גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פנסיה? "בני 70 יעבדו במקדונלד'ס או ינקו חלונות"

פנסיה ברגרסיה - זו הצרה האמיתית שלנו בהווה ובעתיד, ולא מחיר הקוטג' ■ זהו המסר המרכזי שיצא מהשולחן העגול שדן במסגרת ועידת שוק ההון של "גלובס" בשאלה כיצד תראה הפנסיה בעוד שני עשורים

כל הדוברים סביב השולחן - מומחים בתחום הפנסיה - היו תמימי דעים: הפנסיה כבר היום מצויה במצב אקוטי, שיחריף עוד יותר בשני העשורים הבאים, והממשלה, המתנערת מהשוק הפנסיוני, היא זו שחתומה על אוזלת היד הזו. לטענתם, ל"פשע" הזה שותפים גם סביבת ריבית נמוכה, שצפויה להישאר נמוכה עוד זמן רב, וכן התארכות תוחלת החיים, שהיא מאוד משמחת מצד אחד, אך מציבה מצד שני בעיה קשה בהיבט הפנסיוני. "הממשלה משכה את ידה מהחיסכון הפנסיוני בכל המובנים, והשאירה את הצרה הזאת לממשלה של עוד 20 שנה", אמר בני שיזף, משנה למנכ"ל ומנהל החיסכון ארוך-הטווח ב"הפניקס".

המשמעות של ההתנערות וגלגול האחריות, לדברי שיזף, היא שהדור הבא יחיה יותר בגלל העלייה בתוחלת החיים, אבל עם הרבה פחות כסף.

"נראה אנשים בני 70 שעובדים במקדונלד'ס או כמנקי חלונות, והממשלה לא תברח מזה. ברגע שאוכלוסייה שלמה תרד אל מתחת לקו העוני, הממשלה תצטרך להגדיל את תשלומי ההעברה. התמונה די קודרת, ונוח לנו להדחיק אותה".

עוד לדבריו, "הבחור בן ה-30 שמדחיק היום את הפנסיה לא מבין שההדחקה תוביל אותו לצרה צרורה. לצעירים של היום יותר אכפת כמה עולה הקוטג' מאשר מה יהיה להם בפנסיה".

כמוהו סבורים יתר הדוברים. "אנחנו לא מרגישים את זה היום, אבל המצב אקוטי כבר היום, וצפוי להיות אקוטי עוד יותר בעתיד", אמר אייל ראובן, סמנכ"ל בית ההשקעות אינפיניטי. ראובן מדבר על השילוב של התארכות תוחלת החיים, יוקר המחייה וסביבת ריבית נמוכה. שילוב זה "מציב אתגרים משמעותיים ביחס למה שהכרנו עד כה, ויוצר בעיה אמיתית ביכולת לצאת לפנסיה ולשמור על רמת חיים נאותה, במיוחד עבור בני ה-30-40 של היום - הפנסיונרים ב-2030".

לחששות האלה שותפה גם איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בבית ההשקעות פסגות. "אני שותפה לחששות, כי כשהממשלה תצטרך להכניס יד לכיס, והיא תצטרך, לא יהיה לה כסף".

"הממשלה צריכה להתעשת"

ומה הפתרון? מומחי הפנסיה סבורים שאת הפנסיה העתידית עוד אפשר להציל, בזכות מודעות ציבורית והתערבות ממשלתית מיידית. "יש מעגל שלם של פתרונות ודרכים להתמודדות, והממשלה צריכה להכניס את הראש לתוך העניין הזה. מישהו שם צריך להתעשת ולפתור את הבעיה הקשה הזאת, שאותה מאוד נהנים להדחיק היום", חזר והדגיש שיזף.

עוד לדבריו, אחת הדרכים לפתרון הבעיה היא השקעה בתשתיות לאומיות. "נכון להיום אף גוף מסחרי לא מוכן להשקיע בפרויקט לארבעים שנה, כי צריך להראות רווחים מחר בבוקר. צריך לדעת לייצר שוק שיודע איך להשקיע כספי פנסיה לארבעים שנה". שיזף מוסיף, כי הממשלה צריכה לעודד גם את החיסכון פרטי לפרישה.

ניר סבורה שהפתרון טמון בתשתיות כוח אדם. "יש להעלות את גיל הפנסיה בצורה חכמה. כלומר, לדאוג שאנשים מבוגרים יוכלו להשתלב בשוק העבודה, שלמרבה הצער מעדיף להעסיק צעירים. לעודד קריירה שנייה ושלישית ולחנך את הציבור שאי אפשר לחיות רק מקצבאות זקנה, כי הן צפויות להיפגע בשנים הבאות, ובדרך זו לקצר את שנות הפנסיה שלהם".

דן בראון, לשעבר אקטואר ראשי של חברת הראל, חושב שהפתרון מתחיל בחינוך הציבור. "יש לחנך את הציבור כבר מגיל צעיר להפקיד לפנסיה ולהגדיל את ההפקדות הפנסיוניות".

ראובן מאינפיניטי סבור, שהישועה עשויה לבוא דווקא מהכיוון של הגדלת הסיכונים באפיקי ההשקעה של כספי הפנסיה לפנסיונרים העתידיים, שלהם נותרו עוד שנות עבודה וחיסכון רבות. "דווקא בעת הזו, היצמדות לשמרנות ולאפיקים סולידיים בלבד, קרי השקעה של מרבית כספי הפנסיה באג"ח, היא הסיכון הכי גדול שאפשר לקחת היום ובעתיד על הפנסיה".

להיחשף יותר למניות

עוד לדבריו, אנו מצויים בפתחה של בועה, שעלולה להתפוצץ ולגרום להפסדי הון באג"ח, וכתוצאה מכך לפגוע פגיעה אמיתית בתוחלת הפנסיה של ציבור החוסכים.

הפתרונות, לפי ראובן, הם להרחיב את החשיפה לשוק המניות בארץ ובעולם, תוך פיזור מרבי, ולהשקיע בפרויקטים של תשתיות, כמו סלילת כבישי אגרה ומסילת רכבת בקו אילת-נמל אשדוד, ונדל"ן לשכירות, שערך התשואה שלהם גבוה מבאג"ח.

"נדרשת פה התערבות מצד הממשלה ברמה הרגולטורית, שתפתח את אפשרויות ההשקעה ותגדיל את הסבסוד בצורה של תשואה לפדיון לחוסכים המבוגרים, שאוטוטו אמורים לצרוך את הפנסיה", אמר ראובן.

רו"ח אילן סגל, מנהל חטיבת הפנסיה ב"עמיתים" - קרנות הפנסיה הוותיקות בהסדר, חושב שהפתרון מתחיל קודם בשקיפות. "צריך להקים גוף ממשלתי שישמש כזרוע של אגף שוק ההון במשרד האוצר בכל הנוגע לשקיפות נתונים ולחינוך פנסיוני של הדור הצעיר. כלומר, שהדור הצעיר יקבל לאייפון שלו נתונים שקופים וברורים על אודות מצב הפנסיה שלו: כמה כסף חסך עד כה, כמה תשואה וכיו"ב. אם הדברים האלה יקרו, נראה לי שהתעשייה הזו תיראה אחרת. צריכה להיות מודעות לזה, מה שלצערי אין היום".

ביחס להצעת החוק העוסקת ביצירת *רובד שני" לחיסכון לפנסיה, והאמירות ש"עמיתים" היא הכתובת הרלבנטית למהלך שכזה, אמר אילן סגל כי "במדינת ישראל ה*רובד הראשון* (ביטוח לאומי) נמוך מאוד, ולכן היוזמה להקמת גוף מנהל ללא מטרת רווח, אשר יוודא צבירת חיסכון מינימלי, היא במקום. הגוף המנהל ישמש זרוע ארוכה של משרד הכלכלה באכיפת הפרשות לפנסיה על המעסיקים, יגבה דמי ניהול מינימליים וישמש זרוע ארוכה של אגף שוק ההון להגברת המודעות וההבנה, בעיקר של הדור הצעיר, לגבי החיסכון החשוב ביותר לכל משק בית. ל"עמיתים* היכולות לביצוע המשימה, אך החוק הקיים לא מאפשר לה לבצע פעילות נוספת, ולכן זה לא רלוונטי".

שיזף חלק על דבריו של סגל: "שקיפות חשובה, אבל הממשלה צריכה לקחת סיכונים, כי חלק מהם חלים עליה. היא צריכה להתמודד כבר היום עם זה שלחלק מהאוכלוסייה לא יהיה מה לאכול, ולעשות את זה תוך כדי לקיחת סיכונים.

"מישהו צריך להכניס את הראש ואת הידיים לתוך העסק הזה, ולחשוב מה עושים, כי יש פה בעיה אמיתית - במקום לדבר על שקיפות, שגם היא חשובה".

לדברי צח אסף, שותף באשכול הפיננסים במשרד BDO זיו האפט, שהנחה את השולחן העגול, "סביבת הריבית הנמוכה דוחפת את הגופים המוסדיים להשקיע במניות ובמכשירים מסוכנים יותר. השקעות אלו עלולות לסכן את ציבור החוסכים במקרים של מפולת בשוק המניות כפי שהיה בשנת 2008". עוד לדבריו, יישום ה"מודל החכ"מ" (חסכון כספי מותאם לפי גיל) שהוצע בעבר על ידי משרד האוצר, חשוב מאין כמוהו במיוחד בתקופה זו בכדי לווסת את ההשקעה הפחות מסוכנת לציבור החוסכים המבוגר ובכדי למנוע מצב שבו מפולת בשווקים תקטין להם את הקצבה החודשית בצורה משמעותית". באשר לציבור החוסכים הצעיר יותר, אומר אסף, כי יישום המודל החכ"מ יאפשר לגופים מוסדיים להשקיע במניות ובמכשירים נושאי תשואה מסוכנים יותר באופן מבוקר.

שולחן עגול

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?