גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נושי התחנה המרכזית בת"א נגד מכירתה לקובי מימון

נצבא שבשליטת מימון מציעה 220 מיליון שקל תמורת התחנה, שאותה הכניסה להקפאת הליכים ■ האדריכל גודוביץ': "לא מגיע פרס למי שהביא למצב הכושל"

הקרב על התחנה המרכזית החדשה בתל-אביב (התמח"ת) מתחמם. לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד הוגשו לאחרונה כתבי התנגדות לבקשה של נאמני התמח"ת, רו"ח חיים קמיל ממשרד שלמה נס ורו"ח עליזה שרון, לאישור הצעתה של חברת מפעלי תחנות (חברה-בת של נצבא) לרכישת התחנה.

נצבא, שהייתה בעלת השליטה בתמח"ת עד כניסתה להקפאת הליכים, היא חברת נדל"ן מניב המשתייכת לקבוצת יואל שבשליטת קובי מימון וחיים צוף.

התמח"ת פנתה בבקשה להקפאת הליכים בתחילת 2012, בשל חוב של 285 מיליון שקל, ובהמשך הגישה בעלת השליטה הצעה לרכישתה בחזרה מידי הכונסים תמורת סכום נמוך משמעותית מהחובות, של 220 מיליון שקל.

רק 20 מיליון שקל לנושים

לטענת נושי התחנה, אם העסקה תאושר, יישאר סכום זניח של 20 מיליון שקל בלבד לנושים, מתוך סך של 1.3 מיליארד שקל שהם תובעים כיום מהחברה.

את אחת ההתנגדויות לאישור ההצעה הגישו רו"ח חיים אביגל והאדריכל ישראל גודוביץ'. בכתב ההתנגדות, שהוגש באמצעות עורכי הדין משה בר-ניב וירון סהר ממשרד סהר, סטוביצקי ושות', הם מנמקים את התנגדותם בכך שמטרת הקפאת ההליכים - להחזיר את החברה הנמצאת בקריסה טוטאלית למצב של עסקים כרגיל - לא תוכל להתקיים, מאחר שבמסגרת הליך ההקפאה לא הוגשה תוכנית הבראה לבית המשפט.

עוד נטען כי העובדה שעיריית תל-אביב אישרה בשנה החולפת תוכנית מתאר הכוללת הקמת מבנה חדש במקום התחנה, של מלונאות, מגורים, תעסוקה ומסחר, ללא זכר למבנה התחנה הקיים, מראה כי הליך הבראה לחברה אינו יכול להתקיים.

לטענת המתנגדים, נקודת המוצא מאחורי הצעת נצבא, שאותה מבקשים הנאמנים לאשר, היא כי ניתן למחוק חלק מהחוב של החברה.

אביגל וגודוביץ' מביאים את חוות-דעתו של פרופ' שלום לרנר, מומחה לדיני חברות, הפוסלת את הצעתה של נצבא ומתבססת על ניגודי אינטרסים שבהם נגועים הצדדים להסכם.

לטענת לרנר, יש לבטל את הליך הקפאת ההליכים, הכולל מחיקת חוב לבעלי השליטה בתחנה שכשלו בתפקידם, ולקיים מכרז פומבי פתוח לציבור.

"פרופ' לרנר קיעקע לחלוטין את הליך הקפאת ההליכים ביסודו. אין לבעלי השליטה בתחנה שום עילה להיות נושים מובטחים", מסר גודוביץ' ל"גלובס". "אם בעלי השליטה בתמח"ת הביאו למצבה הכושל, אין לאשר להם לרכוש אותה מחדש. לא מגיע להם פרס".

בכתב התגובה מנמקים גודוביץ' וקמיל כי "חוות-דעתו של פרופ' לרנר מוכיחה כי כל ההליך תוכנן מראש כתוכנית רקומה היטב. הצעתה של נצבא פוגעת אנושות הן בנושי התמח"ת והן בבעלי מניות המיעוט".

אביגל וגודוביץ' דורשים להפסיק את הליך הקפאת ההליכים ולמנות לחברות מפרק מפעיל, שלא יהיה מי מהנאמנים בהקפאת ההליכים.

התנגדות גם מצד בעלי החנויות

גם בעלי החנויות בתמח"ת הגישו כתב תגובה לבית המשפט, שבו הם דורשים שלא לאשר את מכירת התחנה למפח"ת (מפעלי תחנות).

בכתב התגובה, שהוגש באמצעות עורכי הדין צבי שוב ומוטי קניאל, טוענים בעלי החנויות כי הנכס שלגביו הוגשה ההצעה אינו מוגדר, וההצעה אינה כוללת זיהוי פיזי של השטחים הנמכרים.

עוד צוין בכתב התגובה כי למרות שלאחרונה הוחלט להפקיד בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תוכנית מתאר חדשה לתל-אביב, חוות-הדעת השמאית שעליה נסמכו המציעים אינה מעודכנת, שכן היא מתייחסת לשווי הנכס כתחנה פעילה כיום.

"כבר עכשיו, לאחר הפקדת התוכנית, על אף שהתוכנית טרם אושרה סופית, שווי הנכס עלה במאות מיליוני שקלים", נכתב בכתב התגובה.

לטענת בעלי החנויות, הנאמנים מבקשים לאשר מכירה על בסיס שומה שאינה לוקחת בחשבון מצב תכנוני עדכני לעת המכירה.

עו"ד שוב מסר ל"גלובס" כי למעשה הבקשה למינוי הנאמנים הוגשה בעקבות חשש התמח"ת מתביעות רבות. "כל רצונה להעביר את התחנה מיד אחת לרעותה ולקבל מבית המשפט פתק של פטור, על מנת להתנער מכלל ההתחייבויות כלפי מאות בעלי החנויות, שחלק גדול מהן עומדות סגורות ורבות מעולם לא נמסרו לרוכשים, ללא רישום, ללא היתר וללא תב"ע תקפה".

התמח"ת החלה להיבנות באמצע שנות ה-70 בדרום תל-אביב ברחוב לוינסקי, אך היזם פילץ לא השלים את הבנייה. ב-1983 חודשה הקמת הפרויקט, שנרכש על-ידי הקבלן מרדכי יונה באמצעות חברת חפציבה שבשליטתו, ובשותפות עם אגד ודן. ב-1993 נפתחה התחנה לציבור, והציפיות היו גדולות.

מדובר בפרויקט ענק בהיקפו, עם שטח מסחרי של 37 אלף מ"ר ושטח תחבורתי של 59 אלף מ"ר, על 44 דונם נבנה. אלא שלמרות תנועת הנוסעים והקונים הגדולה הפך הפרויקט לכישלון נדל"ני גדול, ובסיכום 2011 שיעור התפוסה עמד על62% בלבד.

חברת הפרויקט לא עמדה בתשלומיה השוטפים, ולדוחותיה הכספיים צורפה הערת "עסק חי".

מנצבא נמסר, באמצעות עו"ד דב פישלר, כי "רק להתנגד ולהגיד לא הוא צעד שיגרום נזק לכל הגורמים. על מנת לקדם את התחנה המרכזית צריך להשקיע בה, ועובדה שאין הצעה אלטרנטיבית טובה יותר מזו של מפח"ת, שגם כונס הנכסים הרשמי תומך בה. גם בעלי החנויות ייהנו מההשקעה שתשביח את התחנה. אגד ודן כבר הודיעו כי יעזבו את התחנה בסוף השנה, וככל שהפתרון לבעיה יתעכב - מצב התחנה רק יחמיר".

התחנה המרכזית במספרים

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד