גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל גבאי: "אנחנו עבדים בשירות מנגנונים שלא חושבים עלינו"

גל גבאי ל"פירמה": "המזרחים מתמודדים בקושי עם תחושת השייכות. לא היינו במלחמת הקוממיות, לא מתנו בשואה. מי יכול להתחרות בכאב של אושוויץ?"

באמצע הריאיון, בבית קפה שהכיסאות שלו מכירים את ישבני העיתונאים מקרוב מאוד, ניגש לגל גבאי קולגה בכיר ומוערך שגבאי הזכירה לחיוב כמה דקות קודם. אחרי החלפת כינויי החיבה כמקובל, פורצים השניים בוויכוח משועשע שעיקרו אם לונדון טובה יותר מישראל או שגם שם חרא.

העיתונאי המוכר טוען ששם הרבה יותר אנושי, גבאי מתעקשת שלבריטים יש הרבה בעיות שהנימוס מסתיר, כשלפתע הוא פולט "אין לי כוח לנחרצות המרוקאית שלך". באופן אירוני הוא אומר את זה בנחרצות, ובנחרצות לא פחותה הוא מסתובב ונוטש את הסצנה.

אני אומר לעצמי שוודאי מדובר באיזו בדיחה פרטית בין שני חברים ותיקים שמערכת היחסים שלהם מנצחת את הסטראוטיפים השחוקים באמצעות הומור וכנות, אבל האופן שבו הוא עוזב אותנו ומבט אחד בפנים של גבאי מגלה שזה לא המצב.

עד לאותו רגע גבאי שועטת כמו טנק על דיונות ריקות מאויב. למען האמת, היא בקושי סופרת אותי, מדלגת מעל השאלות שמנסות לרגע לעצור ולנתב את השיחה, שולחת אליי, תוך כדי דיבור, סימני ידיים שבאיטליה היו מתפרשים כעלבון צורב, כדי לסמן לי שתכף יהיה מקום גם לשאלות שלי, אלא שהמקום הזה פטה-מורגני, נראה ולא נראה, ובטח שלא מגיעים אליו.

היא מקצוענית של דיבור, יש לה אג'נדה, היא לא מפחדת להגיד את מה שיש לה להגיד והיא לא תיתן לך מה שלא בא לה לתת. עד שמגיע אותו עיתונאי, ומשהו מתמוטט בתוכה. "זה קורה הרבה?", אני שואל, ונענה בקול קטן, שונה מאוד מהקול הבטוח והזקוף שרעם עד עכשיו, "כן, כל הזמן. כל יום".

אפשר להציץ בפריים טיים כדי לראות את זה. נכון שהתכנים שגל גבאי מתעקשת להאיר הם לא החומרים שמהם עשויים 40% רייטינג, אבל הפריים טיים בישראל, ודאי החדשותי, הוא אשכנזי.

הקריירה של גבאי מנוקדת בעדויות חיצוניות למי שהיא ולמה שהיא ומהיכן באה. היא אמנם אשת תקשורת בכירה, מוכרת, שמגישה בחינוכית את "ואקום" המוערכת, תוכנית תחקירים שונה מאוד, ואת "עושים סדר" (שתיהן בהפקת נועם אדרי), וברזומה שלה ישנן חשיפות חסרות תקדים והיא חתומה על סרטים דוקומנטריים משפיעים - ועדיין היא מהפריפריה.

"לבוא מהפריפריה זה להתמודד עם זה כל הזמן. לנסות יום-יום לפצח את הסטראוטיפ. וזה שובר את לבי כשזה בא מאדם שאני אוהבת ומעריכה כמו האיש הזה, אדם רגיש ופעיל בדיוק נגד דברים אלה. בכל אחד גר גזען קטן, ולוקח שלוש שניות להסתכל על בן אדם ולהקיש מהמראה החיצוני דברים פנימיים. שווה וכדאי לדעת ולהכיר את הגזען שבנו ולדעת לנטרל אותו ולאפשר למי שמולך את החופש להיות הוא". אחר כך היא מבהירה, "אני לא קורבנית. בעמל רב יצאתי מהפריפריה וטיפסתי, ואני לא במקום של קורבן", אבל אחת לכמה דקות העיניים שלה ינדדו, אולי אפילו יצטעפו קצת, והיא תגיד משהו כמו "זה לא יוצא לי מהראש", או "אני לא מפסיקה לחשוב עליו".

- כשאת אומרת שאת לא קורבן, אני חושב על הרבה מזרחים שטיפסו והצליחו, ותוהה אם גם הם סובלים מקטעים כאלה כל יום.

"ודאי שכן. תראה את עמיר פרץ ומה שעשו לו. היה פעיל לוחם זכויות, שאמר 'הבעיה של פרץ היא לא שהוא מרוקאי, אלא שהוא מתנהג כמו מרוקאי'. התרגלנו להגחכה של המזרחי. עשיר אומר שכסף לא חשוב, יפה אומר שיופי לא חשוב, ומי שלא חווה גזענות אומר שאין גזענות. כנראה שאתה צריך לחוות את זה. ומה שהכי קשה זה שזה מחייב אותך להתמודד עם ההפנמה של זה".

"מרכולתי כבר פחות רלוונטית"

גבאי פורשת את משנתה לצדק חברתי: "אנשים אומרים לעצמם: 'למה שאני אסחוב מישהו אחר על הגב שלי? הרי מי שמתאמץ מצליח, שייצאו לעבוד כל הדפוקים האלה'. שטויות. אני באה מהפריפריה, אני יודעת כמה קשה לעשות את המסע למרכז. הסלידה מהקולקטיב פירקה אותנו מתנאי הכרחי ובסיסי לקיום אנושי סביל כאנשים עם חירות. אנחנו עבדים בשירות מנגנונים שלא חושבים עלינו. אנחנו עובדים עד כלות בניגוד לאינטרס שלנו. לשים את העט מוקדם, זה לצאת נפל. לא לענות לבוס שלך ב-17:00 כשהבן שלך פתח את הסנטר, גורר נזיפה. שחיקה היא המחלה הבלתי מדוברת של המאה ה-21, והיא מתבטאת בדיכאון, חרדה, סרטן, פגיעות נפשיות ופגיעה סוציאלית כי אין לנו אמפתיה".

- את כל זה את מרגישה גם באופן אישי?

"בוודאי. אני שחוקה. יש לי הרבה פחות מקום לילדים, הרבה פחות מקום למרואיינים. הרבה פחות סבלנות, פחות יכולת לתת. נפרמה הברית ביני לבין מדינתי, ואני חטאתי ולא שירתי נאמנה את הציבור כשליחתו. לא עשיתי מספיק כדי שאנחנו נשרת רק את האינטרס הציבורי. שמתי לב מאוחר מדי שאני משרתת כוחות כלכליים ושלטוניים שפועלים עליי, יותר מאשר את הציבור, ולעתים אין לי כוחות להתנגד. וזה מייסר אותי. כשההמונים צעדו ברחובות נפל לי אסימון בגודל שאני לא יכולה לתאר לך על זה שזה לא בא מהתקשורת הממוסדת".

- המקום שבו את עובדת אמור להיות מנוגד לכל המסחרה הזו.

"אני עושה את המיטב שאני יכולה במקום הזה, היקר, שמאפשר לי לעשות את מה שאני עושה. אבל ברור שמרכולתי הולכת ונעשית פחות ופחות רלוונטית. הטלוויזיה החינוכית על זמן שאול, כל שנה רוצים לסגור אותה, היא במינימום תקציבים. את 'ואקום' עשינו בתנאים שאסור שיקרו. אנשים ב'וואקום' השתכרו פרוטות וכואב לי".

- יש לעיתונאים חלק במצבם?

"גם אנחנו הפרנו את ההוגנות במשחק. לא סתם המחאה ראתה את התקשורת הממוסדת כחלק מהשיטה. אנחנו צריכים לשקם אמון עם הציבור ולשכנע אותו לצרוך מידע בתשלום, ששווה לו לשלם באופן ישיר לעיתונאים שמשרתים אותו נאמנה. העיתונות כעמותה, כמלכ"ר, שנשענת רק על כסף כזה. עיתונות לא יכולה להיות מסחרית. הציבור יבין את זה כי הוא זקוק לנו, כי לא כל בלוגר הוא עיתונאי. התרגלו לקבל את זה בחינם. איפה היה הממונה על ההגבלים העסקיים כשפתחו את 'ישראל היום'? ואף אחד לא הגיש אפילו שאילתה! וגם זה לא מקרי".

- יש פה קנוניה?

"יש פה מבני כוח. היה שלב אוהד למחאה. רוב העיתונאים שייכים למעמד המוחה. אבל מעליהם יש בעלים ומפרסמים שהבינו שטלטול הסירה לא משרת אותם. המפרסמים לא רק הורידו את הראש וצמצמו פרופיל. הייתה פה ענישה. אילוף הסוררת. זה לא היה צורך וצו השעה, זו הייתה טקטיקה. מהר מאוד הבינו על אילו עצים צומח הכסף, והתקשורת יישרה קו ושיתפה פעולה עם הפיכת מובילי המחאה לפורעים. תחשוב על זה, חצי מיליון יוצאים לרחובות ואין אלימות. שוטרים מתחבקים עם המוחים. פתאום המחאה הופכת לאלימה? פתאום השוטרים מתנגדים? מה קרה פתאום? זו תוצאה של הדה-לגיטימציה. עיתונאים חברתיים נענשו. לא סתם היה קמפיין נגד קרן נויבך, לא סתם פוטרה רותי סיני, לא סתם פוטר אביב לביא. סר חינם כי מישהו לא רוצה שהציבור יבין, כי ציבור מיודע הוא פעיל ומרדן".

- איזה מרדן? בחרו שוב בביבי ושמו את לפיד במשרד האוצר.

"הבעיה היא לא ספציפית ביאיר ובביבי. הבעיה היא שהמחאה שינתה את השיח אבל לא את השיטה. לא את מבני הכוח. מה שמעורר את השאלה: אולי אנחנו פחות דמוקרטיה ממה שנדמה לנו? אולי מי ששולט בנו זה מבני הכסף? אולי העם הוא לא הריבון? אנחנו כלים על הלוח יותר מאשר שחקנים. כולנו פיונים, בובות על חוטים, זומבים, מופעלים".

- זה עדתי?

"בוודאי. יש התאמה בין פריפריה ומצב סוציו-אקונומי ובין מוצא, וזה לא כי ילדים מזרחים נולדים עם פחות תאים במוח".

- המנגנונים אשכנזיים?

"הקימו את המדינה אנשים מעליות מסוימות, ומי שהצטרף אחר כך הצטרף אחר כך. המזרחים מתמודדים בקושי עם תחושת השייכות. לא היינו במלחמת הקוממיות, לא מתנו בשואה. מי יכול להתחרות בכאב של אושוויץ? בפריפריה שואפים להצטרף לקבוצת השייכים ורואים בצבא ובדם את כרטיס הכניסה. אבל שוויון הוא גם ערך כלכלי ותועלתני, כי פערים זה תסכול, וזה אלימות, וזה מחלות ואסירים שעולים כסף, וזה פחות חינוך ופחות הצלחה. את מי זה משרת? רק את הקבוצה הקטנה שרוצה להיות שלטת בלעדית ורוצה עוד ועוד ועוד ולעולם לא תדע שובע".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון