גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטודנטים לראיית חשבון: הכשילו אותנו במבחן הגמר בחשבונאות

על בוגרי חשבונאות לעבור 5 מבחני מועצה - או ללמוד שנת השלמה שעולה 25 אלף שקל ולקבל פטור מ-3 בחינות, בהן פיננסית א' ■ נבחנים שנכשלו במבחן במאי: "מנסחי המבחן העלו את הקושי כדי לא לספוג פגיעה של מיליוני שקלים"

ע' א' (השם שמור במערכת) למד חשבונאות באוניברסיטה העברית ומעולם לא נכשל במבחנים. מלא אנרגיות וציפייה לקריירה שלו כרואה חשבון למד א' במרץ למבחני מועצת רואי החשבון. כיוון שהאמין בכישוריו ולאור הצלחתו בלימודים הוא ויתר על שנת הלימודים הרביעית - שנת רשות אשר סטודנטים שלומדים בה פטורים מ-3 מבחני גמר של המועצה - וניגש למבחנים לאחר תקופה ממושכת של לימוד עצמי.

גם לאחר שנכשל במבחן הגמר בפיננסית א' בסתיו 2012, א' לא אמר נואש. להיפך. הוא למד יותר קשה, עזב את כל עיסוקיו והקדיש זמן ממושך ללימודים לקראת הבחינה שנערכה בחודש שעבר. אבל כשקרא את שאלות המבחן הבין שגם הפעם הוא עומד להיכשל, והחליט לצאת למלחמה נגד מי שלטענתו הכשיל אותו.

"מנסחי המבחן הכשילו אותי ואת שאר הסטודנטים במבחן", אומר א' ל"גלובס". "כבר ב-2012 רמת המבחן עלתה דרמטית לעומת שנים קודמות, אבל במועד מאי 2013 ובמועד מיוחד קודם, שנערך למילואימניקים שיצאו למבצע עמוד ענן, פשוט עשו הכול כדי להכשיל את הסטודנטים".

א' לא לבד. לטענת סטודנטים רבים נוספים שפנו למערכת "גלובס", מועצת רואי החשבון פועלת בניגוד עניינים, "מנסה להכשיל אותנו במבחני המועצה, ובכך חוסמת את דרכנו למקצוע ראיית החשבון". זאת, לטענתם, במטרה לקדם רישום לשנת השלמה, שנה ד' שאינה חובה, בפקולטות לחשבונאות, שפוטרת מחלק ממבחני המועצה.

סטודנט נוסף לחשבונאות, א' (ששמו שמור במערכת), שחושש גם הוא כי נכשל במבחן פיננסית א' במאי, חרף הצטיינותו בלימודים, טוען כי "מחברי מבחן המועצה חשבונאות פיננסית א', שרק תלמידים שלא נרשמו לשנת ההשלמה חייבים לעבור אותה, מלמדים כמרצים בשנת ההשלמה במוסדות להשכלה גבוהה, והם מעלים את רמת הקושי של המבחן כדי לעודד רישום לשנה ד'".

עלות המבחן לסטאז'ר: 5,000 שקל

גם ש', שניגש לשני המועדים האחרונים של המבחן, מתוסכל. "הצטיינתי בלימודים ונכשלתי בבחינה. זה ברור שיש מגמה לחסום אותנו. אם במועצת רואי החשבון רוצים לחסום אותנו ולחייב אותנו להירשם לשנת השלמה, אז שיגידו מראש. אבל אל תסתירו. חבל לי על השנה שבזבזתי. כבר הייתי נרשם לשנת ההשלמה ונכנס לחובות. זה עדיף מאשר יכשילו אותי".

ע', סטודנט מאוניברסיטת תל-אביב, שנכשל אף הוא במועד אחד בבחינה וסבור כי ייכשל גם במועד האחרון, מספר: "ניגשתי לבחינה הזו עכשיו בפעם השנייה. למדתי באוניברסיטת תל-אביב וסיימתי עם ממוצע ציונים של 86, שהוא גבוה יחסית. קודם לא נכשלתי באף מבחן בחשבונאות באוניברסיטה.

"למדתי לבחינה חודשיים, מתוכם 5 שבועות אינטנסיביים תוך לקיחת חופשה מהעבודה. למדתי מ-09:00 בבוקר עד 20:00, ופרט להפסקת צהריים ול-3 הפסקות התרעננות של 5 דקות, למדתי ברצף. את הסימולציות שעשיתי עברתי בממוצע של 75-80, פרט למבחן שנערך במועד המיוחד למילואימניקים לאחר מבצע עמוד ענן".

לדברי ע', "כל מבחן מועצה עולה למי שכבר נמצא בסטאז' כ-5,000 שקל, וברוב המקרים כישלון מעכב את הכניסה למשרה מלאה, כשרוב הסטודנטים עובדים פחות ממשרה מלאה כדי ללמוד תוך כדי השנה, ובכך מפסידים עוד כ-1,000-2,000 שקל בחודש למשך חצי שנה.

"רמת המבחן עלתה בעיקר ממועד סתיו 2012, כאשר סגנון המבחן השתנה. הוסיפו שאלות שמעולם לא שאלו קודם, כמו ביאור מס תיאורטי והמון שאלות עם מסים, והאריכו את המבחן".

ניגוד עניינים בכתיבת הבחינות

הרקע לתלונות הסטודנטים הוא מבחני מועצה רואי החשבון ופטורים שונים שניתנים מהם. במסגרת המסלול להסמכת רואי חשבון בישראל, על הסטודנטים לחשבונאות לעבור בהצלחה 15 בחינות מטעם המועצה, שלפי כלליה ישנם פטורים מחלק מהמבחנים לסטודנטים העומדים בתנאים שנקבעו. כך, מי שמסיים תואר ראשון במוסד לימודים מוכר, מקבל פטור מעשרה מבחנים.

לאחר סיום התואר הראשון הבוגר יכול לבחור באחת משתי אפשרויות: הראשונה - לגשת ל-5 המבחנים הנותרים מטעם מועצת רואי החשבון; השנייה - להמשיך ללימודי שנה ד' (שנת השלמה) במוסד הלימודים, ולקבל פטור מעוד 3 בחינות, כך שיהיה עליו לגשת לשתי בחינות בלבד מטעם המועצה. שכר הלימוד לשנת ההשלמה הוא כ-25 אלף שקל, בניגוד לשנה אקדמית רגילה שעלותה כ-10,000 שקל.

לטענת סטודנטים רבים שפנו ל"גלובס", ישנה מגמה הולכת וגוברת של סטודנטים לוותר על שנת ההשלמה, גם משיקולים כלכליים, ולגשת למבחנים.

הבחינה הראשונה שעל סטודנט שלא נרשם לשנת השלמה לעבור היא פיננסית א'. המועד האחרון של בחינה זו התקיים בחודש שעבר ב-19 במאי, ובעקבותיה הוטחה ביקורת עזה על רמת הקושי של המבחן והאינטרסים של המועצה להכשילם.

לטענת הסטודנטים, מועצת רואי החשבון פועלת בניגוד עניינים חמור בעניין כתיבת בחינות המועצה, כי היא מאפשרת למרצים בשנת ההשלמה לנסח את הבחינות, מרצים שיש להם אינטרס כלכלי שהסטודנטים יירשמו לשנת ההשלמה שבה הם מלמדים.

לטענתם, אותם מרצים מנסחים את הבחינה פיננסית א' באופן שיכשיל לכאורה סטודנטים ויעודד רישום לשנת ההשלמה הפוטרת אותם מהמבחן.

שיקולים זרים בעת כתיבת הבחינה

במכתב ששיגרו בשבוע שעבר למועצת רואי החשבון, מלינים הסטודנטים על הניסיונות להכשילם במבחני המועצה: "אנו, תלמידי אוניברסיטאות ומכללות מרחבי הארץ, נבחנו בבחינה בחשבונאות פיננסית שנערכה על-ידי מועצת רואי החשבון ב-19 במאי 2013. הננו אנשים משכילים, בעלי תואר ראשון בחשבונאות ממוסדות לימוד בארץ.

"כיוון שידענו שמדובר בבחינה לא פשוטה, למדנו לבחינה במשך זמן רב והשקענו את מרב המאמצים. רובנו המוחלט אנשים עובדים, ולצורך ההכנה לבחינה לקחנו חופשות מהעבודה - הכול בשביל להגדיל את סיכויינו להצליח. לצערנו, לאור אופי הבחינה, נדמה שכל מאמצינו היו לשווא".

במכתב מאשימים הסטודנטים את הלשכה בשינוי מכוון של הכללים: "נראה שבמועצת רואי החשבון הוחלט לאחרונה לשנות את 'כללי המשחק'. תוך זמן קצר הפכה רמת הקושי בבחינה לקשה ביותר, עד בלתי אפשרית.

"נציין כי קיבלנו חוות-דעת ממרצים מקצועיים, אשר לטענתם, הבחינה הייתה ברמת קושי בלתי סבירה לעומת מה שהיה נהוג בעבר, והם אף הטילו ספק ביכולתם לעבור את הבחינה.

"העלייה המשמעותית ברמת הקושי בתוך תקופה קצרה זו מעוררת תהיות רבות בנוגע לשיקולים שגרמו לכך. לנו, הנבחנים, לא ברור מהם האינטרסים העומדים מאחורי החלטה זו, אך אנו חוששים שמא ישנה כאן השפעה של שיקולים זרים בעת כתיבת הבחינה".

בנסיבות אלה, כותבים הסטודנטים, "קיים חשש מהותי שלפיו המועצה מאפשרת ניגוד עניינים חמור. המרצים במוסדות האקדמאיים, המתפרנסים באופן ישיר מכך שכמה שיותר סטודנטים ימשיכו לשנת השלמה, הם אלה שכותבים את הבחינה של מועצת רואי החשבון המאפשרת 'לעקוף' את המוסד האקדמאי.

"אותם מרצים, בשליחות מוסדות הלימוד ובשיתוף עם מועצת רואי החשבון, העלו בצורה קיצונית את רמת הקושי של המבחן, כדי לא לספוג פגיעה כלכלית של מיליוני שקלים בשנה.

"החשד שלנו מתבסס בין השאר על עדויות ממספר סטודנטים שהמשיכו לשנת השלמה והעידו כי באחד ממוסדות הלימוד (המכללה למינהל בראשון-לציון), מרצה אמר להם כי הוחלט להעלות משמעותית את רמת הקושי של המבחן על מנת למנוע מהסטודנטים לוותר על שנת ההשלמה. זוהי אמירה חמורה ביותר שמעידה על ניגוד עניינים חמור והשפעת שיקולים זרים ופסולים בכתיבת הבחינה".

הסטודנטים ביקשו מהמועצה לחשוף את נתוני המעבר בבחינה המדוברת, פיננסית א', בשנים האחרונות, אך לטענם פניותיהם נתקלו בסירוב מצד מועצת רואי החשבון, והם כותבים:

"לצערנו, אין לנו יכולת לקבל סימוכין לאחוזי המעבר הנמוכים, כיוון שגם לאחר פניות חוזרות ונשנות מסרבת המועצה לפרסם סטטיסטיקות של אחוזי המעבר של הבחינה. זאת בניגוד לחוק חופש המידע, תוך פגיעה בזכויות האדם והתעלמות מזכות בסיסית במשטר דמוקרטי. המועצה מתעלמת מפניותינו בעניין זה פעם אחר פעם ומתנהלת לא כמו מוסד ציבורי המחויב לחוק".

המכתב נשלח גם אל מבקר המדינה, שרת המשפטים, האגף לביקורת פנימית ותלונות הציבור במשרד המשפטים, והתנועה לחופש המידע, שאליה פנו הסטודנטים בבקשה לחשוף את פרטי הנכשלים בבחינות האחרונות לעומת שנים קודמות.

טענה נוספת עלתה מקרב סטודנטים ששירתו במילואים בעת מבצע עמוד ענן, שבשל כך נערך להם מועד מיוחד לבחינת פיננסית א', אך לטענתם מטרת המבחן הייתה להכשיל אותם. במכתב ששיגרו 27 נכשלים במבחן למועצת רואי החשבון הם העלו טענות נגד רמת הקושי הבלתי סבירה של המבחן ביחס למבחני עבר.

משרד המשפטים: "דוחים על הסף כל ניסיון לייחס למועצה שיקולים זרים"

דובר משרד המשפטים מסר בתגובה בשם מועצת רואי החשבון כי "מועצת רואי החשבון לא קיבלה כל החלטה על שינוי בדרגת הקושי של הבחינה מטעם זה או אחר. אף אחד מהצוות המקצועי המטפל בבחינה כעת אינו מלמד בשנת ההשלמה, ואנו דוחים על הסף כל ניסיון לייחס למועצה שיקולים זרים בעריכת הבחינות.

"לעניין המענה לפניות הנבחנים שנבחנו במועד המיוחד בבחינה בנושא חשבונאות פיננסית א' במועד סתיו 2012, הרי שכל הפונים למועצה נענו.

"באשר לבקשה לפרסום את נתוני המעבר בבחינה בחשבונאות פיננסית א', מועצת רואי החשבון החליטה בעבר לפרסם נתוני המעבר של הבחינות בחשבונאות פיננסית מתקדמת וביקורת חשבונות ובעיות ביקורת מיוחדות.

"במועצה התקבלו בימים האחרונים בקשות לפרסום אחוזי המעבר בבחינה בנושא חשבונאות פיננסית א', והנושא יועלה לדיון בישיבת המועצה שתתקיים בחודש יוני".

עוד כתבות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי