גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה מילים טובות על השטן

קרדאווי לא מבין מדוע המוסלמים אינם מסוגלים לגבור על יריבים מעטים; והוא לא מתכוון ליהודים

מכל הברקותיו הרטוריות הרבות מאוד של וינסטון צ'רצ'יל, זו המצוטטת להלן היא טוענת רצינית לכתר. ביוני 1941, מייד לאחר פלישת היטלר לברית המועצות, הכריז צ'רצ'יל במליאת הפרלמנט: "אילו היה היטלר פולש לגיהינום, היו לי כמה מלים טובות להשמיע בזכות השטן".

זאת אומרת, המשטר הסובייטי השנוא - שעשה יד אחת עם היטלר, כבש ארצות קטנות ודיכא אותן, השמיד מיליונים, כונן משטר טרור לרוחב יבשת וחצי - נעשה בן-לילה בעל ברית של הדמוקרטיה המערבית המתגוננת. צ'רצ'יל, שהיה ב-20 השנה הקודמות אויב מושבע של המשטר הזה, לא היסס אף דקה אחת. הוא העדיף שטן אחד, מוחלש ונזקק, על פני שטן אחר שהלך מחיל אל חיל.

לצ'רצ'יל כמובן לא היו זכויות יוצרים על הנוסחה הזו. ההיסטוריה רצופה בריתות בין אויבים נגד אויבים מושבעים אפילו יותר. השבוע נזכרנו בשטן של צ'רצ'יל למשמע נאומו של שייח' יוסוף אל-קרדאווי, הלוא הוא גיבור הפרוטוקולים של זקני ערב. המטיף מאל ג'זירה, שחלץ הרבה מרעומים מפצצות מצרים, קרא למלחמת קודש נגד צבאו של שייח' נסראללה, זה המכונה "מפלגת אלוהים". לא מפלגת אלוהים, קרא קרדאווי, אלא "מפלגת השטן".

איך יתכן, שאל השייח' הטוב, ש"1.7 מיליארד סונים אינם מסוגלים להביס 100 מיליון שיעים" (tinyurl.com/kltouoc). הוא נזכר, שלפני שבע שנים, לאחר שנסראללה השפיל את ישראל במלחמת לבנון השנייה, הוא, קרדאווי, לימד עליו סניגוריה מול איבתם של כוהני הממסד הדתי בערב הסעודית. הכוהנים הסעודיים, הוא הוסיף, הפגינו בגרות גדולה משלו.

השאלה הזו - איך 1.7 מיליארד אינם יכולים ל-100 מיליון - נשמעת מעניינת במיוחד בשבוע הזה, שבו מלאו 46 שנה למלחמת ששת הימים. אז היחס היה בין 3 מיליון ובין 100 מיליון. הנה כי כן, החידות הסטטיסטיות מוסיפות להדריך את שלומו של המזרח התיכון.

האשליה שנוכל להשתמט מבחירה

לא רק ישראלים, אלא גם מתונים ומתונים-יחסית בכל המזרח התיכון, רשאים להתחבט בשאלה מי משני השטנים מסוכן יותר לחירותם, נסראללה או קרדאווי. אבל נראה בעליל שאחד מהם מוכרח להיות בעל ברית, למעשה או בעקיפין, בכל ניסיון מוצלח להביס את השני.

פחות או יותר נגוזה האשליה שישראל תוכל להשתמט מבחירת אויבים במלחמת האזרחים הסורים. מה טוב היה לצפות מן הצד, ולהתפלל לשלומם של שני הצדדים (לפחות עד שהתברר כי יש יותר משניים). חזקה על כל בחירה ישראלית שהיא תהיה שגויה, או אפילו שתניב תוצאות הפוכות. אבל האומנם ישראל תרצה לעמוד מנגד, אם משטר אסד-נסראללה, בהפקה איראנית, יחזור וישתלט על רוב סוריה?

ישראל כבר עמדה בדילמות כאלה בעבר. לפני 30 שנה היא דחתה רמזי פיוס של סדאם חוסיין (שהועברו באמצעות ציר יהודי בבית הנבחרים של ארה"ב), ומכרה נשק למשטר חומייני במלחמתו נגד עיראק. גם אז התפללה ישראל לשלומם של שני הצדדים, אבל הניחה שהגיונו הישן של דוד בן גוריון עדיין מחייב את העדפת איראן.

בן גוריון, מאין לו ברירה, בחר בעלי-ברית לא-ערביים, או לא-מוסלמים, ב"פריפריה" של המזרח התיכון. היו שם איראנים וטורקים, נוצרים בלבנון ונוצרים בדרום סודאן, כורדים בעיראק, אתיופים ואחרים, שלא עלו יפה. הוא הניח אז שהסכנה הגדולה ביותר לשלומה של ישראל נובעת מן הלאומנות הערבית. כל מי שהיו שותפים להנחה ההיא היו בעלי-ברית בכוח. לפעמים ישראלים שגו בעודף סנטימנטליות, והניחו את נצחיותן של הבריתות הפריפריאליות, או לפחות את תוחלת החיים הארוכה שלהן.

קונסוליה עיראקית ברמת גן

הייתכן שמהלך ההיסטוריה במזרח התיכון היה משתנה, אילו גברה עיראק על איראן בעזרת ישראל? מי יודע. סדאם חוסיין עטור ניצחון היה שואף להנהיג את העולם הערבי, לא לפתוח קונסוליה ברמת-גן. אבל אילו ניצח, לא היו חיזבאללה ואולי גם לא היו חמאס. הלאומנות הערבית, שלחה נס ביוני 1967, אולי היתה חוזרת ומתעוררת לנוכח ניצחון על אויבים עתיקים. איראן לא-חומייניסטית לא היתה מנופפת בטילים גרעיניים, אם כי עיראק בוודאי היתה מנסה לנופף.

ישראל עמדה בדילמה קצת דומה, קצת, כלפי הפלסטינים בשטחים בשנות ה-70 וה-80. היא ניסתה להנדס את הפוליטיקה הפלסטינית. היא ניסתה את כוחה תחילה בפנייה אל אלמנטים מסורתיים, "מתונים", בחברה הפלסטינית, ועודדה את "התאחדויות הכפרים" של תחילת שנות ה-80, חזונו של פרופ' מנחם מילסון. אחר-כך היא הניחה למסגדים לעבור הסבה פוליטית ולהוליד את חמאס.

כמו בן גוריון בשנות ה-50, כמו יורשיו בשנות ה-60 ובתחילת שנות ה-70, ישראל הוסיפה גם בשנות ה-80 לראות בלאומנות הערבית את האויבת המסוכנת ביותר, לפחות בין הפלסטינים. הצורך להביס את אש"ף הוציא את ישראל אל מלחמת לבנון הראשונה, והצעיד את צה"ל צפונה, מן הליטני עד מערב ביירות. אחת התוצאות האיומות של המלחמה ההיא היתה חיזבאללה. בשעתה, ישראל ראתה בעין יפה את התארגנות המיליציות השיעיות. חוכמה שלאחר מעשה לימדה אותנו מה מסוכן הניסיון לבחור בין אויבים.

הניסיון לבחור בין "1.7 מיליארד סונים" ובין "100 מיליון שיעים" הוא כמובן כמעט בלתי אפשרי. כשם שגירוש אש"ף מלבנון סלל את הדרך לאיראן ושכיריה, כך סילוק אסד-נסראללה והמפיקים האיראניים לא יניב משטר פרו-ישראלי בדמשק, וגם לא יניב ואקום, בוודאי לא לאורך זמן. אף על פי כן, כנראה לא תהיה לישראל בררה אלא לבחור. גם אם היא תבחר קצת, הקצת יניב הרבה. זה עניינה של התערבות בענייניו הפנימיים של הזולת, לאחר שחדלו להיות פנימיים.

אל תגידו "מינכן"

ישראל לא תהיה המתערבת הראשונה, ואל נכון לא תהיה המתערבת האחרונה. מלחמת האזרחים של סוריה עלולה להפוך לבת-דמותה של מלחמת האזרחים בספרד, כמעט לפני 80 שנה. היא תהיה חזרה כללית לקראת משהו עוד יותר הרה-אסון. ב-1937 החליטו הדמוקרטיות האירופיות להימנע מלתמוך ברפובליקה הספרדית, הפחות-או-יותר דמוקרטית, נגד המורדים הלאומנים שקיבלו סיוע ישיר מאיטליה הפשיסטית ומגרמניה הנאצית.

"אי-ההתערבות" של צרפת, בשכנות מיידית לספרד, היתה אקט של פחדנות חיצונית ופנימית. ראש הממשלה (סוציאליסט ויהודי) שפחד להתערב מצא את עצמו שלוש שנים אחר-כך במחנה ריכוז נאצי, עד סוף המלחמה.

ההחלטה ההיא, אולי עוד יותר מהפקרת צ'כוסלובקיה ב-1938, סללה את הדרך למלחמת העולם השנייה. אמנם ישראלים ואחרים אוהבים להגיד "מינכן", אבל אולי כדאי להם לגוון מפעם לפעם, ולהגיד גם "מדריד", או "גרניקה" (העיירה הבאסקית שבה עשו הנאצים את הניסיון הראשון להשמיד עיר מן האוויר).

עוד לפני סוף מלחמת העולם השנייה, וינסטון צ'רצ'יל כבר ידע לאן מועדות פניו של בעל הברית סטאלין. ב-1946 הוא הפקיד עוד הברקה היסטורית בבנק הרטוריקה. הוא הודיע בנאום פומבי בארה"ב, ש"מסך ברזל" ירד על אירופה מן הים הבלטי ועד והים האדריאטי. סטאלין נעשה אויב מושבע. הברית אתו, נגד היטלר, הושיבה אותו במרכז אירופה, וכמעט עלתה למערב אירופה בחירותה.

אבל רק קומץ קטן של היסטוריונים רוויזיוניסטים חשבו שהדמוקרטיות המערביות שגו בהתייצבן לצד סטאלין. בלי סטאלין הן היו מתקשות לגבור על גרמניה.

איך ישפטו ההיסטוריונים של העתיד את בחירת ישראל, או את השתמטותה מבחירה, כמובן איננו יודעים. אבל אין זה מן הנמנע שהם יתחילו את הספירה לאחור, בדרך אל תבוסה אסטרטגית ניצחת, ביום שבו השמיע קרדאווי את קריאתו לטובת ג'יהאד נגד "זה המכונה נסראללה" ונגד "מפלגת השטן". ראש ממשלה ישראלי, יזכירו ההיסטוריונים של העתיד, לא עמד ביום ההוא בכנסת, והציע "כמה מלים טובות" בזכות שטן מס' 2 נגד שטן מס' 1. איזו החמצה, יגידו ההיסטוריונים, או איזה מזל.

כמה שיעים, כמה סונים?

בהיעדר מפקד עולמי, ובהתחשב בזה שארצות בדרך-כלל אינן מונות סונים ושיעים בנפרד, אין לנו אלא הערכות.

ב-2009 ערך מרכז Pew בוושינגטון מחקר דמוגרפי ב-220 ארצות, והעריך כי בעולם חיים 1.57 מיליארד מוסלמים. בין 10% ל-13% הם שיעים, והשאר הם סונים. זאת אומרת, יש בעולם בין 154 ל-200 מיליון שיעים. רבע מן השיעים חיים במזרח התיכון ובצפון אפריקה, על-פי מרכז פיו (tinyurl.com/mxpg2n8).

עורכי המחקר הזה מטעימים, כי הוא מפריך הנחות קודמות, שחלקם של השיעים מגיע ל-20%. אבל מקורות אחרים מוסיפים לנקוב ב-20%, אפילו יותר.

ארגון הארצות האיסלאמיות, המאגד 57 מדינות, נותן באתר הרשת שלו (oic-oci.org) את המספר 1.5 מיליארד לכול האוכלוסייה המוסלמית בעולם, זאת אומרת 300 מיליון פחות מן המספר של קרדאווי. כך או כך, עורכי המחקר של פיו חוזים במחקר חדש יותר, כי מספר המוסלמים יעמוד ב-2030 על 2.2 מיליארד.

* רשימות קודמות של יואב קרני ניתן למצוא ב-yoavkarny.com, ציוצים (באנגלית) twitter.com/YoavKarny

מוסלמים

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק