גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו על המפה (לא בספורט, בטלוויזיה)

"שידורי התלת-ממד קרסו בכל העולם"; "בסביבה הקרובה, המצב של ישראל הכי טוב" ■ דני לנקרי, הבעלים של חברת "מזמור", על תעשיית הפקות הספורט

ניידת השידור ליד היכל נוקיה מפוצצת בכמעט 10 אנשי צוות כבר שעה ארוכה, למרות שהמשחק בין מכבי ת"א וירושלים רחוק מאוד מלהתחיל. עוד שתי ניידות HD מסיימות ממש באותו זמן טסט לנציגי אופ"א לקראת פתיחת היורו. בשבועיים הקרובים ייצאו מישראל שידורי ספורט לכל העולם בכמות שטרם נראתה כאן.

קצת מוזר בכלל להזכיר את העניין של היי-דפנישן ושידורי ספורט, כי HD כבר נהיה סטנדרט. אבל בכל זאת מתברר שוב שבזמן שבספורט עצמו אנחנו מקפידים ללכת כל הזמן לאחור או מקסימום לדרוך במקום, בעניין הטכנולוגי-טלוויזיוני שקשור לשידורי ספורט כבר סגרנו פערים מאירופה ואנחנו מובילים על חלק גדול מאוד מהמדינות. וזה לא עניין של מה בכך בהתחשב שרק ב-2009 שודר כאן לראשונה שידור HD.

"יש היום בישראל חמש ניידות HD", פותח דני לנקרי, הבעלים של חברת ההפקות "מזמור" שמחזיקה ארבע ניידות (החמישית שייכת לאולפני הרצליה). "בסביבה הקרובה שלנו מצבנו הכי טוב. בקפריסין כולה יש ניידת HD אחת, כשגם היא מתחלקת בין קפריסין ליוון. כבר קרה שהניידת שלהם היתה ביוון והם נתקעו עם שידור ספורט וביקשו שנשיט להם במעבורת מחיפה ניידת שלנו. פעם בכמה שבועות אנחנו יוצאים עם ניידת לירדן לשדר לכל נסיכויות המפרץ, כששוכרת אותנו חברה ירדנית בחסות המלכה ראניה".

ישראל החלה להחזיק ניידות HD בגלל הספורט. "בקיץ 2009, כשמכבי חיפה הגיעו למוקדמות ליגת האלופות, ערוץ הספורט קיבל הודעה מאופ"א שהמשחקים של חיפה חייבים להיות ב-HD. לא היו אז ניידות בארץ, ובאופ"א אמרו לערוץ הספורט ש'אין שום בעיה, נשיט לכם ניידת מאיטליה, זה יעלה לכם 210 אלף אירו'. רק הניידת, בלי הצוות. הסכום היה דמיוני. זו היתה הזדמנות שהביאה אותנו לשדרג ל-HD".

ומאז מה?

"לפני שלוש שנים הניידות שלנו עשו 100 שידורי HD בשנה, היום אנחנו עושים 600 שידורים. ערוץ הספורט שהבין שאפיק ה-HD שפתח הוא מקור ההכנסה הכי טוב עבורו והחליט שכל השידורים שהוא יצלם יהיו ב-HD. הוא גם הספק הכי גדול של שידורי HD בישראל, ושוכר בסביבות 350-300 ניידות HD בשנה. ערוץ 1 מגיע ל-100-70 ימי ניידת, וצ'רלטון שוכרים מאתנו בסביבות 60 ניידות בשנה".

כמה הספורט חזק ב-HD ביחס לשידורים אחרים?

"90% משידורי ה-HD בארץ הם שידורי ספורט, וה-10% הנותרים זה מוזיקה, תוכניות בישול וכו'. אחת הבעיות נובעת כמובן מזה שערוצים 10 ו-2 עוד לא עברו ל-HD. אבל גם הם מעדיפים לפעמים לשכור ניידות כאלו למרות שהן יותר יקרות, כי ברגע שאיכות הצילום טובה יותר זה בא לידי ביטוי גם בשידור הרגיל. לערוץ 10 שווה לשדר את מכבי ביורוליג ב-HD כי הוא מקבל איכות שידור יותר טובה. גם ערוץ 2 שעשה פה בנוקיה את גמר דה ווייס לקח ניידת HD כי זה גורם לכך שאיכות ההפקה נראית טובה יותר. נכון שזה עולה להם יותר, ניידת שידור עם שש מצלמות תעלה בסביבות 50-40 אלף שקל, אבל זה שווה להם".

אתה בטח מכיר את הטענה שמאז שנכנס ה-HD, ערוצי הטלוויזיה הורידו בכוונה את איכות השידור 'הרגיל' כדי שאנשים יעברו ל-HD.

"שמעתי את התיאוריה הזאת. זה לא נכון. התחושה הזאת נובעת בעיקר מההבדלים העצומים. כשעברו מאנלוגי לדיגיטלי זו היתה תוספת של 20% באיכות התמונה ואת זה אנשים עוד עיכלו, אבל המעבר ל-HD שיפר את איכות התמונה פי חמישה. לכן, אם מישהו יעבור בבית מה-HD בסלון לטלוויזיה הישנה בחדר שינה הוא יחשוב שהיא מקולקלת, כמו אותה תחושה של מישהו שייסע באוטו חדש ואחר כך יחזור לנסוע בגרוטאה שלו".

***

אופ"א, שידועה בסטנדרטים המחמירים שלה, כבר דרשה אתמול לבצע תיקון בקטע הפתיחה של היורו, שכבר היה ערוך ומוכן לשידור. הסיבה: איזה בית קפה תל-אביבי שהשתרבב לתוך הקליפ ולא מצא חן בעיני האחראים מחו"ל.

עד כמה היורו הוא סיפור הפקה מורכב בהשוואה למה שאתם עושים ביומיום?

"היורו בסופו של דבר זה משחק כדורגל, אולי יש טיפה יותר הקפדה, אבל זה לא שונה בהרבה משידור כדורגל רגיל שאנחנו עושים פה. ערוץ 1 משדר את המשחק המרכזי בליגת העל עם 11 מצלמות. צ'רלטון משדרים את משחקי יום שבת עם 7-6 מצלמות. ביורו הדרישה של אופ"א מאתנו היא ל-11 מצלמות בשלב הבתים, ובחצי הגמר והגמר לעלות ל-13 מצלמות. במשחק כדורגל יש לך ניידת אחת, וזה שידור הרבה פחות מורכב למשל משידור ברק אובמה שעשינו, שבו בכל רגע נתון היו בשטח ארבע ניידות כי אובמה הולך מכאן לשם ואתה צריך להחזיק ניידת בכל מקום שהוא מגיע אליו. באירוע ספורט יש עוד יתרון - אתה יודע מתי הוא מתחיל ומתי הוא נגמר, להבדיל מתוכנית בישול שאנחנו עושים ויכולה להימרח 15 שעות".

אם אני אראה משחק ליגת אלופות בגרמניה או בישראל, עם אותה טלוויזיה בדיוק, איפה אני אראה יותר טוב?

"בגרמניה, אבל לא בגלל הטלוויזיה שלך או בגלל המצלמות שצילמו את המשחק. הדבר העיקרי שגורם להבדלים הוא איכות התאורה במגרש. המגרשים בבאר שבע למשל ובקרית אליעזר הם מאוד בעייתיים מבחינת תאורה כי הם לא נבנו ותוכננו לתקן תאורה של HD, וצילום HD ובעיקר מצלמות הסופר סלואו-מושן דורשות הרבה יותר אור".

איזה מגרש הכי טוב היום בארץ מבחינת איכות הפקה וצילום?

"היכל נוקיה לא נופל מאף אולם באירופה מבחינת איכות התמונה שנוציא ממנו. בכדורגל זה אצטדיון נתניה החדש, שכבר נבנה בסטנדרטים אירופיים מבחינת פסיליטיז ותאורה".

איפה מתבטא היתרון הגדול, מלבד איכות השידור?

"איכות השידור מביאה אותך לקבל דברים שלא היית יכול לקבל מבחינת תכנון. הנה, רק לא מזמן צילמנו מהניידת הזאת את גיא פניני מקלל בדרבי. בשידור האנלוגי לא היית יכול לקרוא את השפתיים של פניני".

ועדיין, למרות המעבר ל-HD והיתרונות והכל, יש לא מעט משחקי כדורסל שמצלמים פה עם מצלמה אחת כמו בשנות השבעים.

"יש משחקים שלא צריך לצלם עם יותר ממצלמה אחת, מה גם שבתחשיב הכללי עדיף לתת חשיפה לכל הליגה, גם אם זה אומר לצלם משחק מסוים עם מצלמה אחת. בעניין הזה אני חייב להגיד שגם פה מצבנו עוד יותר טוב. נסענו למשחק של הפועל ירושלים באיטליה, משחק מהיורוקאפ, הגענו למקום ואני נפגש עם המקומיים ואומר להם נעשה ככה וככה ונשים אולי מצלמה פה ושם, והם אומרים לי 'על מה אתה מדבר? מצלמים את המשחק עם מצלמה אחת'". בסופו של דבר זה עניין של כמות הצופים שמשלמים עבור זה. באנגליה יש מיליונים שמשלמים על HD, כך שבשביל ה-200 אלף שמשלמים פה, מקבלים מעל ומעבר".

***

למרות שה-HD אוטוטו סוגר בישראל 5 שנים, ערוצי הספורט עדיין רחוקים מכמות המנויים שהיו רוצים. הציבור מתקשה לשלם עוד ועוד על השידורים היקרים. "לערוץ הספורט יש היום בסביבות 220-200 אלף מנויי HD, לצ'רלטון אני מעריך שיש בסביבות 120-100 אלף".

אולי אנשים מחכים ל-3D?

"נושא התלת-ממד קרס בכל העולם. היו בעולם שלוש ניידות תלת-ממד, אחת כבר פורקה. מה הסיבה? הגדיר את זה יפה איש חכם מהתעשייה בישראל, שאמר שיש שני מנועים לטלוויזיה - פורנו וספורט. כשנמצאים כל החבר'ה ורואים ספורט, אתה לא יכול להסתדר עם המשקפיים האלו ועוד לחפש את הפיצוחים והבירה. ובעניין הפורנו תבין לבד את הבעיה. ה-HD נשאר חזק בעיקר בגלל שהתלת-ממד מת לגמרי. תיכנס היום לחנות חשמל ותשאל אם יש להם טלוויזיית תלת-ממד, הם ישאלו אם השתגעת. הדבר הבא מבחינת איכות צפייה יהיה ה"פור קי'" (4K), שזו טכנולוגיית שידור באיכות פי ארבעה יותר טובה מה-HD שיש היום. היום מצלמים עם זה רק פרסומות. בגלל שכל העולם בסוג של מיתון ואף אחד לא ממהר כל כך לרוץ ולהשקיע בציוד חדש, אני מעריך שזה ייקח עוד 7-5 שנים לפחות עד שהטכנולוגיה הזאת תיכנס לבתים".

מה הדבר הכי מטורף ומורכב שעשיתם מבחינת הפקת HD?

"דווקא לא שידור ספורט. לפני שבוע הזמינו אותנו לצלם ב-HD את חתונת נכדו של האדמו"ר של חסידות בעלז. שידור ישיר לכל מקום בעולם שיש בו חסידות. חתונה באמצע הרחוב, בירושלים, עם 12 מצלמות, ועם משגיחי כשרות שישבו אצלנו בניידת כדי שבטעות לא נצלם נשים או דברים לא ראויים. קניתי 15 כיפות לכל אנשי הצוות שלי, והנה דוגמה לאירוע שהוא הרבה יותר ארוך ממשחק כדורגל - התחלנו בשתיים בצהריים וסיימנו למחרת בעשר בבוקר".

והעלות?

"בהתאם. מעל 100 אלף שקל הם שילמו על ההפקה הזאת".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם