גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פצצה מתקתקת: כ-30% מגיוסי החוב - בהלוואות פרטיות

מנתונים שאספה S&P מעלות עולה כי היקף ההלוואות הפרטיות - עסקאות שבהן המוסדיים מעניקים לחברות פרטיות הלוואות ישירות, לא דרך רכישת אג"ח - זינק ב-2012 כמעט פי 3, והגיע לכ-9 מיליארד שקל

"המחאה הציבורית כנגד הסדרי החוב לטייקונים היא פופוליסטית", ציין בפנינו באחרונה מנהל גוף מוסדי גדול, והוסיף "מדובר על מעגל חיים טבעי בשוק ההון - כשנותנים אשראי לוקחים גם את הסיכון שהוא לא יחזור... מרבית האג"ח שמגיעות כיום להסדר הונפקו בשנים 2006-2008, ומאז הופקו הלקחים ויושמו תקנות ועדת חודק. אנחנו יודעים לנהל היום סיכונים כמו הבנקים, ולפעמים אף טוב יותר מהם".

בחודשים האחרונים מתרחשים בשוק ההון המקומי שני תהליכים מקבילים - מצד אחד צונאמי של הסדרי חוב, תספורות ומחיקות, הגורר אחריו מתקפה ציבורית נרחבת על הבנקים והגופים המוסדיים כאחד. מן העבר השני, חלה עלייה חדה בהיקף ההלוואות הפרטיות שמעניקים מוסדיים לחברות במגזר העסקי.

האם ניתן להניח, לנוכח מעורבותם של המוסדיים בשני התהליכים הללו - מחיקות גדולות של חוב אג"ח מחד ומתן אשראי חדש באמצעות הלוואות פרטיות מאידך - כי גופים אלה הפיקו את הלקחים בכל הנוגע לניהול סיכונים וטיפול בחוב? ימים יגידו.

מנתונים שאספה חברת דירוג האשראי S&P מעלות, עולה כי היקף ההלוואות הפרטיות, כלומר עסקאות ישירות בין פירמה לגוף מוסדי המעניק לה אשראי (שלא באמצעות אג"ח), זינק בשנת 2012 בכמעט פי 3, והגיע לכ-9 מיליארד שקל - בהשוואה ל-3 מיליארד בלבד ב-2010. כיום מהוות ההלוואות הפרטיות כ-30% משוק האשראי החוץ בנקאי, לעומת 22% בשנת 2011 ו-12% ב-2010.

מפילוח של גיוסי החוב הקונצרניים אשתקד (בנטרול גיוסי בנקים) עולה כי היקף הלוואות פרטיות הגיע ל-40% מהיקף גיוסי האג"ח, בהשוואה ל-28% בשנת 2011 וכ-13% שנה קודם. כלומר, ההלוואות הפרטיות הן כיום פרקטיקה מקובלת אצל המוסדיים.

יתרה מכך, מדובר על אפיק בעל פוטנציאל גידול משמעותי, וזאת בשל הסביבה הכלכלית בה נתון כיום שוק האשראי, המשלבת בין מחנק אשראי מצד הבנקים לבין התיאבון הגובר לסיכון מצד המוסדיים, לנוכח סביבת הריביות הנמוכה.

אך למרות קצב הצמיחה המהיר באפיק זה, צריך לזכור כי מדובר באפיק גיוס חוב בוסרי, שאינו שקוף לציבור העמיתים של הגופים המוסדיים (מנהלי חסכונות הציבור) ושהפיקוח הרגולטורי לגביו, בניגוד לשוק האשראי הסחיר (אג"ח), לוקה בחסר.

המוסדיים שעמם דיברנו לצורך הכתבה אינם מוצאים בכך בעיה. לטענתם מדובר על מצב של "win win", למשק, לחברות המגייסות ולהם עצמם. כך זוכות החברות שלא קיבלו אשראי מהבנקים לקבלו מידיהם ואילו המוסדיים עצמם מפזרים סיכונים וזוכים לקבל בתמורה ריביות טובות יחסית. כבוגרי משבר 2008, הם מעידים כי הפיקו את הלקחים והם ערוכים כיום לטפל בחוב הקונצרני עם מחלקות אשראי גדולות ומקצועיות.

ובכל זאת, האם יש מקום לדאגה? לטעמנו כן, ממספר טעמים:

1. במקרה של הפסד - הפגיעה היא בעמיתים: למרות שהמוסדיים מתגאים בכך שהם נותני אשראי בדומה לבנקים, קיים הבדל משמעותי ביניהם - כשבנק נאלץ למחוק חוב בעייתי, ההפסד שקוף לציבור, שכן הוא נרשם בדוחות הרווח והפסד של הבנק ויורד מההון העצמי. מנגד, כשגוף מוסדי נאלץ למחוק חוב בגין הלוואה פרטית, ההפסד בגין המחיקה אינו נרשם בנוסטרו שלו, אלא בתשואת קופת הגמל או קרן הפנסיה שהגוף מנהל, כלומר יורד מכספי העמיתים.

2. חוסר שקיפות ורגולציה: בניגוד למערכת הבנקאית שהיא מפוקחת באמצעות רגולציה מערכתית, ניהול האשראי אצל הגופים המוסדיים משול לקופסה שחורה. בעוד שלציבור קיימת נגישות למידע אודות איכות האשראי הבנקאי, הודות לדיווח השוטף של הבנקים על ההפרשות לחובות מסופקים, הרי שבכל הנוגע לקופת הגמל או הפנסיה - לא קיים דיווח לעמית המסביר לו כי התשואה קוזזה בשל הפסדי אשראי בגין הלוואות שניתנו.

3. חוסר בגרות: עיקר התמחותם של המוסדיים היא בשוק ההון, לעומת עסקי הליבה של הבנק שהם במתן אשראי. ככזה, לבנק יש ניסיון רב יותר בכל הנוגע לטיפול במתן אשראי בהיקפים גדולים, מה גם שלאורך השנים פיתחו הבנקים מנגנונים מתאימים לכך.

צמיחת אפיק ההלוואות הפרטיות מלמדת כי המוסדיים יודעים לתת אשראי, אך האם הם יודעים גם לטפל בו לאורך זמן - לערוך מעקב שיטתי ושוטף אחרי התנהלות הלווה? ויתרה מכך, האם יידעו בבוא העת גם לגבות חוב בעייתי?

נציין, כי ידועים כיום מקרים בודדים בהם הבנקים והמוסדיים משתפים פעולה במסגרת הלוואות פרטיות (כמו למשל במימון כביש 431 או במיזם מנהרות הכרמל) תחת קונסורציום שמובילים הבנקים. שיתוף פעולה שכזה הטיב עם הבנקים שמצאו לעצמם פתרון, ולו חלקי, למחנק האשראי, אך מנגד יש כאן עדות להכרה מצד המוסדיים בדבר נחיתות מערכת האשראי שלהם למול זו של הבנקים.

4. שוק ריכוזי: העמדת אשראי, הכוללת פיתוח והקמה של מערכות ומחלקות המטפלות בחוב, דורשת משאבים רבים מנותן האשראי. בהתאם, נשלט שוק ההלוואות הפרטיות על ידי מספר מועט של מוסדיים גדולים, ביניהם חברות הביטוח הראל, מגדל וכלל וקרן הפנסיה עמיתים, שמסוגלים לממן פעילות שכזו.

כך יוצא שהגופים המוסדיים הבינוניים ומטה כמעט ואינם מהווים חלק בשוק הזה. מיעוט שחקנים גדולים עשוי לפגוע בתחרות על הריביות והתנאים להענקת אשראי, בענף בו ישלטו מספר מועט של שחקנים.

זאת ועוד, הבעיה הגדולה תיווצר כאשר גוף מוסדי שאינו גדול, יבקש לקחת חלק באפיק ההלוואות הפרטיות. לגוף שכזה עומדות מלכתחילה יכולת תמרון ועמדת כוח פחותות משל מוסדי גדול, דבר המחליש את היכולת של המוסדי לבחור באופן סלקטיבי אשראי איכותי, או לחילופין לתמחר נכונה את הסיכון על האשראי באמצעות ריביות וביטחונות.

בהתאם, עלול מוסדי שכזה לתת ללווה בעייתי תנאים טובים יותר על החוב, אך מנגד לקבל ממנו ריבית נמוכה ופחות ביטחונות. מה יקרה כאשר לווה כזה ייכנס לחדלות פירעון, ולרשות המוסדי לא עומדים הכלים לגביית החוב כולו או אף חלקו? על מקרים כאלו, של גיוס בעלויות נמוכות תוך לקיחת סיכון גבוה, עלול השוק לשלם בטווח הרחוק מחיר יקר הרבה יותר.

5. אין ערובה לאיכות האשראי: נראה כי גיוסי החוב של המוסדיים כיום טובים מבעבר, לאחר שהופקו הלקחים בעקבות משבר האשראי של 2008. המוסדיים למדו להיות סלקטיביים יותר ולדרוש ביטחונות, קובננטים וריביות המשקפות את סיכון האשראי הניתן על ידם.

המלצותיה של ועדת חודק, שהוקמה כדי לטפל בשוק האג"ח הקונצרני על בסיס לקחי המשבר, אמנם הסדירו את תחום האשראי של המוסדיים באפיק הסחיר, אך הן אינן חלות על אפיק ההלוואות הפרטיות. יתרה מכך, הזיכרון של השוק קצר, ומי יערוב לנו שהלקח שלמדו המוסדיים מהמשבר הקודם לגבי אופן נתינת האשראי, יתפוס גם בעוד כשנתיים בתחום שאינו מוסדר כיום?

6. פגיעה במחזורי המסחר: המתקפה הציבורית כנגד אופן מתן האשראי על ידי הגופים המוסדיים בשנים קודמות, דחפה אותם להעדיף מתן הלוואות פרטיות, שאינן מפוקחות ורחוקות מהתקשורת, על פני שוק האג"ח הסחיר אך הפומבי.

ההלוואות הללו מאפשרות למוסדיים לנצל את מחנק האשראי, ולהשיג ריביות טובות יותר על החוב שניתן על ידם. מנגד, במקרה של חדלות פירעון, ניתן לסגור עניינים בדלתיים סגורות, ללא כותרות בעיתונים.

גם רבות מהחברות בצד הלווה מעדיפות לעשות זאת בדרך של הלוואות פרטיות, שכן מבחינתן מדובר על התמודדות מול נושה אחד, ולא מול נושים רבים כמו בהנפקת אג"ח.

השורה התחתונה היא שההעדפה של אפיק ההלוואות הפרטיות באה על חשבון הגיוסים באג"ח קונצרניות סחירות, מה שעלול לפגוע בתורם באפיקי השקעה נוספים הנשענים על האפיק הקונצרני, כמו קרנות הנאמנות. אלו ייאלצו להסתפק במחזורי מסחר מצומצמים יותר ובאשראי טוב פחות.

אז מה צריך לעשות?

כל הסיכונים שנמנו כאן הביאו בינואר האחרון את משרד האוצר להכריז על הקמת ועדה בראשותו של ד"ר אמנון גולדשמידט, מי שכיהן בעבר כמפקח על הבנקים, שמונתה כדי לבחון את תחום ההלוואות הפרטיות שמעניקים המוסדיים. החברים לוועדה נבחרו, פגישות נערכו, אך טרם פורסמו מסקנות בנושא.

לנו נראה כי מן הראוי שהוועדה תפעל להסדרת הדיווח והשקיפות החסרים לאפיק ההלוואות הפרטיות. כך למשל, היא יכולה להוציא תקנה המחייבת דיווח מצד הגוף המוסדי לגבי שיעור ההלוואות הפרטיות מסך תיק ההשקעות שלו, ולדרוש מהמוסדיים לדווח לעמיתים במקרה של 'דיפולט', כלומר על היקף ושיעור ההפרשה לחובות מסופקים מההלוואות שהועמדו, בדיוק כפי שנדרשים לכך הבנקים.

בנוסף, צריך לבחון יצירת זיקה ישירה בין הלווה למלווה, קרי שחלק מכספי ההלוואה הפרטית יינתן מה"כיס" של הגוף המוסדי (כספי הנוסטרו), כך שלא כל הסיכון ייפול על העמיתים. בדרך זו, כאשר הכסף למתן ההלוואה יגיע לא רק מחסכונות הציבור, אלא ישירות מההון של המוסדי, יהיה ניתן להבטיח אינטרס גדול יותר של הגוף המנהל באיכות ההלוואה ובטיפול השוטף בה.

זאת ועוד, ראוי כי הוועדה תחשוב על מנגנון תגמול, שאינו מסתמך רק על דמי הניהול אותם גובים המוסדיים מהעמיתים. מנגנון שיתמרץ גופים מוסדיים גדולים כקטנים, להשקיע משאבים רבים יותר בבניית מערך לטיפול וגביית אשראי. השקעה שכזו בטווח הקצר, עשויה למנוע את הקטסטרופה הבאה בטווח הארוך.

הגידול המהיר בהיקף ההלוואות הפרטיות

ההלוואות הפרטיות

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר