גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים מנהלים מבוגרים

גברים פורשים בגיל 67, נשים בגיל 62 - והמנהלים צעירים

כשמדברים על העלאת גיל הפרישה, איני יכולה שלא לחשוב על הפערים שהולכים וגדלים בין גיל המנהלים הצעירים לעובדים הוותיקים. לפער הגילים יש כמה השלכות, והמנהלים הצעירים לא תמיד יודעים איך "לאכול" אותן.

רגשי נחיתות

למנהלים צעירים או טריים יש נטייה לחשוש שעובדיהם המבוגרים והמנוסים לעולם לא יעריכו אותם, ושבזכות ניסיונם הרב ימצאו שמנהליהם הצעירים אינם מוצלחים כפי שהם נראים.

רגשי הנחיתות גורמים למנהלים לנהוג באחת משתי דרכים קיצוניות: עיסוק מוגזם בתוכחת העובדים המבוגרים במקביל להאדרה מוגזמת של עצמם כדי להוכיח את טיבם, או לחילופין הימנעות והתעלמות מהעובדים המבוגרים (חוץ ממה שהכרחי), שלא יתפסו אותם טועים או לא בקיאים מספיק.

כך או כך, זה לא מתכון ליחסי מנהל-עובד בריאים, ולא הדרך להפיק את המיטב מבחינה מקצועית.

תחושת עליונות

מנהלים אחרים חשים את ההיפך עליונות מתמדת ומוגזמת למול עובדיהם המבוגרים. בדרך כלל אלה המנהלים שחושבים על עובדיהם המבוגרים באופן סטריאוטיפי: שאינם מיומנים ומעודכנים בדפוסי החשיבה והעבודה החדשים; שיהיו האחרונים להסתגל לשינויים עתידיים (כאימוץ טכנולוגיה חדשה בארגון ונטישת נוהל עבודה ישן); שלעולם לא יהיו נמרצים כשותפיהם הצעירים לצוות ולכן עדיף מלכתחילה למנוע מהם משימות המצריכות זריזות, דינאמיות ויצירתיות.

בפועל, דווקא לעובדים הללו יש לעתים יכולת למנוע "טעויות של מתחילים", וחלקם להוטים להעניק מהידע שלהם ורק מחכים שמישהו יביע עניין ברעיונותיהם.

הבעיה היא שזו נבואה שמגשימה את עצמה: עובדים מבוגרים רבים מספרים שהם רגילים לכך שיש עניין רב יותר בצעירים, ולכן הם מתנהלים בפאסיביות. אם לא ניגשים אליהם בבקשה שיחלקו מהידע שלהם לא יעשו זאת מיוזמתם. בצורה כזו מתקבע סטריאוטיפ העייפות והאיטיות של העובדים המבוגרים, ואלה נאלצים להישאר מאחור עם אותן משימות מוכרות וישנות. מבחינת הארגון זהו כמובן הפסד פוטנציאל אדיר של חוכמה, ניסיון, והיכרות עם רבדים עמוקים של העסק ושל ההתנהלות בשוק, שהרבה פעמים אינה מנת חלקם של הצעירים.

הזנחה מקצועית

במקרים שבהם מנהלים מניחים שעובדיהם המבוגרים לא יבינו את "שפת הצעירים" או יעמדו בקצב שלהם, הם מסיקים שאלה זקוקים להדרכה רבה יותר, ומוותרים על הקצאת המשאבים לכך.

במקרים אחרים, המנהלים הצעירים דבקים בתקשורת עכשווית, בלי לבחון מה דרך התקשורת המועדפת על עובדיהם המבוגרים. כך, למשל, כשהם מעבירים מסרים דרך הרשת, המבוגרים עלולים להישאר לא מעודכנים.

במקרה ההפוך, המנהלים דווקא מעריכים את עובדיהם המבוגרים ובטוחים שהם כה מנוסים ושוחים בחומר, במערכת, במטרות, בהתנהלות בשוק עד שאין טעם להשקיע בהעשרת הידע המקצועי שלהם. בכל המקרים הללו המבוגרים נותרים קירחים ומוזנחים מקצועית.

בידוד חברתי

לבסוף, ולא פחות חשוב, גם מבחינה חברתית המבוגרים נותרים מאחור. לרוב, מנהלים צעירים מעדיפים ליצור קשרים קרובים יותר עם עובדיהם הצעירים, שעמם קל להם לתקשר.

כך סיפר לי מנהל צעיר, רווק תל אביבי: "קל לי להבין את העובדים שהם בוגרי אוניברסיטה טריים, איך הם חיים ומרגישים, מה עובר עליהם. אני רואה בהם את עצמי מלפני חמש שנים, וזו אפילו שליחות בשבילי להתייחס אליהם כמו שקיוויתי שיתייחסו אליי אז. לעומת זאת, יש לי עובדים מהפריפריה שיש להם נכדים אין לי מושג איך החיים שלהם נראים, מה הם מרגישים, איך הם חושבים. אני לא מכיר את החיים האלה מקרוב. מחוץ לעבודה, לכל אחד מאתנו חשובים דברים אחרים".

הבעיה היא שהמנהלים הם מודל לחיקוי, והקשר המרוחק בינם לבין העובדים המבוגרים משליך על אופי היחסים בצוות בין העובדים הצעירים למבוגרים. כך, במקום שהצוות יהיה הטרוגני ופורה, נוצרים שני תתי-צוות, הצעירים והמבוגרים, עם תקשורת לקויה ושיתוף פעולה ותפוקה רעועים. המבוגרים הופכים לגוש מבודד, ולעתים קרובות מתפקדים כיס-מנים חסרי מעוף, יוזמה, דעה אישית או רצון להשקיע בבקרה על החלטות מנהלם.

כך תנהלו ביעילות עובדים מבוגרים מכם

למצוא את גובה העיניים: חשוב לסלק את רגשי הנחיתות או העליונות. צפויים גילויים והפתעות למנהל שמחליט להפסיק לראות בעובד המבוגר איום (או לחילופין עובד נחות), ומתחיל לתקשר עמו בגובה העיניים.

לערבב: כדי שהצוות יהיה פורה, יצירתי ויעיל, יש להפכו להטרוגני ככל האפשר. כדאי להציב עובד צעיר ומבוגר באותו חדר, ליצור שיתופי פעולה בין צעירים למבוגרים, ולשתף את המבוגרים בהתרחשויות החברתיות באופן פעיל (למשל, למנותם לבעלי תפקיד באירוע חברתי בהתאם לכישוריהם, למשל, נגינה ביום גיבוש).

להמעיט הכללות: לא כל המבוגרים חושבים ומתנהלים באופן ובקצב זהים. כל עובד, צעיר או מבוגר, יכול להיות מומחה בתחומים שאחרים לוקים בו בחסר, וכדאי לאפשר לו לתרום לאחרים, וכך גם להעצימו וגם להרוויח מכישוריו.

לפעול כזיקית: המנהל צריך לעמוד על אופיו של כל עובד כדי לתקשר עם כל אחד מעובדיו וליצור הבנה ושיתוף פעולה. למשל, יש עובדים מבוגרים שכשמדברים איתם על ה"למה", ולא רק על ה"איך", הם חשים חלק נכבד יותר מהמערכת, נפתחים, ומשקיעים יותר.

* יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה באינספור תהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם.

** פניות ליעל מהודר יש לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים