גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשפותחים בית ספר סוגרים כלא": רשת אורט במגזר הבדואי

כשעומאר אל-אטראש חנך את התיכון ביישוב הבדואי הלא מוכר, שיעור הנשירה נע בין 80% ל-100%. שנתיים אחרי אין יותר נשירה בקרב הבנות, המגמות הריאליות עמוסות ונרשמה ירידה משמעותית בהיקף האלימות בישוב

בתחילת שנת הלימודים הקודמת עמד עומאר אל-אטראש, שמנהל מאז הקמתו לפני כשנתיים את תיכון אורט אל-אטראש, בפני סיטואציות ששום קורס של משרד החינוך לא יכול היה להכין לקראתן. נשירה של 80% מהתלמידים בכיתה ח' רגע לפני התיכון, למשל. או היעלמות של חלק גדול מהבנות בשל התנגדות של המשפחות ללימודים.

אל-אטראש, בסך הכול בן 32, מתאר כמעט ביובש את המציאות החינוכית שאליה נולד התיכון הטרי, מציאות שמייצגת היטב גם את הנעשה ביישובי בדואים רבים אחרים; כיצד בהיעדר תיכון ביישוב, נאלצו התלמידים לכתת את רגליהם או להמתין להסעות לבתי ספר ביישובים סמוכים.

הבנים היו מחכים בחבורות גדולות על הדרך הלא סלולה במשך שעות לאוטובוס, שלפעמים הגיע ולפעמים לא. לרובם המכריע הספיקו כמה שבועות כאלה כדי להחליט שהם מוותרים. היקף הנשירה בקרב הבנים, הוא אומר, הגיע לכ-80%, ואפילו שם זה לא נגמר. ההשפעה החברתית של הנושרים, הקשיים שתוארו, לחצים כלכליים ועוד גרמו לכך שלכיתה י"ב הגיעו רק תלמידים בודדים שבבודדים.

בקרב הבנות המצב היה אפילו גרוע יותר. חלק מההורים חששו לשלומן ולתומתן; אחרים חששו ממה שיגידו שכניהם הדתיים והשמרנים על ההחלטה להקנות לבנות השכלה. התוצאה הייתה שהם פשוט נמנעו מלשלוח את הבנות ללמוד מחוץ ליישוב. ביישובים שבהם אין בית ספר תיכון, אומר אל-אטראש, שיעור הנשירה של בנות המגזר מהלימודים לאחר כיתה ח' מתקרב ל-100%.

בית הספר שקיבל אל-אטראש לניהולו הוא אחד משמונה שמפעילה בשנים האחרונות רשת אורט כדי להיטיב ולו במעט את מצבם של בני הדור הבא של הבדואים בנגב. זה לא קרה בקלות: במקרה של היישוב הלא מוכר אל-אטראש - עשר דקות נסיעה וכמה אלפי שנות אור תשתיתיות מלהבים - נדרשו 7,000 התושבים לעשר שנות מאבק כדי שהמדינה תקים את התיכון (שהועבר כאמור להפעלתה של רשת אורט).

הקמת בתי הספר בישובים, מוסיף המנהל אל-אטראש, שינתה את מגמת הנשירה. ביישובים שבהם נבנו, רוב הבנים ורוב הבנות ממשיכים כעת את לימודיהם ומנסים להשיג לעצמם עתיד טוב יותר במדינה שמפלה אותם לרעה. עם זאת, לא תמיד הקדמה מתקבלת בברכה. כשאל-אטראש קיבל לידיו את רשימות בוגרי בתי הספר היסודיים שאמורים היו להמשיך בלימודיהם אצלו, הוא גילה פעמים רבות שישנן לא מעט בנות שמשום מה אינן מגיעות.

"אמרתי לעצמי שאני אקח על עצמי להביא אותן", הוא סיפר בשבוע שעבר בראיון שהתקיים בקומה השנייה של בית הספר החדש והמטופח, שעדיין לא חובר לרשת החשמל ושאיש עדיין אינו יודע מתי יחובר אליה. "סימנתי לי מטרות ועברתי בכל השבט. כשרואים אותך בא ומדבר יפה, ואתה מבטיח לאנשים שלבת שלהם לא יקרה כלום, רק שתגיע ללמוד, הם משתכנעים, רובם".

עם תלמידה מסוימת - דווקא אחת שהמנהל הצעיר והשאפתן רצה מאוד שתלמד אצלו וחזה לה עתיד מבטיח - הדברים התנהלו אחרת. "הייתה לי ילדה עם ממוצע 100 ביסודי. 100! היא הגיעה אליי לבית הספר והחזיקה פה שבוע, ופתאום נעלמה", הוא נזכר. "התקשרתי למשפחה. לא עונים. התחלתי לשאול את התלמידים. אמרו לי שבכל בוקר, כשהיא רוצה לעלות לאוטובוס, בא בן דוד שלה, תופס אותה ביד ומוריד אותה. היא רוצה ללמוד, אבל כל המשפחה מעורבת ולא נותנים לה. אתה צריך להבין שאצלנו זה אחרת. לפעמים, הורה שרוצה לשלוח את הבת שלו ללמוד, מפחד ממה שיגידו האחים שלו. שהם יגידו דברים כמו, 'הנה, זה שלח את הבת שלו, זרק אותה. לך תדע מה היא עושה'.

"בכל מקרה, אותה ילדה הייתה שולחת לי מכתבים עם הבנים שהיו מגיעים ללימודים. כותבת לי שהיא רוצה שאני אעזור לה ללמוד. הלכתי עד הבית שלה וישבתי עם האחים הגדולים, כי אבא לא היה. אחד מהם אמר לי, 'שמע, אם באת לשתות קפה, נכבד אותך. אהלן וסהלן. אבל אם אתה רוצה לדבר על להחזיר את הילדה ללימודים - אין על מה לדבר'. מה יכולתי לעשות? הרמתי ידיים. אין לי הכלים. זה מתסכל. זה אמנם מקרה חריג ביותר, אבל זה נושא שאני בהחלט מתעסק בו מול המשפחות. בשנה שעברה הייתי צריך להתעסק לא מעט במקרים כאלה. השנה זה פוחת. מרגישים כבר את השינוי, ומזה אני מרוצה מאוד".

הנתונים שנאספים מבתי הספר האלה מעודדים מאוד; לא זו בלבד שהקמתם של התיכונים חיסלה כמעט לגמרי את נשירתם ממערכת החינוך של בוגרי כיתות ח' ביישובים שבהם הוקמו, אלא שהם היטיבו במיוחד עם התלמידות; נערות ונשים בדואיות שפתאום, אולי לראשונה בהיסטוריה, מקבלות כלים שיאפשרו להן, אם יבחרו לעשות זאת, סיכוי להגשים את עצמן. כך, למשל, ברוב בתי הספר החדשים עומד שיעור הבנות על 60% בעוד הבנים מהווים 40% בלבד. בד בבד, מעידים המנהלים, הבנות גם מגיעות להישגים מרשימים בהרבה מאלה של הבנים.

"בנות רוצות יותר ללמוד כי הן רואות בלימודים את הדרך היחידה לצאת לחיים מהחברה המסורתית", מסביר אל-אטראש. "הבן, כשהוא מגיע לגיל 15, הוא חופשי. הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה - יכול לטייל, לקנות טלפון, לקחת שיעורי נהיגה. לבת אסור. אסור לה לצאת לבד. אסור לה לעשות את כל הדברים שלבן מותר לעשות. אז היא רואה בהצלחה בלימודים את הדרך היחידה לצאת לעולם - לאקדמיה, למכללה".

פרויקט של שמעון פרס

פרויקט הקמתם של שמונת בתי הספר התיכוניים ביישובים הבדואיים בדרום החל לפני כשבע שנים, מספר מנכ"ל אורט, צביקה פלג. "כששמעון פרס היה השר לפיתוח הגליל והנגב הוא הזמין אותי לפגישה ושאל מה אני יודע על הבדואים בדרום. חשבתי שאני יודע הכול, אבל הוא אמר לי, 'שמע בחור צעיר, סע לדרום ליומיים ותלמד על הבדואים. תחזור אליי אחרי שלמדת'.

"כשנסעתי גיליתי כמה דברים: שדגל ישראל במגזר הבדואי זו לא אהבה גדולה; ששיעור הגיוס לצה"ל ירד מאוד; ושהמצב הכלכלי מביא אותם למצבים מאוד קשים. הבנתי למה יש דמי חסות, למה יש זנות, למה יש סמים, והבנתי שיש בחברה הבדואית מי שמנצלים את המצב הזה. חינוכית, הבנתי שאין הרבה מוטיבציה ללמוד ושמדינת ישראל לא משקיעה שם כסף. שאין העצמה אישית. הבנתי שמי שרוצה ללמוד אחרי בית הספר היסודי צריך להתאמץ מאוד. מבחינה דתית, הבנתי שאנשים שהיו אתאיסטים הפכו למוסלמים אדוקים. מצב בעייתי".

כאן אולי המקום לציין שזה לא קרה כי מדינת ישראל נמלאה לפתע ברצון טוב ובנדיבות יוצאת דופן כלפי הבדואים, אלא בעקבות מאבק ציבורי ארוך שנים ומעורבות של בג"ץ.

אל-אטראש אומר שאת השינוי הוא מרגיש גם ביישוב עצמו, מחוץ לכותלי בית הספר. "תראה, המצב לפני הקמת התיכון היה שהבנים היו נשארים בבית. מכאן מתחילות כל הבעיות. בגלל זה אומרים שכשפותחים בית ספר סוגרים כלא. בלי בית ספר הם יוצאים מהשליטה. רמת האי-סדר באזור עולה, חלק גדול מגיע לכלא. איך שפתחנו פה נעשה לנו אור גדול ואני כבר מרגיש את השינוי.

"במקום שהילדים יסתובבו ויעשו בעיות הם מגיעים לתיכון והם מתחילים לחשוב אחרת. הם רוצים להצליח בבגרויות, להיות רופא, רוקח, מורה. פתאום יש להם תקווה. אחרי שנתיים שבהן אנחנו פה, אנשים מבינים שאפשר אחרת. אח צעיר לא רוצה להיות כמו האח המבוגר שלו שמסובך עם המשטרה. יש כאלה שנשרו ורוצים אפילו לחזור ללימודים. תבין שההורים של הילדים האלה הם אנשים צעירים בעצמם. אלה לא אנשים בני 70 ו-80 מהעולם הישן שלא ידע מה זה לימודים. יש להם מודעות ורצון שהילדים שלהם ישכילו ויצליחו. שהעתיד שלהם יהיה בטוח. הם באים ושואלים אותך מה המצב של הילד ואם הוא לומד ואיזה תוצאות הוא מקבל במבחנים. זה דבר חדש לגמרי. זה לא היה בעבר".

יוסוף אל-אטראש, שבנו ובתו לומדים בתיכון, מייצג היטב את דבריו של המנהל. הוא נהג אוטובוס ומנהל בחברת שמירה, ומעורבותו בוועד ההורים המקומי - תופעה שרחוקה מלהיות ברורה מאליה במגזר הבדואי - נובעת בעיקר מסלידתו מהפשע ומהאלימות שפשו באזור.

"כשילדים מחכים שעות להסעה מתחילות הבעיות. זה דוחף את זה, זה מקלל את ההוא, והכול יחד מוביל לאלימות. אם ביום אחד ילד דוחף ילד אחר או נותן לו סטירה, ביום שלמחרת אותו ילד יביא את אח שלו, ומפה מתחילה הבעיה. בעצם הקמת בית הספר ביישוב ירדו הבעיות הללו ב-90%. בגלל זה אני אתרום חלק מהזמן שלי לשבט ולבית הספר ואעזור לילדים של השבט בעתיד. פשוט נמאס לי לראות את הדברים האלה", הוא אומר.

אבל בעיית האלימות לא הייתה היחידה שעמה נאלצים להתמודד המנהלים והמורים של התיכונים החדשים. אל-אטראש, המנהל הטרי, נאלץ להתמודד גם עם אתגר לא פשוט בתחום הפדגוגי. לדבריו, רמת הידע שעמה הגיעו אליו התלמידים לאחר בית הספר היסודי הייתה "לצערי הרב נמוכה מאוד". כעת, הוא אומר.

"אחרי שטיפלנו בתופעות של האלימות ושל העישון, התחלנו לשבת עם המנהלים של בתי הספר היסודיים ולחשוב מה ניתן לעשות כדי לשפר את הרמה אצלם. הגיע הזמן לדבר על ההישגים ביסודי. זה אזור שאין בו עורכי דין, אין בו רופאים ואין מורים. יותר מ-70% מהמורים פה מגיעים אלינו מהצפון. למה זה ככה? אנחנו צריכים לחשוב איך בתוך כמה שנים משנים את זה. אנחנו רוצים אנשים משכילים מהאזור. צריך שינוי. לא יכול להיות דבר כזה".

"אין ספק שחינוך מוביל להתפתחות חברתית וכלכלית", הוא אומר לגבי מעמד האישה בחברה הבדואית. "החברה הבדואית עוברת תהליך של העצמת נשים. הבדואים לא יכולים להזניח 50% מהאוכלוסייה שלהם, ובסופו של דבר זה ישליך על המבנה השבטי. לא הייתי ממהר לומר שהמבנה השבטי יקרוס, אבל מעמד האישה ישתפר".

אפילוג

לעת עתה, המנהל אל-אטראש פחות עסוק בהשלכות הסוציולוגיות ארוכות הטווח של המהלך שבחזיתו הוא עומד, ומתעסק יותר במאבק היומיומי של תלמידיו. "התחלנו השנה לעשות פה בגרויות, לפני חודש. כל דבר שאתה רואה פה זו הפעם הראשונה. קודם זה לא היה, וזו חוויה משמחת. אני מקווה שבשנה הבאה שיעור בעלי הזכאות לבגרות יגיע ל-75%, ואנחנו עושים הכול כדי שזה יקרה. אם אתה רוצה לקדם את החברה שלך, זה לא יכול להיות אחרת".

הקרדיט שמגיע

בהמשך לכתבה הרביעית בסדרת החינוך של G, שעסקה בבית הספר אמי"ת בבאר שבע, פנתה מנהלת בית הספר דרורה גופס למערכת וביקשה לציין את חלקו של מנהל בית הספר בתקופה שבה נוסד פרויקט הכיתות המדעיות, יצחק פרידמן (כיום סמנכ"ל רשת אמי"ת), שלא נכלל בכתבה; "בלעדיו לא היה הרעיון ממריא ומצליח", היא כתבה לנו.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד