גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה אישרה יצוא של 40% מהגז הטבעי

(עדכון) - 18 שרים הצביעו בעד, השרים ארדן, פרץ וגרמן התנגדו ■ נתניהו: "לא נכנע לפופוליזם" ■ ח"כ כבל: "מחטף שמציג את הממשלה כחברת הלובי של הטייקונים" ■ השר שלום: "יוזלו מחירי החשמל, המים, הגז ומוצרים נוספים"

הממשלה אישרה היום (א') את ההחלטה להגדיל את כמות הגז למשק הישראלי ל-540 מיליארד מטר מעוקב (BCM). מנתונים שהוצגו בישיבה, בשנת 2012 צרך המשק הישראלי 7 מיליארד מטר מעוקב של גז, כך שגם בהתאם לתחזית של עלייה משמעותית בצריכת הגז הכמות תספיק לפחות ל-25 שנה.

במלים אחרות, הממשלה אישרה לייצא 40% מהגז הטבעי, בעוד ש-60% ישמשו את צרכי המשק המקומי. 18 שרים הצביעו בעד, 3 התנגדו. המתנגדים היו שר התקשורת והגנת העורף גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה עמיר פרץ ושרת הבריאות יעל גרמן.

החלטת הממשלה בנושא יצוא הגז שהתקבלה היום שונה מעט מנוסח ההחלטה שהוצג בסוף השבוע - וזאת, בשני נושאים עיקריים:

1. קביעה מפורשת כי גז שיימכר למדינות גובלות בישראל יבוא מתוך מכסת הגז ליצוא ולא מתוך העתודה שתישמר לצרכי המשק המקומי. עם זאת, על-מנת לאפשר יצוא מיידי של גז למדינות הגבולות בישראל הוחלט כי ניתן יהיה למכור עד 20 מיליארד מ"ק (BCM) ממאגר "תמר" שכבר מזרים גז לישראל מאפריל ללא צורך להמתין לפיתוח מאגר "לוויתן". חשוב להדגיש, עם זאת, שאין כיום אפשרות טכנית להגדיל את כמות הגז המוזרמת בצינור מ"תמר" אלא על חשבון כמויות שכבר הובטחו ללקוחות ישראלים.

במהלך ישיבת הממשלה היום, התברר לשרים כי כמויות הגז שיימכרו לירדן ולרשפ"ת גדולות בהרבה מכפי שחשבו תחילה. שר האנרגיה והמים סילבן שלום העריך את היקף מכירות הגז הצפוי לירדן ולרשות בכ-100 BCM ב-30 השנים הקרובות. בעקבות כך דרש השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שמכירות אלו לא יבואו מתוך המכסה "הישראלית" - ועמדתו זכתה לתמיכת השרים גלעד ארדן, ציפי ליבני, יעל גרמן וכן לתמיכה מפתיעה משלום עצמו.

2. השינוי השני - הרחבת האפשרות להקים מתקן הנזלה לא רק לשטחה היבשתי של ישראל אלא גם לאזור הכלכלי הבלעדי של ישראל. הרחבה זו מאפשרת למעשה הקמת מתקן הנזלה צף (FLNG).

שלום: "יוזלו תעריפי החשמל, המים והגז לאזרחים"

לאחר אישור ההחלטה, אמר השר שלום: "לצערי, במשך שנים רבות התמקד השיח במדינת ישראל בסדר היום הביטחוני שדחק סוגיות כלכליות ואזרחיות מהמעלה הראשונה מחוץ לסדר היום. לאחר לימוד הנושא קיבלתי החלטה מאוזנת, ממלכתית ששמה בראש סדר העדיפויות את הצרכן הישראלי. ההחלטה מעמידה בראש סדר העדיפות את החשיבה אזרחית ובמרכזה את המאבק ביוקר המחייה. עם הזרמת והשימוש בגז טבעי, נהיה עדים בקרוב להוזלה במחירי החשמל, המים, הגז ומוצרים נוספים זה משום שהורדת המחירים במוצרי צריכה בסיסים אלו ישפיעו על הייצור וההפקה של מוצרי צריכה אחרים. זו תהיה תרומה אדירה של המשרד למאבק ביוקר המחייה".

נתניהו: "לא ניכנע לפופוליזם"

מוקדם יותר, עוד לפני אישור ההחלטה, אמר ראש הממשלה נתניהו בישיבת הממשלה: "אני מביא היום לממשלה החלטה שקיבלתי יחד עם שר האנרגיה סילבן שלום, שר האוצר יאיר לפיד ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר. קיימנו דיונים רציניים, מעמיקים, תרתי משמע, כי אנחנו הולכים לעומקם של דברים בתוך הים, וקיבלנו החלטה על משק הגז בישראל. ישראל התברכה בברכה גדולה, בגז בים התיכון. הגז הזה יכול לתת מענה לשני צרכים יסודיים שלנו: האחד, להניע את המשק המקומי בתצרוכת אנרגיה זולה יותר, את אותו חלק שניתן להזין בגז. הדבר השני הוא למלא את קופת המדינה בעשרות מיליארדים של שקלים כתוצאה מיצוא הגז והמיסוי שאנחנו מטילים עליו.

"האיזון הנכון בין שני הדברים האלו הוא לא דבר של מה בכך. אני חושב שמצאנו את האיזון הנכון, לא נסחפנו בגלי הפופוליזם ששוטפים את המדינה, את העולם, ועשינו את הדבר הנכון למדינת ישראל. הדבר החשוב עכשיו הוא לזוז מהר. אנחנו בוודאי מבינים שמשקיעים יכולים לאבד תקווה, הם יכולים לחשוב שאנחנו ניכנע ללחצי הפופוליזם או לבירוקרטיה אינסופית. אנחנו רוצים לזוז מהר. אני רוצה להגיד לכם דבר אחד יסודי: בלי שיהיה יצוא גז - לא יהיה גז בשוק המקומי. אלה הכללים הבסיסיים, ההבנה הבסיסית ביותר איך אנחנו מפיקים גז מהמים. בלי שיהיה יצוא גז, לא יהיה שוק מקומי. את הטעות הזאת, הכניעה לפופוליזם, 'בוא נשמור על הגז אצלנו', עשו כמה וכמה מדינות והן שמרו את הגז אצלן. הוא קבור באדמה או במים, מתחת לשכבות של פופוליזם ובירוקרטיה. את זה אסור לעשות. אנחנו צריכים להוציא את הגז החוצה.

"השילוב הנכון בין שוק מקומי ויצוא - זה מה שאנחנו עושים היום. אני חושב שהיכולת לעמוד מול הגל הפופוליסטי, מול אנשים שלא מבינים איך לנהל כלכלות, שיכולים להרוס בקלות כלכלות, היכולת הזאת, נמצאת בממשלה הזאת. אנחנו מאוחדים בה ויש לנו כוח רב, נחישות רבה ושכנוע רב כדי לעשות את המהלך החשוב. אני רוצה להגיד מלה נוספת שצריך להגיד כאן. במשך עשרות שנים, מדינת ישראל, ממשלת ישראל על אגפיה השונים, הלכה לחפש גז - ולא הצליחה.

"מי שהצליח היו אלה מהסקטור הפרטי, יזמים שהלכו והסתכנו ומצאו - וצריך להגיד את זה היום. בשיטפון הפופוליסטי ששוטף גם את מדינת ישראל צריך להגיד גם את הדבר הזה ולא צריך לנשל אותם, בוודאי שלא צריך גם לבטל את תרומתם, אבל גם צריך לקחת למדינה את אשר מגיע למדינה, וזה מה שאנחנו עושים. האיזון הנכון זו ההחלטה שאנחנו מקבלים כאן, ואני חושב שהיא נכונה. היא מבטיחה את הצרכים של אזרחי מדינת ישראל, גם על ידי מילוי קופות המדינה בכסף רב מיצוא וגם על ידי הזנת המשק המקומי באנרגיה זולה".

"מחטף שמציג את הממשלה כלוביסטים של הטייקונים"

באופוזיציה, כצפוי, היו התגובות נלהבות פחות.

ח"כ איתן כבל: "מדובר במחטף שמציג את הממשלה כחברת הלובי של הטייקונים. נתניהו שאחראי יותר מכל אחד אחר לגירעון הענק בו אנו נמצאים שוב מנסה למכור לנו מצג שווא כלכלי שתוצאותיו יהיו בכייה לדורות. אם הוא כל כך בטוח בצדקת דרכו מדוע הוא חושש מלהעביר את ההחלטה בצורה דמוקרטית דרך הכנסת ולהביאה לדיון ציבורי רחב? הוא חושש משום שהוא יודע שההחלטה שקיבלה היום הממשלה היא הימור מסוכן וחסר אחריות על עתידה הכלכלי של ישראל. הדרך בה התקבלה ההחלטה היא זלזול בוטה באזרחי ישראל שבחרו את נציגיהם לכנסת. מבחינת נתניהו הדמוקרטיה והכנסת הפכו למטרד בדרך למכירת כל נכסיה של מדינת ישראל".

ח״כ נחמן שי, מפלגת העבודה: "במחטף מהיר ומעליב אישרה הממשלה את יצוא הגז. מי שמהססת לקבל החלטות ומזגזגת בכל עניין שעל סדר היום, מגלה פתאום אומץ לב ונחרצות נדירים. כשם שהממשלה מתכננת להביא למשאל עם את סוגיית ההסדר המדיני העתידי, אני מציע כי גם הסדר הגז יובא להכרעת הציבור וכך נראה מי מעדיף אינטרס צר וקצר על פני עתידה של מדינת ישראל".

ח"כ דב חנין, חד"ש: "ראש הממשלה מנסה להעביר החלטה חברתית וכלכלית גורלית במחטף שיועיל רק לבעלי ההון. בכל יום מתגלים נתונים חדשים שמראים עד כמה ההחלטה לייצא עכשיו גז בכמויות ענק מוטעית מבחינה כלכלית ותגרום לנזקים גדולים למשק הישראלי. חמורה במיוחד העובדה שהממשלה מאשרת יצוא גז לפני שנקבע מנגנון אמיתי של מיסוי על הגז המיוצא. ההבטחה לטפל במיסוי אחרי אישור היצוא היא דברי הבל כיוון שאחרי שמאשרים יצוא ישראל תתקשה מאוד להתמודד עם לחצים של תאגידים בינלאומיים וממשלות זרות".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה