גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההסתה" התחילה לפני הרצח

תתריעו, תודיעו, תטלפנו ותגידו כשאתם הולכים לא לכבד צ'ק

כה צפוי. כה מיותר. שעות ספורות אחרי הרצח בסניף הבנק בבאר-שבע יצאו קולות עלומים שייחסו את הטירוף והרצח ל"הסתה" המתנהלת בימים אלה נגד הבנקים ואילי הון. אין ספק שאף דירקטוריון בנק לא התכנס וקיבל החלטה לומר את זה.

אפשר גם להניח, לפחות לקוות, שהרעיון להפוך את הטרגדיה לאמצעי השתקה ויחסי ציבור לא יצא מלשכות המנהלים הבכירים.

אבל הבנקים כל-כך טורחים למלא את סביבתם בהמוני יועצים, החל מעורכי דין ורואי חשבון, דרך אנשי עסקים וחברים מטעם ועד משרדי יועצי תקשורת, יחצ"נים, לוביסטים ומיני אינטרסנטים - עד שבכל פעם שנראה כאילו נופלת "הזדמנות", או אפשר להמציא אותה, מתעוררים ה"ספין דוקטורס" ומתחרים ביניהם מי יקצין יותר את אמירתו עד שיקבל כותרת ראשית. ואחר-כך להתגאות בזה בפני משלמי הריטיינר.

להתחכם למודעות והמרדנות הציבורית החדשה ולהאשים אותה ביצירת תשתית ליצירת רוצח קבוצתי - ולעשות את זה כעכברים בלילה, בעילום-שם! - זה אכן מספיק "סקסי" כדי לקבל כותרות, בתקווה שבהמשך זה יביא לסתימה כוללת של כל הפיות.

לפני חודש: אקירוב מאשים את יחימוביץ'

זה התחיל לפני הרצח, לפני חודש הופיע אלפרד אקירוב בתכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2, ואמר "אם לא נפסיק את ההסתה נגד הבנקים אנחנו הולכים לתהום". הוא תקף את ח"כ שלי יחימוביץ' והאשים אותה בשותפות להסתה.

זה המשיך בדברי שר האוצר יאיר לפיד בוועידת שוק ההון של "גלובס" השבוע: "הפכנו לחברה ששונאת עשירים ומצליחנים, וזה לא טוב". שונאת עשירים, מר לפיד? ממש לא. וכי מי, ובראשם כל בוחריך, לא רוצה להיות עשיר ומצליחן? זו לא חברה שונאת, אלא חברה מבקרת, דורשת שקיפות, שוחרת הגינות, אחריות, נשיאה שווה בנטל הכספי.

ההסתה המכוונת והאינטרסנטית נגד ציבור שהתעורר רק לפני שנים ספורות מתרדמה משתקת של עשרות שנים, והשימוש הנלוז במילים קשות שנועדו לסתום פיות החריפו כמה שעות אחרי הרצח.

זה בולט במיוחד באתר 1 NEWS: "מסע הרצח של איתמר אלון בבנק הפועלים הוא תוצאה קיצונית ביותר של מסע הסתה המתנהל מזה שנים נגד הבנקים ובעליהם. פוליטיקאים ועיתונאים, מפלגות ועיתונים, אשר התגוללו על הבנקים ועל מי שמכונים 'טייקונים' חייבים לערוך כעת חשבון נפש... משום שכפי שראינו יותר מדי פעמים, מילים עלולות להרוג".

שליח הבנקים הנצחי מרגיע

מי שדווקא גילה איפוק לכאורה במילותיו, תוך כדי שהוא שולח את המסר הנדרש, הוא השליח הנצחי מטעם הבנקאים ובעלי החוב הגדולים שלהם, עו"ד פיני רובין, שאמר בבוקר שלמחרת הרצח לגלי צה"ל: "עם כל הצער, זו מסקנה חפוזה מדי להגיד שהסתה כלשהי היא זו שהביאה לרצח", אך מיהר להוסיף: "בהחלט צריך לקיים דיון ציבורי ולמתן את הסיקור בתקשורת נגד אותם אנשי ממון, אבל שני הדברים לא קשורים אחד לשני".

מי שעוד הפעילה במכוון אמירה שנשמעת כאילו "צנועה", כאילו "מאופקת" היא יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', שפרסמה בדף הפייסבוק שלה סוג של וידוי: "אתמול ניהלתי ויכוחים מרים עם האנשים הקרובים אלי ביותר שביקשו שאעלה על דוכן הנואמים בכנסת ואקשור בין הרצח ובין העוני הגדול, בין הרצח ובין גריסת מעמד הביניים, בין הרצח ובין מחיקת החובות לטייקונים. סירבתי לעשות זאת", אבל בהמשך הקפידה להוסיף "וכן, יש קשר מוכח בין עוני ובין הידרדרות לפשע..". וכך המשיכה ח"כ יחימוביץ' בפוזה מיתממת להגיד-להאשים, אבל לעשות עצמה כלא מאשימה.

ולעניין הבנקאים: ההסתה הלא מכוונת נגד אלה שקמים נגדכם - לא תעזור. הרי זה לא רק הם, זה גם נגיד בנק ישראל. בינואר השנה "פישר כינס את כל ראשי המערכת הבנקאית וקיים עמם שיחה חריפה. במהלך השיחה נזף פישר בראשי הבנקים עקב שכרם הגבוה וקרא להם להפחית עמלות ולהתנהל באחריות ובשקיפות".

הלוואות בקליק

בכל מקרה, הטינה הציבורית נגד הבנקים והחיכוך הבעייתי, עומדים בפני החמרה ככל שתימשך המגמה של הבנקים להקטין אשראי לעסקים הגדולים ולהגדיל אותו משמעותית למשקי בית. ונוציא מזה לרגע אפילו את הגידול המאיים במשכנתאות. יש מחיר, לפעמים כבד, לעידוד לקוחות לקחת עוד ועוד אשראי (יקר), ולהשתמש במסגרת האשראי שהבנק "מעניק" למרות מחירה הכבד ללקוח.

יש מחיר, שילך ויכביד, לעובדה הנוכחית שהארץ מוצפת בפרסומות לעידוד לקיחת אשראי. "בקליק אחד תקבל 140,000 שקל", "בטלפון אחד נממן לך חתונה, בר מצווה וטיול משפחה ליורודיסני...".

הלוואות למשקי בית גדלו מ-87.9 מיליארד שקל ב-2009 ל-98.3 מיליארד ב-2012. יש מחיר לעובדה שסך האשראי הקמעונאי בבנקאות עלה מ-259.3 מיליארד ב-2009 ל-340.5 מיליארד ב-2012. לעובדה שסך האשראי הקמעונאי מסך האשראי עלה מ-36.2% ב-2009 ל-40.6% בשנה שעברה. הגדלת הקשר עם המוני לוקחי אשראי, בניגוד לנטיית העבר להעניק יותר ויותר לכמה בעלי עסקים גדולים, דורשת שינוי יסודי בבנקאות, לא רק בעמלות ובמרווחי האשראי המופרזים, שמראים פער גדל ולא סביר בין ריבית על הפקדה לריבית על הלוואה.

מדובר בדרישה הציבורית הנמשכת, והלא נענית, לקשר סביר יותר בין הבנק ללקוח. תתריעו, תודיעו, תכתבו, תתקשרו בטלפון ותגידו כשאתם הולכים לא לכבד המחאה, שאתם בדרך לבלוע את כרטיס האשראי. זו דרישה, לא הסתה. זו דרך-ארץ. אלה יחסים. בין לווה למלווה. בין בנק ללקוח.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן