גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האוצר מחדש את מכירת הדירות בדיור הציבורי

מדובר בהחייאתו של חוק הדיור הציבורי שהוקפא מדי שנה, בעקבות סיכום בין שר האוצר יאיר לפיד ושר הבינוי והשיכון אורי אריאל

האם האוצר משנה את גישתו כלפי הדיור הציבורי במדינת ישראל? לאחר שנים ארוכות בהן התנגד משרד האוצר באופן נחרץ לדיור ציבורי על כל סוגיו ואף דאג לקבור את חוק הדיור הציבורי שנה אחר שנה בחוק ההסדרים, הוחלט כי מכירת הדירות בדיור הציבורי תתחדש. למעשה מדובר בהחייאתו של חוק הדיור הציבורי שהוקפא מדי שנה, זאת בעקבות סיכום בין שר האוצר יאיר לפיד ושר הבינוי והשיכון אורי אריאל. באותו הזמן, בעוד רבים מברכים על המהלך, שינוי סדרי העדיפויות בנוגע לניצול הכסף ממכירת הדירות כפי שעולה מהודעת האוצר ומשרד השיכון כבר גורר ביקורת קשה.

למעשה, החוק כבר נמצא בתוקף מאז תחילת 2013, וזאת משום שלא הוקפא בחוק ההסדרים בשל הבחירות והעיכוב בהעברת התקציב. בחודשים האחרונים עורר הנושא סערה ציבורית כאשר נודע כי בכוונת האוצר לבטל את החוק באופן סופי. באוצר טענו כי כוונה כזו מעולם לא עלתה על הפרק. במקביל, נדרשה המדינה לענות לבג"ץ שהוגש על-ידי יוזם החוק רן כהן, ח"כ אילן גלאון ושתי דיירות של הדיור הציבורי בפתח-תקווה וכפר-סבא. תשובת המדינה הייתה צריכה להינתן בימים הקרובים כך שללא ספק להחלטה זו קשר הדוק לבג"ץ. הודעת שר השיכון ושר האוצר מעידה על כך שחוק הדיור הציבורי 'יופשר' אך עם כמה עידכונים.

על-פי הסכמות אליהן הגיעו במשרד השיכון והאוצר, ייכנס החוק לתוקפו ויאפשר את רכישת הדירות על-ידי בעליהן. יש לציין שתהליך רכישת הדירות יוכל להתחיל ולצאת אל הפועל תוך כחודשיים לאחר שמשרד השיכון והאוצר יחד עם היועצים המשפטיים יגבשו את כל ההליכים הנדרשים לכך. על-פי החוק יוכל כל מי שמתגורר בדירה השייכת לדיור הציבורי לרכוש אותה בהנחה משמעותית מהמדינה.

על-פי החוק היבש מדובר בהנחה שיכולה להגיע אף ללמעלה מ-80% משווי הדירה. גורמים הבקיאים בחוק ובהסכם בין משרד השיכון והאוצר מסבירים שההנחה שתתאפשר בפועל במרבית המקרים תהיה קרובה יותר ל-50% מערך הנכס. כדי למנוע מקרים בהם ירכשו הדיירים את הדירה וימכרו אותה הלאה בשוק החופשי יצטרך כל רוכש להתחייב לגור בדירה במשך 5 שנים שלאחריהן תיחשב ההנחה שקיבל במחיר הדירה כמענק. במקביל, תוקם קרן מיוחדת אליה יועברו כספי מכירת הדירות וכסף זה ייועד ל-3 דברים: רכישת כמות מוגבלת של דיור ציבורי חדש, שיפוץ ותחזוקת הדירות הקיימות והגדלת הסיוע בשכר הדירה.

למרות שעל פניו נראה כי האוצר שינה את גישתו לדיור הציבורי, החייאת החוק כעת תעשה ככל הנראה עם כמה שינויים מהותיים, בעיקר בכל הנוגע לבניית דיור ציבורי חדש. על-פי המתווה שגובש, אין בכוונת המדינה לבנות כעת דיור ציבורי חדש בהיקף נרחב אלא רק בכמות קטנה שתיועד רק לאוכלוסייה שאיננה יכולה להתקיים בעצמה. ההערכות הן כי מדובר במספר מאות מידי שנה. הסיוע המרכזי אותו תעניק המדינה לזכאים יהיה דרך סיוע בשכר הדירה, שעל-פי גורמים המשרד השיכון, הכוונה היא לעדכנו בצורה כזו שיעמוד על סכומים ריאלים.

שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל אמר על התכנית: "המהפכה שאנו מובילים כעת בתחום הדיור הציבורי תיתן פתרונות לדיור ציבורי או סיוע בשכר דירה ריאלי לזכאים. הם יוכלו לרכוש נכס שיהיה באחריותם ובבעלותם המלאה וכך נשפר את מעמדם הכלכלי והחברתי. חידוש מכירת הדירות היא מתן הזדמנות לדיירים לצאת לעצמאות. הדיירים לא יהיה תלויים עוד בדירה של הדיור הציבורי, אלא בעצמם".

שר האוצר, יאיר לפיד: "מכירת דירות הדיור הציבורי לדייריהן היא הדרך היחידה של אותם אנשים לממש את חלום הדירה ולהפוך את המקום בו חיו כל חייהם לביתם, לא רק למעשה אלא באופן רשמי. דחיית יישומו של החוק פגעה פגיעה מהותית באפשרות של אותם דיירים לממש את זכותם ואני שמח כי הצלחנו לשנות זאת".

רן כהן, מי שיזם את החוק לפני 15 שנה, מברך היום על הפשרתו אך מזהיר כי אם אכן יופנה הכסף בעיקר לסיוע בשכר דירה ולא לבניית דיור ציבורי חדש, מדובר העיוות החוק המקורי ובמהלך שגוי ביסודו.

"סוף-סוף השכל ואולי גם הלחץ הציבורי השפיע על השלטון להיות חכם יותר וצודק יותר. אם החוק אכן יופשר אני אהיה שמח ומאושר, אפילו שמדובר באיחור של 15 שנה. אם החוק יופעל במלואו ואכן המדינה תשתמש בכספי מכירת הדירות לבניית דירות חדשות לדיור הציבורי זה יוכל סוף-סוף לרפא את הבעיה", אמר כהן. "אבל אם רוב הכסף ממכירת הדירות אמור לעבור לסיוע בשכר הדירה מדובר במהלך מטומטם. זה פשוט לבוא ולהעביר את הכסף של העניים לעשירים. מי ירוויח מזה? בעלי הדירות שמשכירים אותן. המצב היום בדיור הציבורי קשה מאוד. האוצר נהג עד היום ברשעות וטיפשות וגם הכסף שנכנס לקופת המדינה ממכירת הדירות שהתקיימה, מיליארדי שקלים, לא עבר לבניית דירות חדשות והביא לשבר טוטאלי של התחום הזה. להעביר את הכסף לסיוע בשכר דירה זה פשוט פשע מאורגן של האוצר".

למעשה, אם אכן יופנה הכסף ממכירת הדירות לסיוע לשכר דירה מדובר במהלך שאיננו אפשרי מבחינה חוקית על-פי החוק המקורי שנחקק ב-1998. על-פי סעיף 10 לחוק, כספי הדירות שיימכרו יעברו לקרן לדיור ציבורי שתנוהל על-ידי משרד השיכון כאשר בסעיף 10 ג' לחוק נאמר במפורש כי כספי הקרן ישמשו להגדלת המלאי של הדירות הציבוריות בלבד. סעיף זה יחייב שינוי החוק כדי לאפשר לכסף הזה לעבור למטרה אחרת.

ד"ר סנדי קדר, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, סבור כי הפשרת החוק היא מהלך מבורך אולם הפניית הכסף ממכירת הדירות לסיוע בשכר דירה איננו מהלך נכון, נוגד את החוק המקורי ואף ישפיע על השוק בצורה הפוכה. "החוק קובע לאיזו מטרה ישמש הכסף ויצטרכו להערכתי לשנות את החוק כדי להעביר הכסף לסיוע בשכר דירה. מעבר לכך, לדיור הציבורי יש שני יתרונות חשובים על פני סיוע בשכר הדירה. הזכאות לדירה בדיור ציבורי היא לתמיד, כל עוד לא התשנו תנאי הזכאי באופן מהותי. לא מפנים אנשים מדיור ציבורי, זה מאוד מסובך. באותו הזמן, סיוע בשכר דירה הוא בעייתי ושם התנאים שונים. נקודה נוספת היא ההשפעה על שוק הדיור בכללותו. אם נותנים סיוע גבוה יותר בשכר דירה, המחיר עולה בכל השוק. אם בונים דיור ציבורי, ובכמות ניכרת, זה יהיה במחיר נמוך ויוריד את המחיר של שאר הדירות".

רקע על החוק ומצב הדיור הציבורי

חוק הדיור הציבורי, אותו יזם חבר הכנסת לשעבר רן כהן (מרצ) ב-1998, היה אמור להיכנס לתוקף בתחילת העשור, אולם מעולם לא יצא לפועל עד היום. עיקרו של החוק, שגם הקשת הדמוקרטית המזרחית ועמותת סינגור קהילתי היו שותפות בגיבושו, הוא מתן אפשרות לדרי הדיור הציבורי לרכוש את הדירות בהנחה משמעותית. הרעיון שעמד בבסיס החוק המקורי היה לאפשר לדיירי הדיור הציבורי להפוך לבעלים של דירה משלהם, דבר שהיה, ועודנו גם היום, בלתי אפשרי למי שזכאי להטבה זו. עוד נקודה חשובה שעמדה בבסיס החוק היא שהכסף שנכנס לקופת המדינה ממכירת הדירות ישמש אותה לרכישת דירות חדשות לדיור הציבורי ולתיחזוק הדירות הקיימות.

יש לציין כי למרות שהחוק הוקפא, נמכרו במהלך השנים דירות מהדיור הציבורי לבעליהן במסגרת מבצעים נקודתיים שהפעילו החברות המשכנות ומשרד השיכון כמו מבצע 'כאן ביתי' למשל. מסיבה זו ירד מספר הדירות הקיימות בדיור ציבורי מלמעלה מ-100 אלף לפני שגובש חוק הדיור הציבורי לכ-60 אלף דירות נכון להיום. על ניהול הדיור הציבורי מופקדות החברות המנהלות, 5 במספר. מדובר בחברת חלמיש הפועלת בתחומי תל-אביב-יפו וגוש דן, עמידר ועמיגור הפועלת בכל הארץ, שקמונה הפועלת בחיפה וחלד שאחראית על התחום בפתח-תקווה. עד לא מזמן פעלה גם חברת פרזות כחברה משכנת באזור ירושלים אולם היא נסגרה.

היצע הדירות בדיור הציבורי מפוזר כמעט על פני כל הארץ, לעיתים במקבצי דיור ולעיתים כדירות בודדות. מספר הממתינים לדיור ציבורי, על-פי נתוני משרד השיכון, עומד על כ-2100 משפחות ועוד כ-300 משפחות הממתינות למעבר בין דירות של הדיור הציבורי. בתל-אביב לבדה קיימות נכון להיום 1843 דירות המשמשות לדיור ציבורי, כך סיפרה לגלובס היום יו"ר דירקטוריון החברה המשכנת חלמיש, רחל תורג'מן, "לגבי מספר המשפחות הממתינות לדיור ציבורי מדובר בכ-250 משפחות למרות שיש כאלו הטוענים כי מדובר במספר גבוה יותר. המבצעים שהיו במהלך השנים למכירת הדירות השאירו מלאי מאוד קטן של דיור ציבורי בכל מקום. אומנם דירות נמכרו אבל הכסף ממכירתן לא הלך חזרה לדיור הציבורי או לתחזוקת הדירות".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים