גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לוקהיד מרטין ובינת בפרויקט בישראל במיליארד שקל

ענקית הנשק האמריקנית תשתף פעולה עם בינת תקשורת בהקמת הקמפוס הטכנולוגי של יחידות המודיעין של צה"ל בנגב ■ החברה תעסיק כ-100 עובדים ותלווה את הקמת הקמפוס ■ ומה לגבי רכישות בישראל? "אנחנו מאוד זהירים במהלכים כאלה"

לוקהיד מרטין , חברת הנשק הגדולה בעולם, תקים בישראל מרכז פיתוח. כך נודע ל"גלובס". לוקהיד תשתף פעולה עם בינת תקשורת בהקמת הקמפוס הטכנולוגי של יחידות המודיעין של צה"ל בנגב, פרויקט שמכונה "חמש תשיעיות".

התאגיד שנסחר בוול סטריט לפי שווי של 33 מיליארד דולר מכיר את ישראל היטב - בחיל האוויר עוסקים כיום בהכנות לקראת קליטת מטוסי החמקן F-35 של לוקהיד. עם זאת, בחברה משנים כעת את הגישה כלפי השוק המקומי. ישראל היא לא רק לקוחה נאמנה ונלהבת של מטוסים ומערכות לחימה, אלא זירה לפעילות פיתוח.

משרד הביטחון הודיע לפני כמה שבועות כי לוקהיד מרטין ובינת תקשורת עומדות בדרישות הסף להקמת תשתיות המחשוב במסגרת הפרויקט "חמש תשיעיות", שמוערך ביותר ממיליארד שקל. בכך, עלו השתיים בשלב נוסף במכרז שעדיין מתנהל לקראת ההכרעה בבחירת החברות שיובילו את המיזם הגדול.

הסכום הגבוה, והעיסוק בליבת הפעילות של גוף משמעותי כמו צה"ל חייבו את לוקהיד מרטין לערוך חשיבה מחודשת לגבי ההזדמנויות שיש לה בישראל. רוברט איסטמן, סגן נשיא בחטיבת מערכות המידע והפתרונות הגלובליים בחברה אומר ל"גלובס": "הכוונה היא להקים סניף מקומי של לוקהיד מרטין בישראל בתחום מערכות המידע".

במסגרת הפרויקט חמש תשיעיות תעסוק לוקהיד מרטין בעקר ב"הגירה" - התאמה של שורות קוד שנכתבו לפני עשרות שנים, לסביבת המחשוב המודרנית. בחלק מהמקרים התהליך צפוי להיות פשוט, אולם באחרים ייכתב הקוד מחדש. במסגרת המרכז תספק החברה, במשך 20 שנה, שירותי תמיכה ותחזוקה.

"הצלחנו במודל הזה כמה פעמים"

"אנחנו מתמחים בביצוע הגירה מורכבת במיוחד למערכות מחשוב", אומר איסטמן, "וזה דורש מאיתנו להיות פה, עם הלקוחות, מדי יום. הצלחנו במודל הזה כמה פעמים במסגרת פרויקטים שעשינו בעבר ויש בכוונתנו ליישם את המודל הזה גם בישראל. הוא כולל פתיחת משרדים, הבאת עובדים שלנו, תחילה מארצות אחרות, שכירת עובדים מקומיים ושיתופי פעולה עם חברות מקומיות".

בכל מה שנוגע לעובדים מקומיים, החברה צפויה להעסיק כאן כ-100 עובדים במשך שנה-שנתיים, לטובת הקמת מרכז הנתונים. בשלב השני צפוי מספר העובדים לרדת לכמה עשרות, שיעסקו בתחזוקת המערכות באופן שוטף.

במסגרת ההתמודדות על הפרויקט המורכב, הקימו בינת ולוקהיד מרטין את החברה המשותפת LB הנגב, שהשליטה בה (51%) נמצאת בידי בינת, והחלוקה בהכנסות מהפרויקט תהיה בהתאם. הפניה של בינת ללוקהיד, מתאר אלון בן צור, מנכ"ל בינת, באה בעקבות מורכבות המיזם: "אין שחקן ישראלי שיודע לעשות את זה. צריך מישהו שכבר היה בסרט הזה". בבינת מאמינים ששיתוף הפעולה עם לוקהיד מרטין עשוי להתרחב. החברות צפויות לגשת יחד למכרזים אחרים שנוגעים למעבר של יחידות צה"ל לנגב.

למרות הבדלי הגודל - בבינת מועסקים כ-400 עובדים לעומת 120 אלף בלוקהיד, שיתוף הפעולה צפוי להיות דו צדדי. "בינת יכולה לסייע ללוקהיד בהרבה תהליכים אחרים, גם בחו"ל", משוכנע בן צור.

"מיליוני ניסיונות פריצה ביום"

לוקהיד מרטין צפויה לסיים את השנה עם מכירות של כ-45 מיליארד דולר. החטיבה שבמסגרתה פועל איסטמן אשר צפויה להתרחב בישראל היא השנייה בגודלה בחברה, מתוך חמש שקיימות, עם מכירות של כ-8.9 מיליארד דולר ב-2012, כ-19% מהכנסות החברה. המספרים האלה מספיק מרשימים כדי להכניס את חברת הנשק לרשימת עשר ספקיות שירותי המחשוב הגדולות בעולם.

בנוסף לפרויקט ההגירה של מחנות צה"ל, מציין איסטמן שבלוקהיד בוחנים הזדמנויות אחרות בשוק הישראלי, ובפרט בתחום אבטחת המידע. "לפני 15 שנה החלטנו לפתח יכולות משלנו בתחום הזה ויש לנו המון ידע בביצוע ניתוח של תקיפות הסייבר כדי להבין מול מה מתמודדים", הוא טוען. את הידע הזה ינסו בלוקהיד מרטין למכור לספקיות ישראליות של שירותי חשמל ומים, גופים פיננסיים, חברות בתחום הקמעוני, ועוד.

הידע הנרחב לא מנע פריצה לרשת הארגונית של לוקהיד עצמה, לפני שנתיים, שנגרמה בעקבות גניבה של מנגנוני הצפנה מחברת האבטחה RSA.

לדברי איסטמן: "יש לנו מיליוני ניסיונות פריצה לרשת ביום". גורם בחברה טען כי התקיפה נבלמה לפני שהגיעה ל"מטרות האמיתיות", כלומר הקניין הרוחני. במקרה של לוקהיד מרטין, יש אכן צורך ביכולת הגנה נרחבת, מכיוון שמדובר בקבלן המוצרים הצבאיים הגדול בעולם, שחשוף למידע מסווג של צבאות בכל העולם ועוסק בתכנון מטוסי הקרב המתקדמים בעולם, כגון ה-F-35.

"יש לנו על בסיס יומי כ-30 קמפיינים שפעילים כנגדנו", מתאר איסטמן את האתגרים של החברה בגזרה הזו, "האקרים ישנו אולי חלק אחד או שניים בתהליכי התקיפה שלהם, אבל לא את הכול. אם אתה מכיר את החתימה של המהלכים (כלומר זיהוי חלק מהקוד שבו משתמשים במסגרת ההתקפות ש.ש וי.א) טוב מספיק, אתה תתפוס אותם".

האם ההשתלבות בשוק המקומי תכלול גם רכישות? "הכוונה שלנו היא לייסד עסק שיסתכל על מגוון ההזדמנויות שיש לנו כאן", אומר איסטמן, "אחת האפשרויות היא גם לבצע רכישות, אבל אנחנו מאוד זהירים במהלכים כאלה. במסגרת יצירת הנוכחות שלנו נחפש גם הזדמנויות ל-M&A אבל זה יהיה רק כתוספת, העיקר יהיה להביא את היכולות. המעבר לדרום עבורנו הוא מאוד מושך מכיוון שהוא מורכב, ואנחנו יכולים מאוד לסייע בזה".

למרות הופעתה כשחקנית חדשה בתחום מערכות המידע בישראל, לוקהיד מרטין נטועה עמוק במערכת הביטחון ובעיקר - בחיל האוויר, שהיא אחד הספקים הגדולים ביותר שלו. הקשר הזה התחיל עוד הרבה לפני המיזוג הענק במרץ 1995 בין מרטין מרייטה לבין לוקהיד - שהוליד את הקונצרן הענק. בישראל מחזיקה החברה נציגות בראשות תא"ל (במיל') יהושע (שיקי) שני, לשעבר טייס הרקולס בחיל האוויר שבין השאר השתתף במבצע אנטבה.

תובלה אווירית

ההרקולס שהוביל את חיילי צה"ל לאוגנדה ובחזרה (C-130) עדיין מיוצר, בגרסאות עדכניות וחדשות יותר בידי לוקהיד מרטין וישראל כבר הזמינה שלושה מטוסים מדגם C-130j, שאמורים לשדרג את מערך התובלה האווירית של חיל האוויר.

עסקאות מן העבר שבמהלכן חיל האוויר הצטייד במטוסי אף-16 הידקו את שיתופי הפעולה תעשייתיים בין חברות ביטחוניות ישראליות לבין לוקהיד מרטין וב-30 השנים האחרונות הם הסתכמו בכ-3.3 מיליארד דולר.

עסקת החמקנים, שהראשונים מהם ינחתו בישראל בסוף 2016, אמורה לספק לחברות הישראליות עוד עבודה רבה, ואיתה גם הרבה כסף: התעשייה האווירית תייצר מאות זוגות כנפיים למטוסים החדישים ותיחשף לטכנולוגיית עילית שעד כה לא הייתה נגישה לה; אלביט מערכות תייצר את תצוגת הקסדה ומכלולי המבנה של המטוס המתקדם; סימיגון תהיה אמונה על תוכנה למאמני הטיסה; כבירן תהיה מעורבת ביציקות לגוף המטוס והמילה האחרונה עדיין לא נאמרה כנראה. היקף שיתוף הפעולה עם החברות הישראליות סביב החמקן עשוי להסתכם בכ-4 מיליארד דולר.

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?