גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר בשוק דירות היוקרה: לאן נעלמו הרוכשים?

הפרויקט הכי יקר בירושלים מציע דירות לא גמורות - ולאן נעלם הפרויקט של ענבל אור בבבלי עם הפנטהאוז ב-176 מ' ש'?

גזירות הממשלה נגד רוכשי דירות היוקרה, המשבר הכלכלי שעבר על אירופה וארה"ב (ועל האירו והדולר), לצד אי הוודאות בשוק הנדל"ן הישראלי, לא מקלים על משווקי הפרויקטים המגה-יוקרתיים בישראל.

ודווקא על רקע דיווחים על קשיים במכירת דירות יוקרה, לישראלים או לתושבי חוץ, בחרה חברת אמד מקבוצת דן לחשוף השבוע את "הפרויקט היקר בישראל", מגדל חדש שהיא מקימה ברחוב ארלוזורוב 17 בתל אביב. החברה כבר רמזה בסוף 2012 כי מדובר בפרויקט יוקרתי במיוחד, שבו יוצע למכירה פנטהאוז בשטח 850 מ"ר שיתפרש על פני כל הקומה ה-29 של המגדל, תמורת 200 מיליון שקל. מאז נראה כי הקונה המיוחל לא מיהר לחתום על העסקה, אבל גילינו שאמד כמובן איננה לבד.

רבים זוכרים בוודאי את מסיבת העיתונאים וההשקה הנוצצת במוזיאון ארץ ישראל שערכה לפני שלושה חודשים מארגנת קבוצות הרכישה ענבל אור, לרגל השקת פרויקט היוקרה "אור בבלי". גם אור הצהירה כי תציע בפרויקט פנטהאוז מפואר תמורת 176 מיליון שקל, שבגינו התנהל אז "משא ומתן עם משקיע זר". מאז לא שמענו על הפרויקט, על פנטהאוז כזה או אחר בשני המגדלים המפוארים, או על רוכש דירה כלשהי בפרויקט שהתיימר למכור כל דירה החל מ-3 מיליון שקל.

גם הדופלקס היוקרתי שמציעות חברת ברגרואין וקבצת חג'ג' בפרויקט "מאייר ברוטשילד" בשנתיים האחרונות, תמורת תג מחיר של 170 מיליון שקל, טרם מצא קונה. לא הרחק משם, בירקון 96, מחכה "הפנטהאוז היקר בישראל" לקונה המאושר.

הבעיה כפולה: ההאטה הכלכלית בישראל ובחו"ל בשנים האחרונות כיווצה את הונם של "טייקונים" רבים. בה בעת, גם אלה שהממון מצוי בכיסם לא מממהרים כיום לרכוש דירה כל כך נוצצת - צעד שעלול לעורר את חמת הציבור. אפשר רק לדמיין, למשל, איזה תגובות היה מקבל היום עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, שרכש בשנת 2007 את הפנטהאוז המפואר במגדל רוטשילד 1 ב-67 מיליון שקל, נוסף כמובן לאחוזה הענקית שלו ביישוב ארסוף.

החל מ-1.2 מיליון ד'

ואולי יותר מכל מקום אחר, הדשדוש בשוק היוקרה מורגש בבירה. המציאות מחייבת את היזמים לוותר על הכנסות, על מנת להקל על הרוכשים המתלבטים.

ל"גלובס" נודע כי הפרויקט היוקרתי הנודע ביותר בירושלים, פרויקט "כתר דוד" של חברת רסקו על המגרש המיתולוגי של ימק"א במרכז העיר, החל לשווק את חלק ב' של הפרויקט שבו רק דירות לא גמורות. מלבד מרפסת שמש והיא דווקא בגימור מלא, יקבל הרוכש לידיו ארבעה קירות, תקרה ורצפת חול.

פרויקט ימק"א יצא לדרך לפני יותר משמונה שנים ("יהודים מחו"ל מסתערים על דירות יוקרה ומעלים מחירים", הייתה הכותרת ב"גלובס" במאי 2005, כמה שבועות לאחר שהחל השיווק). ברסקו סיפרו לנו השבוע כי מתוך החלק הראשון, הכולל 100 דירות, שווקו 90% מהדירות, והחברה החליטה לאחרונה להוציא לשיווק אגף נוסף, הכולל 40 דירות, ללא גימור. "מדובר בחלל ריק של קירות בטון ורצפת חצץ, עם תשתית של מערכות, והרוכש צריך להשלים את כל הגימור בעצמו כולל הקירות הפנימיים", מסבירים גורמים ברסקו. "רוב הרוכשים שמוכנים לשלם מעל 8,000 דולר למ"ר מעוניינים להשלים בעצמם את הדירה, ואנחנו מחברים אותם לקבלנים, למעצבים ולכל מי שצריך".

במילים אחרות: בצוק העתים מעדיפה החברה להציע "מוצר חדש" בשוק היוקרה, ושהרוכשים ישלימו בהתאם לכספם ולמועד המתאים להם את הגימור.

"אנחנו מציעים שני סוגי דירות, שכולן ללא גימור", מסבירים בחברה. "דירות 145 מ"ר שמחירן נע בין 1.2 ל-1.35 מיליון דולר, דירות 220 מ"ר שמחירן נע בין 2 ל-2.3 מיליון דולר, ודופלקסים של 370 מ"ר שמחירם נע סביב 4 מיליון דולר, עם נוף לעיר העתיקה. החיסכון שלנו בהשלמת הדירה מגולגל על הקונה ולכן אנחנו לא מרוויחים מהשיטה הזאת. המטרה היא בעיקר לחסוך זמן וכאב ראש לקונה. הניסיון שלנו הראה שגם אם אנחנו גומרים את הבנייה, בסוף קונה מגיע עם האדריכל שלו, ומוריד את כל מה שבנינו בהשקעה של 1,000 דולר למ"ר, ובונה מחדש".

לטענת רסקו, הפער בין דירה גמורה ללא גמורה נע סביב 250 אלף דולר. בחברה מציינים כי גם את מגדל "אביב" בפארק צמרת בתל אביב הם שיווקו באותה שיטה.

ולמה בכל זאת שיווק הדירות מתנהל בעצלתיים? ברסקו מדגישים כי "לא באמת מדובר בהרבה זמן. כל דירה שנמכרת עולה יותר ממיליון דולר ובשנה נמכרות בממוצע 8-10 דירות. אנחנו לא משקיעים המון בשיווק חיצוני ובכל מקרה, המיתון היום מאפיין את כל הפרויקטים היוקרתיים החדשים בירושלים".

"יש היום קיפאון מוחלט בשוק היוקרה בירושלים. לא נמכרה בעיר אף דירת יוקרה כבר שלושה חודשים", אומר בכיר ברסקו. "חלק גדול מכך, נובע מגזירות הממשלה שנועדו להכביד על קניית דירות להשקעה על ידי תושבי חוץ, ולא בצדק. קנייה של דירה בישראל על ידי תושב חוץ היא תחילתה של עלייה לארץ. מה עוד שכאשר תושב חוץ קונה דירה בישראל, הוא מעביר בעקיפין תשלומים לרשויות בישראל ונותן לרשות המקומית את כל היתרונות של קניית דירה ותשלום מיסים שונים עליה, בלי להטיל על הרשות המקומית את החובות שלה כלפי תושבים שמתגוררים בדירה".

מנכ"ל אמבסדור ירושלים, איציק לוי, מעריך כי ההאטה בשיווק דירות היוקרה לתושבי חוץ, בירושלים ובכלל, נובעת בין היתר מהירידות שנרשמו בחודשים האחרונים בשער הדולר ובשער האירו. "בסכומים של דירות יוקרה, הירידות בשערי המטבע, משקפות הרבה כסף", אומר לוי. "המשמעות היא שדירת יוקרה, גם אם היא מוצעת לקונה בדולרים, בסופו של דבר המחיר מתורגם משקלים וכשהדולר יורד צריך לשלם יותר. וזה לא רק במחיר הדירה, זה נכון להכול. אם מס רכישה היה 80 אלף דולר, אז עכשיו הוא 90 אלף דולר. גם המגבלות של המימון למשכנתאות, הגדלת מס הרכישה והכפלת תשלום הארנונה מחמירות את המצב וגורמות לתושבי החוץ לקחת צעד אחורה. ההאטה מורגשת לא רק בכמות העסקאות, אלא גם בסכומי העסקאות".

"קיפאון מוחלט"

גם בתל אביב, כאמור, שיווק נכסי יוקרה מדשדש זה תקופה. בפרויקט "שרונה" של חברת גינדי החזקות עדיין מוצעים שני פנטהאוזים למכירה ב-38 מיליון שקל וב-16 מיליון שקל, למרות שמועד אכלוס הבניינים הולך וקרב.

נראה כי חלומם של יזמים לשווק "על הנייר" את כל דירות היוקרה עוד בשלב החפירות והדיפון, כבר לא יכול להתגשם בתקופה הנוכחית.

מסתבר שהצרות לא נגמרות במגדלים. בסוף 2012, למשל, הציע עו"ד מימון אביטן בשם תושבת חוץ שאותה ייצג, נכס יוקרתי בנווה צדק תמורת 8-9 מיליון שקל. מדובר בבית צמוד קרקע ברחוב נווה שלום בשכונה, ששימש בעבר כבית המאפה הראשון בעיר שהוקם ב-1917. הבית כולל 167 מ"ר בשלושה מפלסים, והוא שופץ ושוחזר ברמה מפוארת במהלך 2010-2011.

"לפני שנתיים שלוש, היו חוטפים נכס כזה בנווה צדק", אומר אביטן. "אך בשנה האחרונה יש קיפאון מוחלט ברכישה של נכסי יוקרה על ידי תושבים זרים, וכעת הנכס מוצע למכירה ב-6.7 מיליון שקל ולמרות זאת עדיין לא נמצאו לו קונים".

המכות החדשות על רוכשי דירות היוקרה

גזירות המיסוי החדשות המופיעות בחוק ההסדרים מייחדות סעיפים נפרדים גם לדירות היוקרה ולתושבי החוץ הרוכשים דירה בישראל.

מדרגת מס רכישה חדשה, בשיעור 8%, נקבעה בגין רכישת דירת יוקרה בסכום העולה על 5 מיליון שקל (נוסף לחבות במס שבח, גם לדירה יחידה, מעל לסכום זה).

בנוגע לתושבי חוץ נקבע כי הם לא יוכלו ליהנות מפטור ממס שבח או ממדרגה נמוכה במס רכישה גם על דירה ראשונה (אלא אם עלו לישראל בתוך שנתיים מהרכישה וזו דירתם היחידה - אז יקבלו החזר מס). מעבר לכך, אישר לאחרונה שר הפנים הכפלת תשלום הארנונה ל"דירות רפאים", הסגורות מרבית ימות השנה ומוחזקות על ידי תושבי חוץ.

באוצר הדגישו, כי "ההטבה במס רכישה ניתנה על מנת להקל את בעיית הדיור של זוגות צעירים, תושבי ישראל, שאין בבעלותם דירת מגורים, ולא על מנת לעודד השקעות של תושבי חוץ". בנוסף, ציינו, "מערכת ההקלות מנוצלת גם לרכישת דירות רפאים, אשר גורמות לעליית מחירי הדיור".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה ואלפאבית (גוגל)

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה