גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי החיוך של הנשיא החדש

הוא חייכן ובעל השכלה מערבית - וזה מה שמשטר האייתולות צריך

"מתונים באיראן" הוא שמו של סרט ישן, שהצגת הבכורה שלו הוקרנה עוד בפברואר 1979. עניינו היה, בדרך כלל, הטעיה ומניפולציה. הרפובליקה האסלאמית הייתה זקוקה לאחיזת עיניים ברגעי משבר: בימיה הראשונים; בשנים הקודרות של המלחמה עם עיראק; בשעה שסנקציות בין-לאומיות הורסות את כלכלתה (זאת אומרת, עכשיו ממש).

היא לבשה מסיכת מתינות מיד לאחר שהאייתוללה חומייני ירד מכבש המדרגות של מטוס אייר פראנס, לפני 34 שנה. הוא הטיל על פוליטיקאי אזרחי ותיק, מהדי באזרגאן, לכונן ממשלה, והרשה לו לשתף בה מתונים וליברלים.

נו, לא כל-כך נורא, נשמו אז צופים מערביים לרווחה. באזרגאן היה אינטלקטואל, איש מדע, שהתחנך בפריז, ואפילו התנדב לצבא צרפת בתחילת מלחמת העולם השנייה. שר החוץ שלו, כרים סנג'אבי, היה מוותיקי האופוזיציה הליברלית לשאה, אבל לא התנגד לעצם קיומה של המלוכה.

הפיקציה התפוגגה במהירות. סנג'אבי התפטר לאחר שבועיים, כאשר התחוור לו לאן נשואות פניו של חומייני. באזרגאן התפטר כעבור עשרה חודשים, לאחר שהמשטר הרשה את תפיסת בני הערובה בשגרירות ארצות הברית.

סאדק נתלה, אבולחסן ברח

מתונים אחרים, או מתונים יחסית, הוסיפו לשרת את המשטר בכהונות רמות, ושילמו מחירים כבדים. שר חוץ חילוני, שהתחנך באוניברסיטה אמריקאית מפורסמת, סאדק גוטבזאדה, הוצא להורג ב-1982 על "ניסיון לרצוח" את חומייני. הוא הואשם שקשר קשר "עם הציונים, עם האינטרנציונל הסוציאליסטי, עם הסי.איי.אי, עם הפיאודליסטים, עם השמאלנים ועם כוהני-דת מזויפים".

כהונת הנשיא הייתה המצאה משונה. מלכתחילה היא לא ייצגה כוח ביצועי. לחומייני ניתנה הסמכות לפטר את הנשיא, כדרך שמלכים אבסולוטיים נהגו לפטר את ראשי הממשלה שלהם.

המנצח בבחירות הראשונות לנשיאות, פברואר 1980, היה כלכלן חניך הסורבון, אבולחסן בניסדר. הפרלמנט של איראן הדיח אותו, ביוני 1981, לאחר שניסה להגביל את כוחם של כוהני הדת. אין כמעט ספק שהוא היה מוצא להורג, אלמלא הצליח להימלט מאיראן.

נפילתו של בניסדר ומנוסתו סיימו את רוב האשליות על הפוטנציאל הדמוקרטי של הרפובליקה החומיינית. ואף על-פי שחומייני לא הזיל דמעה על התרחקות איראן מן העולם החיצון, הוא הפיק מפעם לפעם תועלת מהעמדות פנים מתונות.

בימי המלחמה הארוכה נגד עיראק, בשנות ה-80, השתכנעו שירותי ביון מערביים, שיושב ראש המג'ליס (פרלמנט) הוא "מנהיג המתונים". האיש, האשמי רפסנג'אני, היה בן-שיח לא-פורמלי לשליחים מערביים סודיים, כולל יועץ לשעבר לביטחון לאומי לנשיא רייגן. שמו חזר וצץ בעסקת "איראן והקונטראס". רפסנג'אני נבחר לנשיא, ב-1989, וכיהן שמונה שנים. בשנה האחרונה של נשיאותו, במהלך משפט בגרמניה של רוצחי פעילים איראניים גולים בברלין, נשמעו טענות שרפסנג'אני סמך את ידיו על שורת התנקשויות פוליטיות ברחבי אירופה.

חייכנותו, זהירותו, כניעתו

יתרונותיו של "נשיא מתון" התחילו להתחוור למשטר בין 1997 ל-2005, בימי כהונתו של מוחמד חאתמי. הוא היה איש נעים-הליכות וחייכן, ההפך מכל מה שהעולם החיצון התרגל למצוא בהבעות פניהם של בכירי המשטר האיראני. בחירתו עוררה תקוות עצומות לרפורמה. הוא יעץ לתומכיו זהירות, והם הניחו שזו טקטיקה הכרחית בדרך אל שינוי. אבל הם גילו, שזהירות היא נוסחת-השיור של נשיא, שמשטרו נכנע לשומרי-הסף של המשטר כמעט בכל עניין.

איפוקו ונעימותו של חאתמי סיפקו כסות, בין השאר, לתוכנית החימוש הגרעיני של איראן. היה קשה לייחס כוונות זדון לארץ שהוא היה נשיאה, גם כאשר היה ברור בהחלט שאין לו כל השפעה בעניין הזה, או ברוב העניינים הנוגעים לעניין הזה.

עלי חמיינאי, איש קצר-רוח ומעוט עכבות רטוריות, לא רצה עוד נשיא מתון אחד. בבוא הבחירות של 2005 הוא סלל את הדרך לניצחונו של דמגוג פופוליסטי, ראש העיר של טהראן, מחמוד אחמדיניג'אד. היו נחוצות לחמיינאי כמה שנים כדי לעמוד על היקף הנזק שגרם המנצח. הוא היה הצילום שאויבי איראן הדביקו בעונג על תעודת הזהות שלה. היה קל לשנוא את איראן באמצעותו.

לטובת האינטרסים של משטרו, היה כנראה מוטב לחמיינאי להרשות למיר חוסיין מוסאווי לנצח בבחירות של 2009, במקום להודיע בזריזות מחשידה על ניצחון אחמדיניג'אד. מוסאווי היה מספק ארשת פנים סימפטית למשטר, ומקשה על מסע הבידוד והסנקציות, מבלי שהיה מצליח לחולל אלא שינויים קוסמטיים.

הדוקטור מסקוטלנד

אין לי כמובן כל ידיעה על תוכנית-אב של המשטר לקדם את מועמדותו של חסן רוחאני, אבל אילו הייתה קיימת, היא הייתה משרתת היטב את המשטר. מה לכם אנטי-תיזה מושלמת יותר לדמגוג הפרובינציאלי אחמדיניג'אד? רוחאני קיבל תואר דוקטור למשפטים מאוניברסיטה בסקוטלנד, ועל-פי הבי.בי.סי, הוא מדבר "אנגלית, גרמנית, צרפתית, רוסית וערבית". גם אם נניח שיש פה הגזמה, הנה ברור שאיש אשכולות לפנינו, אשר התוודע היטב אל המערב.

הוא אמנם מיהר להזכיר לתומכיו את הצורך בזהירות ובהדרגתיות - תסמונת חאתמי עוד לפני השבעתו - אבל עצם בחירתו כבר העלתה פרי. מבית, היא עוררה את הרושם של פלורליזם, סמלי כאשר יהיה; ומחוץ, היא כבר מעוררת פרשנים כבדי-ראש לקרוא לנשיא אובמה "להעניק הזדמנות לרוחאני".

שינוי באיראן אולי יבוא יום אחד. אומרים ששינויים באיראן מתרחשים אחת לארבעים שנה. אבל השינוי לא התחולל השבוע. אפילו לא מעט. אפילו לא טיפה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?