גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": חוק הריכוזיות עלול למחוק 10 מיליארד שקל

מבדיקת "גלובס" עולה כי שווי השוק של כלל החברות שעלולות להימחק מהבורסה, אם לא יימכרו לצד שלישי או יירכשו על-ידי השכבה שמעליהן בפירמידה, מהווה כ-10% מסך שווי השוק הנוכחי של חברות הבורסה

אין זה סוד כי אחד הגורמים להתכווצות הדרמטית במחזורי המסחר בבורסה בת"א בשנים האחרונות היה הירידה במספר החברות הרשומות בה. כעת המגמה זו עשויה לקבל דחיפה נוספת מהכיוון הרגולטורי. לפני יומיים אישרה ועדת הכספים של הכנסת את סעיף הפירמידות בחוק הריכוזיות שלפיו כל קבוצה הנסחרת בבורסה תורכב משתי שכבות לכל היותר, כשבסעיף זה כלולות גם חברות שאינן ציבוריות אך הנפיקו אג"ח לציבור.

המשמעות היא שבארבע השנים הקרובות יידרשו בעלי השליטה בפירמידות עסקיות בנות יותר משתי קומות למזג את החברות הנמצאות בשכבה השלישית ומטה, או למכור את פעילותן. בעקבות זאת עלולות להימחק מהבורסה מעל 30 חברות ציבוריות, 12 מתוכן הן כאלה שנכללות במדד ת"א 100 (ביניהן שופרסל, סלקום, גיוון אימג'ינג ועוד).

כל זה לאחר שבשנים האחרונות כבר נמחקו מעל ל-100 חברות מהמסחר, וכיום רשומות למסחר בת"א 524 חברות בלבד. הירידה במספר החברות הציבוריות נבעה עד כה בעיקר מהכבדת העלויות שהושתו על החברות הללו ועודף הרגולציה, וכן בשל בצורת הנפקות האקוויטי והסחירות הדלה.

מבדיקת "גלובס" עולה כי שווי השוק של כלל החברות שעלולות להימחק מהבורסה אם לא יימכרו לצד שלישי או יירכשו על-ידי השכבה שמעליהן בפירמידה, מהווה כ-10% מסך שווי השוק הנוכחי של חברות הבורסה. סך החזקות הציבור בחברות אלה נאמד בכ-10 מיליארד שקל.

יש לציין כי בהצעת החוק שעברה בוועדת הכספים, החריג משרד המשפטים את שותפויות החיפושים מהגדרה של חברות שכבה, ואישור התקנות הסופיות ייקבע באופן סופי האם הן אכן יהיו מחוץ לחוק או בתוכו. חלק גדול מהשותפויות הללו נמצאות כיום בשכבה השלישית ומטה של החברות המחזיקות בהן, ואם הן יוגדרו כשכבה במסגרת החוק, גם הן עלולות להימחק מהמסחר. בין השותפויות הללו ניתן לציין את אבנר, דלק קידוחים וישראמקו, הנסחרות במדד המעו"ף.

עם זאת, בינתיים ההשפעה על מחזורי המסחר בבורסה לא צפויה להיות דרמטית. "החוק קובע מה יהיה רק בעוד ארבע שנים. כרגע, אף אחד לא צריך לעשות שום פעולה, והמצב יימשך כפי שהוא", אמר היום ל"גלובס" עו"ד שלומי תורג'מן ממשרד ש. תורג'מן, שמשמש גם כמרצה באוניברסיטת בר אילן ובמכללת שערי משפט.

לדברי תורג'מן, היה צריך לתת לחוק תחולה מידית, כלומר כזאת שתגרום לו להיכנס לתוקף תוך שנה. "הדבר מקובל משום שלא פעם כשמתעסקים בהגבלים עסקיים, מיזוג או רכישה, הממונה מורה למכור החזקות בחברה אחרת. במידה שלא מספיקים, אפשר להחזיק את הנכסים בנאמנות עיוורת, כך שלבעל השליטה אין שום מעורבות. אין סיבה שזה לא יקרה גם כאן", הוא אומר. "ארבע שנים היא תקופה איומה כי היא בעצם מאפשרת להמשיך את כשלי הממשל התאגידי".

תורג'מן מציין עוד כי גם אם החברות בתחתית הפירמידה הן מצוינות, כיום הן לא חושבות רק על האינטרסים שלהן, כפי שהממשל התאגידי מחייב. "אם סלקום, שופרסל או כור היו חושבות רק על האינטרסים של עצמן, הן היו משקיעות בתשתיות, והופכות לתחרותיות יותר, אבל הן צריכות לשרת את החוב של החברה למעלה (אי.די.בי, ר' ש', ש' ח' ו'). אני רוצה להאמין שבעתיד החשיבה לא תהיה פירמידלית, אבל החוק לא פותר בשלב זה את המצב הקיים".

אי.די.בי תושפע הכי הרבה

הקבוצה שצפויה להיות מושפעת באופן הרב ביותר מהחוק היא קבוצת אי.די.בי, הנתונה כיום במאבק שליטה. מבנה הקבוצה הנוכחי הוא שהחברות התפעוליות נמצאות רק החל מהשכבה השלישית שלה, וחלקן נמצאות בקומות נמוכות יותר. הדבר ייאלץ את בעלי השליטה בקונצרן - נוחי דנקנר או מי שייקח מידיו את השליטה בקונצרן - לבצע מהלכים פיננסים על מנת לצמצם את מספר הקומות וחברות ההחזקה, או לחלופין למכור חלק מהחברות.

נזכיר, כי במסגרת חוק הריכוזיות הרחב תאגידים יהיו מנועים מלהחזיק גם החזקות ריאליות וגם החזקות פיננסיות. כתוצאה מכך, תיאלץ אי.די.בי בכל מקרה להיפרד מחברת כלל ביטוח, שנמצאת היום בשכבה השלישית בקונצרן.

לעומת זאת, השפעת החוק על קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה היא מינורית: על אף שישנן לא מעט חברות ציבוריות בקבוצה, וגם כאלה שהנפיקו אג"ח, הרי שהמבנה שלה הוא יותר אופקי (אחזקה במספר רב של חברות בכל שכבה) ופחות אנכי מזה של קונצרן אי.די.בי. שתי החברות היחידות שנמצאות כיום בשכבה השלישית בקבוצת דלק הן אקסלנס ומהדרין, בהן מחזיקה חברת הביטוח הפניקס שבשליטת דלק. גם כאן דלק ממילא תאלץ כנראה למכור את השליטה בהפניקס בשל ההפרדה הנדרשת בין החזקות ריאליות לפיננסיות, וכך הבעיה תיפתר מאליה.

בין הקבוצות הנוספות שיצטרכו להתאים את המבנה שלהן בעקבות החלת החוק החדש נמצאות נורסטאר שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל, שהחברות דורי קבוצה ודורי בנייה הן כיום בשכבות השנייה והשלישית שלה; קבוצת אקויטל שבשליטת קובי מימון, אשר מכילה מארג של 8 חברות ושותפויות בקומות שונות, תצטרך לבצע אף היא שינוי מקיף במבנה הקבוצה, על מנת לעמוד בחוק החדש; בקבוצת קרדן שבשליטת יוסף גרינפלד ואבנר שנור, נמצאות החברות קרדן נדל"ן וקרדן רכב בשכבה השלישית והרביעית, וגם שם יידרש רה-ארגון של החזקות הקבוצה.

גם שאול אלוביץ', אשר מחזיק בבזק באמצעות שתי חברות החזקה אינטרנט זהב ובי-קומיוניקיישנס, יידרש במסגרת החוק החדש, לאחד אותן לחברה אחת. אצל לב לבייב, בעל השליטה בחברת אפריקה ישראל, סביר שהבעיה תיפטר על-ידי הצעת רכש לחברת אפריקה מגורים מהחברה האם שלה, דניה סיבוס.

עו"ד תורג'מן, מהי המשמעות של החוק מבחינת הבורסה? מספר החברות הציבוריות הרי צפוי לקטון.

"אני דווקא חושב שהמצב ישתפר בטווח הארוך. הבורסה לא משגשגת היום, משום שיש כמה שחקנים שחוזרים בכל מיני חברות וצורות החזקה. הציבור רואה שיש תספורות, ממשל תאגידי לא תקין, ושהטייקונים משרתים את עצמם, לכן היום השקעה בבורסה מתאימה רק לשחקנים פיננסיים שיודעים להיכנס ולצאת בזמן.

"המטרה המקורית של שוק הון משוכלל היא שהציבור יפנה את הכסף לבורסה כי זה אפיק נכון להרוויח בו גם בצורה סולידית. הבורסה מתייבשת כי אמון הציבור נשחק, והרגולציה לא מסייעת. ברגע שנשף המסכות יסתיים, כלומר לא יופיעו אותם שחקנים בצורות שונות, יהיה יותר קל להחזיר את אמון הציבור".

חוק הריכוזיות: חברות הפירמידה תחילה

הצעת החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות במשק, או בשמה המוכר יותר "חוק הריכוזיות", נולדה על בסיס המלצת הוועדה להגברת התחרותיות במשק. הוועדה, בראשות מי שהיה מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, בחנה דרכים להתמודד עם בעיות מבניות במשק הישראלי.

המסקנה שאליה הגיעה הוועדה הייתה שהמשק הישראלי מתאפיין בריכוזיות על-ענפית יתרה בהשוואה לשווקים אחרים בעולם, שבאה לידי ביטוי בין היתר בכך שמספר מצומצם של אנשי עסקים שולט בשיעור ניכר של נכסים ריאליים ופיננסיים במשק.

שליטה זו מושגת לרוב באמצעות קבוצות עסקיות שמסודרות במבנה של פירמידות. בוועדה העלו חשש כי המבנה הריכוזי עלול לפגוע באיתנות המערכת הפיננסית, בתחרות העסקית ואף בציבור החוסכים, כמו גם בבעלי מניות המיעוט בחברות הציבוריות ובמחזיקי איגרות חוב.

המלצות הוועדה התמקדו בשלושה מישורים: הפחתת הריכוזיות הכלל-משקית, הגבלת פעולתן של פירמידות, ותנאים הנוגעים להחזקות גוף פיננסי משמעותי וגוף ריאלי משמעותי בידי אותו בעל שליטה. הממשלה אימצה את המלצות הוועדה באפריל 2012, והחוק עבר בקריאה ראשונה בכנסת עוד בקיץ שעבר, אך הדיונים עליו בוועדת הכספים של הכנסת נדחו בשל הבחירות.

שליטה רק עד שתי שכבות

בימים האחרונים נערכו דיונים הנוגעים להצעת החוק בוועדת הכספים, שבראשות ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי). שלשום אישרה הוועדה את פרק הפירמידות בחוק, וקבעה כי לא תותר שליטה ביותר משתי שכבות של חברות.

הוועדה אישרה, בין היתר, כי לשר האוצר תהיה סמכות להחריג חברה מהחוק, בכפוף להתייעצות עם יו"ר רשות ניירות ערך.

כמו כן אושר, כי מיום כניסת החוק לתוקף (כלומר לאחר אישורו במליאת הכנסת), רוב חברי הדירקטוריון של חברת שכבה שלישית יהיו דירקטורים בלתי תלויים, שימונו על-ידי האסיפה הכללית תוך שלושה חודשים; מכירת חברת שכבה יחייב הסכמה של לפחות 50% מבעלי המניות ולא 95% (הדבר אמור להקל על בעל השליטה "לקפל" את הפירמידה באמצעות רכישת החברה מהציבור); במקרה של התנהלות חברת שכבה שלישית בניגוד להוראות החוק, החל מכניסתו לתוקף, יוטלו עליה עיצומים כספיים על-ידי רשות ניירות ערך.

עוד קבעה הוועדה, כי פרקי הזמן למכירת חברות משכבה שלישית ומטה ייקבעו לקראת סיום העבודה על חוק הריכוזיות כולו. מכירת החברות תתבצע, ככל הנראה, במסגרת זמן של עד ארבע שנים.

החברות הציבוריות

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים