גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוסכים בסופר: תחליפו מותגים מוכרים - ותחסכו לפחות 20%

רוב הצרכנים בישראל קונים קטשופ של אסם, ירקות קפואים של סנפרוסט ודגני בוקר של תלמה ■ ברוב המקרים ברשימת המוצרים הזולים נמצאו מוצרי המותגים הפרטיים ■ הבעיה: בשופרסל ובמגה מגוון התחליפים הזולים מצומצם

הגזירות הכלכליות מחייבות משפחות ישראליות רבות להדק את החגורה, בין היתר על-ידי צמצום ההוצאה על הקניות בסופר. אחת הדרכים להוזיל את סל הקנייה היא להכניס לעגלה דווקא את המוצרים שאינם נתפסים כמותגים המובילים בקטגוריה שלהם, ולפיכך לרוב זולים יותר. אלה לרוב בולטים פחות על המדף, ואינם זוכים לקמפיינים פרסומיים או לפרזנטורים מוכרים (שבסופו של דבר הצרכן הרי מממן).

מעבר לחיסכון הכספי, שמגיע בחלק מהמקרים ל-60% ויותר, יש יתרונות נוספים: לעתים מתגלים כך מוצרים מוצלחים לא פחות מהמוצרים המובילים, ובכל מקרה קנייה של מוצרים אלה מעודדת את היצרנים הקטנים ומעודדת תחרות.

כך או כך, רק התנסות תאפשר לצרכנים להעריך באמת את איכות המוצרים ואת טעמם, ובהתאם להחליט אם לבחור במוצר היקר או במוצר זול יותר.

המרכז למחקרים צרכניים, בהנהלת דוד עידן, יצא ובדק עבור "גלובס" את מחיריהם של מוצרים שונים ברשתות מגה בול, שופרסל דיל ורמי לוי. סקירת המחירים התייחסה למוצרים המובילים או הבולטים בקטגוריות שונות, לעומת מוצרים אלטרנטיביים זולים המוצעים על המדף.

ברוב המקרים ברשימת המוצרים הזולים נמצאו מוצרי המותגים הפרטיים של הרשתות: "שופרסל", שהוא המותג הפרטי הגדול והמגוון ביותר, "מגה" ו"המותג" (ברנד פור יו) של הרשת הרביעית, שחולש על פחות קטגוריות ביחס למותג הפרטי של מגה ושופרסל.

נזכיר כי מאחורי מותגים אלה עומדים יצרנים קטנים ובינוניים, שחלקם גם משווקים את מרכולתם באופן עצמאי (לעיתים בסמוך למוצר הזהה שנמצא באריזת המותג הפרטי), דוגמת פרי גליל המייצרת את שימורי המותג הפרטי של שופרסל, זיתא המייצרת שמני זית, יחיעם (נקניקים בשופרסל), טחינה הנסיך העומדת מאחורי טחינה מגה, נעמן (ופלים מצופים), סאסא (מוצרי ניקיון ה"מותג"), גלעם (מוצרי אפייה) ועוד.

בחלק מהמקרים מוצרי המותג הפרטי מיוצרים על-ידי יצרנים בינלאומיים (פסטה מאיטליה, שוקולד משוויץ וכדומה).

פערים גדולים בירקות הקפואים

הנה כמה דוגמאות לפערים שנמצאו בסקירה:

* ירקות קפואים: המותג המוביל בקטגוריה הוא סנפרוסט. לכל הרשתות יש מענה לירקות קפואים באמצעות מותגים פרטיים (חלקם ביצור פרי גליל). הפערים במחיר מגיעים ל-54%: לדוגמה, ברמי לוי לקט תירס מתומחר ב-15.50 שקל לעומת 11 שקל לקט תירס של המותג, תירס גמדי של סנפרוסט יעלה כ-17 שקל ברמי לוי לעומת 11 שקל - אריזה דומה מתוצרת המותג, בשופרסל דיל הפער קטן יותר: 17.50 שקל מחיר גזר גמדי של סנפרוסט לעומת 14.50 שקל למוצר דומה של מותג שופרסל.

* קטשופ: גם חובב הקטשופ יגלו כי הפער בין המחיר של קטשופ אסם לבין קטשופ של מותג פרטי עומד על 20%-30%: ברמי לוי, למשל, המחירים הם 11 מול 8 שקלים, ובמגה בול הפער הוא 12.5 שקל לעומת 9.5 שקלים.

* קרקר: מול קרקר פתית שוודי של תלמה שנמכר ברמי לוי ב-17 שקל, מוצע קרקר דומה של המותג הפרטי ב-10 שקלים.

* דגני בוקר: מול קורנפלקס תלמה 750 גרם שמחירו 15 שקל, בשופרסל דיל מוצעים דגני הבוקר של מותג הבית ב-9 שקלים - פער של 66%.

* חומץ: חומץ בלסמי של יד מרדכי נמכר במגה בול ב-18 שקל, לעומת המותג הפרטי שמחירו 10 שקלים.

* שמן: שמן קנולה עץ הזית שמחירו 15 שקל יכול להתחלף עם שמן קנולה של מותג מגה או שופרסל, שמחירו 9 שקלים.

* ופלים: בשופרסל דיל נמכרים ופלים מצופים של עלית בכ-15 שקל, ואילו המותג הפרטי נמכר ב-9 שקלים.

דוגמאות בודדות הטו את כף המאזניים לטובת המותג המוביל: טונה שופרסל הייתה יקרה במעט מטונה סטארקיסט (6.30 שקלים לעומת 6 שקלים), וסוכריות טופי של עלית נמצאו זולות מאלה של מגה (17 שקל לעומת 15 שקל).

ברמי לוי: מגוון גדול של מוצרים זולים

אולם, צרכנים רבים שיחפשו מגוון של מתחרים זולים במגה ובשופרסל יגלו כי הבחירה יחסית דלילה. למעשה, לקוחות רמי לוי שיקפידו להחליף סל ממותג בסל תחליפי יחסכו הכי הרבה: סל המכיל כ-20 פריטים הכולל רק מוצרים בולטים יהיה יקר ב-60%, לעומת סל המכיל רק מוצרים תחליפיים. בשופרסל דיל הפער בין סל המכיל מוצרים בולטים/יקרים לעומת מוצרים זולים עמד על 20% ובמגה בול על 33%.

עידן מסביר: "אצל לוי וברשת הרביעית, לצד מותגים פרטיים מוצעים עוד מוצרים של יצרנים קטנים, כך שהצרכן נתקל בהיצע גדול יותר במגוון מוצרים בקטגוריות השונות, ובמגוון של יצרנים קטנים וזולים בכל תחום. לעומת זאת, בשופרסל ובמגה המוצר שעומד כאלטרנטיבה הוא בעיקר המותג הפרטי של הרשת, ואלה חולשים על רוב שטח המדף.

"יש גם הבדלים בשיעור ההוזלה של המותג הפרטי מול המותג המוביל: מותגי שופרסל ומגה ממוצבים גבוה יותר, כך שהם זולים ב-10%-20% מהמותג המוביל. המותג של הרשת הרביעית זול יותר".

בין היצרנים שמוצאים לקוחות הרשת הרביעית נמצאת חברת אסלי (מזון קפוא), טעמן (שמנים וממרחים) ומאיה (קונפיטורות ומוצרי אפיה).

"ברשתות הגדולות הם כמעט לא קיימים", מספר עידן. "בעבר היצע היצרנים היה גדול יותר גם במגה ובשופרסל. היום, מאינטרס ברור של קידום המותג הפרטי, נדחקו החוצה יצרנים קטנים, והתחרות צומצמה. ברשת הרביעית המותג הפרטי פחות חזק מכמה היבטים: הוא כולל פחות מוצרים ואינו נושא את שם הרשת, ולכן הצרכן מקבל טווח מחירים גדול יותר".

מזון ממותג

עוד כתבות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט