גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדואן ימצמץ ראשון?

האם המנהיג החזק ביותר שידעה טורקיה החילונית יכנע להמון?

ארדואן
השבוע התברר שרג'פ טאיפ ארדואן, המנהיג החזק ביותר שידעה טורקיה החילונית מאז מוסטפה קמאל אטאטורק, שייסד אותה בדם ואש על חורבות האימפריה העות'מאנית, הוא מנהיג חזק מדי לטעמם של המעמד הבינוני והצעירים העירוניים במדינה. והוא בכלל גיאורגי במוצאו: הוא נולד (ב-1954) למשפחה גיאורגית-גרוזינית מוסלמית, שהשתקעה בטורקיה לאחר המלחמה העות'מאנית-רוסית של 1877-1878. הקנאות האסלאמית שלו מושרשת אולי בעובדה שמשפחתו השתייכה למיעוט מוסלמי בגיאורגיה הנוצרית הקווקזית.

ארדואן בלט מצעירותו בכישרון דרמטי: בגיל 20 הוא כתב, ביים ושיחק במחזה שהציג את הבונים החופשיים, הקומוניזם והיהדות כבסיס הרוע בעולם. כעבור שנתיים נבחר לראש סניף צעיר של מפלגה לאומנית בעלת צביון דתי. בגיל 24 נשא לאישה את אמינה, ממוצא ערבי, והתגאה בתרומתו האישית לשילוב הבין-עדתי בטורקיה.

ב-1994, בגיל 40, הוא נבחר לראש עיריית איסטנבול, כהונה שנחשבת להנהגה לאומית. הפופולריות שלו התבססה, למרבה האירוניה, על כמה מתכונות האופי של אבי האומה מתעב האסלאם אטאטורק: יושרה קיצונית (לא נתפס במיטה כפולה במטוס), סלידה מהמסורת הפוליטית והבטחה לפיתוח וקידמה. ב-1998 נגזרו עליו עשרה חודשי מאסר לאחר שהקריא בפומבי שיר נגד החילוניות של טורקיה: "המסגדים הם בסיסינו, כיפותיהם קסדותינו, צריחיהם חרבותינו והמאמינים חיילינו" (בפועל ריצה ארבעה חודשים ושוחרר).

בנובמבר 2002 ניצחה בבחירות "מפלגת הצדק והפיתוח" הניאו-אסלאמית (AKP) בראשות ארדואן, שנוסדה על חורבות שתי מפלגות שהוצאו מחוץ לחוק החילוני. הניצחון היה על רקע המשבר הפיננסי, קריסת הכלכלה ופיטורי מיליוני עובדים. ארדואן, שבית המשפט אסר עליו לפני כן לכהן במשרה ציבורית בעקבות הרשעתו בהסתה לשנאה, נאלץ לבחור לו מחליף זמני לראשות הממשלה עד תום תקופת האיסור. הוא מינה את עבדאללה גול, סגנו במפלגה, לראש ממשלה זמני. גול, המתון ממנו, שמכהן כיום כנשיא אבהי, נחשב על ידי חלק מהמתקוממים לדמות נחשקת יותר להנהגת המדינה, אם כי הם מודים שאין לו הנחישות הארדואנית, שחוללה את הנס הכלכלי הטורקי בעשור שחלף.

המהפך הזה, לאחר 70 שנה של שליטת מפלגות חילוניות במדינה שחוקתה הועידה לצבא תפקיד "מבוגר אחראי" שימנע סטייה שמאלנית או אסלאמית, היה דרמטי לפחות כמו המהפך הישראלי ב-1977. אך ארדואן הפיג תחילה את חששות הגנרלים בצבא שגדלו על ברכי המורשת הנוקשה של אטאטורק (כולל איסור על מטפחות ורעלות במוסדות ציבור), וקיים את ההבטחה של שם מפלגתו: צדק (דת) ופיתוח (צמיחה, בקשת הצטרפות לאיחוד האירופי). בתחום הצמיחה, התוצר לנפש הוכפל ויותר, אם כי נשאר נמוך יחסית ("מעל 10,000 דולר לנפש", התגאה ארדואן עצמו השבוע). האינפלציה, מסורת טורקית רבת שנים, הודברה מעשרות אחוזים לאחוזים בודדים, וטורקיה החלה לחלום על הצטרפות לעשר הכלכלות הגדולות בעולם בשנת 2020.

צבר ביטחון ושחצנות

האירופים, שחוששים מהגירת עוד מיליוני טורקים למדינותיהם, טענו שטורקיה מפירה זכויות אדם ועקרונות שוויון. גם הם צדקו: ארדואן, שצבר ביטחון ושחצנות ממערכת בחירות אחת לרעותה, הוביל חקיקה שהגדירה את ניאוף האישה כעבירה פלילית, התנגד לביטול חוק המגביל את חופש הביטוי במדינה ואוסר פרסום "תכנים הפוגעים בלאום הטורקי" ו"הצטיין" במעצר עיתונאים. ביוני 2011 זכתה מפלגתו בכ-50% מהמושבים בפרלמנט הטורקי. בקדנציה הנוכחית יזם ארדואן חוק לאיסור הפלה מלאכותית בשטח טורקיה, שהוביל למחאה של אלפי אזרחים באיסטנבול.

האג'נדה האסלאמית הזוחלת שלו, שהובילה להגבלות על מכירת אלכוהול לפני כשבועיים, מסבירה רק חלק מההתקוממות הדרמטית נגדו אישית השבוע. הצעירים הטורקים אירופיים בהרבה מעמיתיהם המצרים או הטוניסאים, נכון - אך המעמד הבינוני, שחגג את מהפכת פיתוח והקידמה הכלכלית, ואימץ עד כה את ארדואן כמנהיג חזק שהחליף ממשלות קואליציה רופפות ואימפוטנטיות, התקשה לעמוד בקצב ההנחתות הסמכותניות של המנהיג. הטורקים התבשרו מקריאה בעיתון על מיזמי תשתית ענקיים באזור איסטנבול בלבד: נמל תעופה נוסף שיהיה הגדול באירופה, גשר שלישי על הבוספורוס לתנועת משאיות מאירופה, תעלת מים למכליות במקביל לבוספורוס. הכול על חשבון יערות ונופים אהובים.

ומה ששבר את גב הגמל היה מיזם קטן יחסית: ארדואן החליט להקים מתחם קניות ודיור בסגנון קסרקטין עות'מאני ישן. היכן? דווקא על פארק גזי, מתחם קטן וחביב של עצים אהובים שניטע בימי אטאטורק בצמידות לכיכר טקסים, הלב הפועם של איסטנבול העתיקה. בעיר כמעט לא נותרו ריאות ירוקות. אלפי צעירים הגיעו לחבק את עצי הפארק ביום ו' שעבר. המשטרה מיהרה להפגין את המסורת שלה: גז מדמיע, זרנוקי מים ואלות. כאן נפרץ הסכר הפסיכולוגי, ולצעירים התברר שהוריהם טעו: מוטב למחות עכשיו ולא להמתין שצבת הברזל תתהדק עוד יותר, בייחוד כשהמנהיג העליון מבטיח לחקור קשרים שלהם לגורמי טרור ומסיתים זרים.

מי ימצמץ ראשון? אולי דווקא ארדואן, שחלם להפוך בשנה הבאה לנשיא בעל סמכויות של סולטן. אפילו פרד עיקש כמוהו מבין שאין מהפכה בלי החצי השני של העם.

zukiro@gmail.com

עוד כתבות

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק