרון

שני הפועלים, אזרחי סין, נהרגו הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה של בניין מגורים ברמת השרון ● 40 פועלים נהרגו מתחילת השנה באתרי בנייה

רני צים / צילום: רמי זרנגר

היעד הבא? רני צים מתרחב למדינה חדשה

איש העסקים נכנס לפעילות משותפת עם רשת המרכולים מאס (MAS) מקפריסין ● חברת התוכנה אלעד מערכות פועלת להכשיר ולגייס 120 ג'וניורים ופונה במיוחד ללוחמי צה"ל ● חברת סופרגז משיקה שירות לאספקת גז המבוסס על בינה מלאכותית ● אירועים ומינויים

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בתל אביב; שופרסל צונחת במעל 8%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

קשישים הורישו את הונם למטפלת, בית המשפט פסק שמדובר בניצול: איך נזהרים?

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני