גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד הפרסום לרבעון הראשון של 2013 מראה נתונים מעודדים

ההוצאה הכללית לפרסום עלתה, הפרסום באינטרנט זינק, ומספר הפקות הטלוויזיה גדל - אך בענף מעריכים כי מדובר בהתאוששות זמנית הנובעת מאירועים נקודתיים

אחרי מספר רבעונים של ירידה מתמשכת, מדד הפרסוםשמגיע ל-121.9 נקודות מציג ברבעון הראשון של השנה שיפור ברוב הפרמטרים הנמדדים, בהם היקף הפרסום, מחירי הפרסום והשקעה בהפקות טלוויזיה חדשות.

גורמים בענף הפרסום טוענים כי אין להניח שמדובר בשינוי מגמה דרמטי המבשר על חזרתו של הפרסום לימים של שגרה ונכון יותר יהיה להסיק כי מדובר בתיקון תקופתי, לאחר שבשנים האחרונות נפגע ענף הפרסום באופן משמעותי יותר מענפים אחרים. עתה נראה, כי הענף "מיישר קו" עם שאר המשק או במילים אחרות: "המצב לא טוב - רק מעט פחות רע".

4 מתוך 5 הפרמטרים המרכיבים את מדד הפרסום מצביעים ברבעון זה על עלייה. סך ההוצאה לפרסום עלה ברבעון זה בכ-17% בהשוואה לרבעון הקודם. ההוצאה לפרסום באינטרנט עלתה גם היא בשיעור חד של כ-33% בהשוואה לרבעון הקודם, אך יש לזכור כי ברבעון האחרון של 2012 ירדה ההוצאה לפרסום באינטרנט בשיעור חד של 22%.

הפקות טלוויזיה חדשות, הנותנות ביטוי לציפיות המפרסמים, עלו בשיעור של כ-7% וגם מחירי הפרסום בטלוויזיה עלו בשיעור של כ-6%.

הפרמטר היחיד שירד הוא הביקוש לעובדים בחברות הפרסום, פרמטר הנותן ביטוי לציפיות הפרסומאים. הנתון ירד בשיעור של כ-3% בהשוואה לרבעון הקודם. הנתונים הלכאורה מעודדים מגיעים דווקא בימים שבהם נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על הרעה ברוב ענפי הפעילות במשק.

כך למשל, בייצוא ובייבוא סחורות וחומרי גלם, במספר לינות תיירים במלונות ובמכירות ברשתות השיווק נרשמה השנה ירידה. האם ייתכן כי כמו בשנים קודמות מדד הפרסום מקדים את הצפוי לבוא ומאותת על שיפור במצב המשק? יש להניח שלא. סביר יותר שמדובר בעיקר בהשפעות עונתיות על הענף כמו למשל חג הפסח שנחוג ברבעון זה.

מעבר לכך, נראה כי הגזרות הכלכליות שלקראתן המשק צועד בימים אלה לא יטיבו עם ענף הפרסום ברבעונים הקרובים. סביר שההכבדה בנטל על רוב שכבות האוכלוסייה תביא להידוק חגורה מצדם, ולמעשה תיצור לחץ של החברות במשק לשפר את השורה התחתונה, תוך ריבוי של הצעות מכר בפרסום ובמילים אחרות - קיטון מחודש של העוגה.

חזרה חלקית לטלוויזיה

ההוצאה לפרסום בטלוויזיה (המשקפת את הכנסות הערוצים) עלתה ברבעון הראשון של 2013 בכ-4%. ברבעון זה עלה גם מספר דקות הפרסום בשני הערוצים המסחריים. המשמעות היא שהמפרסמים חזרו בחלקם לטלוויזיה. ניתן לראות בנתונים אלה איתות להתחלת ההתאוששות בענף הפרסום אך סביר יותר שהגידול בהוצאה לפרסום בטלוויזיה ברבעון הראשון של 2013, משקף פעילות עונתית ערה של המפרסמים לקראת פסח ואין להסיק מכך עדיין על המגמות לעתיד.

ניתוח מחירי הפרסום בטלוויזיה בשנים האחרונות מלמד על מגמת יציבות עם תנודות תקופתיות במחירים, בהתאם לרמת הפעילות בענף ובהתייחס לתיקונים עונתיים מתבקשים. ברבעון האחרון של 2012 ירדו המחירים בשיעור של כ-14%, ואילו ברבעון הראשון של 2013 עלו המחירים ב-6%. ברור שעליית המחירים ברבעון האחרון, כאשר ענף הפרסום כולו מצוי בשפל עמוק, נותנת ביטוי לנתוני הרייטינג הנאים של הערוצים ומשפיעה על הכנסותיהם.

נתוני הרייטינג של הרבעון הראשון של 2013 מצביעים על עלייה קטנה ברייטינג של ערוץ 2 ועל ירידה קטנה ברייטינג של ערוץ 10.

ניתוח נתוני הרייטינג הרבעוני הממוצע בערוצים המסחריים מלמד, כי הצפייה בטלוויזיה המסחרית בישראל ב-4 השנים האחרונות לא נפגעה, למרות בעיות הרווחיות ולמרות התחזקות האינטרנט. ערוצי הטלוויזיה המסחרית בישראל, כמו ערוצי הטלוויזיה בעולם, למדו כי הדרך לשמירת חלקם בעוגת הפרסום עוברת בבנייה ובטיפוח של מותגי תוכן עם פוטנציאל רייטינג גבוה כמו סדרות, תוכניות ריאליטי, שידורים ישירים, חדשות ואירועי מדיה ספורט.

היפוך מגמה באינטרנט

לאחר ירידה חדה של 22% בהיקף הפרסום באינטרנט ברבעון הרביעי של 2012, ברבעון הראשון של 2013 ניכר היפוך מגמה והיקף הפרסום באינטרנט חוזר לצמוח בשיעור חד של 33%. עם זאת, גם מנתונים אלה, שאמורים לכאורה לשמח מאוד מאחר שהאינטרנט אמור להיות מנוע הצמיחה של התעשייה, לא כדאי למהר ולהסתנוור.

בימים שבהם המלך באינטרנט הוא כל נושא הפרפורמנס, והדגש הוא על פרסום מבוסס תוצאה, הגידול בהיקפי הפרסום איננו מסמן בהכרח לא יכולת של אתרים להרוויח ולא נכונות אמיתית של המפרסמים ללכת למהלכים פורצי דרך.

מדובר לא אחת בעסקאות מדיה המנצלות את התקופה הקשה שבה יש יותר מדיה - לא בהכרח יותר כסף.

גם במדיות המסורתיות, שבהן קיימת מדידה מסודרת, קשה לקבל נתוני אמת על מחירי הפרסום והמדיה - על אחת כמה וכמה בכל הקשור לאינטרנט, שבו הקו בין מדיה לקריאייטיב מטושטש יותר, המחיר המקובל בשוק נהיר פחות - בעיקר למי שמודד מבחוץ.

מספר הפקות הטלוויזיה החדשות, פרמטר הנותן ביטוי לציפיות המפרסמים, באשר להיקף הפעילות בחודשים הקרובים, עלה ברבעון הראשון של 2013 בכ-7.5%. זאת, אחרי ירידות תלולות במספר ההפקות בשני הרבעונים האחרונים של 2012.

הפרסומאים סקפטיים

עם זאת, למרות השיפור לכאורה שחווה הענף ברבעון זה הרי שהביקוש לעובדים בחברות הפרסום (על-פי מספר מודעות הדרושים באתר אייס)ירד ברבעון האחרון בשיעור של כ-3% בהשוואה לרבעון הקודם. במהלך השנתיים האחרונות ירד הביקוש הרבעוני לעובדים בחברות הפרסום מרמה של 330 עובדים לרבעון עד לרמה של 200 עובדים בלבד. זוהי ירידה משמעותית המעידה לא רק על רמת הפעילות בחברות הפרסום אלא גם על הערכות הפרסומאים.

על-פי סדרת נתונים זו ניתן לזהות כי מאז סוף 2008 הפרסומאים מגלים זהירות רבה בגיוס עובדים חדשים, מה שמצביע על רמת ציפיות נמוכה ביחס לאפשרות של התאוששות קרובה בענף.

לדברי מודי כידון, יו"ר איגוד חברות הפרסום, המגמה הכללית שאליה הולכת כלכלת ישראל לא מבשרת טובות לתעשיית הפרסום: "מחד, אנו רואים דריכה במקום כבר קרוב לשנתיים ומאידך אין באופק פרמטרים שיכולים להצביע על היפוך מגמה או שינוי לטובה. רוב משרדי הפרסום עדיין פועלים באווירת הישרדות".

לדבריו, "החשש הגדול ביותר כעת הוא מנבואה המגשימה את עצמה. הציבור והחברות במשק חוששים ממיתון, נכנסים למגננה ולצמצום הוצאות, ויוצרים את המיתון דה פקטו".

כידון קורא לכל החברות במשק "לנקוט פעילות מרחיבה, להגדיל את מאמצי השיווק ובכך לתרום להנעת גלגלי הכלכלה בכיוון הנגדי".

מדד הפרסום

פרסום

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"