גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות מתלבטות: לתרום בסתר או ליחצ"ן את התרומה?

הלקוחות מצפים היום מחברות למעורבות חברתית, והן מפנימות אך מתלבטות: האם זה בזוי לתרום ואז ליחצ"ן את הפעולה? האם יש נוסחה מנצחת לשילוב בין התרומה להגדלת רווחים? והאם תרומת עסקים לקהילה יכולה להמשיך אם היא לא משתלמת כלכלית?

ארגונים רבים מתלבטים באשר לנוסחה המנצחת לשילוב נכון בין תרומה למען הקהילה לבין הגדלת שורת הרווח של העסק התורם. האם זה בזוי לתרום ואז לרוץ ולספר על כך? האם כדאי יותר לתרום בסתר? ובכלל, האם התרומה לחברה של עסקים באמת מסייעת להם בצורה משמעותית או שמדובר רק בעניין של נראות?

ד"ר חגי כץ, מרצה בפקולטה לניהול באוניברסיטת בן גוריון וחוקר המגזר השלישי, פילנתרופיה ואחריות תאגידית מזה 20 שנה, אומר כי "לפי הגישה המקובלת היום בפילנתרופיה התאגידית, חברה מסחרית שתורמת לקהילה צריכה לעשות זאת בצורה שתניב לה תועלת - אפילו גם תדמיתית כלפי עובדיה ולקוחותיה. אין כל רע בלהפיק ערך עסקי מפעילות חברתית, וטיפשי למתוח ביקורת על פירמה שעושה זאת - כל עוד הדבר תורם לחיזוק הפעילות החברתית שלה ולהפיכתה למסודרת ומתמשכת ולא רגעית וחולפת. בעולם העסקי, מה שלא משתלם כספית - לא מחזיק, כולל תרומה לקהילה".

- ומה לגבי פרסום של פעילות כזו? הרי החברות אוהבות לדווח, אבל בצורה שלא תיראה יחצ"נית.

"פעילות חברתית מהווה דוגמה אישית לעובדי החברה ולעסקים אחרים. אם לא מפרסמים אותה - אף אחד לא יודע על קיומה, וחבל. כמובן, שאם מגזימים בפרסום יתר ועושים בזה שימוש ציני ובוטה לצורכי יחסי ציבור - הדבר עלול להיות חרב פיפיות, ולפגוע באמון של הפירמה התורמת ולהזיק לה. אף שמדובר במעשה יפה, 'מתן בסתר' שייך לטרמינולוגיה ארכאית, והוא הדבר הראשון שיקוצץ בימים קשים".

דברים דומים משמיע גם מומו מהדב, מנכ"ל ארגון מעלה לקידום אחריות תאגידית בקרב חברות גדולות במשק: "בכלכלות המערביות, תרומת המגזר העסקי לפעילות חברתית בגובה של אחוז אחד מהרווח לפני מס ופרסומה - היא מקובלת ומתבקשת".

לדבריו, תרומה "בסתר" היא נכונה וראויה כאשר מדובר בתרומה אישית או חד-פעמית, "אך לא בהכרח כאשר מדובר בתרומה של חברה עסקית, ובוודאי תרומה שהיא אסטרטגית, שיטתית ומתמשכת".

על-פי נתוני מעלה, 58% מ-90 החברות הציבוריות והפרטיות הגדולות במשק (המדווחות מדי שנה לדירוג מעלה) תרמו לקהילה בשנת 2012 עד 2 מיליון שקל; 32% תרמו 2-10 מיליון שקל ו-10% תרמו אשתקד מעל 10 מיליון שקל. בממוצע, מדובר בתרומה של 6.7 מיליון שקל.

ממחקר שערכה ד"ר ענבל אבו, בעבר מאוניברסיטת בן גוריון, בנושא אחריות חברתית בארגונים עסקיים-ציבוריים, הבנקים וחברות הביטוח הם התורמים הגדולים. עוד מצאה אבו במחקרה כי החברות הוותיקות תורמות גדולות יותר מהצעירות.

מהדב, בדומה לכץ, טוען שמעורבות חברתית תורמת למיתוג ולמוניטין של החברה כלפי עובדיה ולקוחותיה, ובסופו של דבר גם לשורת הרווח. "אם כי", הוא מסייג, "לא מדובר ברווח המשפיע על החברה כמו השקעות עסקיות אחרות. הרבה פחות".

עוד לדבריו, חברות מנסות לבנות לעצמן מותג באוסף דרכים, ותרומה לקהילה היא אחת הדרכים הלגיטימיות. "אצלן רובן קיימת הלימה נכונה בין היקף התרומה לקהילה לבין היקף פרסום התרומה בציבור, אם כי עדיין יש מקרים של חוסר הלימה בין תרומות קטנות או חד-פעמיות לבין היקף הפרסום שלהן, כאילו היו תרומות שיטתיות ומתמשכות".

- אבל היום האווירה השתנתה. היא כבר עברה ל"עליהום". החברות לא הורידו ראש?

מהדב: "בשנתיים האחרונות, לא מעט חברות מצניעות את המעורבות הקהילתית שלהן כי הפרסום שלה נתפס בציבור כציני ושלילי. חבל שיש פעילות קהילתית שלא מפורסמת. היא לא מייצרת באזז חיובי ולא משמשת דוגמה לגופים מסחריים אחרים ומדרבנת אותם לתרום גם".

אבו, שהיא כיום ראש החוג לחינוך וניהול עסקים חברתיים בסמינר הקיבוצים, וחקרה בעבר את דפוסי האחריות התאגידית של חברות ציבוריות בישראל בין השנים 2007-2009, טוענת שלא ניתן להוכיח חד-משמעית כי מעורבות חברתית כזו או אחרת תורמת לשורת הרווח של חברות.

"כל חברה עסקית שרוצה להיות תחרותית, לא יכולה שלא לקיים היום פעילות חברתית. מצד שני, לא ניתן להוכיח חד-משמעית שאחריות תאגידית, המוטמעת בצורה נכונה וארוכת טווח, היא כזו שתייצר לה בהכרח יתרון תחרותי. יש גם מחקרים בעולם שמראים שאין קשר בין תוצאות פיננסיות לבין אחריות תאגידית.

עו"ד יובל אלבשן, פעיל בעמותות "תבל בצדק" ו"ידיד" ומרצה בתחום אחריות חברתית בקריה האקדמית אונו, סולד מחברות מסחריות שקוטפות רווחים על חשבון הקהילה. "יש לי בעיה עם חברות, ולצערי יש לא מעט כאלה, שמצד אחד משלמות שכר מנופח למנהלים ושכר רעב לעובדים וגובות מחירים-ריביות-עמלות מנופחים מהלקוחות, ומצד שני תורמות כמה מחשבים לאיזה מתנ"ס כדי לקבל מחיאות כפיים", הוא אומר.

"אבל", סבור אלבשן, "חברות שמגלות אחריות חברתית אמיתית וראויה בבית ובחוץ, ולא עושות זאת רק לשם הפרסום ושורת הרווח - זכותן להרוויח מזה תדמיתית. צריך לתמרץ חברות כאלה. אני בעד שהכסף ילך למקומות טובים".

- האם הצרכן הישראלי בכלל מודע, ולוקח בחשבון את התרומה לקהילה בשיקולי הקנייה שלו או שבעידן פוסט המחאה החברתית רק המחיר מדבר אליו?

כץ: "יש לקוחות אקטיביסטים, עם מודעות צרכנית חברתית, שמוכנים לשלם קצת יותר עבור מוצר עם ערך מוסף חברתי. עדיין מדובר במעטים, אך בתופעה שהולכת וגדלה".

מהדב: "להערכתי, לקוחות החברות המזוהות עם תרומה לקהילה, לוקחים את זה בחשבון כשהם קונים מוצר שלהן. לא מדובר בתופעה רווחת אך מתפתחת".

אבו: "חברה המשקיעה בפעילות חברתית בטווח הקצר, לא תניב ערך ארוך טווח וגם הלקוחות שלה לא יזכרו בכלל את פועלה. רוב החברות במשק הישראלי תורמות או מבצעות פעילות חברתית אד-הוק. כלומר, בלי תכנון מוקדם, בלי מיסוד בתוך הארגון, בלי תהליך חשיבה מוסדר ובלי הקצאת משאבים. זה מעיד על חשיבה לטווח קצר המניבה, אם בכלל, ערך רק בטווח הקצר".

אלבשן: "לקוחות מצפים היום מחברות למעורבות חברתית. ככל שהמוצר יקר יותר, יש יותר לחץ צרכני בעולם, וגם אצלנו זה מתחיל להיכנס בצורת סחר הוגן וכיו"ב. אני באופן אישי מוכן לשלם יותר על מוצר ולדעת שהכסף שלי משפר את תנאיה של איזו פועלת. מה את חושבת, שליצרנים בענף הטקסטיל בעולם פתאום ככה סתם נהיה כואב על התופרות המסכנות שהם מעסיקים במזרח הרחוק? לא. הפגנות של ארגוני זכויות אדם והצפת הנושא בכלי התקשורת, גרמו להם לשפר - מטעמים צרכניים - את תנאי ההעסקה של התופרות בסדנאות הזיעה השונות במזרח הרחוק כדי לקבל תעודת כשרות חברתית לטובת שורת הרווח".

תרומה ממוצעת

תרומה ממוצעת

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה