גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו: רשימה מלאה של 142 מקלטי המס של הישראלים בחו"ל

אתמול פורסמה רשימה של כ-100 אלף חברות הרשומות במקלטי מס, בהן 130 חברות הקשורות לישראלים ■ לאחר שרשות המסים הצהירה כי תבחן את הרשימה, לקוחות רבים התקשרו ליועצי המס שלהם ■ רשות המסים בעקבותיהם

"רשימת שמות החברות הזרות והישראלים הקשורים אליהן מוכיחה שנגמר משחק המחבואים של הילדים. העולם הפך שקוף, ורשות המסים הישראלית תגיע לכולם בשלב מסוים. אין איפה להתחבא יותר" - כך מזהיר היום (ב') עו"ד-רו"ח אודי ברזלי, מומחה מס וסגן נציב מס הכנסה לשעבר.

אתמול (א') פורסם ב"גלובס" כי שמות מאות ישראלים מופיעים ברשימה של למעלה מ-100 אלף חברות הרשומות במדינות המשמשות כמקלטי מס, בהן איי קוק, איי הבתולה והונג-קונג.

ברשימה מופיעות למעלה מ-130 חברות הרשומות במקלטי מס שונים ברחבי העולם, ושקשורות בדרכים שונות לישראל - כאלה שבעלי מניותיהן ישראלים, אחרות - שעורכי הדין שלהן ישראלים ועוד (ראו רשימה).

בין היתר מככבים ברשימה ארקדי גאידמק; מיליונר ההיי-טק גיא גמזו; אנשי העסקים אריה קוטלר, המופיע כדירקטור ב-United Fidelity Corp שמאוגדת באיי קוק; שמואל דונרשטיין; יקיר שעשוע; איש הביטוח יוסי חכמי ובנו טל חכמי; משרד רו"ח יגאל אדמוני.

שמות נוספים שנחשפים ברשימה הם דוד אסיא, מייסד ויו"ר חברת מג'יק, שמקושר למספר חברות זרות; רונן ויוני אסייא, בניו של דוד אסיא, שהקימו חברת סטארט-אפ בשם טרדונומי המופיעה ברשימות כרשומה באיי הבתולה; ערן גורן, מנהל שותף ב-Fidelis Family Office; נדב גרינשפון, יד-ימינו של לב לבייב באפריקה ישראל, שמופיע בין היתר כדירקטור בחברת Goal services ltd הרשומה בקפריסין; ד"ר צבי דינשטיין המנוח, שכיהן כסגן שר במשרדי הביטחון והאוצר ומילא תפקידים כלכליים מרכזיים בעשורים הראשונים לקיום המדינה, ונפטר אשתקד; ועו"ד נחמה סנה, לשעבר יו"ר חברת חוצה ישראל.

הפרסום עורר הדים במשק, ומומחי מס שונים אמרו היום ל"גלובס" כי לקוחות רבים התקשרו להתייעץ בקשר לאחזקותיהם במדינות הנחשבות מקלטי מס - בייחוד לאור הצהרת הרשות ב"גלובס" כי תפעל לבחון את כל השמות המופיעים ברשימה.

"רוב הלקוחות עשו שימוש בעורכי דין מקומיים במדינות בהן פעלו ובישראל וכן בהסתעפויות רבות של חברות ברחבי העולם, ולכן הם עדיין לא נחשפו, אבל ברור שהם מבינים היום שהתהליך התחיל, והם כבר לא יכולים לשחק משחקי מס ככל העולה על רוחם", אומר ברזלי.

לדבריו, "רשות המסים תעשה מהסיפור הזה חגיגה, כי ברשות כל הזמן דוחפים להליך גילוי מרצון ולחשיפת כספים לא מדווחים בחו"ל, ומזהירים את מי שלא ידווח. מי ששמו נמצא ברשימה ולא דיווח על אחזקות שלו איחר את הרכבת; אבל יש אנשים שטרם נחשפו, ומבחינתם הרכבת אמנם בתחנה האחרונה אבל עדיין לא ברחה להם, אז כנראה שנראה עלייה בפונים להליך גילוי מרצון".

חובת דיווח

את הרשימה פירסם איגוד תחקירני העיתונות הבינלאומי (ICIJ), והיא כוללת מאות אלפי חברות offshore (אוף-שור) מרחבי העולם, הרשומות במדינות המשמשות כמקלטי מס. בחלק מהחברות נחשפים שמות בעלי המניות, דירקטורים ומנהלים.

"הקשר הישראלי" בכל חברה שונה, ולעיתים מדובר בחברה בה מכהנים דירקטורים ישראלים, בעלי מניות מהארץ או שיש לה חברת אם בישראל או כתובת בישראל.

ראוי לציין כי עצם המעורבות בחברה זרה אינה מהווה עבירת מס, או עבירה בכלל. גם החיפוש אחר מקלט מס מקובל בעולם ובישראל, וזוהי פעילות חוקית. ואולם, קיימת חובת דיווח על מעורבות כזאת - חובת דיווח על אחזקה של כל חברה זרה בחו"ל - ולא כל הישראלים הפועלים בחו"ל מקיימים אותה.

ברזלי מבהיר כי הרשימה האחרונה היא טיפה בים המידע שמגיע לרשות המסים מכל העולם. "כל הזמן מגיעות רשימות לישראל מכל מיני מקומות. בנקים זרים מעבירים רשימות, גורמים אנונימיים מוכרים רשימות, עובדים לשעבר בבנקים זרים גם מוכרים רשימות - ומדינות קונות את הכול. נהיה סחר ברשימות.

"ברשות המסים לא חשוב מה מקור המידע, העיקר שמגיע המידע. אז אני אומר ללקוחות שנגמר משחק המחבואים. אני מתחבא מאחורי חברה, שמחזיקה חברה, שמחזיקה חברה, וכולם חושבים שזה מציל אותם. נגמרה החגיגה. היום בחקירות מס הכנסה מפעילים הרבה מאוד מאמצי מודיעין בחו"ל לארגן רשימות כאלה. אנשים לא מודעים להיקף המאמצים שרשות המסים עושה בתחום הזה".

החזקה בנאמנות

ברשימה המדוברת, ששמות רוב הישראלים המופיעים בה מובא כאן, מופיעים גם שמותיהם של עורכי דין ורואי חשבון ישראלים מוכרים יותר ופחות. בין היתר מופיעים ברשימה משרד עורכי הדין מהגדולים בישראל, גרוס-דליינהנדלר-חודק-הלוי-גרינברג ושות, עו"ד דוד קרצמר מכוכב יאיר, עו"ד דן גיורא, עו"ד סיני דיבון מירושלים ועוד - אשר מקושרים לחברות שונות, על-פי הרשימה. ואולם, חלק מעורכי הדין מסרו כי אינם מייצגים את החברות האמורות, כאשר אחרים טענו כי אינם יכולים לדבר על נושאים הקשורים ללקוחות.

ברזלי מעריך כי עורכי הדין לא יהיו על המוקד של רשות המסים, וככל הנראה גם לקוחותיהם לא צריכים לחשוש. "בכל מקום שרואים שם של עורכי דין ישראלים ורואי חשבון, אז אני מניח שעורכי הדין דאגו שהלקוח שלהם ידווח על האחזקות שלו. זה לא סביר בעיניי שעורך דין ישראלי יחזיק בנאמנות חברה זרה עבור לקוח, כאשר הלקוח לא מדווח על האחזקות שלו. לקוחות שלא יוצגו על-ידי עורכי דין בארץ או שלא קיבלו ייעוץ נכון בנוגע לדיווח, צריכות לדאוג ולנסות להיכנס בהקדם למסלול הגילוי מרצון".

גם רו"ח (משפטן) גידי בר-זכאי, לשעבר בכיר ברשות המסים, ממליץ לאנשים ששמם מופיע ברשימה, ולא פעלו כחוק, להתעורר. "אם הוא לא פעל כדין, שייקח דף ועט ויעשה חשבון ומהר כמה מסים עליו להשלים. מצבו תמיד יהיה עדיף אם הוא ייזום את ההליך ולא יחכה שידפקו לו בדלת - אז זה בהגדרה יהיה הרבה יותר יקר, גם במסים וגם באישומים".

מנגד, עו"ד-רו"ח מוטי ארניה, מומחה במיסוי בינלאומי שעבד ביחידה למיסוי בינלאומי בנציבות מס הכנסה, טוען כי "לא בטוח שרשימת החברות הישראליות הרשומות במדינות המשמשות מקלטי מס תניב כסף לרשות המסים בישראל".

לדבריו, "על פניו מדובר בסנסציה, אולם צריך לקחת את המידע בעירבון מוגבל, שכן מדובר באחזקה של חברות, וייתכן כי בחלקן אין בכלל כסף. אחזקה של חברה אוף-שור אינה עבירה לכשעצמה, אלא אם מדובר בעבירת אי-דיווח.

"חשוב לדעת כי בשנים האחרונות יש זרימה מוגברת של מידע בין מדינות על הכנסות שאותן הפיקו תושבי ישראל במדינות זרות, ורשות המסים מצליבה את המידע הזה עם דוחות המס של אותם אנשים. רשות המסים מקבלת באופן וולנטרי ממדינות שונות מידע על ישראלים שעבדו באותה מדינה וקיבלו בה כסף - ומצליבה את המידע.

"לדעתי, מזה אנשים צריכים לחשוש יותר, שכן מושקעים המון משאבים באיתור אותם ישראלים שאינם מדווחים על הכנסותיהם בחו"ל".

ישראלים במקלטי מס

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה