גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשנות את השיטה

מפלגות של "סופר-סטארים" נידונות לפיצול, להתפוררות ולשקיעה

בשבוע שעבר פרסם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, הודעה בנוגע להצעת חוק המשילות שהגיש חבר סיעתו, ח"כ דוד רותם.

נוכח הביקורת הציבורית על ההצעה המקורית, המבקשת לעקר את מנגנון הצעת האי-אמון בכנסת מכל שמץ של תכלית אופרטיבית, החליט ליברמן לעדן את ההצעה ולאפשר לסיעות האופוזיציה לעשות שימוש בכלי הפרלמנטרי הוותיק. כאילו שאלה הן באמת בעיות המשילות בפוליטיקה הישראלית. הסדרת מספר הפעמים שיהיה מותר לסיעות האופוזיציה להגיש הצעות אי-אמון, כפתרון לבעיית המשילות, משולה להדבקת פלסטר על גידול סרטני.

מה בכל זאת עשוי לרמז על הבעיות האמיתיות של השיטה הפוליטית הישראלית? השרים יאיר לפיד (יש עתיד) ונפתלי בנט (הבית היהודי) החלו את הקדנציה כ"אחים" המסמלים מעין פוליטיקה חדשה.

בד-בבד עם התקררות היחסים, הולכים ונפערים פערים אידיאולוגיים בין הסיעות, שהחיבור ביניהן עסק יותר בכימיה האישית של המנהיגים מאשר בשיתוף רעיוני בתחומי הליבה של הממשלה.

את המחלוקות אפשר לראות גם בין הסיעות וגם בתוכן: בשבוע שבו השתתפה חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה (יש עתיד) במפגש השדולה למען ארץ ישראל בכנסת, הביע יו"ר סיעתה, ח"כ עפר שלח, שאט-נפש מהכיבוש הישראלי המשחית, הנמשך בשטחי יהודה ושומרון.

"יש עתיד" אינה הסיעה היחידה שבה יושבים יחד פוליטיקאים המייצגים עמדות הרחוקות זו מזו שנות אור פוליטיות. כדי להבין כיצד מתקיים מצב כזה, יש לבחון את האופן שבו מתגבשות הרשימות המתמודדות לכנסת.

בקווים כלליים, קיימים 3 מודלים של מפלגות מבחינת אופן הרכבתן: מפלגות דמוקרטיות שבהן מתקיימים פריימריז לקביעת הרשימה, בין אם בקרב כלל חברי המפלגה או בקרב חברי גוף בוחר כלשהו; מפלגות דתיות המנוהלות על-ידי סמכות דתית, המכתיבה את ההרכב הפרסונלי ואת המהלכים; ומפלגות "כוכבים" שבהן בוחר המייסד או המנהיג הכריזמטי את חברי מפלגתו, תוך שהוא משמר בידיו כוח מוחלט.

אף אחד מהמודלים איננו מושלם כמובן. "קדימה" של הקדנציות הקודמות, שהייתה הגדולה בסיעות הכנסת, אף שהתקיימו בה הליכי בחירה, הייתה למעשה מפלגת "כוכבים" שחבריה שובצו בה במקור על-פי טעמו של מייסדה, אריאל שרון. משום כך הייתה התפוררותה המאוחרת כמעט בלתי נמנעת.

מי שמושיב בכפיפה אחת אנשים שאין ביניהם דבק אידיאולוגי, ומה שמחבר ביניהם הוא שכל אחד מהם נחשב לאטרקטיבי עבור פלח אחר מהציבור הישראלי, צריך להבין כי בסופו של דבר, הצורך להתמודד עם התפתחויות מדיניות ופוליטיות ידגיש את הפערים, ויוליך את הצדדים להתרחקות ולפיצול.

מפלגות "סופרסטארים" כאלה נידונות אפוא לפיצול, להתפוררות ולשקיעה, כמעט בוודאות. כך קרה עם "צומת" של רפאל איתן, "קדימה" של שרון-אולמרט-לבני, וכך אולי בהמשך גם עם "יש עתיד" של יאיר לפיד ו"התנועה" של לבני.

מיאוס ציבורי מהתככים ומהלכלוך

חלק מההבטחה ל"פוליטיקה חדשה", שליוותה את מערכת בחירות האחרונה, התבססה על המיאוס הציבורי מהתככים ומהלכלוך שאפיינו את הפוליטיקה "הישנה". הפריימריז במפלגות הגדולות נתפסים כאבן שואבת לשחיתות, החל מהצורך של המועמדים לאסוף תרומות לצורך ההתמודדות וכלה בדילים של תן-וקח בין קבלני הקולות לבין המתמודדים הנתונים לחסדיהם.

אולם לצד המיאוס מהמנגנונים המפלגתיים העבשים, נודה כי יש משהו נכון בהתגבשות האידיאולוגית האיטית, המתרחשת בין אנשים שחרשו יחד במשך שנים את משעולי המנגנונים המפלגתיים.

פוליטיקאים שחרשו יחד את סניפי המפלגה במשך שנים, התמודדו על מקום בנשיאות הוועידה, במזכירות או במרכז, וניהלו חוגי-בית בגרון ניחר בחירות אחר בחירות, סיתתו להם ברבות השנים דרך אידיאולוגית משותפת. הם לא יעופו לכל רוח במשב הראשון של התמודדות עם סוגיות במחלוקת: בנייה בשטחים, חידוש המשא-ומתן המדיני, שוויון בנטל הגיוס, שלטון החוק, מדיניות רווחה או תפיסת עולם חברתית כבסיס לבניית תקציב המדינה.

אין בדברים הללו קריאה להרחבת מנגנוני הפריימריז, שהכניסו לכנסת כמה מחברי הכנסת הגרועים והמביכים בתולדותיה, אלא ליצירת שיטה יעילה יותר להצבת מועמדים שיש ביניהם יותר מאשר חיבור רופף ושטחי. זה גם המפתח להבנת התנהלות הממשלה הנוכחית נוכח שלל אתגריה, בין אם תבחר בצעדים נועזים שיאיימו על שלמותה, ובין אם תבחר בשיתוק.

עוד כתבות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה