גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיליון הציונים של האוצר

בנדל"ן הוא מקבל מספיק בקושי, בטיפול בעוני ממש בלתי מספיק

הביקורת הציבורית החריפה שהושמעה נגד שר האוצר יאיר לפיד בנושא חוק התקציב וחוק ההסדרים לשנים 2013-2014, מעלה את השאלה אם אכן מסגרת התקציב המוצעת היא הכרחית מנקודת ראות מקרו-כלכלית, והאם שר האוצר הפעיל צעדים ראויים מבחינה חברתית וכלכלית, או שהיה אפשר אחרת.

ננסה לבחון מבחינה אובייקטיבית ומקצועית את הממדים השונים של התקציב ולהביע דעה בנוגע לאיכות ההחלטות של האוצר. המאמר יתייחס לכל אספקט בנפרד תוך מתן ציון ממעולה עד בלתי-מספיק, כאשר הניתוח יתבסס בכל מקרה על קריטריונים כלכליים וחברתיים ידועים, כולל נושא היציבות הפיננסית, הצדק החלוקתי, התחרותיות, אסטרטגיית המיסוי וכדומה.

להלן סולם הציונים, מן הגבוה ביותר עד הנמוך ביותר:

יציבות פיננסית - טוב-מאוד

האסטרטגיה המקרו-כלכלית של משרד האוצר לשנים 2013-2014 היא ראויה והכרחית - חזרה לגירעון התקציבי של 3% תוצר בשנת 2014, תתבטא בשמירה על יציבות פיננסית, שמירה על משקל חוב-תוצר יציב, הקצאה נכונה בין העלאת מסים ב-1.5% תוצר לקיצוץ תקציבי של כ-%1.8 תוצר.

בנוסף, תקציבי 2013-2014 ימשיכו לגדול ריאלית ב-3%-4%, כך שהם לא יהיו גורם המאט את הפעילות הכלכלית. הציון אינו מעולה, משום שעדיין ישנה אי-בהירות בנוגע לקיצוץ בתקציב הביטחון.

צדק חלוקתי (להוציא עניים) - כמעט-טוב-מאוד

שר האוצר הצליח לאזן את הנטל בין רוב קבוצות האוכלוסייה לבין עצמן, וגם בין הסקטור הציבורי לעסקי, חברות ההיי-טק ואחרות. התקציב וחוק ההסדרים פוגעים במינון סביר וריאלי בכל קבוצות האוכלוסייה וללא הגזמה במינון הכלכלי. הצעד כולל מיסוי ישיר ומס חברות, פרוגרסיביים; מסי צריכה רגרסיביים, העלאת המיסוי על תחומים מגוונים עם תחולה על כל קבוצות האוכלוסייה.

הקיצוץ במשרדי הממשלה השונים סביר, וברובם תהיה עדיין עלייה ניכרת בהוצאות בשנתיים הקרובות. המשרדים יוכלו לספוג את הקיצוצים ללא פגיעה משמעותית בשירותים לציבור, אף שאלו לא יעלו (למרות הבטחות בעבר).

עידוד צמיחה - טוב

הקיצוצים בתקציב כוללים את תחומי הצמיחה האמיתיים במשק: תשתיות, מו"פ, אקדמיה וחינוך, וכן עולים המסים על הסקטור העסקי. עם זאת, נדגיש גם כאן, כי הוצאות התשתית והחינוך ימשיכו לגדול בשנתיים הקרובות, אף שבקצבים נמוכים מן הצפוי ומן הראוי. במסגרת המגבלות, התקציב סביר.

פטורי מס - כמעט-טוב

הצעת התקציב כוללת אמנם ביטול הפטור ממע"מ על שירותי תיירות, והקטנת ההעדפות לחברות ההיי-טק בחוק עידוד השקעות הון, אולם הממשלה פספסה הזדמנות לבטל פטורים מיותרים נוספים מבחינה כלכלית ומיסויית, הפטור ממע"מ באילת ועל ירקות ופירות.

הממשלה צדקה בשמירת ההקלות על קרנות ההשתלמות, שבהן כבר היום התקרה נמוכה יחסית. זאת, משום שזכות זו הושגה בעבר כחלק מהסכמי שכר. הרעת ההקלות צריכה להיעשות בהסכמה.

תחרותיות - מספיק

חוק ההסדרים מלא בהצהרות על שיפור התחרותיות, אולם הצעדים הנעשים בפועל מקטינים את התחרות. ההצהרות להגברת התחרות הן בתחומי המזון, התקינה, הכבלים, התדרים, הריכוזיות ועוד. אך בפועל, הועלו המכסים על יבוא טקסטיל, דגים ועוד מוצרים, ומנגד נדחו הפחתות במסי קנייה ומכס שהומלצו על-ידי ועדת טרכטנברג. הרצון קיים, אך הביצוע עדיין לא ברור.

מיסוי - מספיק-בקושי

מבחינת המקרו, צעדי המיסוי ראויים; מנגד, צעדי מיקרו רבים סותרים את אסטרטגיית המס ארוכת טווח. מדובר במסי רכישה דרקוניים (ייצרו פיקציות והעלמות מס), מסי קנייה גבוהים על קבוצות לא משמעותיות (יאכטות, מטוסים קלים), ישנה דיפרנציאליות במסי קנייה (סוגי טלוויזיה ומכוניות), צעדים שסותרים את עקרונות מדיניות המסים.

נציין, כי גם העלאת המס השולי העליון מעל 50%, סותרת את אסטרטגיית הממשלה מאז תקופת משה ניסים כשר אוצר. דווקא ראש הממשלה בנימין נתניהו, שדגל בהורדת מסים, מאשר מס שולי גבוה מ-50%, וחבל.

גם ביטול קצבת ילדים לעשירים סותר את עקרונות מדיניות המסים, משום שקצבאות בישראל הן תחליף לניכויי מס ואמצעי לשוויון אופקי - האוצר כנראה שכח זאת.

ועוד בעניין המיסוי, נציין כי הורדת תקרת הפטור להפרשות לפנסיה, סותרת את האסטרטגיה של האוצר לעידוד חיסכון לטווח ארוך, צעד שהוא עוד כישלון תיאורטי.

מסי נדל"ן - מספיק-בקושי

הכבדה במיסוי על נכסי נדל"ן כאשר אין מדיניות בצד ההיצע, פירושה הכבדה על ענף זה בכללותו, ובשל אי-שיווי-המשקל בין הביקוש להיצע, יתבטא הדבר בתמרוץ לעליות מחירים של דירות לרכישה ו/או לשכירות.

ביטול הפטור של מס השבח ללא "שיחלוף" יפגע בפעילות בשוק. מערכת המס מכשילה בכך את הענף ולא מעודדת את פעילותו.

טיפול בעוני - בלתי מספיק

המהלכים השונים פוגעים משמעותית בקבוצת המשפחות העניות (כ-20%), באמצעות צעדים רבים, בהם - קצבאות ילדים זעומות, תשלום לתרופות, החמרה בהקלות בארנונה, מסי סיגריות, הטלת תשלום ביטוח לאומי על עקרות בית, מע"מ ועוד. הפגיעה, תיאורטית, היא בעיקרה בחרדים ובמיעוטים, אך נזכיר שגם בניכוי סטטיסטי שלהם, שיעורי העוני בישראל גבוהים ב-50% משיעורי העוני במערב. קיצוצים אלה מחייבים מתן פיצוי לקבוצות החלשות ממש, לרבות החרדיות והערביות.

הצעות התקציב וחוק ההסדרים נהנות מציונים גבוהים כל עוד מדובר במהלכים אסטרטגיים. הציונים פוחתים בתלילות כאשר מדובר בהחלטות ספציפיות. ראוי לממשלה לשפר את יכולתה המקצועית בתחומים אלה.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של "פעילים"

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל