גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פלוג: "לבחון את העלאת גיל הפרישה לגברים מעל ל-67"

ד"ר קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל סטנלי פישר ומועמדת להחלפתו, לא מוותרת על השוואת גיל הפרישה לנשים וגברים ■ "להתייחס לגיל הפרישה כאל פגיעה בנשים עובדות זה טועה ומטעה" ■ ראיון

באחת הישיבות הקדחתניות שנערכו לאחרונה על תקציב המדינה החליט שר האוצר, יאיר לפיד, שהרפורמה להעלאת גיל הפרישה לנשים לא תיכלל בחוק ההסדרים הקרוב אלא תקודם במסלול של חקיקה רגילה. במילים אחרות, בכירים באוצר ובבנק ישראל, שבשנתיים האחרונות ניסו מאוד לקדם את המהלך שבמסגרתו יועלה גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 ובעתיד בהדרגה גם ל-67 - גיל הפרישה לגברים כיום - יכולים לשכוח מאישור מהיר שלו.

העלאת גיל הפרישה לנשים היא סוגיה קרובה מאוד ללבה של ד"ר קרנית פלוג, המשנה לנגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר ואחת המועמדות המובילות להחליפו. פלוג הייתה חברה בוועדה הממשלתית להעלאת גיל הפרישה, שמצאה את המהלך כחיוני למשק הישראלי.

"העלאת גיל הפרישה לנשים היא כורח השעה", אומרת פלוג בראיון בלעדי ל-G. "אני חושבת שהנושא גם מתיישב יחד עם החלטתו של שר האוצר לשים את האדם העובד בראש סדר העדיפויות".

- מה דעתך על ההחלטה של לפיד שלא לאשר בשלב זה את הרפורמה?

"זאת החלטה לגיטימית לא לקדם נושא כל-כך מורכב במסגרת מואצת של חוק ההסדרים, אלא לעשות את זה בתהליך של חקיקה רגילה עם דיון ציבורי. אני מקווה שהתהליך יביא בסופו של דבר להחלטה הנכונה".

- התאכזבת מהעמדה שלו?

"כשהייתה הצבעה בכנסת בסוף 2011 על הצעת הוועדה להעלות את גיל הפרישה - אז בהחלט התאכזבתי. כל חברי וחברות הכנסת, למעט שר האוצר דאז יובל שטייניץ, הצביעו נגד. אני חושבת שהדיון אז התמקד בפגיעה המיידית במי שרצתה לקבל קצבת זקנה בגיל 62 והייתה נאלצת לחכות עד גיל 64, אבל הוא לא הביא בחשבון את התמונה הכללית. את ההשפעה שיש למהלך על שוק העבודה; את הנורמה של מעסיקים להשאיר נשים בעבודה עד גיל הפרישה; את העובדה שנשים בגילאים מבוגרים עובדות יותר כאשר גיל הפרישה עולה והעובדה שהפנסיה של כולם תהיה בסופו של דבר מצומקת יותר אם גיל הפרישה לא יעלה. הדברים הללו איכשהו לא הובאו בחשבון בדיון הציבורי, והביאו לצערי להחלטה שגויה של הכנסת".

- ההצעה זוכה להתנגדויות עזות לא רק בכנסת. את חושבת שבנק ישראל והוועדה שבה השתתפת נכשלו בהסברה של חשיבות הנושא?

"במבחן התוצאה, לא הצלחנו לשכנע. ברור שמשהו בתהליך השכנוע לא עבד. אבל מבחינה מקצועית, הוועדה עסקה בכל הסוגיות ובחנה את כל נקודות הראות השונות - של הפרט, של שוק העבודה ואת נקודת הראות האקטוארית; שנשמעת כמו משהו שהוא הבעיה של מישהו אחר, אבל בסופו של דבר זה ישפיע על הפנסיונרים העתידיים, ואולי לא הצלחנו לשכנע להכיר בכך".

- שר האוצר שוקל להקים ועדה חדשה שתבחן את הנושא. יש טעם בוועדה כזאת, לדעתך?

"אני לא יודעת אם זה נדרש, אבל זה בהחלט נושא מורכב ויש מקום לדיון בהיבטיו השונים. אני חושבת שהדיון לא צריך להתמקד רק בהעלאת גיל הפרישה אלא גם בקצב ההעלאה ובאילו כלי מדיניות לנקוט כדי לצמצם את הפגיעה בנשים שייפגעו מהמהלך, ויש כאלה".

חברות הכנסת לא משתכנעות

גיל הפרישה מהעבודה של נשים בישראל נמוך מהגיל הנהוג במרבית מדינות ה-OECD, שבהן הוא עומד בדרך כלל על 65. תוחלת החיים של נשים בישראל עומדת כיום על 86 (לעומת 81 בסוף שנות ה-70) ועל-פי נתוני בנק ישראל, גבר שהגיע לגיל 65 צפוי לחיות עוד 16 שנה בממוצע לאחר פרישתו מעבודה בגיל 67, ואילו אישה צפויה לחיות בממוצע 24 שנה לאחר פרישתה בגיל 62.

הוועדה הממשלתית קבעה כי העלייה בתוחלת החיים מחייבת את העלאת גיל הפרישה, הן כדי להבטיח יציבות אקטוארית של הביטוח הלאומי ושל קרנות הפנסיה הוותיקות, והן כדי להבטיח לנשים הכנסה הולמת עם פרישתן. עד כמה הולמת? על-פי נתוני בנק ישראל, אם גיל הפרישה יעלה ל-64, ההכנסה של נשים לאחר פרישתן תעלה בשיעורים שבין 10%-8%; אם הוא יעלה ל-67, הכנסתן תעלה בשיעורים שבין 21% ל-28%.

המספרים הללו רחוקים מלשכנע ארגוני נשים, שרות וחברות כנסת שיוצאות בחריפות נגד המהלך, וטוענות כי עד שלא יתוקן אי-השוויון בשוק העבודה בין נשים לגברים - שבא לידי ביטוי הן בשכר נמוך יותר והן בשיעורי תעסוקה נמוכים יותר - העלאת גיל הפרישה היא בבחינת פגיעה אנושה.

"אני חושבת שצריך לתקן את אי-השוויון בשוק העבודה במקביל להעלאת גיל הפרישה", מתייחסת פלוג. "העובדה שהשכר של נשים נמוך יותר מזה של גברים ושהן פורשות מוקדם יותר וצוברות מספר נמוך יותר של שנות עבודה, תביא לכך שהפנסיה שלהן תהיה עוד יותר מצומקת, וזה רק מחזק את הצורך להעלות את גיל הפרישה. כך שאני חושבת שלומר שקודם נטפל בפערי השכר ורק אחר כך בגיל הפרישה, במובן מסוים דן את הנשים הפורשות לעוני בתקופת הגמלאות".

- את חושבת שהציבור בישראל לא מספיק מודע למצב הפנסיה שלו ולצניחה החדה ברמת החיים שנכונה לו?

"העובדה שאין תמיכה גורפת בהעלאת גיל הפרישה מעידה, מבחינתי, על כך שאין מודעות לקשר בין גיל הפרישה לבין הפנסיות וקצבאות הזקנה שבסופו של דבר יהיו לנו. אם הביטוח הלאומי וקרנות הפנסיה לא נמצאים באיזון אקטוארי, ואם תוחלת החיים עולה אבל גיל הפרישה לא עולה בהתאם, ברור שזה יוביל להפחתת ההטבות הללו; זאת מערכת אחת.

"כדי שאפשר יהיה לעמוד בתשלומים נדרש שתקופת החיסכון הפנסיוני תהיה ארוכה יותר. ברור שבמובן מסוים גיל הפרישה המוקדם לנשים תורם לגירעון האקטוארי, ולכן זה נראה לי מאוד סביר שהתיקון של הגירעון הזה ייעשה באמצעות תיקון של גיל הפרישה. אני חושבת שאם המודעות לקשר הזה הייתה מספיק ברורה, ההחלטה המתבקשת הייתה להתאים את גיל הפרישה".

"הפנסיות של כולנו יצטמקו"

בינתיים, הצעת חוק שקובעת שגיל הפרישה לא יועלה בחמש השנים הקרובות, עברה ללא כל התנגדות. ח"כ זהבה גלאון, יו"ר מרצ ומיוזמות ההצעה, הכריזה שמדובר ב"ניצחון במאבק למניעת הפגיעה בנשים עובדות".

- את חושבת שזה אכן ניצחון או שבעצם הנשים הפסידו?

"אני חושבת שלהתייחס לגיל הפרישה כאל פגיעה בנשים עובדות זה טועה ומטעה. אני לא רואה בכך פגיעה בנשים. יש עדויות מחקריות לכך, והמחקרים האלה נעשו גם בבנק ישראל, שהעלאת גיל הפרישה מביאה לכך שנשים ממשיכות לעבוד, ששיעורי התעסוקה שלהן גדלים, וזה מה שקרה כשגיל הפרישה עלה ב-2004 מ-60 ל-62 (תעסוקת הנשים בגילאי 61-60 עלתה אז ב-9.4%).

"אין שום עדות לגידול מקביל בשיעורי האבטלה או בשיעור ההתייאשות מחיפוש עבודה. מדובר לא רק בעלייה בתוחלת החיים אלא בעלייה בתוחלת החיים הבריאים. נשים שעובדות עד גיל 62 הן ברמת תפקוד ואנרגיה שמאפשרת להן להמשיך ולעבוד עוד שנים נוספות, ורבות מהן רוצות בכך. עבורן, ודאי שהעלאת גיל הפרישה היא מהלך טבעי מאוד".

- מה לגבי הטענה שנשים רבות נפלטות משוק העבודה כבר בגילאי 55-50, או מועסקות בעבודות פיזיות ושוחקות ועבורן לצאת לפנסיה בגיל 62 זאת ברכה?

"אי-אפשר לשלול את העובדה שיהיו נשים שייפגעו מהשינוי. לכן הצעתי שהמהלך ילווה בהארכה של משך תקופת תשלום דמי האבטלה, לעובדות בגילים שעליהם חלה ההעלאה. גם הכלים המשלימים שצריכים להתלוות למהלך חשובים מאוד. למשל, צריך לספק לעובדים יותר הכשרות מקצועיות, ששומרות על כישורים רלבנטיים והולמים בשוק העבודה המשתנה. צריך גם להרחיב את הנושא של אכיפת חוקי עבודה ואיסור אפליה על רקע גיל - באופן כללי ובהקשר הזה בפרט".

- מה לגבי גברים - גם להם צריך להעלות את גיל הפרישה?

"בהחלט יש מקום לבחון גם את העלאת גיל הפרישה לגברים, ובשלב מסוים צריך יהיה להעלות אותו מעבר ל-67. אם נפעל בנושא זה מוקדם, אפשר יהיה לעשות זאת בתהליך מאוד הדרגתי. בעשורים האחרונים, תוחלת החיים עלתה בשנה וחצי בכל עשור, והמגמה הזאת צריכה להשתקף בתהליך דינמי של העלאת גיל הפרישה".

- יכול להיות שהציבור הישראלי אינו מספיק בשל לשינוי?

"אני לא יודעת להעריך, אבל התחושה שלי היא שמי שמכיר את כל התמונה מבין שהבעיה האקטוארית של קרנות הפנסיה ושל הביטוח הלאומי זאת הבעיה שלנו, כי בסופו של דבר אם הגופים האלה לא יוכלו לשלם, הפנסיות והקצבאות של כולנו יצטמקו. אני חושבת שאם כל התמונה הזאת מופנמת, אי-אפשר שלא להגיע למסקנה שהעלאת גיל הפרישה היא כורח השעה. אנחנו גם צריכים להיות ערים לנורמה העולמית, שהולכת לכיוון של שוויון בגיל הפרישה. רוב המדינות המפותחות פועלות בכיוון, ואנחנו אחת מקומץ מדינות שכולל את שווייץ, את פולין ואת טורקיה, שעדיין לא קיבלו החלטה להשוות את גיל הפרישה של נשים וגברים. משהו בהפנמה של הצורך להתייחס באופן אקטיבי לעלייה בתוחלת החיים עדיין לא חלחל".

עוד כתבות

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר