גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איום על סומך-חייקין: לא יהיה המבקר הכמעט יחיד של הבנקים

כך עולה מטיוטה שפרסמו בנק ישראל והאוצר, בעקבות חשיפת "גלובס" בנושא ■ בין החלופות: חיוב רוטציה בין משרדי רו"ח מבקרים והגבלת נתח השוק המותר למשרד רו"ח יחיד במערכת ■ מקור במשרד רו"ח: "לא יכול להיות שזה יאושר"

בבנק ישראל ובמשרד האוצר חוששים מדומיננטיות של משרדי רואי החשבון KPMG סומך-חייקין וארנסט אנד יאנג קוסט פורר גבאי את קסירר בביקורת בענפי הבנקאות והביטוח, בהתאמה. בשל כך, הרגולציה מעוניינת לשנות את מבנה הביקורת החיצונית בענפים אלה, ופונה לציבור בקריאה לקבל הצעות לשיפור בעיית הריכוזיות הזו.

המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דודו זקן, והממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, פרופ' עודד שריג, פרסמו היום (ד') טיוטה להערות ציבור בעניין "מתווה לשינוי מבני בביקורת החיצונית של גופים פיננסיים", ובה הם מציעים 4 חלופות אפשריות "להתמודדות עם בעיית ריכוזיות רואי החשבון המבקרים".

לדברי הרגולטורים הפיננסיים, שמבקשים מהציבור למסור הערות בעניין עד 25 ביולי, יש "לשפר את איכות הביקורת החיצונית על דוחות כספיים של גופים מפוקחים", ולפעול "לחיזוק מעמד המבקרים ואי-תלותם ולטיוב עבודתם".

לדברי הרגולטורים, "יש מקום לשפר את המבנה הקיים כדי לחזק את אי-התלות והספקנות המקצועית של רואה חשבןם מבקר ולהגביר את מעורבות של רואי חשבון נוספים".

בבנק ישראל ובאוצר חוששים כי "ריכוזיות גבוהה והעדר תחלופה בין מבקרים מעלים חשש כי יחסים ארוכי-טווח בין מבקר לבין מבוקר עלולים לפגוע באי-תלות, בביקורתיות ובספקנות מקצועית של המבקר.

חששות נוספים, אם כי פחותים, נוגעים לפרקטיקה מוטעית שעשויה להשתרש בענף, כתוצאה מפרשנות שגויה של משרד רואי חשבון יחיד, וכן שקריסת משרד רואי חשבון יחיד תוביל להשבתת הענף".

מקור באוצר הרחיב בסוגיה ואמר: "יש כיום חשש לעצמאות ולפגיעה באי-תלות של המבקרים, אבל יש לזכור שאלה תחומים מורכבים מאוד. אנו חוששים לאבד מקצועיות אם נפתח את התחום לתחרות רבה מדי, ולכן צריך לפעול פה עקב בצד אגודל. הרי המבקרים הם שומרי סף חשובים. גם בחו"ל מתחבטים כיום בסוגיות אלה".

בנק ישראל והאוצר מפרטים כי במערכת הבנקאית כיום, 4 משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל מבקרים את כל הבנקים. סומך-חייקין מבקר 48% בקירוב מהענף, ואם בוחנים את 5 הבנקים הגדולים, משרד זה מבקר ארבעה מתוכם.

את חברות הביטוח מבקרים 3 משרדי ראיית חשבון גדולים: ארנסט אנד יאנג, בראשות רונן בראל, מבקר כ-50% מהענף זה שנים, ושתי חברות מבוקרות במשותף. סומך-חייקין חזק יחסית גם בענף הביטוח.

בשוקי הגמל והפנסיה אין בעיה דומה - יותר מ-10 משרדי רואי חשבון מבקרים את החברות המנהלות. "בנוסף", מציינים הרגולטורים, "לא קיימת תחלופה משמעותית בין משרדי רואי חשבון המבקרים גוף מבוקר מסוים".

מהנייר המשותף שהוציאו בנק ישראל והפיקוח על הביטוח עולה כי המפקחים שוקלים להשתמש בחלופות הבאות, בנפרד או בשילוב שלהן: חיוב רוטציה תקופתית בין משרדי רואי חשבון מבקרים; הגבלת נתח השוק המותר למשרד רואי חשבון יחיד במערכת הפיננסית; הגבלת ביקורת על-ידי שני רואי חשבון במשותף (Joint Audit); הטלת מגבלות נוספות על מתן שירותים נלווים למבוקר - כגון הערכות שווי כלכליות, בדיקות דיו דיליג'נס, ניהול סיכונים ועוד - על-ידי משרד רואי חשבון המבקר.

לפי שעה, באוצר ובבנק ישראל מעוניינים להרחיב את החלופות האפשריות, ועדיין לא הכריעו על חלופה מועדפת זו או אחרת.

סוגיית התערבות הרגולטורים בכהונת רואי החשבון מעוררת סערה בענף ראיית החשבון. מהצד האחד נמצאים רואי החשבון, שבמשך שנים עבדו עם מוסדות פיננסיים ונהנו מהכנסות נאות בתחום, ועתה מרחף מעליהם איום.

"לא יכול להיות שדבר כזה יאושר", אמר מקור באחד ממשרדי רואי החשבון. "לאורך השנים השקענו כספים בבניית מערכים מורכבים לטיפול בגופים הפיננסיים; אי-אפשר לזלזל בחשיבות של המומחיות בתחום".

לעומת זאת, במשרדי רואי חשבון אחרים שאינם נהנים מלקוחות רבים בתחום הפיננסים, ממתינים עתה בשקט אך בציפייה לשינוי בתחום, ולכך שיוכלו לקחת חלק מעוגת ההכנסות, שהתסכמה ב-2012 ב-175.6 מיליון דולר.

מי מבקר את הבנקים

דוח קרן המטבע: "דרוש עוד זוג עיניים"

זה שנים רבות שוררת ריכוזיות בתחום ראיית החשבון בקרב הבנקים. ואולם סוגיה זו עלתה לסדר היום הציבורי רק לפני שנה בקירוב.

בפברואר 2012 חשף "גלובס" טיוטת דוח של קרן המטבע הבינלאומית, שהתריע מפני מונופול בתחום ראיית החשבון בבנקים.

בדוח לא צוין בפירוש שם משרד רואי החשבון שמהווה מונופול, אך לפי הערכות, בקרן המטבע התכוונו בעיקר לפירמת פירמת רואי החשבון KPMG סומך-חייקין, המבקרת את כל הבנקים, חוץ ממזרחי טפחות וירושלים.

בדוח נכתב (בתרגום לעברית): "הרשויות צריכות לעודד רוטציה אפקטיבית יותר של מבקרי ספרים. לחברות ראיית חשבון בינלאומיות יש, כך עושה רושם, שליטה על ביקורת בחלקים שונים של המערכת הפיננסית (לפירמה אחת יש כמעט מונופול על העסקים הבנקאיים). השותפים בפירמה מתחלפים ברוטציה, אבל היתרונות של 'זוג עיניים נוסף' מוגבלים אם הם מאותה פירמה. עם זאת, פירמות ראיית החשבון יזדקקו לזמן כדי לבנות את ההתמחות המתחייבת".

מחברי הדוח אינם מקבלים את הטענה של משרדי ראיית החשבון ושל הפיקוח על הבנקים, שלפיה די בעובדה שהפירמה מקיימת תחלופה פנימית ומשנה מדי כמה שנים את רואה החשבון המטפל בבנק מסוים. יתרה מכך, הם מותחים ביקורת גם על "הרגולציה העצמית" הנהוגה כאן בביקורת ספרי החשבונות של הבנקים ועל העדר פיקוח ציבורי הולם.

הדוח נהפך "תפוח אדמה לוהט" שהונח לפתחם של המפקח על הבנקים, יו"ר רשות ניירות ערך והממונה על שוק ההון. עד לאותו הדוח לא פעלו הרגולטורים לשינוי המצב, מתוך מחשבה שחשובה יותר ההתמחות של משרדי רואי חשבון בתחום הפיננסים בכלל ובבנקים בפרט. ואולם בעקבות פרסום הדוח, ופניות חוזרות ונשנות מצד יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ', הבינו הרגולטורים שיצטרכו לנקוט עמדה ברורה.

בוועידת שוק ההון של "גלובס" בשבוע שעבר אמר המפקח על הבנקים כי לטעמו יש בהחלט מקום לרוטציה בין משרדי רואי החשבון המבקרים את הבנקים. כעת הצהרה זו נהפכת רשמית.

סומך-חייקין: "דברי ההסבר להצעת החוק של ח"כ יחימוביץ' גובלים בדיבה"

בראשית השבוע שעבר פורסם בראשונה ב"גלובס" כי מחריף העימות סביב הצעת החוק של יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', להחיל רוטציה בין משרדי רואי החשבון המבקרים את המוסדות הפיננסיים ולהגביל את תקופת העסקתם ל-5 שנים בלבד.

בהתבטאות ראשונה לתקשורת מאז הונחה הצעת החוק על שולחן הכנסת, יצאה פירמת רואי החשבון KPMG סומך-חייקין בראשות גד סומך, שהצעת החוק נועדה במידה רבה לשבור את המונופול שלה בתחום ביקורת הבנקים, באופן חזיתי נגד יחימוביץ', והאשימה אותה בהוצאת דיבה.

"הצעת החוק של ח"כ יחימוביץ' משוללת כל ביסוס, ודברי ההסבר שלה להצעה אף גובלים בדיבה", מסרו ל"גלובס" גורמים מסומך-חייקין, פירמת רואי החשבון השלישית בגודלה בארץ, ב-19 במאי.

לדברי סומך-חייקין, המבקר 4 מתוך 5 הבנקים הגדולים בישראל, הביקורת החשבונאית אינה מתערבת בהתנהלות הבנק מול לקוחותיו, נושא האסור על-פי חוק, אלא מתמקדת בביקורת דוחותיו הכספיים בלבד.

עוד נמסר מהמשרד בתגובה להצעת החוק: "הממונה על ההגבלים העסקיים, אשר נתבקש לחוות את דעתו בעניין שירותי הביקורת החשבונאית המוענקים על-ידי משרד סומך-חייקין בענף הבנקאות - לא מצא לנכון, על סמך החומר שהובא בפניו על-ידי ח"כ יחימוביץ', להתערב בנושא.

"בנוסף, יש לציין כי ביקורת משותפת למשרד סומך-חייקין ולמשרד ראיית חשבון נוסף קיימת בכל אחד מ-3 הבנקים הגדולים בישראל מסיבות היסטוריות ובעידוד הפיקוח על הבנקים".

משרד סומך-חייקין מסר גם כי "נושא הרוטציה בביקורת החשבונאית בענף הבנקאות נדון בחודשים האחרונים באירופה ובארה"ב במסגרת ועדת באזל, שהמלצותיה מהוות בסיס גם להוראות המפקח על הבנקים בישראל.

"המלצות הוועדה, שפורסמו לפני חודשיים, קובעות במפורש כי בחירת מבקר חשבונות חיצוני נתונה לשיקול דעת ועדת הביקורת של הבנק".

בתגובה לדבריו של סומך-חייקין מסרה ח"כ יחימוביץ': "דברי ההסבר של סומך-חייקין, שרצופים איומים מרומזים, נובעים מן הסתם מהלחץ מפני הצעת החוק, ובכל מקרה נשמעים כדברים של מי שיוצא אל השמש וראשו מרוח בחמאה.

"במשך שנים התגאה משרד זה בראש חוצות בנתח השוק הגדול שלו בקרב ספקי האשראי ונוטלי האשראי כאחד. זו לא אשמתם; אשמים רגולטורים רופסים, שאת מחיר רפיסותם - בדמות קריסת אי.די.בי, מחיקת חובות לטייקונים על-ידי הבנקים ועוד - כולנו משלמים.

"היה ראוי שגל הסדרי החוב, ה'תספורות' של הטייקונים והתשואות העגומות של כספי החיסכון והפנסיה שלנו - יגרמו לרגולטורים להגביל את סבך הקשרים הפסול בין סומך-חייקין למערכת הפיננסית, ואם הם לא יעשו זאת - תעשה זאת הצעת החוק הפרטית שלנו".

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה