גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים יוזמת הקמת בית משפט למסים

היוזמה קיבלה תאוצה לאחר שמנהל הרשות, משה אשר, הבהיר לאוצר כי המהלכים להגברת גביית המס יהיו לא אפקטיביים בלי הקמתו של בית משפט מתמחה, שיהיה מסוגל להתמודד במהירות ובמקצועיות עם זרם העררים הצפויים

מנהל רשות המסים, משה אשר, מקדם בימים אלה הקמת בית משפט לענייני מסים - כך נודע ל"גלובס". עוד נודע כי היוזמה של אשר קיבלה את ברכתו של שר האוצר יאיר לפיד, שהטיל את הובלת הפרויקט על סגנו, ח"כ מיקי לוי.

לוי ואשר מנהלים בימים אלה שיחות סגורות עם אנשי אגף התקציבים באוצר, שצריך לתקצב תקנים לשופטי בית המשפט החדש, וכן לאשר את העלויות שיידרשו להנעת המהלך.

לדברי גורמים מקורבים למיזם, "בסך-הכול אין מדובר ביוזמה מסובכת".

הצורך בבית משפט למיסוי נולד על רקע הימשכות ההליכים הרבים המתנהלים היום בתחום המסים בבתי המשפט. תחום המס הוא אחד מהתחומים המורכבים ביותר ב"קוסמוס המשפטי". נ

כון להיום, רק שופטים מעטים נחשבים למומחים לתחום המיסוי. הבולטים בהם הם שופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מגן אלטוביה ודניה קרת-מאיר; שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, מרים מזרחי; שופטי בית המשפט המחוזי בחיפה, שולמית וסרקרוג ורון סוקול; שופט בית המשפט המחוזי בבאר-שבע, יוסף אלון; ובבית המשפט המחוזי מרכז הועבר השופט אחיקם סטולר לדון בתחום המסים, לאחר שבמשך שנים הוא עסק בעיקר בקניין רוחני.

שופטים מצוינים אבל לא מספיקים

לדברי מקורבים ליוזמה, "מספר השופטים הזה פשוט לא מספיק". גורמים במערכת המס אומרים, כי השופטים הדנים במיסוי מצויינים, אך הם קורסים תחת העומס בשל כמויות התיקים המורכבים שמגיעים אליהם. הדיונים בתיקים נמשכים זמן רב, וכדי לקצר את משך ההליכים בתחום המס נדרשת התמקצעות של שופטים נוספים בתחום.

במערכת המס ציינו עוד כי השופטים המצוינים לא יכולים לתת מענה מהיר לכל התיקים, וכי לא ייתכן שדיונים בתיקי מיסוי יימשכו שנים על גבי שנים.

ל"גלובס" נודע כי היוזמה להקמת בית משפט המתמחה במיסוי קרמה עור וגידים אחרי שמשה אשר הבהיר לגורמים הרלבנטיים כי כל המלחמה בהון השחור, בחשבוניות הפיקטיביות ובתכנוני מס אגרסיביים, וכל מהלכים המיועדים להגברת האכיפה המקודמים במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2014-2013, לא יועילו ללא הקמת גוף כזה שמסוגל לטפל במהירות במספר רב של תביעות משפטיות שצפויות להתעורר בעקבות התוכניות להגברת גביית המס.

לדברי גורמים המעורבים בתהליך, משה אשר נתן דוגמה מהמציאות להבהרת הבעיה. כאשר אשר שימש כמנהל הפשמ"ג ברשות המסים, הוא תבע חברה על העלמת מס. פסק דין ניתן באיחור של 6 (!) שנים, וכאשר הוא פנה לגבות את החוב, החברה הייתה כבר אחרי פירוק וללא נכסים, שחלקם היו יכולים להגיע לאוצר.

בנוסף התברר כי רשות המסים נאלצת במקרים רבים להתפשר עם נישומים ולוותר על סכומי כסף נכבדים שהיו אמורים להיכנס לקופת המדינה, כיוון שברשות הבינו כי תיק זה או אחר יימשך שנים ארוכות, ולא ברור אם בסופו של יום יהיה מהיכן לגבות את הכספים.

רשות המסים מסרה בתגובה: "רשות המסים פועלת לחיזוק מערכת אכיפת המס. בין היתר מקדמת הרשות, יחד עם אגף תקציבים והנהלת בתי המשפט, מהלך להוספת שופטים ייעודיים בתחום המסים וליצירת בית משפט כלכלי למסים".

מומחה מס: "הבעיה הקריטית למשק היא שאין שופטי מיסוי בעליון"

היוזמה להקמת בית משפט למיסוי עדיין לא גובשה סופית, ולא ברור אם אכן היוזמה תעבור ותאושר. כמו כן, טרם הוחלט היכן ימוקם בית המשפט - האם בתוך בתי המשפט הקיימים, בדומה לבית המשפט הכלכלי; וכמה שופטים נוספים ימונו לדון בתיקי המס.

עם זאת, למומחי המס יש מספר עצות בעניין. לדברי עו"ד משה שקל, יש לתת את הדעת על מי יהיו השופטים שימונו.

"היום המצב נורא ואיום. אין מספיק שופטי מסים. בנוסף, הם אינם מחויבים רק לענייני מסים. המבנה הארגוני היום, ששופט דן יום אחד במסים, יום שני בנזיקין, ויום שלישי בחוזים או בפלילים - זה מבנה בלתי אפשרי. לא יכולים לצפות משופט שיידע הכול במסים, ובטח לא את כל תתי-ההתמחויות שנדרשים במסים.

"ישנה כאן עוד בעיה בולטת: בגלל ההיקף העצום של התיקים שמגיעים לבתי המשפט, בין היתר בגלל ההתנהגות של רשות המסים שחוששת להגיע לפשרות, בתי המשפט נזקקו להכניס שופטים חדשים, שחלקם נטולי כל רקע במסים, שיעסקו בתחום המס.

"למשל, בגלל עומס התיקים העצום בבית המשפט המחוזי בתל-אביב גם שופטים כמו יונה אטדגי, גדעון גינת ואיתן אורנשטיין דנים במסים. זו לא הדרך הנכונה להתמודד עם המצב - להעביר שופטים שאינם מומחים לתחום את תיקי המס".

התמקצעות ספציפית

לדעת שקל, "העניין החשוב הוא המקצועיות של השופטים שיישבו בדין. הניסיון מראה כי אין שופט שיכול להקיף את כל התחום או ללמוד אותו על הדרך. תחום המיסוי דורש התמקצעות מאוד ספציפית, ובתוך עולם המסים עצמו יש תתי-התמחויות מאוד ספציפיות.

"אדם אחד לא יכול להקיף את כל תחום המסים. זה בלתי אפשרי. לכן אני מקדם בברכה כל רעיון שיביא להתמקצעות בתי המשפט העוסקים במסים - ובלבד שיהיה ברור כי השופטים היושבים בדין הם כאלה שמתעסקים כל הזמן במסים ובמסים בלבד".

שקל מציע כי לבית המשפט למסים, אם וכאשר יוקם, ימונו מומחי מס מהשוק הפרטי, מרשות המסים ומהפרקליטויות הפיסיקאליות.

"ההתמקצעות מחייבת שבחירת השופטים תיעשה, בין השאר, בהתאמה מלכתחילה לתחום. שלא יתחילו ללמד שופטים את תחום המס אחרי שהם עסקו בדברים אחרים - אלא שמלכתחילה ימנו לתפקיד בוגרי רשות המסים ובוגרי הפרקליטות הפיסקאלית שעסקו במסים, ו/או עורכי דין שהתמחו במסים מהפרקטיקה הפרטית, ורק כאלה שיש להם ותק של 10 שנים בתחום".

עם זאת, שקל מבהיר כי זה עדיין לא יפתור לחלוטין את בעיית מערכת המשפט בתחום המס. "אם היוזמה תצליח זה יהיה מצוין, אבל עדיין בית המשפט למיסוי לא יפתור את הבעיה הקריטית למשק - שאין היום שופטי מיסוי בבית המשפט העליון".

עוד כתבות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; אלקטריאון מזנקת ב-13%, אופקו ב-11%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח