גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחמם המרוץ לניהול בנק מזרחי-טפחות: מי המועמדים?

התפקיד אינו מונח בכיסו של איש - בעיקר בשל היחסים המורכבים בין בעלי השליטה, משפחות ורטהיים ועופר ■ יונס נהנה מתנאי שכר מפנקים - אך באווירה הציבורית ובעקבות תיקון 20 נראה כי שכר המנכ"ל החדש יהיה נמוך משמעותית

חודש חלף מאז שהודיע מנכ"ל מזרחי טפחות , אלי יונס, כי יעזוב את תפקידו. יו"ר הבנק, משה וידמן, הקים ועדת איתור שעובדת בימים אלה במלוא המרץ על מנת לאתר מחליף ליונס.

בניגוד למקרים בבנקים אחרים, שבהם סומן מראש המנכ"ל הבא והפעילות של ועדת האיתור הייתה אקט סמלי בלבד, הפעם המרוץ באמת פתוח, ויחלפו עוד כמה שבועות טובים עד שהוועדה והדירקטוריון יחליטו מי יהיה זה אשר ייכנס לנעליו הגדולות של יונס.

לעת עתה נראה כי ישנם ארבעה מועמדים עיקריים: שמעון גל, המכהן כיום כראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים; אלדד פרשר, ראש החטיבה הפיננסית במזרחי טפחות; חיים פרייליכמן, מנכ"ל בנק אגוד; ואורי פז, מנכ"ל בנק ירושלים. בוועדת האיתור של מזרחי טפחות היו שמחים גם לראות את שי טלמון כמועמד, ואולם לפי הערכות, מנכ"ל כלל ביטוח לשעבר אינו מעוניין בתפקיד.

במערכת הבנקאית מעריכים כי סיכוייהם של גל ופרשר נראים גבוהים כיום; זאת, בשל ההיכרות הטובה שלהם עם הבנק, ומינוי של אחד מהם אמור לשדר המשכיות לניהול הנוכחי של הבנק. עם זאת, התפקיד עדיין לא מונח בכיסו של איש.

בחירת המנכ"ל החדש אינה צפויה להיות פשוטה, בין היתר בגלל מבנה השליטה בבנק. נזכיר במזרחי טפחות שולטים בני משפחת מוזי ורטהיים ובני הדור השני במשפחת עופר (ליאורה עופר ואחיה דורון המסוכסכים זו עם זה, ובן דודם אייל). במשך השנים היחסים בין הצדדים ידעו עליות ומורדות, וגם אם כיום רשמית הם נחשבים תקינים, עדיין קיים מתח מסוים.

מציאת מועמד שיהיה מקובל על שני הצדדים אינה טריוויאלית, על אחת כמה וכמה כשיו"ר הבנק וידמן משתייך לפלג של משפחת עופר, ולכן הצד של ורטהיים יהיה בררן במיוחד בבחירת המועמד המתאים. בעלי השליטה צפויים לאשר באופן אישי את המועמד, וסביר להניח כי ההצעה לא תעלה לדיון בדירקטוריון לפני שיתקבל אישור שכזה.

סוגיה נוספת שעלולה להקשות על התהליך נעוצה בעובדה כי קיימת אי ודאות לגבי תנאי השכר שיקבל המנכ"ל החדש. יונס נהנה במשך השנים מתנאי שכר מפנקים, אך באווירה הציבורית הנוכחית ובעקבות תיקון 20 המחייב אישור שכר מנכ"ל באסיפת בעלי מניות, נראה כי שכרו של המנכ"ל החדש יהיה נמוך יותר בשיעור משמעותי.

אמנם מי שייבחר לתפקיד מנכ"ל הבנק לא יסבול חלילה משכר מינימום, אך העובדה שאי אפשר להתחייב מראש בפני המועמדים לגבי השכר שיקבל המנכ"ל החדש, מכבידה אף היא על התהליך.

סוגיה נוספת שתובא בחשבון היא יחסיו של המנכ"ל החדש עם יונס. רשמית, דעתו של יונס אינה אמורה להילקח בחשבון, הואיל ואינו חבר בוועדת האיתור, ויעזוב את הבנק לאחר שמחליפו ימונה. עם זאת, יונס נחשב מנכ"ל דומיננטי מאוד בבנק, ולדעתו יהיה משקל בהכרעה. מהבחינה הזו קיים יתרון לפרשר, הנחשב למועמד המועדף של יונס. עם זאת גם אם ייבחר גל, נראה כי הוא ייהנה מרוח גבית ומסיוע של יונס, שמכיר אותו זה שנים רבות. לעומת זאת, ליונס יחסים קורקטיים בלבד עם פרייליכמן, מה שעלול להכביד עליו במרוץ.

פרמטר נוסף לתפקיד - שאמנם אינו חובה, אבל נחשב יתרון משמעותי - הוא שקורות החיים המקצועיים של המועמד יכללו תפקיד במשרד האוצר. למרות הביקורת הנשמעת לא אחת על פקידי האוצר, ישנה עדיין הילה סביב אנשים שמילאו תפקידי מפתח במשרד זה, ולכן קיים יתרון לגל ופרשר - שניהם בוגרי האוצר.

הכר את המועמד

שמעון גל: מכיר היטב את מזרחי טפחות. גל מלווה את יונס תקופה ארוכה, והגיע עמו לבנק ב-2004. בתפקידו האחרון בבנק כיהן כראש החטיבה העסקית, ולפני כארבע שנים עשה קפיצת מדרגה ועבר לנהל את החטיבה העסקית בבנק הפועלים, שהוא הגוף הגדול ביותר במתן אשראי עסקי. גל - המגיע במקור ממשרד האוצר - צבר ניסיון ניהולי בתחום הבנקאות. הוא גם מסתדר היטב עם הנהלת מזרחי טפחות, על אף שהוא נחשב מנהל קשוח.

גל נחשב בעל קשרים טובים עם ליאורה עופר, מה שעקרונית אמור לקדם את סיכויו להיבחר, אך מנגד בסיטואציה מסוימת עלול להיות לו לרועץ מול הפלג של משפחת ורטהיים. למרות שגל נחשב מועמד מוביל לתפקיד, ככל הידוע הוא לא הגיש את מועמדתו וגם ועדת האיתור עדיין לא פנתה אליו רשמית.

אלדד פרשר: ככל הידוע, נכון לעכשיו פרשר הוא המועמד היחיד המגיע מתוך הבנק. בן טיפוחיו ויד ימינו של יונס מכהן כראש החטיבה הפיננסית בבנק. פרשר, שמכהן בתפקיד ב-8 השנים האחרונות, נחשב אדם מוכשר וחד, אך גם למנהל לא קל. בעבר כיהן כסגן החשב הכללי במשרד האוצר, וזהו התפקיד הבנקאי הבכיר הראשון שלו.

אין לפרשר ניסיון בתחום הקמעונאות או האשראי, מה שעלול להיות בעייתי. כמו כן, גורמים בדירקטוריון הבנק טוענים כי אינו מנהיג מספיק, בוודאי לא כמו יונס. עם זאת, תמיכתו של יונס בפרשר עשויה לסייע לו לזכות בתפקיד.

חיים פרייליכמן: כיום מנכ"ל בנק אגוד, לשעבר מנכ"ל אדנים וטפחות ובעל ניסיון רב בתחום המשכנתאות - תחום הפעילות המרכזי של מזרחי טפחות. ישנם גורמים בדירקטוריון שתומכים במועמדותו.

אורי פז: סגר באחרונה 3 שנים בתפקיד מנכ"ל בנק ירושלים, ולפי הערכות היה שמח לקבל את התפקיד. בשבוע שעבר התראיין פז למגזין G של "גלובס", ורמז על האפשרות הזו כשאמר: "תפקידי ניהול אחרים הם בהחלט אופציה, גם בנק אחר או גדול יותר". לפז ניסיון רב במערכת הבנקאית, והוא נחשב יצירתי. עם זאת, גורמים בדירקטוריון מעריכים כי לפי שעה, סיכויו אינם נראים גדולים.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות