גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים שאחרי: מה עושים האנליסטים שנוטשים את התחום?

קצב עזיבת האנליסטים את בתי ההשקעות הואץ בחודשים האחרונים ■ מדוע הם עוזבים, ומה הם מחפשים שם בחוץ?

מספר האנליסטים שעוזבים בשנים האחרונות - וביתר שאת בחודשים האחרונים - את בתי ההשקעות בארץ הולך וגדל. הם פנו לכיוונים שונים - בין אם לחברות שאותן סיקרו בעבר, בין אם לדרך עצמאית בתחום ההשקעות, או לכיוונים אחרים. ההערכה היא שאחרים, שעדיין מועסקים בתחום, מגששים ומחפשים אפשרויות מחוץ לעולם האנליזה ושוק ההון.

הרגולציה, הירידה בהיקפי המסחר בבורסה המקומית, מחזוריות בשוק או הקונסולידציה הגוברת, כל אלה עולים כסיבות לירידה במספר העוסקים בתחום.

האנליסטים המוכרים יותר לקוראי העיתונים הכלכליים, שעזבו את תפקידם, כוללים לדוגמה את לימור גרובר, שהייתה מנהלת מחלקת המחקר sell side בבית ההשקעות פסגות, ובמהלך שנוי במחלוקת עברה לנהל את קשרי המשקיעים בחברת כיל, שאותה סיקרה בעבר. גרובר נקנסה ב-7,500 שקל על-ידי רשות ניירות ערך, על כך שלא דיווחה על מגעיה עם כיל במקביל לסיקור החיובי שהעניקה למניה.

אנליסטים אחרים שעשו צעד דומה הם נתלי גוטליב, אנליסטית הפארמה של אי.בי.אי, שעברה לחברת טבע. אולם במקרה שלה, ההמלצה האחרונה על טבע פורסמה זמן רב לפני שנוהלו המגעים בינה לבין החברה.

כך היה גם עם רמי רוזן, שניהל את מחלקת המחקר בפעילות הברוקראז', שנסגרה לאחרונה, של קבוצת הראל. רוזן עבר לחברת הטכנולוגיה אלוט, שהייתה בתחום סיקורו, כמה חודשים לאחר שהמליץ עליה בפעם האחרונה.

עוד אנליסטים לשעבר כוללים את צחי אברהם, שהיה בכלל פיננסים והיום מנהל קרן גידור שהקים, אמיר אדר, שניהל את מחלקת המחקר Sell side במגדל שוקי הון, ועזב לפני כמה חודשים, ודודו יוגב - גם הוא ממגדל שוקי הון, שעוסק כיום במחקר מכיוון קצת שונה, בחברת הייעוץ תבור כלכלה ופיננסים.

"מספר המועסקים בשוק ההון התרחב בצורה ניכרת בעשור האחרון, וחלק מהירידה בהיקפי הפעילות קשורה למחזוריות של גאות ושפל. זה לא רק אנליסטים, אלא גם מנהלי השקעות ואנשי שיווק ומסחר שעוזבים", אומר דניאל מירון, גם הוא אנליסט לשעבר, שניהל עד לא מזמן את פעילות המחקר בישראל של RBC.

מירון, שדרך אגב זכה בשנה שעברה במקום השלישי בדירוג האנליסטים של "גלובס", סבור שלא מדובר בתופעה מקומית, אלא דווקא עולמית. "גם בארה"ב מחזורי המסחר ירדו. חלק גדול מהמסחר עובר דרך מערכות ממוחשבות, והשיוך לא נעשה כלפי מחלקת הברוקראז', כך שהמודל הכלכלי משתנה.

"לא חסרות דוגמאות של צמצומים - קרדיט סוויס, ג'יי.פי מורגן - המצב לא פשוט. בארה"ב, בלונדון ובכל המרכזים הפיננסיים הגדולים, אנשים רבים מצאו את עצמם מחוץ לתעשייה, ואני מכיר למשל בנקאי השקעות שעברו לצד השני, והיום הם מנהלי פיתוח אסטרטגי בחברות שלהן ייעצו בעבר".

תפקיד של אנליסט הופך בעצם למקפצה לתפקיד הבא?

"אני לא יודע אם זה ביטוי נכון. אנליסט מגיע עם סט מסוים של תכונות ומתפתח לאורך השנים, בדומה, למשל, למהנדס תוכנה שמתקדם לניהול צוות וכבר לא כותב שורות קוד. זה חלק ממסלול קריירה לגיטימי של כל אדם. וכמו שיש אנליסטים שעוברים מ-Sell side ל-Buy side, יש גם כאלה שעוברים לחברות. אם מישהו היה אנליסט ועבר לחברה שסיקר, זה גורע מהאובייקטיביות שלו בסיקור לפני כן? אני לא יודע, זה תלוי באמות המידה של אותו אדם, ואי אפשר להכליל".

מירון סבור שלאנשי שוק ההון, ובהם האנליסטים, יש "משהו שבוער מבפנים". "אנחנו אוהבים את מה שאנחנו עושים, את העניין, הדינמיקה, האתגור הבלתי פוסק של היכולות", הוא אומר. ובכל זאת, הוא מודה שבכל רגע נתון יש כאלה שמחפשים תפקידים אחרים, אבל מסייג: "אני לא יודע כמה מתוכם רק 'מוציאים קיטור' על התפקיד".

"לבי עם החבר'ה בתחום המוסדי"

ערן כהן ניהל את קרנות חו"ל במגדל שוקי הון, ועזב לפני כשנתיים. כהן הקים את קרן הגידור Kala Global, שמשקיעה בחברות Large Cap אמריקאיות, כגון IBM. הקרן, שהוקמה בפברואר האחרון, מנהלת נכון להיום כמה מיליוני דולרים, ועד כה הניבה תשואה של כ-14%. גם כהן שומע על אנליסטים שמעוניינים לעזוב את הגופים המוסדיים שבהם הם מועסקים.

"רוב האנשים שאני מכיר נורא רוצים לעזוב, אבל צריך אומץ לעזוב ולהקים משהו בעצמך, וזה גם מצריך חוסן מנטלי ופיננסי בלתי רגיל", אומר כהן. "אני אישית עזבתי את מגדל, כי צפיתי את הקונסולידציה, שאפילו הגיעה הרבה יותר מהר ממה שחשבתי. לבי לבי עם החבר'ה בתחום המוסדי. השוק עובר תהליכים לא פשוטים, והסיבות לדעתי הן טעות מוחלטת בקונספציה, לצד עודף רגולציה, שיוצרת קונסולידציה בין בתי ההשקעות".

- מהי הטעות בקונספציה?

"רוב בתי ההשקעות ויתרו על ניהול השקעות. הם לא רוצים להידרש להסברים, הם מוציאים הרבה מאוד כסף על רגולציה, וכמעט לא מרוויחים. כשאתה מוותר על ניהול אתה לא צריך אנליסט. אתה מוכר מדד - אתה לא צריך אנליסט בשביל 'לשבת' במניה מסוימת אחוז אחד פחות ממשקלה במדד.

"כולם מתרכזים סביב המדד, ואגב היחידים שמעיזים להיות שונים, כמו ילין לפידות ואלטשולר שחם, הם היחידים שבולטים לטובה. אני לא מבקר את הגופים על כך - לי, כקרן גידור, זה מצוין. אני מוכר ללקוח ביצועים תמורת כסף טוב. זה פשוט גורם לי להבין שמקומי לא שם".

אנליסטים בולטים

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת