גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד פלדמן: "בביהמ"ש ההבחנה בין אמת לשקר מעורפלת"

עו"ד אביגדור פלדמן, מי שהגן על משה קצב, ענת קם ורבים אחרים, החל את דרכו כאחראי על הסנדלרים בצבא ■ לסמוך על ביהמ"ש נראה בעיניו לפעמים מעשה מטופש; וכשהוא נשאל את מי לא היה מוכן לייצג, הוא מזכיר רוצחי ערבים

משפט

- מתי ידעת לראשונה שתהיה משפטן?

"לא ידעתי. רק אחרי שגמרתי ללמוד משפטים. למדתי משפטים כברירת מחדל, כי השתעממתי. שירתי בתל-השומר כאחראי על הסנדלרים, וחיפשתי עיסוק לשעות הערב. לימודי משפטים בשלוחה של האוניברסיטה העברית בתל-אביב הייתה האופציה העיקרית. שנה אחרי שהתחלתי, פרצה מלחמת ששת הימים והועברתי לביר-גפגפה, חור במרכז סיני. לא הגעתי ללימודים, אבל קיבלתי מחברים תקצירי שיעורים, הופעתי לבחינות, ואיכשהו צלחתי את 5 השנים.

"בינתיים השתחררתי מצה"ל והתחלתי להתמחות אצל עו"ד אמנון זכרוני. תוך כדי ההתמחות גיליתי פתאום שזה מקצוע שהולם אותי לגמרי. זה כמו מישהו שאף פעם לא ניגן, שמים לו כינור ביד והוא מניח את הקשת על המיתרים, והמוזיקה קולחת. כך הבנתי שאני רוצה להיות עורך דין. מה רציתי להיות כשהייתי ילד? סופר, כמובן".

- מי היה בעל ההשפעה המעצבת ביותר על אישיותך כעורך דין?

"במידה רבה, אמנון זכרוני. אף שבהמשך הדרך היו בינינו חילוקי דעות. אני זוקף לזכותו את היסודיות, ההתייחסות לכל משפט, ולו הטריוויאלי ביותר, כחשוב בחייו, ולא לקבל שום דבר כמובן מאליו, וכן, חוש צדק מפותח. לימים נפרדו דרכינו, אבל את התשתית המקצועית והמוסרית קיבלתי ממנו".

- מה העצה הכי טובה שקיבלת בקריירה?

"זו עצה שנתתי לעצמי בסופו של דבר, והיא אומרת שבניגוד למקובל, עורך דין לא צריך להיות ניחן בזיכרון טוב, אלא בכוח שכחה טוב - לשכוח את הכישלונות. כי כישלונות, אם הם ממשיכים, רודפים אותך, יוצרים פחד. כמו טייס שהמטוס שלו התרסק ולא יעלה יותר על מטוס. זו היכולת למחוק מהדיסק תיקים, כי התיקים נערמים, וכשמגיע תיק חדש הוא מוחק את אלה שקדמו לו. חשוב להזכיר שהמחיקה, כמו בדיסק מחשב, לא מוחלטת, וכשאתה צריך, אתה מעלה אותו, חדש ורענן".

- והעצה הגרועה?

"'אל תשאל שאלה שאתה לא יודע את התשובה עליה'. זו עצה חוזרת ונשנית שנותנים לעורכי דין כשמדובר בחקירה נגדית, ולדעתי, היא עצה גרועה. להיפך, קח סיכונים, תהיה הרפתקן, שאל שאלות גם כשאתה לא יודע את התשובות עליהן - הכול במידה".

- מה הרגע המאושר ביותר בקריירה שלך?

"אני חושב שפסק הדין של העליון בעניין אלון מורה, שהופעתי בו עדיין במגרש הרוסים. אולם א', בוקר סתווי, נכנס ההרכב בראשות השופט משה לנדוי, ובקול רועד הכריז שהעתירה התקבלה. זו ההתנחלות הראשונה שהוסרה ממקומה לאחר שנקבע באופן חד-משמעי שלא ניתן להפקיע קרקע פלסטינית פרטית לטובת התנחלויות. לא שזה שינה באופן מהותי את 'מפעל ההתנחלויות' כי עברו להפקעה של קרקע ציבורית, אבל הייתי בסך-הכול 5 שנים עורך דין, הופעתי יחד עם זכרוני ועו"ד אליאס חורי, והיה מרגש ביותר.

"ראוי לציין בהקשר זה כי הממשלה בראשות מנחם בגין צייתה מיד לפסק הדין, ולא משכה אותו שנים כמו שקורה עכשיו עם התנחלויות שמוכרזות כבלתי חוקיות והמדינה מסרבת או מתחמקת מלקיים צו של בית משפט".

- והרגע המאכזב?

"היו כמה כאלה. אחד מהם הוא פסק הדין בבית המשפט העליון בעניין סולימן אל-עביד. לאחר משפט, ערעור, החזרה למחוזי, ושוב לעליון - כשבכל הערכאות לא נמצא אשם ברצח - רק בדיון נוסף, בהרכב של 7 שופטים, שאמור היה לתקן את העוול, ובמקום זאת החריף אותו כשמצא את אל-עביד אשם ברצח, דבר שלא היה לו תקדים. לא קרה לא לפני זה ולא אחרי זה שבדיון נוסף נקבעה אשמה חמורה יותר מזו שהייתה בדיון המקורי. לכן אני אומר: את אל-עביד שפטו ושפטו ושפטו עד שסוף-סוף הצליחו להרשיע אותו ברצח שלהבנתי לא ביצע".

- באיזה משפט שלא השתתפת בו היית רוצה להשתתף?

"הייתי רוצה לייצג את דוד יעקובוביץ' בתיק 'הרצח בגן מאיר' שקרה ב-1949. לדעתי, הייתי יכול לזכות אותו בעליון. זה תיק בסיסי של המשפט הפלילי, שבו עסקו בשאלה התיאורטית של הכוונה הנדרשת בעבירת רצח. ב-1970, כשהייתי סטודנט, קראתי את פסק הדין. בעיקר עניין אותי האיש יעקובוביץ' והחפות שלו שנשקפת מכל עובדה בתיק. מאז, התיק הזה רודף אותי. האבסורד הוא, שפסק הדין הכי חשוב במשפט הפלילי הישראלי הרשיע ברצח, במחוזי ואח"כ בעליון, אדם שלדעתי הוא חף מפשע".

- עם מי היית רוצה לעבוד, ולמה דווקא איתו?

"עם עורכי הדין הנערצים עליי, שני טיפוסים שונים בתכלית: שלמה תוסיה-כהן, שהיה עורך דין מעולה וניחן במזג מתוק, מלטף את העדים ולא תוקף אותם, טוען בנימוס מקסימלי בפני בית המשפט, בעל שאר-רוח, בקוטב האחד.

"בקוטב ההפוך, מישאל חשין כעורך דין. טמפרמנטי, נרגש, קיצוני בהתבטאויותיו. פעם אחת, לא אשכח, ראיתי אותו מייצג את עו"ד יגאל ארנון בעליון, ותוך כדי טיעון חבט את ראשו בקיר מהתרגשות. משפטן בחסד עליון, בעל רטוריקה מופלאה ויכולת לנגן בכל המיתרים של האישיות והמטען האינטלקטואלי שלו. כשופט, פחות אהבתי אותו".

- לו היית שופט, למי היית רוצה להידמות?

"בנימין כהן, שהיה נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב. מצד אחד, שופט קפדן, מדויק. מצד אחר, סרקסטי, ציני. יום אחד ישב בהרכב ערעורים, חלק של צווארון לבן, שבהם הופיעו עורכי דין מלוקקים, לבושים חליפות של אלף דולר, וחלק של עבריינים מן השורה, שאותם ייצגו עורכי דין מרושלים, צעירים, לפעמים חסרי ניסיון. ואז הוא פנה לעורכי הדין המלוקקים ושאל אותם 'למה אתם אוכלים רק מן השמנת של המשפט? למה לא תייצגו פעם את הקבוצה שיושבת כאן, שמייחלים וזקוקים לעורכי דין כמוכם?' לימים, אגב, נכדו היה מתמחה שלי".

- את מי היית שוכר לייצג אותך?

"תשובה מוזרה, אבל שפטל. יורם שפטל".

- מהו פסק הדין המשמעותי ביותר עבורך?

"של הקשת המזרחית, שקבע עיקרון של צדק חלוקתי, ובעצם יצר מהפכה בתפיסה המשפטית. אלא שלמרבה הצער, כמו כל פסקי הדין המהפכניים, נשאר קול בודד במערכת המשפט. זה פסק דין שגם מבטא מלחמה של דוד בגוליית. הקשת המזרחית, גוף וולונטרי חסר אמצעים, עם הרבה כוונות טובות, הצליח להביס בתיק הזה סוחרי קרקעות, טייקונים, את מדינת ישראל שתמכה בהם, מינהל מקרקעי ישראל, בנקים - כולם היו נגד העתירה.

"לצערי, זה אחד המקרים הבודדים שבית המשפט נקט עמדה לטובת צדק חברתי בנושא שיש לו משקל סגולי-כלכלי אדיר ולא בנושאים שוליים. השופט תאודור אור, בפסק הדין הזה וגם בפסק דין אחר, שבו הכיר בזכויות שוטרים שלמדו באוניברסיטת לטביה, גילה רגישות חברתית לחלשים".

- האם נאלצת אי-פעם לשקר לבית המשפט?

"בבית המשפט ההבחנה בין אמת לשקר מאוד מעורפלת ומטושטשת, אז קשה לענות בכנות על השאלה הזאת. רוב ההליך המשפטי מתנהל בשטח האפור שבין אמת לשקר, וכמו שלא חציתי אותו לעבר השחור של השקר, כנראה לא חציתי לעבר הלבן הטהור של האמת".

- איזה חטא היית מבצע לו היית יודע שלעולם לא תיתפס ולא תשלם כל מחיר?

"גונב ספרים".

- יש לקוח שלא היית מייצג?

"יש לקוחות שאני מאתר איזשהו איום אישי בייצוג שלהם, והיו דברים מעולם. ויש נושאים: רוצחי ערבים, מתנחלים, כהניסטים, גזענים, אנשי תג מחיר. לא שאני חושב שהם לא ראויים לייצוג, אבל יש, ברוך השם, עורכי דין אחרים".

- מה הדבר הכי מפחיד בלהיות עורך דין?

"הכול מפחיד. עורך דין מהלך כל הזמן על חוט דק מאוד, עד שלפעמים הוא לא יודע, כמו בסרטי קומיקס, שהחוט כבר לא נמצא מתחת לרגליו. היכולת להעניק הגנה מושלמת ללקוח זו אוטופיה. עורך דין תמיד פוחד מהשגיאה, מהטעות, מהשכחה, שתעלה בגורלו של אדם".

- מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לך בבית המשפט?

"זה לא קורה לי, אבל רודף אותי בחלומות: אני קם לטעון בבית המשפט, עומד בפה פעור, ואין לי מושג באיזה משפט אני ומה אני אמור להגיד. או חלום מקביל: לא מוצא את הדרך, אובד במסדרונות. בינתיים זה לא קרה".

- מה הדבר המטופש ביותר שעשית?

"בכמה מקרים סמכתי על בית המשפט במקום לבחור בדרכים שיעקפו אותו, בהסדרי טיעון, או בהחלפת הרכבים. אתן דוגמה לאחד הדברים שרודפים אותי: במשפט החוזר של אלה שהואשמו ברצח הנער דני כץ התברר, לאחר כמחצית המשפט, שאחד משופטי ההרכב היה חולה באלצהיימר, דבר שקיבל ביטוי בהערות מוזרות שהעיר, עד שהדבר הפך לבלתי נסבל.

"פניתי לנשיאת ההרכב, השופטת דבורה ברלינר, כיום נשיאת המחוזי בתל-אביב, שהייתה מודעת לאי-יכולתו לשבת כשופט. היא שכנעה אותי להסכים שיוחלף ולא שההרכב כולו יוחלף, הרגיעה אותי, אמרה שיביאו בחשבון שהשופטת שתחליף לא שמעה את כל התיק, ואני, בחולשתי ובתמימותי, הסכמתי להצעה.

"בסופה של הדרך הם הורשעו, ועד היום מציקה לי השאלה איך שני השופטים שישבו עם אדם שלמרבה הצער לא היה בעל יכולת לשבת במשפט, שתקו והמתינו שאני אגיד משהו, ואם לא הייתי אומר, המשפט מן הסתם היה מסתיים כשאחד השופטים מנותק מהמציאות. הייתי צריך לדרוש את החלפת כל ההרכב ופתיחת המשפט מחדש. זו לא הפעם היחידה שהאמנתי ביכולת המקצועית והמוסרית של בית המשפט, והתאכזבתי".

- האם יש לך טקס הכנה קבוע לפני הופעה בדיון חשוב?

"אין לי טקס. אבל יום לפני דיון חשוב משתדל לעסוק במשהו אחר. לקרוא, ללכת לסרט, לעשות כל דבר שלא קשור במשפט. לתת למשפט לשקוע לרובד חבוי בתודעה, ולאפשר לו לפרוץ החוצה ביום הדיון. לכן אני לא עושה סיעור-מוחות, לא חזרות על הטיעון - כל אלה, להבנתי, פוגעים בספונטניות וברעננות של הטיעון המשפטי".

- לו היית יכול לנוע בזמן, באיזו תקופה של המשפט הישראלי היית בוחר לפעול?

"תקופת המנדט. הייתי שמח אם אפשר היה לערער במועצת המלכה על פסקי דין שניתנו בקולוניות. הייתי שמח להופיע שם בפני שופטים יהודים, אנגלים, ערבים, ובסוף הדרך גם בפני לורדים בלונדון".

- איזו דמות היסטורית היית רוצה לייצג?

"לא היסטורית, אבל הייתי רוצה לייצג את יוסף ק' ב'המשפט' של קפקא. יש לי תוכנית לכתוב את 'המשפט' מנקודת המבט של הסנגור של ק', שמוזכר באחד הפרקים כדמות שולית. אולי ייצא מחזה יחיד שבו אופיע. חשבתי להשתתף בפסטיבל תיאטרונטו להצגות יחיד, וכבר התחלתי לכתוב מונולוג של הסנגור של ק', אם כי המונולוג של התובע עשוי להיות מאוד מעניין, אבל את זה אשאיר למישהו אחר".

- לו היית פורש כיום מהמקצוע, מה היית עושה במקום?

"אני חושב שהייתי לומד סוף-סוף את מלאכת הסנדלרות. עשיית נעליים עבודת-יד היא עיסוק הולם שתורם לחברה הרבה יותר ממקצוע עריכת הדין".

אנושיות

- מה מצחיק אותך?

"צוחק הרבה בסרטים, סדרות טלוויזיה. אשתי אוסרת עליי לראות סדרות כשאני אוכל. אוהב קומדיות מכל הסוגים. בבית המשפט אני צוחק פחות. אבל היה רגע אחד, בתיק מאוד כבד, שכל בית המשפט התגלגל מצחוק, כולל השופטת ברלינר. זה היה תיק של אברהם הוכברג, שרצח את אם בנו ואת אימה וברח עם בנו לשווייץ. ואז הוא סיפר, ברצינות תהומית, שיום אחד פרצו לביתו שוטרי יחידת היס"מ השווייצרית, חבושים במסכות, לאחר שהמשטרה איתרה את מקומם, והוא היה בטוח שהדבר קורה בגלל שהכניס בקבוקי זכוכית למיכל של מיחזור נייר. תיק קודר, טראגי מאוד. המשפט נפסק ל-5 דקות, כולם התגלגלו מצחוק ללא שליטה".

- מה מעציב אותך?

"שופטים שלא עושים את העבודה. שנותנים לך את התחושה שאתה מטרד. חסרי סבלנות. חסרי עניין. מעציבים אותי עורכי דין תוקפניים, חסרי יכולת ביטוי מינימלית".

- מה מרגש אותך?

"להופיע במשפט ולגלות שופט שפשוט מתעניין בצורה האנושית ביותר בדרמה שמתחוללת בפניו - ואין משפט שאין בו דרמה, טרגדיה, שבר עצום בחיים של אנשים - והוא רוצה לדעת מה קרה. ששנות השיפוט לא שחקו את הסקרנות האנושית, הבסיסית, להבין".

- מה גורם לך להרגיש טוב עם עצמך?

"אחרי הופעה טובה, שבה אני ממצה באמת את כל היכולות שלי ויודע שעשיתי כל מה שאני יכול לטובת הלקוח. זה גורם לי להרגיש טוב עם עצמי בלי קשר לעובדה אם בסופו של דבר פסק הדין יהיה לטובתי או לא. הכוונה לא רק ליכולות משפטיות. במשפט אתה ממצה את כל מה שאנושי בך - אמפתיה, רגש, מטען תרבותי, חברתי. אני חושב שאין עוד מקצוע שנותן לך הזדמנות כזאת לחדור לשכבות הקיומיות של עצמך ולתת להן מוצא".

- מה מכעיס אותך?

"עורכי דין שמאמינים שהפסד במשפט הוא הפסד אישי ועיוות דין".

- על מה אתה מתחרט?

"על המון דברים. פעם כתבתי שכל עורך דין לאחר משפט מקיים משפט חוזר בלילה שבו הוא אומר את כל הדברים ששכח להגיד, הטיעונים שהחמיץ, מקומות שלא הגיב בזמן הנכון. אני משתדל להתעלם מהחרטות, כי הן גורם מעכב, מתסכל".

- על מה לא תסלח?

"לא אסלח על פעולות זדוניות, ויש כאלה, של צדדים במשפט, שנועדו לעוות את הדין: שוטרים שלא אומרים אמת, פרקליטים שמעלימים חומר ראיות, וגם סנגורים שטוענים במודע טענות שקריות".

- מהי החולשה הכי גדולה שלך?

"תמימות. אמרתי לשופט אליקים רובינשטיין שאני תמים. אז הוא אמר: אתה, תמים??? אבל זו האמת".

- מה עשוי לשבור את רוחך?

"אם היה משהו כזה, הוא כבר מזמן היה שובר את רוחי. אז כנראה אין דבר כזה, לפחות לא בתחום המשפט".

- מתי בכית בפעם האחרונה?

"אני בוכה בסרטים. ובכיתי כשאמי נפטרה; כשעלה בי זיכרון החיים הנוראיים שעברה בשואה, מחנות-ריכוז, היכולת שלה להקים חיים חדשים בישראל, להיות מאושרת בשני ילדים ובעל. בשנים האחרונות הייתה דעיכה נפשית ומוות כשלא הייתי לצידה. הייתי בתאילנד כשנפטרה".

- למה אתה מתגעגע?

"לילדות שלי בשכונת פלורנטין, ברחוב פלורנטין. לחברות התמימה בתל-אביב של שנות ה-50, עיר חופשייה, משוחררת מדעות קדומות. לחוף הים. לשחייה בים. למשחקי הכדורגל".

- מהו האירוע שהשפיע עליך יותר מכל?

"המרד שלי בתיכון עירוני ב'. נגד הדת ונגד סמכות בית-הספר. והמילים שאני נושא מאז, שאמר לי הרב ישראל לאו, מחנך שלי, שאני התפוח הרקוב בשק התפוחים. מאז אני משתדל לממש את האמרה הזו כמיטב יכולתי, להמשיך ולהיות תפוח רקוב בשק תפוחים סמוקי-לחיים".

- מהו בעיניך האושר המושלם?

"להישאר אדם צלול, סקרן, מופתע, עד סוף חיי".

אנשים

- מיהו גיבור ילדותך?

"יעקב חודורוב. הייתי משוגע לכדורגל. אין שבת שלא התקרבתי לבלומפילד, אז באסה. וקרל מאי".

- את מי אתה מעריץ?

"קפקא. או צ'רלי צ'פלין".

- למי היית רוצה להידמות?

"אני חושב שהייתי רוצה להיות משורר פולני. זביגנייב הרברט, או צ'סלב מילוש. או ויסלבה שימבורסקה. מה שהם מפיקים מהשירה הוא אנושיות מדהימה ויכולת לשקף מחשבה, פואטיקה, אידיאולוגיה ואישיות מופלאה. אין את זה בשום שירה של שום ארץ אחרת".

- לו היית יכול להיוולד מחדש, מי היית רוצה להיוולד?

"הייתי רוצה להיוולד בעוד 100 שנה. אני בטוח שנחיה בעולם אחר לחלוטין. בדיוק כמו שלפני 100 שנה היה עולם שונה לגמרי. הסקרנות אוכלת אותי".

- לו היית יכול להיוולד מחדש כאל מן המיתולוגיה, באיזה אל היית בוחר?

"הרמס. אל המזל ואל הגנבים. יש לי ספר שלם על הדמות הזאת".

- באיזו תקופה היסטורית היית רוצה לחיות או לבקר?

"בעתיד. או תקופת ישו. אני מאמין שהייתי הולך אחריו והופך להיות אחד השליחים שלו".

- אם היית קורא מחשבות, את מחשבותיו של מי היית רוצה לקרוא?

"קודם כל, אני קורא מחשבות. הגעתי למצב שאני קורא כמעט באופן חופשי את מחשבות השופטים. הן לא תמיד מעניינות. בזמנו רציתי לקרוא את המחשבות של אמא שלי".

החיים

- מה מניע אותך לקום בבוקר?

"אני רואה בכל יום הרפתקה חדשה. במקצוע שלי יש יתרונות מדהימים: בכל יום אתה נכנס לחיים של אחרים, חי באמצעות המשפט דרמות, פשעים נוראיים, ועושה כל מה שמעולם לא יכולת לעשות".

- מהו הריח האהוב עליך?

"פצ'ולי, בושם משנות ה-60. עשוי משרף של עץ הפצ'ולי. היה מקובל על היפים שהשתמשו בו. ניתן להשיגו היום רק בבית-מרקחת אחד בפירנצה".

- מהו המאכל האהוב עליך?

"הבעיה שאני אוהב לאכול הכול. אוהב מאכלים שמתבשלים במסעדות קטנטנות, על סירים גדולים, על פרימוס, כמו מרק רגל, מרק שקמבה שעשוי מקיבות של פרה, רגל קרושה. אוהב מאכלים של עניים ודלים, שמצליחים לנצל את החלקים שהיותר-עשירים זורקים ולהפוך אותם למאכלי תאווה. המסעדות החביבות עליי: שמעון בכרם; צ'אצ'ו, מסעדה טריפוליטאית בנתניה; והקבב הביתי של יעקב בעיר-התחתית בחיפה".

- מהו הצליל האהוב עליך?

"צ'לו".

- איזה משפט שינה את חייך?

"'בכל זאת נוע תנוע'. מה שאמר גליליאו גליליי אחרי שהתכחש לתיאוריה האסטרונומית שלו - כי הארץ נעה סביב השמש".

- בעבור מה תסכן את חייך?

"הילדים שלי".

- מה חסר לך בחיים?

"זמן".

- כיצד היית רוצה למות?

"מודע לחלוטין לתהליך עזיבת העולם".

רזומה

* עו"ד אביגדור פלדמן. בן 65. גר בתל-אביב. נשוי בשנית לרונית, אב לשלושה.

* מומחה למשפט פלילי ולוחם לזכויות אדם. למד בתיכון הדתי צייטלין וחזר בשאלה. זוכה פרס רוברט קנדי לשלום. ממקימי ארגון "בצלם" והוועד הציבורי נגד עינויים.

* בין מיוצגיו: משה קצב, ענת קם, סולימן אל-עביד ורוצחי הנער דני כץ. בג"צים: סברה ושתילה, ג'נין-ג'נין, גירוש פעילי חמאס ללבנון ועוד. לימד באוניברסיטת תל-אביב קורס על "המשפט" של פרנץ קפקא.

* משורר ובעל כישרון פואטי בכתיבת ובהצגת טיעוניו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?