גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב: עתירה לבג"ץ נגד פסיקת ביה"ד על התאגדות עובדים

המעסיקים יעתרו בשבוע הבא נגד הפסיקה התקדימית של נשיאת בית הדין הארצי לעבודה נילי ארד, שאסרה עליהם להביע עמדה ביחס להתאגדות עובדיהם

אחת הפסיקות הדרמטיות ביותר של בית הדין הארצי לעבודה, שעוררה סערה בשנה האחרונה, צפויה להגיע באמצע השבוע הבא לבג"ץ - זאת אף שנדמה היה לאחרונה כי המעסיקים ויתרו על ערעור בעניין - כך נודע ל"גלובס".

מדובר בפסיקה מינואר האחרון במקרה של חברת פלאפון, שאסרה על המעסיקים בישראל להשמיע כל עמדה או ביטוי ביחס למהלך של התאגדות עובדיהם.

לשכת התיאום של ארגוני המעסיקים חתומה על העתירה שנמצאת כעת בשלב הטיוטות האחרונות, והיא תוגש באמצעות עו"ד דפנה שמואלביץ ממשרד רובין שמואלביץ ושות', לצד משרדם של הרצוג-פוקס-נאמן.

בעתירה לבג"ץ יטענו ארגוני המעסיקים כי הסוגיה שעמדה למבחן בבית הדין לעבודה דנה באיזון שבין חופש ההתארגנות של העובדים מול חופש הביטוי וזכות הקניין של המעסיק, וכי הגורם היחיד שאמון על איזון בין זכויות הוא בית המשפט העליון.

על-פי המעסיקים, בית הדין הארצי לעבודה, בראשות הנשיאה נילי ארד, קידש את זכות ההתארגנות של העובדים ובדרך פגע קשות בזכויות המעסיק. בית המשפט העליון, אומרים המעסיקים, ידע בעבר לאזן בין הזכויות השונות ואף להגביל אותן - אולם לא ביטל אותן לחלוטין.

כך למשל, פעיל הימין איתמר בן-גביר הורשה במגבלות שונות לצעוד ברחובות אום אל-פחם, וכך גם במקרה של צעדת הגאווה בירושלים. חופש הביטוי עמד מול הפגיעה ברשות הציבור הערבי או החרדי (בהתאמה) במקרים אלה, ובג"ץ איזן, לטענת המעסיקים, בין הזכויות מבלי לבטל אחת מהן.

ארגוני המעסיקים מצפים כי בג"ץ לא יסתפק בקביעה כללית שלפיה יש לאפשר למעסיק מידה של ביטוי ביחס להתאגדות עובדיו, אלא שייקבע כללים של "עשה ואל תעשה" שיימנעו פרשנויות שונות לפסיקה.

התבטאות נדירה של ארד

פסיקת בית הדין הארצי לעבודה נחשבה לתקדימית אפילו בקנה-מידה בינלאומי, שכן גם במדינות הליברליות ביותר בתחום העבודה אין חוק או פסיקה ששוללים על הסף כל ביטוי מצד המעביד בעניין התאגדות עובדיו. מאז אותה פסיקה קמו מספר רב של ועדים חדשים, אף שמדובר בפרק זמן קצר מאוד.

בהתבטאות יוצאת דופן שמובאת כאן לראשונה, סיפרה אמש (ג') נשיאת בית הדין, נילי ארד, בכנס של לשכת עורכי הדין: "כששאלתי עמיתים שלי באירופה לדעתם בעניין, הם היו המומים בכלל מעצם השאלה. שם זה לא הגיע לדיון, כי הם בכלל לא מעלים על הדעת שמעסיק יתנגד להתארגנות של העובדים".

עו"ד ארנה לין, שייצגה את ההסתדרות בדרך לניצחון בתיק הזה, טענה כי עצם הצגת הדברים כאילו מדובר בשאלה של חופש הביטוי של המעסיק, היא דווקא ניצחון משפטי של פלאפון, אותו הובילו עורכי הדין אשר חלד וסיגל פעיל. לדברי עו"ד לין, זכות ההתארגנות היא עניין של העובדים בלבד, כפי שנקבע גם בפסיקת בית הדין.

פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן בית-הספר למשפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה, טענה בכנס כי מדובר בפסיקה גורפת מדי של בית הדין. לדבריה, יש להתיר למעסיקים "להעביר מידע" לעובדיהם בזמן מהלך ההתארגנות, בין אם מדובר במידע טכני כמו העובדה שבהסכם קיבוצי גם מי שאינו חבר בארגון משלם דמי טיפול ארגוני, ובין אם מדובר בהשמעת עמדה שלפיה ההתארגנות יכולה לפגוע בכושר התחרות של העסק ובעסק עצמו.

הנשיא לשעבר של בית הדין הארצי לעבודה, השופט בדימוס סטיב אדלר, סיפר בכנס כי בעבר הוא סבר כי למעסיק קיימת הזכות להשמיע עמדה ביחס להתאגדות עובדיו, אולם בהמשך שינה את דעתו. "אחרי מקרים כמו זה של פלאפון ואחרים, הבנתי שההחלטה על הצטרפות לארגון עובדים הינה אישית של העובד, והמעסיק אינו רשאי להשפיע, גם לא על-ידי הבעת עמדה", אמר אדלר.

עו"ד אשר חלד, שייצג כאמור את פלאפון, טען כי בעידן המהפכה הטכנולוגית, שבו העובדים המתארגנים נמצאים בפייסבוק ושולחים מסרונים האחד לשני, כוחו של המעסיק הרבה פחות חזק ביחס לעבר.

"פגיעה לא מידתית בהליך דמוקרטי"

נזכיר כי בפסיקתה של ארד, אליה הצטרפו השופטים עמירם רבינוביץ' וסגן הנשיאה יגאל פליטמן, נאמר: "אין למעביד את חופש הביטוי, כלומר את זכות התגובה להליך מימוש העובדים את זכותם להתארגן. התערבותו באותו הליך משמעה פגיעה לא מידתית בהליך דמוקרטי פנימי של עובדיו, שאין הוא צד לו".

על-פי הפסיקה, כשבוחנים את ההתנגשות בין הזכויות - חופש ההתאגדות מול חופש הביטוי של המעסיק - הרי שהפגיעה בחופש הביטוי של המעסיק היא "מידתית והכרחית", כל זמן שהדבר נועד לקיים ולממש את זכות ההתארגנות של העובדים.

בשוק העבודה מעריכים היום (ד') כי תהיה זו הפתעה אם בג"ץ יהפוך את ההחלטה של בית הדין הארצי לעבודה ויפגע ב'אוטונומיה היחסית' שניתנה לו בתחום העבודה. ככלל, ארד ניהלה בעבר את מחלקת הבגצ"ים בפרקליטות, והיא יודעת לכתוב פסקי דין ש"עומדים במבחן בג"ץ".

בנוסף, חוות-הדעת שהגיש באותו הליך היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שגרס גם הוא כי סוגיית ההתארגנות היא עניינו של העובד ולא של המעביד, צפויה לחזק מאוד את פסיקתה של ארד, לאור הגישה שלפיה היועמ"ש מייצג למעשה את האינטרס הציבורי.

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"