גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריקסון בדוח מיוחד: השימוש בווידיאו בסלולר ממשיך לזנק

דוח הניידות התקופתי של אריקסון מנתח את המגמות העולמיות בתחום הסלולר: השימוש בווידיאו בסלולר תופס תאוצה, והעתיד שייך לדור הרביעי

דוח הניידות התקופתי של חברת אריקסון הוא אחד הדוחות המסקרנים ביותר שמופקים בתעשיית הטלקום. הדוח מספק הזדמנות להבין היטב את המגמות בשוק הסלולרי, ונותן למפעילים כלים שאמורים לעזור להם להבין איזה אתגרים צפויים להם.

כדאי מאוד שהדוח של אריקסון, הספקית הגדולה בעולם של רשתות סלולריות, יגיע גם לידיעת מקבלי ההחלטות במשרד התקשורת ובמשרד האוצר, כדי שיוכלו להבין עד כמה ישראל מפגרת אחרי העולם בכל מה שקשור ליישום הדור הרביעי, ומדוע הרשתות הסלולריות ייקלעו לבעיה בטווח של שנה עד שנתיים, אם לא יקצו להן תדרים נוספים.

מהן הנקודות המעניינות בדוח החצי-שנתי? באופן צפוי, אין הפתעות בתחום היקפי התנועה הצומחים באינטרנט הסלולרי. ב-2013 היקף תעבורת הנתונים ברשתות הסלולריות יכפיל את עצמו. המחשבים הניידים מרכזים את עיקר הצמיחה ברוב מדינות העולם, מלבד צפון ארה"ב.

מאידך, תעבורת האינטרנט דרך סמארטפונים צומחת במהירות גדולה יותר בשל הגידול במספר המנויים. לקראת 2018 צפוי כי התעבורה תתחלק פחות או יותר שווה בשווה בין הסמארטפונים לבין מחשבים ניידים וטאבלטים.

עוד נתון שעולה מהדוח הוא שהיקף תעבורת הנתונים ברשתות הסלולר צומח בקצב גבוה יותר מאשר ברשתות הקוויות, אך יחד עם זאת היקפי התעבורה בקווי ימשיך להיות גבוהים יותר מאשר בסלולרי. זה אומר שהרשתות הקוויות יהיו חייבות להמשיך בתהליך של השקעות להרחבת הקיבולות.

התפתחות התנועה הסלולרית תואץ במידה רבה על-ידי שימוש באפליקציות לגלישה ברשתות חברתיות ועל-ידי העברת תמונות וסרטוני וידיאו. היקף תעבורת האינטרנט הסלולרי יגדל בשיעור שנתי ממוצע של 50% מ-2012 ועד 2018. המשמעות היא שהתנועה תגדל בערך פי 12 עד סוף התקופה, כאשר הסיבה העיקרית תהיה וידיאו.

היקף התנועה של כל לקוח מושפע מגודל המסך ומסוג המכשיר. גם רזולוציה היא פקטור שמשפיע, ככל שהאיכות מתקרבת לאיכות הצפייה במסך המחשב. בממוצע, מחשב נייד מייצר פי 5 תנועה מאשר סמארטפון.

בסוף 2012 מחשב נייד צרך 2.5 ג'יגה ביט בחודש בממוצע, לעומת 450 מגה בסמארטפון. הנתון הזה מראה עד כמה הצרכנים בחבילות ללא הגבלה משלמים עבור קיבולת שהם בכלל לא צורכים.

צופים בנטפליקס וב-HBO

על-פי הערכות של אריקסון, ב-2018 מחשב נייד יצרוך 11 ג'יגה ביט בממוצע בחודש, וסמארטפון יצרוך 2 ג'יגה ביט. יחד עם זאת, אריקסון מזהירה מפני הממוצעים, שכן ישנן אזורים ומדינות שהפערים ביניהם יהיו מאוד גדולים, בשל דפוסי השימוש.

כאמור, השימוש שיילך ויגדל הכי הרבה הוא הווידיאו. באופן טבעי ניתן יהיה לראות שככל שהרשתות ילכו וישתפרו לכיוון הדור הרביעי, והמהירות בהן תלך ותגדל - כך השימוש בווידיאו ילך ויגדל. זה אומר שמפעילים שיבחרו לא להשקיע ולא לעמוד בדרישות לקצבי גלישה טובים, יאבדו יתרון תחרותי חשוב.

אם עד עכשיו חלק מהמפעילים בישראל חשבו שמהירות ואיכות בהעברת אינטרנט אינם פקטור שמשפיע על המשתמש בסמארטפון, הרי שצפויה בעניין הזה מהפכה. יותר ויותר לקוחות ישימו דגש על עניין המהירות בבחירת הרשת, אפרופו המאבקים שבין פלאפון ופרטנר בנוגע לשאלה מי מבין שתיהן היא הרשת הכי מהירה. בדוח נכתב גם כי איכות המסכים והגודל שלהם ישפיעו מאוד על צריכת הווידיאו.

צפייה בשידורי וידיאו הופכת כאמור להיות שירות מבוקש בסלולר. יותר ויותר מנויים צופים בווידיאו דרך המכשיר הסלולרי שלהם, באמצעות שירותים כמו נטפליקס ו-HBO, וכמובן דרך טאבלטים ומחשבים ניידים.

שירות נוסף שהולך וצובר תאוצה הוא שירות של וידיאו קונפרנס דרך המכשיר הסלולרי, כתחליף לשיחת הווידיאו דרך הרשת הקווית. הווידיאו ברשת יגדל ב-60% מדי שנה בשנה עד 2018, ואז הוא יהווה מחצית מהתנועה ברשתות הסלולריות.

שירות נוסף שילך ויגדל בצורה משמעותית הוא המוזיקה. שירותי מוזיקה תופסים פופולריות הולכת וגדלה, והשימוש בהם מזנק בהיקף של 50% מדי שנה. באריקסון מציינים כי ישנה אי-בהירות סביב הגידול בשירותי אודיו ועד כמה יפותחו שירותים מתאימים.

הגלישה במכשירי סלולרי לרשתות חברתיות תתפוס סדר גודל של 10% מהתנועה ב-2018. אחת המגמות שאריקסון צופה אותה היא שבגלל סוגים שונים של התקנים או תכנים ברשת מסוימת, חלק מהרשתות יאובחנו כדומיננטיות יותר עבור שירותים מסוימים. חלק מהרשתות יזוהו כרשתות שטובות יותר לגלישה במחשבים ניידים, ורשתות אחרות יהיו דומיננטיות עבור משתמשי סמארטפונים.

דגש על היכולות

אריקסון מספרת כי משתמשים שיש ברשותם טלפונים רגילים משתמשים בהם בעיקר להודעות טקסט ושיחות. בעת המעבר לשימוש בסמארטפון חלה תפנית באופן השימוש, וניתן לראות בבירור כי המשתמש מתחיל לצרוך יותר שירותים שבעבר לא חלם לצרוך. חנויות האפליקציות והמלצות מחברים מייצרות עניין. דוגמאות טובות לכך הן הרשתות החברתיות, שיתוף וידיאו ותמונות. באופן טבעי, משתמשים אלה מתחילים יותר ויותר לשים דגש על יכולות המכשיר.

משתמשים בסמארטפון שמנויים לשירותי מוזיקה או וידיאו צורכים 2 ג'יגה ביט בממוצע בחודש. זה פי 4 מאשר מי שאינו מנוי או צורך שירותים דומים. אריקסון מסבירה כי שירותי מוזיקה חוקיים וכמו כן משחקים ווידיאו הולכים וצוברים תאוצה, ואנשים מוכנים, במחיר המתאים, לשלם עבור שירותים אלה.

יש בדוח גם נקודה כואבת - 156 מפעילים ב-67 מדינות בעולם השיקו רשתות דור רביעי LTE. פריסה מהירה קודמה על-ידי הקצאה מחדש של תדרים וניצול יעיל של טכנולוגיות רדיו. הקצאה מחדש מאפשרת למפעילים לפנות ולארגן מחדש תדרים לדור הרביעי, מבלי שיצטרכו לקנות תדרים חדשים.

טכנולוגיות חדשות מאפשרות, על-ידי אותה תחנת בסיס, לספק את כל טכנולוגיות התקשורת מהדור השני ועד הדור הרביעי. בשורה התחתונה - וכבר חזרנו על כך אינספור פעמים - הדור הרביעי תומך בגידול בתמ"ג ומגביר אותו. ארדן, לטיפולך.

העולם הסלולרי

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-8

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%