גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לוקהיד מרטין ובינת בפרויקט בישראל במיליארד שקל

ענקית הנשק האמריקנית תשתף פעולה עם בינת תקשורת בהקמת הקמפוס הטכנולוגי של יחידות המודיעין של צה"ל בנגב ■ החברה תעסיק כ-100 עובדים ותלווה את הקמת הקמפוס ■ ומה לגבי רכישות בישראל? "אנחנו מאוד זהירים במהלכים כאלה"

לוקהיד מרטין , חברת הנשק הגדולה בעולם, תקים בישראל מרכז פיתוח. כך נודע ל"גלובס". לוקהיד תשתף פעולה עם בינת תקשורת בהקמת הקמפוס הטכנולוגי של יחידות המודיעין של צה"ל בנגב, פרויקט שמכונה "חמש תשיעיות".

התאגיד שנסחר בוול סטריט לפי שווי של 33 מיליארד דולר מכיר את ישראל היטב - בחיל האוויר עוסקים כיום בהכנות לקראת קליטת מטוסי החמקן F-35 של לוקהיד. עם זאת, בחברה משנים כעת את הגישה כלפי השוק המקומי. ישראל היא לא רק לקוחה נאמנה ונלהבת של מטוסים ומערכות לחימה, אלא זירה לפעילות פיתוח.

משרד הביטחון הודיע לפני כמה שבועות כי לוקהיד מרטין ובינת תקשורת עומדות בדרישות הסף להקמת תשתיות המחשוב במסגרת הפרויקט "חמש תשיעיות", שמוערך ביותר ממיליארד שקל. בכך, עלו השתיים בשלב נוסף במכרז שעדיין מתנהל לקראת ההכרעה בבחירת החברות שיובילו את המיזם הגדול.

הסכום הגבוה, והעיסוק בליבת הפעילות של גוף משמעותי כמו צה"ל חייבו את לוקהיד מרטין לערוך חשיבה מחודשת לגבי ההזדמנויות שיש לה בישראל. רוברט איסטמן, סגן נשיא בחטיבת מערכות המידע והפתרונות הגלובליים בחברה אומר ל"גלובס": "הכוונה היא להקים סניף מקומי של לוקהיד מרטין בישראל בתחום מערכות המידע".

במסגרת הפרויקט חמש תשיעיות תעסוק לוקהיד מרטין בעקר ב"הגירה" - התאמה של שורות קוד שנכתבו לפני עשרות שנים, לסביבת המחשוב המודרנית. בחלק מהמקרים התהליך צפוי להיות פשוט, אולם באחרים ייכתב הקוד מחדש. במסגרת המרכז תספק החברה, במשך 20 שנה, שירותי תמיכה ותחזוקה.

"הצלחנו במודל הזה כמה פעמים"

"אנחנו מתמחים בביצוע הגירה מורכבת במיוחד למערכות מחשוב", אומר איסטמן, "וזה דורש מאיתנו להיות פה, עם הלקוחות, מדי יום. הצלחנו במודל הזה כמה פעמים במסגרת פרויקטים שעשינו בעבר ויש בכוונתנו ליישם את המודל הזה גם בישראל. הוא כולל פתיחת משרדים, הבאת עובדים שלנו, תחילה מארצות אחרות, שכירת עובדים מקומיים ושיתופי פעולה עם חברות מקומיות".

בכל מה שנוגע לעובדים מקומיים, החברה צפויה להעסיק כאן כ-100 עובדים במשך שנה-שנתיים, לטובת הקמת מרכז הנתונים. בשלב השני צפוי מספר העובדים לרדת לכמה עשרות, שיעסקו בתחזוקת המערכות באופן שוטף.

במסגרת ההתמודדות על הפרויקט המורכב, הקימו בינת ולוקהיד מרטין את החברה המשותפת LB הנגב, שהשליטה בה (51%) נמצאת בידי בינת, והחלוקה בהכנסות מהפרויקט תהיה בהתאם. הפניה של בינת ללוקהיד, מתאר אלון בן צור, מנכ"ל בינת, באה בעקבות מורכבות המיזם: "אין שחקן ישראלי שיודע לעשות את זה. צריך מישהו שכבר היה בסרט הזה". בבינת מאמינים ששיתוף הפעולה עם לוקהיד מרטין עשוי להתרחב. החברות צפויות לגשת יחד למכרזים אחרים שנוגעים למעבר של יחידות צה"ל לנגב.

למרות הבדלי הגודל - בבינת מועסקים כ-400 עובדים לעומת 120 אלף בלוקהיד, שיתוף הפעולה צפוי להיות דו צדדי. "בינת יכולה לסייע ללוקהיד בהרבה תהליכים אחרים, גם בחו"ל", משוכנע בן צור.

"מיליוני ניסיונות פריצה ביום"

לוקהיד מרטין צפויה לסיים את השנה עם מכירות של כ-45 מיליארד דולר. החטיבה שבמסגרתה פועל איסטמן אשר צפויה להתרחב בישראל היא השנייה בגודלה בחברה, מתוך חמש שקיימות, עם מכירות של כ-8.9 מיליארד דולר ב-2012, כ-19% מהכנסות החברה. המספרים האלה מספיק מרשימים כדי להכניס את חברת הנשק לרשימת עשר ספקיות שירותי המחשוב הגדולות בעולם.

בנוסף לפרויקט ההגירה של מחנות צה"ל, מציין איסטמן שבלוקהיד בוחנים הזדמנויות אחרות בשוק הישראלי, ובפרט בתחום אבטחת המידע. "לפני 15 שנה החלטנו לפתח יכולות משלנו בתחום הזה ויש לנו המון ידע בביצוע ניתוח של תקיפות הסייבר כדי להבין מול מה מתמודדים", הוא טוען. את הידע הזה ינסו בלוקהיד מרטין למכור לספקיות ישראליות של שירותי חשמל ומים, גופים פיננסיים, חברות בתחום הקמעוני, ועוד.

הידע הנרחב לא מנע פריצה לרשת הארגונית של לוקהיד עצמה, לפני שנתיים, שנגרמה בעקבות גניבה של מנגנוני הצפנה מחברת האבטחה RSA.

לדברי איסטמן: "יש לנו מיליוני ניסיונות פריצה לרשת ביום". גורם בחברה טען כי התקיפה נבלמה לפני שהגיעה ל"מטרות האמיתיות", כלומר הקניין הרוחני. במקרה של לוקהיד מרטין, יש אכן צורך ביכולת הגנה נרחבת, מכיוון שמדובר בקבלן המוצרים הצבאיים הגדול בעולם, שחשוף למידע מסווג של צבאות בכל העולם ועוסק בתכנון מטוסי הקרב המתקדמים בעולם, כגון ה-F-35.

"יש לנו על בסיס יומי כ-30 קמפיינים שפעילים כנגדנו", מתאר איסטמן את האתגרים של החברה בגזרה הזו, "האקרים ישנו אולי חלק אחד או שניים בתהליכי התקיפה שלהם, אבל לא את הכול. אם אתה מכיר את החתימה של המהלכים (כלומר זיהוי חלק מהקוד שבו משתמשים במסגרת ההתקפות ש.ש וי.א) טוב מספיק, אתה תתפוס אותם".

האם ההשתלבות בשוק המקומי תכלול גם רכישות? "הכוונה שלנו היא לייסד עסק שיסתכל על מגוון ההזדמנויות שיש לנו כאן", אומר איסטמן, "אחת האפשרויות היא גם לבצע רכישות, אבל אנחנו מאוד זהירים במהלכים כאלה. במסגרת יצירת הנוכחות שלנו נחפש גם הזדמנויות ל-M&A אבל זה יהיה רק כתוספת, העיקר יהיה להביא את היכולות. המעבר לדרום עבורנו הוא מאוד מושך מכיוון שהוא מורכב, ואנחנו יכולים מאוד לסייע בזה".

למרות הופעתה כשחקנית חדשה בתחום מערכות המידע בישראל, לוקהיד מרטין נטועה עמוק במערכת הביטחון ובעיקר - בחיל האוויר, שהיא אחד הספקים הגדולים ביותר שלו. הקשר הזה התחיל עוד הרבה לפני המיזוג הענק במרץ 1995 בין מרטין מרייטה לבין לוקהיד - שהוליד את הקונצרן הענק. בישראל מחזיקה החברה נציגות בראשות תא"ל (במיל') יהושע (שיקי) שני, לשעבר טייס הרקולס בחיל האוויר שבין השאר השתתף במבצע אנטבה.

תובלה אווירית

ההרקולס שהוביל את חיילי צה"ל לאוגנדה ובחזרה (C-130) עדיין מיוצר, בגרסאות עדכניות וחדשות יותר בידי לוקהיד מרטין וישראל כבר הזמינה שלושה מטוסים מדגם C-130j, שאמורים לשדרג את מערך התובלה האווירית של חיל האוויר.

עסקאות מן העבר שבמהלכן חיל האוויר הצטייד במטוסי אף-16 הידקו את שיתופי הפעולה תעשייתיים בין חברות ביטחוניות ישראליות לבין לוקהיד מרטין וב-30 השנים האחרונות הם הסתכמו בכ-3.3 מיליארד דולר.

עסקת החמקנים, שהראשונים מהם ינחתו בישראל בסוף 2016, אמורה לספק לחברות הישראליות עוד עבודה רבה, ואיתה גם הרבה כסף: התעשייה האווירית תייצר מאות זוגות כנפיים למטוסים החדישים ותיחשף לטכנולוגיית עילית שעד כה לא הייתה נגישה לה; אלביט מערכות תייצר את תצוגת הקסדה ומכלולי המבנה של המטוס המתקדם; סימיגון תהיה אמונה על תוכנה למאמני הטיסה; כבירן תהיה מעורבת ביציקות לגוף המטוס והמילה האחרונה עדיין לא נאמרה כנראה. היקף שיתוף הפעולה עם החברות הישראליות סביב החמקן עשוי להסתכם בכ-4 מיליארד דולר.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

תיקון והתנצלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי