גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נס: מחצית מהחברות הציבוריות בארץ נמצאות בקשיים

עו"ד ורו"ח שלמה נס בפאנל על הסדרי חוב בכנס לשכת עוה"ד באילת: "יש בישראל חברות טובות בעלות סיכוי להבריא ולהשתקם, ולכן הן רוצות לעשות הסדרי חוב, אבל קיים חוסר רצון או חוסר יכולת של הגופים המוסדיים לקבל החלטות"

"במדינת ישראל מחצית מהחברות הציבוריות נמצאות בקשיים, ושוק ההון לא יודע להתמודד עם זה" - כך אמר היום (ב') עו"ד ורו"ח שלמה נס בכנס לשכת עורכי הדין באילת.

נס, המתמחה בטיפול בחברות שנקלעו לקשיים, ושימש נאמן מטעם בתי המשפט בתיקים רבים כגון קלאבמרקט, אגרקסקו ועוד, יצא במתקפה נגד הרשויות והגופים המוסדיים, שלדבריו הביאו למצב שבו חברות טובות שנקלעות לקשיים אינן מצליחות להיחלץ מהם.

"יש חברות טובות בעלות סיכוי להבריא ולהשתקם, ולכן הן רוצות לעשות הסדרי חוב, אבל קיים חוסר רצון או חוסר יכולת של הגופים המוסדיים לקבל החלטות, גם בגלל ניגוד עניינים וגם בגלל שלנציגויות שלהן אין שום מעמד בחוק, ויש להן אינטרסים זרים", אמר נס.

עוד אמר נס כי הנציגויות לא תמיד מבינות את המצב המשפטי או העסקי של החברה, והכי חמור - מקבלות החלטות פופוליסטיות כדי למצוא חן בתקשורת ובעיני הציבור.

"ההחלטות שלהן הן לא תמיד לטובת החזרי החוב והחברות, ומדובר באותם גופים שהשקיעו לאורך השנים בחברות מיליארדים", אמר נס.

נס לא חסך ביקורת גם מהתקשורת ויחסה לבעלי החברות. "לא כל בעלי המניות והבעלים של החברות הם גנבים ושקרנים. לא כולם עשו פעולות אסורות. יש משבר כלכלי בעולם. יש מאות תביעות נגזרות וייצוגיות, שבחלקן אין כלום.

"אפשר לבוא בתביעה מוסרית לבעל שליטה שהרוויח בחברה אחת והפסיד באחרת. אבל צריך לזכור שיש כללי משחק, ויש הפרדה משפטית בין בעל השליטה לבין החברה. כל התרבות של הרוע והאיומים האוטומטיים מביאה למצב של נטישת חברות. בעלי שליטה לא רוצים לעבור את מה שעבר לב לבייב ועברו אחרים".

עו"ד נס לא הסתפק בביקורת על המוסדיים ועל התקשורת והעביר, כאמור, ביקורת נוקבת גם על הרשויות, שלדבריו יושבות בחוסר מעש נוכח המשבר הכלכלי.

לדבריו, "הרשויות לא עשו הרבה כדי לשנות את המצב. זו בעיה של כלל המשק. ב-5 השנים האחרונות לא נעשה כמעט דבר לא בחקיקה ולא כדי למצוא פתרונות. יש אטימות של הרשויות".

האן נגד התספורות

פרופ' דוד האן, האפוטרופוס הכללי והכונס הרשמי, ביקר את השימוש הרווח המונח "תספורת". "את התספורת יוצרת קודם כל המציאות הכלכלית", אמר האן. "תפקידו של בית המשפט הוא בסופו של דבר לשמש אכסניה לצדדים (הנושים מזה והחברה מזה) להידבר ביניהם ולהגיע לפתרון מוסכם. יש כאן הליך קלאסי של התמקחות לאורו של החוק.

"מעצם טבעו ומגבלותיו של בית המשפט, אף אחד לא מתיימר לחשוב שבית המשפט מסוגל לשמש כמבוגר אחראי או כגננת שצריכה ללוות יום אחר יום את הצדדים".

האן נשאל מהו תפקיד הכנ"ר בהליכים מסוג זה, והשיב: "תוך כדי ההליך אנחנו נוהגים לזמן מדי פעם את הצדדים למשרדי הכונס הרשמי, כדי שנוכל לבחון את השטח מבפנים ולתת את חוות-דעתנו לבית המשפט. חשוב להבין שאנחנו מנסים ללבן עם הצדדים לא רק מי יכהן וכמה יקבל שכר-טרחה, אלא אלה מנגנונים של קבלת החלטות יתקיימו בחברה".

"הספרית מחיפה"

נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה, בלהה גילאור, שדנה בתיקי פירוק ובהסדרי חוב רבים וכינתה את עצמה בצחוק "הספרית מחיפה", ציינה כי הנושא של הסדרי חוב נפל על בתי המשפט בהפתעה.

לדבריה, "בשיטת המשפט שנהוגה אצלנו בית המשפט בוחן את הדברים אחרי שהם התרחשו. בהסדרי נושים באים לבתי המשפט עם ניירות עמדה מייגעים רצופים חוות-דעת כלכליות, בשלב שבו בית המשפט יודע מעט מאוד. בדיונים שומעים טענות ולא רואים ראיות, ומאוד קשה לקבל החלטות בשלב זה".

תיקון 18 לחוק החברות

עו"ד דלית זמיר, ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, דיברה על תיקון 18 לחוק החברות, שקבע חובת מינוי מומחה לבחינת הכדאיות של הסדרי חוב.

לדבריה, "אחת המטרות של התיקון הייתה לתת לגופים המוסדיים מידע בדבר כדאיות הסדר החוב. דבר נוסף הוא לתת לבית המשפט אמצעי לפיקוח אפקטיבי על ההליך. התפקיד הזה לא מייתר את תפקידו של הנאמן. החיה של משקיף על הסדר חוב היא המצאה של בית המשפט" (זמיר דיברה על המקרה של אי.די.בי, שבו מינה לאחרונה השופט איתן אורנשטיין את עו"ד אולמן כמשקיף שידווח לבית המשפט על התנהלות החברה).

כן ציינה זמיר כי תפקיד המומחה הוא לבדוק חלוקות דיבידנד בחברה שנכנסה לחדלות פירעון, כדי לבחון הגשת תביעה נגזרת נגד החברה.

עו"ד ארז חבר ציין כי בכל הסדרי האג"ח מאז תיקון 18, פרט לאחד, המומחים אישרו את ההסדרים כפי שהובאו להם על-ידי נאמני האג"ח.

את הפאנל הנחה פרופ' יוסף גרוס.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח