גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הגיעו להסדר חוב בפטרוכימיים ומה יעשו מחזיקי האג"ח?

ביום ראשון הקרוב תכנס החברה של דיוויד פדרמן את מחזיקי אגרות החוב שלה לאסיפה ראשונה, ובכך תצטרף רשמית למועדון הסדרי החוב של הבורסה ■ דרושים: כיסים עמוקים - ניתוח G

דיוויד פדרמן כנראה ידע זמנים טובים יותר: ביום חמישי שעבר איבדה מכבי תל אביב שבבעלותו את האליפות, כ-48 שעות לאחר שחברת פטרוכימיים שבשליטתו זכתה להורדת דירוג המשקפת חוב בסיכון גבוה מאוד. ביום ראשון הקרוב תכנס החברה את מחזיקי אגרות החוב שלה לאסיפה ראשונה, ובכך תצטרף רשמית למועדון הסדרי החוב של הבורסה בארץ.

בשנה שעברה פרסמנו כאן כתבה נרחבת שניתחה את הסיטואציה הקשה שאליה נקלעו פדרמן והפטרוכימיים . על-פי מצבה הנוכחי של החברה, האתגר הזה רק הולך ומתרחב, ועמו גם הפער בין מצבת הנכסים שלה (כ-1.48 מיליארד שקלים) לבין החוב שלה למחזיקי האג"ח ולבנקים (כ-1.95 מיליארד שקלים). וזה עוד לפני שמביאים בחשבון את העובדה שהחוב גובה ריבית של למעלה מ-120 מיליון שקלים בשנה.

בעלי השליטה ממשיכים לשמור באדיקות על עמימות תקשורתית, אולם בחברה מנסים בימים אלה לקדם מהלך של הסדר חוב ללא תספורת. על-פי התוכנית, ייפרס החוב של החברה לטווח רחוק יותר בתמורה למתן ביטחונות, לאקוויטי בפטרוכימיים ולאפשרות לקחת חלק באפסייד עתידי. הבעיה היא שללא הזרמת הון חדש, קיים ספק גדול אם מחזיקי האג"ח יסכימו לתמוך במהלך.

פטרוכימיים, אפוא, זקוקה להזרמת הון גדולה, שנכון לעכשיו נראית מעבר ליכולותיהם של פדרמן ושל שותפיו - אלכס פסל, יעקב גוטנשטיין, מיכה לזר ואריה זילברברג. היום, 14 שנים לאחר שרכשו את החברה באמצעות מודגל בהשקעה של 140 מיליון דולרים, הם יצטרכו להתמודד עם מחזיקי האג"ח על מנת לשמור על השליטה בה.

דרושים: כיסים עמוקים

קצת היסטוריה: השליטה במפעלים פטרוכימיים נרכשה על-ידי פדרמן ושותפיו באמצעות חברת מודגל ב-99' מחברת דלק. פטרוכימיים הייתה בעלת מחצית הזכויות בחברת הפטרוכימיה כרמל אולפינים, הממוקמת בחצר בית הזיקוק במפרץ חיפה. בית הזיקוק עצמו החזיק במחצית השנייה. כאשר הופרט ב-2007, פטרוכימיים סימנה לעצמה כמטרה את הכניסה לגרעין השליטה בבית הזיקוק, בעיקר בגלל ההיגיון התפעולי של מיזוג שתי החברות שנמצאות באותו המתחם.

התוכנית הייתה לעשות זאת עם שותפים בעלי כיסים עמוקים: פטרוכימיים ניגשה למכרז על בית הזיקוק יחד עם גלנקור השוויצרית, אחת מחברות הסחר הגדולות בעולם בתחום הנפט; ולמודגל הוכנסה קבוצת מנטפ, שהורכבה מקבוצת אנשי עסקים בהובלת לאוניד נבזלין, שהיו מבעלי ענקית הנפט הרוסית יוקוס. ביחד עם החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר, זכתה פטרוכימיים במכרז. אולם אז גם החלו הבעיות.

בית הזיקוק מוגדר כנכס חיוני למדינה, ובממשלה לא ראו בעין יפה את העובדה שחברה זרה, שיש לה קשרים עסקיים גם עם מדינות ערב, תהיה אחת מבעלות השליטה, וגלנקור נאלצה לפרוש מהשותפות. בהמשך התברר שהמדינה אינה מרוצה גם מקבוצת האוליגרכים הרוסיים, ופדרמן ושותפיו נאלצו לקנות אותם החוצה במארס 2009. ניסיון להיכנס לגרעין השליטה בבזן היה עכשיו סיכון די רציני, והמצב הכלכלי ב-2009 לא עזר למצוא שותפים חדשים. אז פטרוכימיים הלכו למקום היחיד שנותר להם: שוק ההון. בין יוני 2009 לפברואר 2011 גייסה פטרוכימיים כ-730 מיליון שקלים בלא פחות משבע הנפקות אג"ח.

הדבר יצר כל מיני עיוותים: ב-2010, למשל, חילקה בזן דיבידנד בהיקף של 75 מיליון דולרים. חלקה של פטרוכימיים עמד על 23 מיליון דולרים, אלא שרק הריבית ששילמה על החוב הייתה בהיקף גבוה יותר. התכנון המקורי של פטרוכימיים היה למשוך דיבידנד גדול יותר עם כניסתם לחברה, אולם אחרי הזעזוע שעברה החברה במשבר הכלכלי, חלוקה כזו לא הייתה אפשרית.

בתחילת 2011 נראה מצב העניינים מעט טוב יותר, כאשר מניית בזן טיפסה בכ-65%. אם בפטרוכימיים היו מממשים אפילו רק חלק מההחזקה שלהם בגל העליות ומקטינים את המינוף של החברה, אולי לא היו מגיעים למצב שבו הם נמצאים היום. זה לא קרה, אגב, מסיבה פשוטה: המסים הגבוהים שפטרוכימיים הייתה משלמת עבור מהלך כזה הפכו אותו לבלתי כדאי בעליל.

בהמשך הונחתו על בזן שורה של מכות: עיכוב בחיבור צינור הגז הטבעי גרר הוצאות תפעוליות גבוהות מהמצופה, וכשזה כבר חובר, אספקת הגז הייתה לפרק זמן קצר, שכן אז החלו הפיצוצים בצינור הגז המצרי; בהמשך קיבלה בזן כמות חלקית בלבד של גז טבעי ממאגר ים תטיס, ורק לאחרונה, עם התחלת הזרמת הגז מתמר, מקבל בית הזיקוק את תפוקת הגז המלאה הנדרשת להפעלתו - באיחור של שלוש שנים ובנזק מצטבר של מאות מיליוני דולרים.

אירוע זה, בשילוב ההאטה ב-2011, גרם לכך שבזן הפסידה במצטבר סכום עתק של 285 מיליון דולרים במהלך 2011 ו-2012. הנכס העיקרי שעליו בנתה פטרוכימיים את החזר חובותיה פסק מלחלק דיבידנדים, ובמקביל תשלומי הריבית השנתיים רק הולכים ועולים. אחרי שפטרוכימיים מימשה את החזקתה ביצרנית הבדים אבגול בסוף השנה שעברה, היא נותרה היום עם 30.7% ממניות בזן ועם 280 מיליון שקלים בקופת המזומנים. אם לא יוזרמו לחברה כספים ממקור חיצוני, הכסף הזה יספיק לפירעון התחייבויותיה עד לרבעון השני של 2014.

חכו רגע עם ההשתלטות

לזכותם של בעלי השליטה ייאמר שהם לא ביצעו עסקות בעלי עניין מפוקפקות או משכו שכר מופרז מהחברה לאורך השנים. אולם נראה שזה לא מרשים את הגופים המוסדיים, שממשיכים להביט על פטרוכימיים בחשדנות, ושכבר דחו מהלך פיננסי שאמור היה לתת לחברה עוד מעט אורך נשימה, בדמות החלפת חוב קצר בחוב ארוך יותר.

ההסדר שמנסים עכשיו לתפור בחברה עלול להחריף עוד יותר את הבעיה שמלכתחילה הביאה את פטרוכימיים אל עבר פי פחת - תשלומי ריבית גבוהים מהיכולת של בזן לשלם אותם. אלא שבחברה מסתכלים אל השנתיים הקרובות כתקופת מבחן, שבה אמורה בזן לייצר רווח של מאות מיליוני דולרים. המשימה של הבעלים תהיה לשכנע את בעלי האג"ח לתת להם את הזמן הזה.

ואם בעלי האג"ח חשבו שקבוצת השליטה תוכל להביא מנכסים אחרים, גם מכאן לא תבוא הישועה: חברת אפוסנס שבה מושקעת מודגל נמצאת אף היא בסכנה, לאחר שבדצמבר האחרון התגלה כי המוצר שלה - התאמת טיפול אישי לחולי סרטן באמצעות הדמיה מולקולרית - אינו תורם למטופלים. המניה איבדה מאז 83% מערכה.

נקודה נוספת שמחזיקי האג"ח צריכים להביא בחשבון היא שגם מהלך של השתלטות לא יהיה כל-כך פשוט: ראשית, משום שהיתר שליטה ניתן לאנשים ספציפיים ולא למאות מחזיקי אג"ח. שנית, משום שלפטרוכימיים יש הסכם שליטה עם החברה לישראל, המקנה לאחרונה זכות סירוב לכל הצעה שתהיה למכירת מניות החברה לצד ג'.

ובכל זאת, מילה אופטימית לסיום: צריך לזכור שלמרות התמונה הקודרת, האנשים המרכיבים את קבוצת השליטה בפטרוכימיים ידועים כבעלי קשרים עסקיים ענפים, ושבזן היא עדיין כמעט מונופול בתחום זיקוק הדלקים וייצור הפולימרים. ייתכן שפדרמן ושותפיו יצליחו למצוא שותף שיאפשר לחברה להמשיך להתגלגל. במצב כזה יקוו בפטרוכימיים שבשנה הבאה תתאושש בזן ותחזור לחלק דיבידנד. האם הפעם זה יעבוד?

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד