גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גיוס? רק כשאדע לומר למשקיעים מה נעשה עם הכסף"

מאז הנפקתה ב-2007 חברת הסטנטים ITGI דשדשה, עד שב-2012 איבדה את כל הנהלתה ■ המנכ"ל החדש, ד"ר אביב לוטן: "צנתור כלי דם במוח צומח בכ-20% בשנה"

לאחר כחמישה חודשים שבהם התנהלה איי.טי.ג'י.איי (ITGI) ללא מנכ"ל, ולמעשה ללא צמרת ניהולית, גייסה חברת הסטנטים בסוף 2012 את ד"ר אביב לוטן, בעבר סמנכ"ל פיתוח עסקי ומייסד בחברת סטארט-אפ ובחברת החזקות בשם Athlone. לוטן נדרש להקים את החברה כמעט מחדש - לגייס הנהלה חדשה, למצב את המוצר לשווקים המתאימים לו, להגדיל את המכירות ולגייס הון כשהערת "עסק חי" מתנוססת על דוחותיה.

בנוסף, הוטל על לוטן להעלות את השווי של החברה, שנסחרת לפי 24 מיליון שקל בלבד. זה אמנם לא המצב הכי גרוע בהשוואה לחברות אחרות בת"א, ואפילו איי.טי.ג'י.איי עצמה כבר נסחרה בשווי נמוך מזה, אולם מאז הנפקתה ב-2007 איבדה החברה כ-60% משוויה ומנייתה איבדה בתקופה זו 84%.

"חברים אמרו לי 'הלוואי שתצליח להדביק את השוק רק בשבריר מן ההתלהבות שלך'", מספר לוטן. זה יהיה קשה. החברה כבר ותיקה בבורסה ולמרות הציפיות שעוררה, לא סיפקה את הסחורה מבחינת שווי או מכירות. האם תחת ההנהלה החדשה, הסיפור יכול להשתנות?

"סטנט ללב לא מצדיק קיום החברה"

איי.טי.ג'י.איי הוקמה על ידי צבי בומס, בעבר זמר ומשווק מצליח של ציוד רפואי באמריקה הלטינית. החברה פיתחה סטנט מצופה ברקמה של חיה, שמשווק כיום לתחום הלב לשני שימושים עיקריים - החלפה של סטנט רגיל, ו"סותם חורים" למקרה שפרוצדורת צנתור משתבשת ונוצר בעורק חור (פרפורציה). "הסטנט מעולה לסתימת פרפורציות. הבעיה היא שאין הרבה מהן", אומר לוטן, "בבית חולים אחד אמרו לי שהם לא יצנתרו אם הסטנט שלנו לא יהיה קרוב, למקרה חירום. אבל התחלופה נמוכה. גם אם יהיה לי סטנט כזה בכל בית חולים בעולם ומדי כמה שנים יחליפו אותו כי פג תוקפו, זה אמנם ביזנס נחמד אבל זה לא מה שיצדיק את קיום החברה". המכירות של איי.טי.ג'י.איי, שמבוססות כיום על התחום הזה, הגיעו ב-2012 ל-2.8 מיליון שקל.

מה כן יצדיק את קיום החברה? היא התאימה את המוצר שלה לשימוש בתחום עורקי המוח, ובו תולה את יהבה - השוק מוערך ב-300 מיליון דולר וצומח בכ-20% בשנה. "צנתור כלי דם במוח נמצא בצמיחה אדירה", אומר לוטן. החברה מתמקדת בטיפול מפרצות במוח - מצב שבו דופן העורק נחלש וזרימת הדם יוצרת מעין "בלון" . אם העורק ייחלש יותר, הבלון יתפוצץ ויצור שבץ מוחי.

כיום יש שני סוגי מוצרים מאושרים למפרצת במוח: האחד הוא סלילי מתכת קטנים שמוצבים בתוך אזור הבלון כדי לסתום אותו; השני נקרא "Flow diverter" (מסיט זרם). זהו סטנט מצופה באופן חלקי שמעודד דם לזרום במורד העורק ומקטין את כמות הדם שמגיעה לאזור המפרצת. מסיטי הזרם הם מוצר חדש יחסית בשוק הנוירולוגי, ויש בו כבר שלוש מתחרות עיקריות (החברות surpass, קובידיאן ובאלט הצרפתית). היתרונות של המוצר של איי.טי.ג'י.איי על מסיטי הזרם הם שהוא אטום לגמרי, אינו מכיל ברזל אלא רקמת חיה ולכן יכול להיות קטן וגמיש יותר, ובעל סיכון קטן יותר לצמיחת רקמה על גבי הסטנט, שעלולה ליצור חסימה נוספת.

החסרונות של מוצר אטום הוא שאם מן המפרצת יוצא כלי דם, הסטנט מונע כל זרימת דם אליו. אם זה כלי דם חשוב, פירוש הדבר הוא שבץ, ולכן המוצר לא מתאים לתיקון מפרצות שיוצאים מהן כלי דם או שיש בהן הסתעפות של כלי דם. על כן החברה פיתחה את הסטנטים המוחיים שלה כך שרק החלק האמצעי שלהם מכוסה, ואילו התחלה והסוף מחוררים. כך ניתן יהיה להשיג עיגון טוב לכלי הדם, אבל לא להסתכן בחסימות מיותרות.

"נוכל להתקדם עם ניסויים קטנים"

חברה ישראלית נוספת שעוסקת בסטנטים היא אינספייר MD, שסמנכ"לה הרפואי הוא פרופ' חיים לוטן, מנהל מחלקת הקרדיולוגיה בהדסה ודוד של אביב. אינספייר MD פיתחה סטנט המצופה ב"סוודר" ברזל, שהדם עובר דרכו אך יכול למנוע תסחיפים. "בתחילה שתי החברות פנו לאותו התחום - תיקון כלי דם ששימשו בניתוח מעקפים - אך לאחר מכן התפצלו לתחומים שונים", אומר לוטן, "אינספייר התמקדה בסטנטים נגד התקפי לב, ואנחנו בתחום המוח".

- אינספייר הוציאה עשרות מיליוני דולרים עבור ניסויים קליניים. גם אתם תצטרכו ניסויים גדולים כדי לפרוץ?

"שוק צנתורי המוח הבתולי דורש עכשיו המון מידע (לרוב תחום הביומד דורש בעיקר כסף - ג.ו.). אולם, לדעתנו נוכל להתקדם גם בעזרת ניסויים קטנים ואיסוף מידע ממקרים שלא במסגרת ניסוי רשמי, אלא בשימוש מסחרי. כבר בוצעו כ-100 פרוצדורות נוירולוגיות במוצר שלנו. כיוון שתחום המוח חדש כל כך ואין בו טיפולים טובים, הניסויים הדרושים קטנים משמעותית מאשר בתחום הלב. ה-FDA (רשות המזון והתרופות בארה"ב) אישרה את מסיט הזרם של קובידיאן לאחר ניסוי ב-30 חולים בלבד, ללא קבוצת ביקורת.

"אנחנו מתכננים ניסוי ברוסיה שיעלה רק כמה מאות אלפי דולרים" הוא מוסיף, "השוק הרוסי בתחום מספיק גדול - 500-6,000 מפרצות מוחיות (אניוריזמות) בשנה. הייתי יכול לחיות יפה רק על השוק הזה, אבל אני כמובן מעוניין גם בשווקים נוספים, ולכן נתחיל ניסוי נוסף באחת ממדינות מערב אירופה".

בצנרת של איי.טי.ג'י.איי נמצאים מוצרים מותאמים יותר לתחום, ובהם רואה החברה את עתידה.

- תצטרכו השקעה גדולה מגוף משמעותי כדי להרים את המחקרים הדרושים לתמיכה בפעילות שלכם, לפיתוח ולשיווק.

"לאו דווקא. אין לנו תוכניות לגייס כעת, מעבר לאופציה שלנו שאמורה לפקוע באוגוסט וכעת קרובה לכסף (13.7 אג' היום לעומת מחיר מימוש של 15 אג' - ג. ו). אני רוצה לבנות את המכירות, ולגייס כשאני יודע לומר למשקיעים בדיוק מה נעשה עם הכסף".

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גיאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר הולכים צפונה ודרומה", כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת התריע: "אנחנו מאבדים את הצפון" וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב