גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטיב אדלר: מעסיקים - העובדים המתאגדים אינם "שלכם"

המעסיקים עתרו היום לבג"ץ נגד פסיקת ביה"ד האוסרת על מעסיק להביע עמדה על התאגדות עובדיו ■ השופט בדימוס סטיב אדלר תומך בפסיקה; ואילו פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן ביה"ס למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, מתנגדת

בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה מינואר השנה - שאסרה על המעסיקים להביע עמדה או ביטוי בנוגע להתאגדות עובדיהם - הגישה היום (ד) לשכת התיאום של ארגוני המעסיקים עתירה לבג"ץ נגד פסיקת בית הדין לעבודה.

מה חושבים על כך מומחים לדיני עבודה? סטיב אדלר, לשעבר נשיא בית הדין הארצי לעבודה, תומך בפסיקה; ואילו פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן בית-הספר למשפטים במרכז הבינתחומי הרצליה, מתנגדת אליה.

סטיב אדלר: בעד

בית הדין הארצי לעבודה ובית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט גבוה לצדק (בג"ץ), חזרו וקבעו בפסיקתם כי לעובדים זכות יסוד חוקתית להתארגנות, ובתוך כך לבחור אם להצטרף או שלא לארגון עובדים.

בפועל, במרבית המקרים המעסיק הצליח להכשיל את הליך ההתארגנות, ולא היה די בפסיקת בית הדין כדי להבטיח את מימוש זכות ההתארגנות של העובדים הלכה למעשה.

בפסק דין פלאפון הלך בית הדין הארצי לעבודה צעד חשוב קדימה במאבק על ההגנה על זכות ההתארגנות בשלב הראשוני, לפני שנקבע מעמדו של ארגון העובדים כארגון היציג במקום העבודה.

פסק הדין קבע את העיקרון המנחה לפיו השיח בעניין זכות ההתארגנות ומימושו הוא עניינם של העובדים בינם לבין עצמם לבין ארגון העובדים בלבד. בכך קבע בית הדין הארצי מחיצה ברורה המונעת באופן מעשי מהמעסיקים מלהתערב בהחלטת העובדים אם להצטרף לארגון עובדים או לאו.

המעסיקים טוענים: "מדובר בעובדים שלנו, תן לנו לדבר איתם". אז לא, חברים, העובדים אינם "שלכם" בנושא התארגנות. הם אנשים חופשיים להחליט בעצמם אם להצטרף לארגון עובדים, לפי מצפונם, בלי לחץ ואיומים.

בשעתו אף חשבתי בסוגיה זו שאם נציג ארגון עובדים נכנס למקום העבודה לדבר בפני כלל העובדים בנושא התארגנות ראשונית, אז לשם האיזון גם נציג ההנהלה רשאי לדבר. וכן, אם העובד מבקש לדעת מה עמדת המעסיק לגבי ארגון עובדים זה או אחר, רשאי המעסיק להשיב בתנאי שאינו מאיים על העובדים או מפעיל לחץ עליהם, או מעביר מידע מוטעה.

אולם, כפי שהעיר בית הדין הארצי, בשלב הראשוני של ההתארגנות מעמדם של העובדים המבקשים להתארגן שביר ביותר, נוכח פער הכוחות בין העובד למעסיקו.

לאור הניסיון של הליכים רבים, ובמיוחד סכסוך פלאפון, הובהר ללא ספק כי כל הבעת עמדה של מעסיק בנושא התארגנות בשלב הראשוני שלה מייצרת מעצם מהותה צל כבד של לחץ ואיומים במקום העבודה, של השפעה בלתי חוקית ובלתי הוגנת על החלטת העובד.

למה הדבר דומה? לו הביע אלוף בצה"ל את עמדותיו הפוליטיות בפני חייליו לפני הבחירות, היה הדבר מהווה התערבות בלתי ראויה ופסולה בחופש הבחירה של כל חייל. נכון, "הם חייליו", ולאלוף יש "חופש דיבור", אבל לא בכל דבר הוא רשאי להביע עמדה. כך, אין למעסיק זכות לדבר עם עובדיו בנושא התארגנות.

להערכתי, עמדת המעסיק בהליך פלאפון לא עמדה במבחן החוקתי. ראשית, ספק אם התבטאות המעסיק במהלכי התארגנות ראשונית כלפי עובדיו נמצאת בגדר "חופש הביטוי". כך שגם אם איסור על התבטאות המעסיק במהלכי התארגנות ראשונית מהווה פגיעה ב"חופש הביטוי" של המעסיק, לטענתו, הרי שמדובר בהגבלה לתכלית ראויה ומידתית ההולמת את עקרונות היסוד של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.

ההגנה על חופש ההתארגנות של העובדים היא יסוד בסיסי בפסיקתו העקבית של בית הדין לעבודה ובית המשפט העליון מימים ימימה, וחשיבותה גוברת בהתחשב במציאות יחסי העבודה בישראל.

הדברים נכונים ומידתיים במיוחד בענייננו, כאשר מדובר בהגבלת "חופש הביטוי" של המעסיק בשלב ההתארגנות הראשונית בלבד, ולא בשלב שבו הארגון הוכר כיציג.

אשר לאלה הרוצים להיות "כמו באמריקה", שם בתי המשפט אימצו מדיניות של "חופש הדיבור" המרשה למעסיקים להתנהג כראות עיניהם כלפי עובדיהם המבקשים להתארגן. מדיניות זו מבטאת גישה בלתי אוהדת מעיקרה השוללת בפועל מהעובד האמריקאי את זכות ההתארגנות.

שונה המצב בישראל, וטוב שכך. שיטת המשפט בישראל, בדומה לפסיקה באירופה, מבוססת על כבוד האדם וחירותו הכוללת הגנה על זכות ההתארגנות, על כבוד העובד כאדם, על כבוד הדדי בין העובד והמעסיק, על שיתוף-פעולה בין ארגוני עובדים לבין מעסיקים וכן על קביעת נורמות במקום העבודה התואמות משק מודרני ומשגשג, הן לטובת המעסיקים והן לטובת העובדים.

פרופ' שרון רבין-מרגליות: נגד

מהפכה שקטה מתחוללת כיום. קבוצות עובדים מנסות להתארגן בפעם הראשונה, וזהו משב רוח מרענן וחשוב, וישראל היא חלוצה בתחום. עם זאת, הלכת פלאפון הלכה רחוק מדי ביחס לאיזון בין חופש הביטוי של המעסיק מול חופש ההתארגנות של עובדיו.

אין מחלוקת שלמעביד אסור להתערב בהחלטה אישית של עובדיו האם להצטרף לארגון עובדים, אך נשאלת השאלה האם אכן כל התבטאות מהווה פגיעה בחופש הבחירה והאוטונומיה של העובדים לקבל החלטה ללא פחד.

מהנמקת בית הדין לא ברור האם ההחלטה התקבלה על רקע פרשיות העבר (כולל פלאפון), בהן היה ברור שכל אמירה של המעביד הייתה למטרות הפחדה ואיומים כדי למנוע מהעובדים להצטרף לארגון העובדים המתהווה.

פרשנות נוספת היא שהגבלת הביטוי של המעביד נובעת מכך שהמעביד מחויב להיות ניטרלי ביחס לשאלה האם העובדים ייבחרו להתארגן. על מנת להגן על עיקרון הניטרליות נקבע הכלל המחמיר שאסור לו להתבטא כלל.

אני חושבת ששתי ההנמקות הללו לא יכולות להצדיק את הכלל הנוקשה שנקבע.

ראשית, גם אם ניסיון העבר מלמד כי מעבידים עושים ניסיונות לסכל התארגנות ראשונית, עדיין יש מקום לקבוע כללים שמאפשרים ביטוי כלשהו. יש מידע שחשוב שהעובדים יקבלו מראש, כמו למשל שייתכן שלא ניתן יהיה לקבל הטבות אישיות מצד המעביד, או שההסכם הקיבוצי יחול גם על עובדים שאינם חברים בארגון, ושעובדים אלה יצטרכו לשלם דמי טיפול מקצועי אם ייחתם הסכם קיבוצי.

לדוגמה, ניתן היה לאפשר למעביד לשלוח אגרת עם מידע על משמעות ההתארגנות מבחינת יחסי העבודה, וזאת לאחר העברת תוכן ההודעה לוועד המארגן.

על-פי חוק, לארגון העובדים יש זכות להיכנס למקום העבודה ולהיפגש עם העובדים. במסגרת מימוש זכות זו ניתן היה לקבוע מנגנון בו מכנסים את העובדים, ושני הצדדים - הוועד המארגן והמעביד - היו מנהלים דיון פתוח, והעובדים היו שומעים את קשת הדעות בנושא. זה הכלל המשפטי הנהוג בארה"ב, שכידוע איננה מהמדינות האוהדות ארגוני עובדים.

שנית, התפיסה שהמעביד צריך להיות ניטרלי לגבי התארגנות עובדיו היא מוטעית. כמובן שלמעביד יכולה ומן הסתם גם תהיה לו, עמדה לגבי שאלה זו. מדובר בעסק אותו הוא מנהל ולאופן שבו יתנהלו יחסי העבודה יש משמעות רבה מבחינתו. אסור לבלבל בין השאלה האם יש לו עמדה בנושא לשאלה כיצד הוא יכול להביע עמדה זו מבלי שהדבר ייתפס כאיום כלפי העובדים.

דווקא מכיוון שברור שלמעביד יש אינטרס עסקי ולעיתים אידיאולוגי בשאלה האם העובדים יתארגנו, כלל ששולל לחלוטין את חופש הביטוי שלו בנושא זה איננו מידתי. מעבר לכך, לא ברור האם הכלל הדרקוני שנקבע ישיג את מטרותיו.

לאור הלכת פלאפון, כל תקשורת עם העובדים, גם כזו שאין בה איום, היא אסורה. ולכן, אם המעביד כבר בוחר להביע את עמדותיו - הרי שעדיף לו לעשות זאת במלוא העוצמה.

הלכת פלאפון לא תוכל לעמוד במבחן המציאות. לא ייתכן שלא תהיה כלל הידברות בין המעביד לעובדים על נושא כה עקרוני לשני הצדדים. צריך לקבוע כללים שמצד אחד אפשר לחיות איתם, ומצד שני ימנעו התנהגויות לא ראויות מצד המעביד בעת התארגנות ראשונית.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר