גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעסיקים פרטיים לא יחויבו להעסיק עובדי ניקיון באופן ישיר

15 חודשים לאחר הסכם עובדי הקבלן, "גלובס" חושף כי עומד להיחתם הסכם חדש שיאפשר למעסיקים חלופות: שכר מינימום מוגדל וקרן השתלמות; השוואה לתנאים הנמוכים במקום העבודה; או קליטה כעובדים מן המניין

בפברואר 2012 הגיעו ההסתדרות ולשכת התיאום של ארגוני המעסיקים להסכם עקרונות היסטורי בעניינם של עובדי הקבלן במגזר הפרטי, שגולת הכותרת שלו היה העסקה ישירה של כל עובדי הניקיון כעובדים מן המניין ללא קבלנים - כל זמן שהם מועסקים לפחות ב-90% משרה במקום עבודה אחד.

היום (ג') אנו חושפים כי למרות שרוב ארגוני המעסיקים בלשכת התיאום אישרו באותם ימים את ההסכם, עסוקים כעת הצדדים בניסוח הסכם חדש שבו העסקתם הישירה של עובדי הניקיון נותרה כאופציה בלבד מתוך שלושה מודלים שונים, זאת אף על-פי שראשי ההסתדרות הצהירו בעבר כי לא יסכימו לשינוי מהותי בהסכם ויתעקשו על העסקה ישירה.

על-פי ההסכם המתגבש, כל מעסיק במגזר הפרטי יורשה לבחור בין החלופות הבאות: אימוץ ההסכם המקביל שנחתם במגזר הציבורי ולפיו שכר עובדי הניקיון והשמירה יעמוד על 4,600 שקל בחודש לפחות, בצד קרן השתלמות ומספר הטבות נוספות; השוואת התנאים של עובדי הניקיון והשמירה לתנאים הנמוכים ביותר שקיימים באותו מקום עבודה (למשל פקידת קבלה); או קליטת עובד הניקיון כעובד מן המניין.

הבנקים, למשל, צפויים להעדיף את אימוץ ההסכם במגזר הציבורי על פני האפשרות שהשומר או עובדת הניקיון יזכו להשוואת תנאים שתחייב אותם להעניק להם הלוואה בתנאים מיוחדים, או סבסוד לימודים אקדמיים לילדיהם. כך גם חברות ההיי-טק, שלא מעוניינות להעניק חבילת אופציות גם לעובדי הניקיון, וכך גם עסקים קטנים עם רווחיות נמוכה שעשויים להעדיף קליטה של עובדי הקבלן כדי שלא ייאלצו לאמץ מודלים שיגדילו את עלויות ההעסקה. עסקים רבים אחרים שבהם ישנם עובדים בשכר מינימום ללא תנאים נלווים מיוחדים, יעדיפו לאמץ את מודל השוואת התנאים.

"לברוש לא היה מנדט מוסרי"

הפער בין ההסכם המקורי לזה שצפוי להיחתם בסופו של דבר, נולד למעשה זמן קצר לאחר אישורו של ההסכם ההוא עם חילופי הגברא בראשות לשכת התיאום של ארגוני המעסיקים. היו"ר הקודם של הלשכה, שרגא ברוש, חתם על הסכם העקרונות כשברקע איום בשביתה כללית מצד ההסתדרות ויחסים הדוקים עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. גורמים מקרב המעסיקים טוענים כי כבר אז רוב ארגוני המעסיקים התנגדו להסכם, אבל נאלצו "להתיישר" עם ברוש. לטענתם, לברוש לא היה מנדט מוסרי לחתום על הסכם כזה רגע לפני פרישתו.

ברוש מסר בתגובה כי "היות שהמו"מ שניהלתי התנהל בסוף הקדנציה שלי, הקפדתי לנהל את הדיונים בקצב של פעמיים בשבוע. כל ארגוני המעסיקים למעט איגוד הבנקים וחברות השמירה והניקיון אישרו את ההסכם ולא הביעו התנגדות".

עם כניסתו של צביקה אורן לראשות התאחדות התעשיינים ולשכת התיאום, גם הארגונים שתמכו בהסכם המקורי חזרו בהם. בהסתדרות הבינו כי אין להם ברירה אלא לנהל מו"מ על מה שכינו "התאמות שונות בהסכם", אבל הבהירו שוב ושוב כי לא יסכימו ליותר מכך ובמיוחד לא לביטול הסעיף שמחייב העסקה ישירה של עובדי ניקיון. רק בחודש מארס האחרון אמר בשיחה עם "גלובס" יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן כי "אנחנו דורשים יישום מלא של ההסכמים ומצפים שלשכת התיאום של ארגוני המעסיקים תעמוד בהתחייבויות שלה".

בחודשים האחרונים הבינו בהסתדרות שייאלצו להסכים לפשרה בעניין קליטת העובדים אף שזה היה "הדגל" של המאבק, וזאת לאחר שבהסכם מול המדינה באשר למגזר הציבורי מראש נעשה ויתור דומה. גורמים בשוק העבודה ביקרו את העובדה שבעניין עובדי הקבלן ההסתדרות מסכימה להתפשר על הסכם שכבר גובש מבלי לנהל מאבק וללא סכסוך עבודה ושביתות, כפי שהיא ודאי הייתה נוהגת אם היה מדובר באחד ממה שמכונה "הוועדים החזקים".

מי שמתנגד ביתר שאת למתווה ההסכם המתגבש הוא יו"ר ארגון חברות הניקיון, עו"ד אילן שמעוני. לדבריו, אם נותנים לכל מעסיק לבחור בין שלושה מודלים שונים הדבר צפוי ליצור כאוס ובלבול שלא יאפשר אכיפה של תנאי ההעסקה. במכתב תקיף ששלח שמעוני לראשי המעסיקים וההסתדרות הוא כותב: "המתווה הרב-ערוצי מזמין מורכבות במקום פשטות, עמימות חוזית במקום בהירות, בלבול ואנדרלמוסיה לרוחב כל המשק... העבודה אינה מצרך ובוודאי אינו מצרך שניתן לרכוש אותו במסלולי מבצעים".

שמעוני כותב על מה שהוא מכנה 'מסלול השוואת תנאים', ושואל: "מי יהיה 'אחרון העובדים בשדרה' אליו יושוו התנאים? פקידת הקבלה/ השליח/ המחסנאי/ שוליית איש האחזקה/ הקופאית? האם נפלנו על הראש? אנו ניכנס להגדרות מגדריות? הגדרות מעמדיות? איפה צנעת הפרט? איפה חובת הסודיות כלפי העובד? הפרשנות תהיה כיד הדמיון וכזרוע השרירות והרשעות".

לפחות לחלק מהשאלות של שמעוני, ללשכת התיאום של ארגוני המעסיקים יש כבר תשובה - אך ספק אם התשובה הזו מנחמת אותו: כפי הנראה, כל מעסיק שיתקשר בחוזה עם קבלן ניקיון יחויב לחתום על נספח שבו יצהיר על המודל שבחר עבור תנאי העסקתו של העובד. אם מדובר בהשוואת תנאים, המעסיק (מזמין השירות) יצהיר לאיזה דרג תנאיו של העובד הושוו.

בימים הקרובים אמורה ההסתדרות להגיש את הערותיה האחרונות לקראת ניסוח סופי של ההסכם. במו"מ לוקחים חלק הגורמים הבכירים ביותר בשני הצדדים, מלבד צביקה אורן. מטעם ההסתדרות זה ניסנקורן, ומטעם המעסיקים זה אילן לוין, לשעבר הממונה על השכר באוצר וכיום ראש אגף העבודה בהתאחדות התעשיינים. היחסים הטובים בין לוין לראשי ההסתדרות סייעו להפחתת המתח ששרר בין עיני לאורן, ולא רק בסוגיית עובדי הקבלן.

גורמים בהסתדרות מאשרים היום כי המו"מ נמצא בשלב מתקדם\, אך נוקטים בלשון זהירה כל זמן שההסכם אינו חתום. בארגון מודים כי לא ניתן היה להתעקש על העסקה ישירה כאפשרות יחידה לאור השינויים שחלו בצד של המעסיקים, וכי ממילא לא מעט מעסיקים צפויים להעדיף את החלופה של העסקה ישירה אף שאינם מחויבים לכך. הגורמים דוחים את הביקורת שנשמעה על כך שההסתדרות לא הכריזה על סכסוך עבודה בעניין, ומסבירים כי מאז פברואר אשתקד טובת עובדי הקבלן היא היחידה שעמדה לנגד עיניהם.

מתווה ההסכם המתגבש

עוד כתבות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

הוא ויתר על עבודתו כמהנדס כדי להיות חלבן. היום הוא כבר אחרי אקזיט ועוד אחד בקנה

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

מחנה עקורים ברפיח / צילום: Reuters, Abed Rahim Khatib

מפגן הכוח בעזה והמסר לחמאס: "ממשיכים לעבוד"

יורשו של אבו שבאב רסאן א-דהיני נכנס לפיקוד על המיליציה שפועלת ברפיח נגד חמאס הצוות הישראלי שיתף את המתווכות במידע שנוגע למקום הימצאו של החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● עדכונים שוטפים 

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד