גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתום דיון סוער: הצעת "חוק המשילות" אושרה בקריאה טרומית

(עדכון) - עפ"י הצעת החוק מספר השרים יוגבל ל-19, ואחוז החסימה בבחירות יעלה ל-4% ■ ריבלין: "אות קין לליכוד" ■ גלאון: "מכה אנושה לדמוקרטיה"

בתום דיון סוער במליאת הכנסת, אושרה היום (ד') הצעת "חוק המשילות" בקריאה טרומית, ברוב של 51 נגד 43.

כעת תועבר ההצעה לדיון בוועדת הכנסת, שתחליט איזו ועדה מוועדות הכנסת תדון בה ותכין אותה להצבעה בקריאה ראשונה.

על-פי הצעת החוק, יוגבל מספר השרים ל-19 ומספר סגני השרים ל-4, אחוז החסימה בבחירות לכנסת יעלה מ-2% ל-4%, ותוטל שורת מגבלות שיהפכו הגשת הצעות אי-אמון לכמעט בלתי אפשרית.

הדיון בהצעת החוק לווה בקריאות ביניים ועימותים מילוליים בין חברי הכנסת. השר עמיר פרץ מסר כי יו"ר ועדת השרים לחקיקה, שרת המשפטים ציפי לבני, התנגדה להצעת החוק בדיון בוועדת השרים, אך בסופו של דבר ההצעה אושרה על -די הוועדה, שהבטיחה את תמיכת הקואליציה.

במהלך הדיון אמר יוזם ההצעה, ח"כ דוד רותם, כי "האופוזיציה מגישה הצעות אי-אמון שלא למטרה שלשמה נועד הכלי הזה". לעניין העלאת אחוז החסימה הוסיף ח"כ רותם כי "34 רשימות רצו לכנסת בפעם האחרונה. אין צורך במצע או אידיאולוגיה, כל רשימה הזויה יכולה להיכנס לכנסת".

תגובות: "אות קין לליכוד"

אישור הצעת החוק הביאה לתרעומת הן באופוזיציה והן בקואלציה. ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד), שהצביע נגד ההצעה, אמר כי מדובר באות קין לליכוד. "כמי שחבר בתנועה לאומית ליברלית, אני רואה בהצעה אות קין על מצח הליכוד. גם מי שחושב שלצורך הגברת המשילות יש להגביל את מספר הצעות החוק, יכול לקבוע שהצעת אי-אמון תעלה פעם בחודש או בשבועיים. אם קובעים שיש צורך ב-61 חברי כנסת לצורך הצעת אי-אמון, ניתן כבר לסגור את הכנסת ולכנסה רק כשיש דרישה של 61 חברי כנסת", אמר ריבלין. ריבלין הביע התנגדות גם לסעיף הנוגע להעלאת אחוז החסימה ל-4%.

יו"ר מרצ, זהבה גלאון, הגדירה את הצעת החוק כמכה אנושה לדמוקרטיה. "אישור החוק הוא מהלך אנטי-דמוקרטי מרושע. בשם המשילות, מבצרת הממשלה את עריצותה ומחלישה את כוחה של האופוזיציה. בשם היציבות גוזלת הממשלה מציבור גדול את הקול שלו בכנסת ובשלטון, ומדירה קבוצות מיעוט שממילא מודרות בישראל", אמרה.

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ) מסר בתגובה: "אני מרגיש שהחוק הזה מכוון נגדי, כבן לקבוצת מיעוט בחברה דמוקרטית. גדלתי במדינת ישראל עם התחושה שלמרות האפליה ולמרות הגזענות, הערבים אזרחי ישראל יכולים לקחת את גורלם בידיהם, להיבחר לכנסת ולהשפיע ולשפר את המערכת מבפנים. וכך עשיתי - נבחרתי לכנסת, ואני מנסה להשמיע את קולו של הציבור שלי ולשנות מבפנים.

"חוק ההשתלטות החדש של הליכוד ביתנו מבקש לעקר את היכולת הזו. להשתיק את המיעוטים, להשתיק את האופוזיציה, להשתיק את הקולות שאינם מתיישרים לדום עם דעת הממשלה והרוב. זהו חוק מביש, ואני מקווה שהגורמים השפויים בקואליציה לא יאפשרו לו לעבור".

יוזמי החוק נגד יועמ"ש הכנסת

בתוך כך, יוזמי הצעת "חוק המשילות" - שמטרתו להקשות על הפלת הממשלה באמצעות תיקון חוק יסוד: הממשלה, חוק יסוד: הכנסת וחוק יסוד: משק המדינה - תקפו את היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, שמתח ביקורת מרומזת בחוות-דעת מטעמו על הצעת החוק.

מוקדם יותר השבוע אישרה ועדת השרים לחקיקה, בראשות שרת המשפטים ציפי לבני, את הצעת החוק, שהוגשה לפני כשבוע על-ידי ח"כ דוד רותם, רוברט אילטוב וחמד עמאר.

עם הגשת הצעת החוק פנה ח"כ חיליק בר ליועץ המשפטי לכנסת בבקשה לקבל חוות-דעת משפטית על הצעת החוק. בר ביקש לדעת "האם בחוק זה קיימת פגיעה בדמוקרטיה ובכוחו של מוסד האופוזיציה בישראל וכן באפקטיביות שלה, דבר שברור מאליו מנוסח הצעת החוק".

חוות-דעתו של ינון, שהועברה באופן חריג לכלל חברי הכנסת, איננה פוסלת את הצעת החוק במפורש, אך אינה מותירה מקום לספק כי לדעתו יש להסירה מסדר היום.

"הצעת החוק כוללת שורה של תיקונים לחוקים שונים העוסקים בתום המשטרי", כותב ינון, "אין מניעה חוקתית-משפטית בחקיקת תיקונים אלה, שהרי הכנסת בכובעה המכונן רשאית כעיקרון לתקן את חוקי היסוד ולשנות את כללי המשחק הנוהגים, בוודאי כשהשינויים שבהם מדובר אינם כוללים פגיעה בעקרונות יסוד של משטר דמוקרטי. עם זאת, חשוב שחברי הכנסת יבינו את המשמעויות שבתיקונים המוצעים והשלכותיהם, ויבחנו בזהירות רבה שינויים משטריים שכאלה".

באשר להגבלות על העלאת הצעות אי-אמון, כתב ינון כי "אף אם אין בהצעות אי-אמון איום אמיתי על קיומה של הממשלה, הן הפכו להיות העוגן המרכזי בפעילות הכנסת וכלי משמעותי בידי האופוזיציה להביא את חברי הממשלה לכנסת, לדיון בנושאים שעל סדר היום הציבורי.

"מבחינה מעשית, התוצאה תהיה ביטולו של מוסד האי-אמון כפלטפורמה מרכזית לדיונים ולביקורת המושמעת על הממשלה. ההצעה איננה כוללת תחליף אפקטיבי אחר שיפצה את האופוזיציה על אובדן כלי פרלמנטרי משמעותי זה".

באשר להעלאת אחוז החסימה ל-4%, כותב ינון כי "ההצעה לא מתקנת את ההסדר הקיים, המאפשר למספר מפלגות להתאחד לצורך התמודדות משותפת בבחירות, ולהתפלג מיד לאחר הבחירות לסיעות נפרדות מבלי שתחול עליהן כל מגבלה".

על ההצעה לבטל את מימון המפלגות לרשימות שהתמודדו לכנסת ולא עברו את אחוז החסימה, אך זכו ביותר מ-1% מהקולות הכשרים, כתב ינון כי "ביטול ההוראה לצד העלאת אחוז החסימה עלול להרתיע סיעות מפני התמודדות בבחירות, בשל הסיכון שלא יקבלו כל מימון לאחר הבחירות. ראוי לבחון הסדרים נוספים, שיעניקו מימון, ולו חלקי, למפלגות המתקרבות לאחוז החסימה, ומצד שני לא יעודדו בזבוז קולות של בוחרים על מפלגות שאין להן סיכוי ממשי לעבור את אחוז החסימה".

ח"כ רותם הביע מורת-רוח מחוות-דעתו של ינון - ומהעובדה שזו הופצה לכלל חברי הכנסת. במכתב ששיגר אתמול (ג') ליועמ"ש הכנסת כתב רותם כי "לתומי חשבתי עד היום כי חברי הכנסת מבינים את המשמעות בחוקים המחוקקים על-ידם, וממילא הם בוחנים בזהירות רבה כל דבר חקיקה.

"אני סמוך ובטוח שכמי שקרא בעיון את הצעת החוק, קראת בוודאי גם את דברי ההסבר המפורטים, המסבירים כל סעיף וכל תיקון בחוקים השונים, ואינני רואה כל צורך להוסיף על כך דבר. העברת חוות-הדעת לכלל חברי הכנסת טרם ההצבעה מהווה, לדעתי, התערבות בלתי ראויה בעבודה החקיקתית של הכנסת.

"אני תמה כי חרף היותי חבר כנסת משנת 2007, מעולם לא קיבלתי ממך חוות-דעת לגבי הצורך להבין את החקיקה אותה מחוקקים בכנסת. עוד אבקש לציין כי (מתוך 'חוות-דעתך המקצועית') ניתן להבין מה עמדתך לגבי שינויים בשיטת הממשל".

ואילו מזמין חוות-הדעת, ח"כ בר, הודיע כי "חוות-דעת זו של יועמ"ש לכנסת היא אות אזהרה חמור לפני העברתו של החוק בקריאה טרומית. אני קורא לכנסת ולקואליציה לסגת בהם מיידית מהעברת החוק הבעייתי ולהתחיל בהליך משמעותי של בירור ודיון בסוגיות העולות בחוק לעומקן, שכן כפי שבא לידי ביטוי בהודעת היועמ"ש וכפי שטענה האופוזיציה בשבועות האחרונים, קיימת בחוק זה פגיעה משמעותית ומסוכנת בדמוקרטיה הישראלית".

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים לקראת חקיקה: השלכות השינוי בהלכת אפרופים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס