גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עץ המזומנים של קבוצת אלון

הספקים עוזרים לאלון רבוע כחול להציג תזרים גבוה מ-300 מ' ש'

התוצאות של קבוצת אלון רבוע כחול ברבעון הראשון של 2013 היו חלשות יחסית: בשורה התחתונה הפסידה הקבוצה, שעסקיה משתרעים על תחומי הדלק, סופרמרקטים ונדל"ן, כ-34 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-2 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2012. בשנת 2012 כולה הרוויחה החברה כ-22.4 מיליון שקל. ההרעה ברבעון הראשון מתבטאת גם בשורה התפעולית - הרווח התפעולי (רווח מפעולות) הסתכם ב-19.3 מיליון שקל, כמחצית מהרווח ברבעון הקודם. המימון הכבד, העביר את הקבוצה כאמור להפסד בשורה התחתונה.

השורה העליונה הרבה יותר מעניינת - ההכנסות ברבעון הסתכמו ב-3.8 מיליארד שקל, קרוב להכנסות ברבעון המקביל, כאשר בשנת 2012 כולה הסתכמו ההכנסות ב-15.6 מיליארד שקל! כן, ענקית של ממש בשורה העליונה, אבל קטנה מאוד בשורה התחתונה. לכאורה, הקבוצה לא יודעת בתקופה האחרונה לעשות רווחים, אבל לייצר מזומנים - כך מספרים דוחות הרבעון הראשון - היא כן יודעת.

ברבעון הראשון דיווחה הקבוצה על תזרים מזומנים מפעילות שוטפת בסך 309 מיליון שקל, וזה במבט ראשון מאוד מפתיע - לייצר מזומנים ועוד בגובה כזה, בשעה שהעסק מפסיד, זה לא עניין טריוויאלי. אז איך עושים את זה?

דודי ויסמן, מבעלי הקבוצה והמנכ"ל, נתן הסבר עם פרסום התוצאות, ולפיו, "ברבעון הראשון שמנו דגש מיוחד על שיפור תזרים המזומנים מפעילות שוטפת, שגדל ב-93% ביחס לרבעון המקביל. השיפור המרשים נבע ממהלכים לשיפור ההון החוזר ומהקטנת ימי לקוחות ומלאים".

הון חוזר בהגדרה הבסיסית והמקורית שלו הוא יחס נזילות שמבטא את הנכסים השוטפים פחות ההתחייבויות השוטפות. לרוב, כשמדברים על הון חוזר מתכוונים להון החוזר התפעולי - אותם סעיפים במסגרת הנכסים השוטפים וההתחייבויות השוטפות שניתן להגדיר אותם כתפעוליים, כאינטגרליים לעסק עצמו והכרחיים לצורך הפעילות. זאת, להבדיל מהון חוזר במובן הרחב, הכולל גם נכסים והתחייבויות שוטפים שלא קשורים לפעילות (למשל, מזומנים או התחייבויות פיננסיות).

הרווח לא מתרגש ממימון לקוחות

סעיפים תפעוליים עיקריים הם סעיפי הלקוחות והמלאי בצד הנכסים, לצד סעיף הספקים בצד ההתחייבויות, אלה הם יתרות שמבטאות את המצב התפעולי השוטף של הפירמה. כך למשל, ככל שהיתרה של הלקוחות גדולה יותר, הרי שהחברה נותנת אשראי גדול יותר ללקוחות שלה. זה לא חייב להיות גורף - לא כל הלקוחות בהכרח נהנים מתנאי אשראי טובים יותר, זה יכול להיות אצל מספר לקוחות, כאשר היתרה (חוב הלקוחות) כמכלול עולה. האשראי הניתן ללקוחות מגיע על חשבון המזומנים בקופה, ובמילים אחרות - גידול ביתרת הלקוחות משמעו מימון לקוחות על חשבון כסף בקופה; ככל שהיתרה גדלה, כך התזרים למעשה נפגע.

תזרים המזומנים, בשונה מהרווח, כן מתרגש ממימון הלקוחות. בתזרים מתייחסים לתקבולים פחות תשלומים, ואם אנחנו מתמקדים בתזרים מזומנים מפעילות שוטפת, אזי מדובר בתקבולים תפעוליים, בניכוי תשלומים שקשורים לעסק עצמו. התזרים מפעילות רגיש מאוד לתנאי האשראי של הלקוחות, כאשר אם מעלים את תנאי האשראי שלהם, ויתרת החוב לקוחות עולה, הרי שהתזרים יספוג את הגידול הזה. הרווח, מנגד, פחות רגיש.

הרווח מבטא את המכירות פחות ההוצאות על בסיס צבירה - העסקאות נצברות במהלך תקופת הדיווח ומוצגות בדוח רווח-והפסד (מכירה בגין העסקה והוצאות בגינה), ללא קשר ותלות אם הלקוח שילם בגין העסקה, ומכאן שהאקט המימוני ותנאי האשראי לא מעניינים את הרווח. זה חיסרון גדול של השורה התחתונה, וזה גם היתרון הגדול של התזרים, שמודד תכל'ס האם העסק יודע לתרגם את הפעילות למזומנים בקופה.

התזרים מושפע משינוי ביתרת הלקוחות ובאותו האופן משינוי ביתרת המלאי - מאחורי גידול ביתרת המלאי מסתתר מימון של הפירמה, כלומר פגיעה בתזרים, וההיפך: ירידה במלאי (וכך גם בלקוחות) משמעה שהחברה פחות מממנת את הסעיפים האלה, השתחררו לה מזומנים, וזה כמובן טוב לתזרים מפעילות שוטפת. חשוב בהקשר זה להזכיר שאמנם השינוי ביתרות אלה מתבטא ישר בתזרים המזומנים, אבל אין בכך כדי להעיד על בעיה/קושי בעסק או על הערכה כלשהי. כך לדוגמה, יתרת לקוחות שגדלה בין התקופות היא לא בהכרח בעייתית, לרוב זה פשוט בגלל שעסקי החברה גדלו ובהתאמה גם חוב הלקוחות גדל. מנגד, ירידה ביתרת לקוחות היא לא תמיד טובה לחברה, כשבמקרים רבים זה דווקא מבטא ירידה בפעילות.

המלאי ירד, חוב הספקים עלה

בקבוצת אלון רבוע כחול, שופר כאמור ההון החוזר (ניתן להבין שמדובר בתפעולי) כך שסיכום הסעיפים הקריטיים - לקוחות, מלאי, ספקים - ירד משמעותית במהלך הרבעון הראשון (יתרת הסגירה ברבעון ירדה לעומת היתרה בתחילת השנה).

הירידה הזו בהון החוזר התפעולי משמעה שהחברה צריכה פחות מזומנים לתפעול השוטף, והירידה הזו מתורגמת לתזרים מזומנים חיובי מפעילות שוטפת. היא אינה קשורה ולא מבטאת ירידה בפעילות העסקית - ההכנסות כאמור די דומות לתקופה המקבילה אשתקד. אז איך זה שההון החוזר ירד? לכאורה התשובה פשוטה - מתייעלים ומחזיקים פחות מלאי; גובים יותר טוב את חוב הלקוחות; ואולי גם מנסים לקבל אשראי טוב יותר מהספקים. ככל שהחוב לספק גדול יותר, כך החברה בעצם מקבלת מימון גדול יותר, ובהתאמה התזרים שלה טוב יותר.

כשמנתחים את תזרים המזומנים של אלון רבוע כחול ברבעון הראשון, מקבלים שדווקא חלה עלייה ביתרת הלקוחות (אבל באופן יחסי - במדד ימי הלקוחות נרשמה ירידה, ועל כך בפעם הבאה), ובמקביל ירידה במלאי שתרמה לתזרים, אבל מה שתרם במיוחד לתזרים המזומנים מפעילות שוטפת לחצות את ה-300 מיליון שקל, בשעה שהחברה מפסידה, הוא העלייה בחוב הספקים בסך של 483 מיליון שקל. העלייה הזו (לא לבדה) מסבירה את הפער הגדול בין התזרים לרווח ברבעון הראשון.

* הכותב הוא מרצה לחשבונאות, ניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, ויועץ בתחומים אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס