גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטיינברג: "למשרד הביטחון אין קיצורי דרך בוועדות התכנון"

יוסי שטיינברג, אדריכל משרד הביטחון, חושף פרויקט שימור ענק בבסיסי צה"ל המיועדים לפינוי במרכז הארץ ומצהיר: "רישוי של פרויקט בנייה במשרד הביטחון לוקח פחות זמן"

כל פרויקט שנעשה בצבא ובמשרד הביטחון, מהגדול ביותר כמו עיר הבה"דים ועד הקטן ביותר כמו סככה בבסיס בצפון הארץ, עובר דרך משרדו של האדריכל הראשי של צה"ל באגף הבינוי וההנדסה במשרד הביטחון בחמש השנים האחרונות, יוסי שטיינברג (38).

למרות היקף העבודה הגדול, הצוות של שטיינברג מצומצם למדי. "אני אדריכל המשרד וכאן איתי עובדים שני אדריכלים וארבעה הנדסאים. אין תקנים, וזו הסיבה שאני נשאר עד מאוחר במשרד". אם מוסיפים את אנשי המקצוע הפרוסים במחוזות השונים מגיעים לכ-30 אדריכלים ומתכננים.

שטיינברג אומר שהמערכת שהוא מנהל פועלת ביעילות רבה יותר ממה שקורה ב"אזרחות". "כל פרויקט בנייה במשרד הביטחון, בהיבט של הרישוי, זהה לתהליך באזרחות, אבל לוקח פחות זמן. אנחנו עובדים עם מערכת ממוחשבת והכול דיגיטלי. גם ההגשות, וההעברה, והחתימות עצמן עוברים בתוך המחשב".

- אבל אתם לא עוברים את המסדרונות של הוועדות הרגילות.

"בפרויקטים גדולים אנחנו כן עוברים. נוסף לתהליכים הפנימיים של הוצאת היתרי בנייה אנחנו עוברים הליך מול הוועדות, כמו כל יזם. בפרויקטים קטנים זה נעשה במסגרת הולמ"ב (ועדה למתקנים ביטחוניים, א.ח.). אבל גם שם יש נציגויות של משרד הביטחון, נציגים של המחוז".

- כמה זמן לוקח אצלכם להוציא היתר בנייה?

"הרבה פחות ממה שקורה בחוץ. באופן עקרוני אפשר להגיד שהממוצע הוא 60 יום עד שיש היתר מאושר ביד".

- איך אתה מסביר את הפער האדיר בין מה שקורה בעיריות לבין מה שאתה מתאר כאן?

"יש תוכנית עבודה מסודרת. יש לנו לוחות זמנים שצריך לעמוד בהם, והם מאוד מוגבלים. בכל יום אנחנו מוודאים עמידה בלוח הזמנים. עוד הבדל משמעותי הוא שאצלנו לכל פרויקט יש פרויקטור שרץ איתו. לפרויקטור יש מפקדים".

- ומה בנוגע להתנגדויות או לעיכובי תוכניות? יש לכם כמשרד הביטחון פטור מהדברים האלו?

"אנחנו מקבלים דחיות ובקשות לחידושים ותיקונים כמו כל גוף אחר. למשרד הביטחון אין פריווילגיה של קיצורי דרך בוועדות התכנון, זה תופס רק במקרים מאוד נקודתיים של צרכים מבצעיים".

הצבא בונה ירוק

בשנים האחרונות נאבקים גופים שונים לקדם את נושא הבנייה הירוקה בישראל. תקן ירוק כבר יש, אך הוא איננו מחייב. כמה וכמה מחקרים כבר הראו כי בנייה ירוקה אולי מייקרת את הבנייה עצמה, אך בטווח הארוך חוסכת כסף לרוכש.

שטיינברג: "אנחנו כמעט בשלב של אימוץ התקן אחד לאחד. הוא אומנם וולונטרי אבל אנחנו מתייחסים אליו כאילו היה מחייב".

- מה זאת אומרת?

"הפרויקטים הגדולים שלנו נבנים על פי התקן. זה נכון גם ברמה של תכנון אב של מחנות צה"ל. אני מדבר על הטיפול בשטח, בסביבה, בשטחים הפתוחים, העמדות של המבנים, המרווחים בין המבנים, הגובה של הבניינים, הצללות, שבילים, תנועה, דרכים. וגם בתוך המבנים עצמם, חתך הקיר, המסה התרמית, גודל של החלונות, פתרונות לניצול אור שמש".

- ואתם מחייבים את המבצעים לעמוד בתקן?

"כן, זו התניה חד משמעית. יותר מזה, לקחנו את התקן שלפעמים הוא קצת מסובך או לא ברור ופירקנו אותו לתוכנית מפורטת שעל פיה כולם עובדים. קרית ההדרכה היא פרויקט הדגל שלנו בבנייה ירוקה, מהתוכנית של כל המחנה ועד הרמה של כל חדר".

- בכמה זה באמת מייקר את הבנייה? הקבלנים מדברים על 20%.

"2%-3% יותר, ובמקרים מיוחדים ב-4%-5%, אבל לא ב-20%. הרבה דברים בבנייה ירוקה מתחילים ונגמרים בתכנון, בהעמדה של הבניינים. זה לא עולה כסף, זו פשוט חשיבה נכונה".

שימור במחנות הצבא המתפנים

נקודת הממשק הרחבה ביותר היום בין ענף הנדל"ן לבין משרד הביטחון היא מחנות צה"ל במרכז הארץ, שעוברים לדרום, ומהווים עתודה משמעותית מאוד של דירות במרכז הארץ. הנושא החל להתקדם במהירות יחסית רק בשנתיים האחרונות, כאשר משימת התכנון הוטלה דווקא על משרד הביטחון.

חלקו של שטיינברג בפינוי קשור בעיקר בשימור המבנים בתחומי המחנות המיועדים לפינוי. "אני מעורב בנושא של שימור אתרים היסטוריים בתחומי המחנות. אנחנו עושים מיפוי מלא, תיעוד של כל מבנה, אפילו של עצים לשימור. כשאני מעביר את השרביט לוועדה ולרשויות חשוב לי שהם יהיו מודעים למה שיש בתוך הבסיס, לנכסים שמקבלים יחד עם השטח".

- מה משמרים? מה משאירים בתוך התוכנית?

"הבאנו יועצת שמתמחה בשימור והיא גם יוצאת צבא, האדריכלית שרי מרק. היא עוברת מבנה-מבנה ועובדת מול הוועדות. לא מזמן סיימו את צריפין, שזה הכי בהול מבחינת השיווק".

- ומה מצאתם בפנים שראוי לשימור?

"עשינו רשימה של מבנים שחייבים לשמר. לדוגמה, יש מבנה של הפיקוד של חיל האוויר הבריטי, מקום שהתקבלו בו החלטות אסטרטגיות בפריסה הלוגיסטית של חיל האוויר הבריטי. יש פסים של הרכבת שהבריטים השתמשו בה, יש מחסנים והאנגרים ענקיים מאותה תקופה".

- ואת הדברים האלו ישמרו?

"ההחלטה היא בסופו של דבר של הוועדה המחוזית. אני מעביר את המיפוי והמידע שכולל הסברים על כל מבנה, תיעוד, תמונות, רקע היסטורי. על בסיס החומר הזה שעובר לרשויות, הם מחליטים".

- על פי המיפוי שעשיתם בצריפין מה היקף המבנים לשימור?

"בנושא של שימור אין שחור ולבן. אנחנו ממליצים על הדברים שלדעתנו ראוי שישומרו, ואותם חילקנו לשתי קבוצות: מבנים שכדאי שישומרו, וכאלו שלדעתנו חייבים לשמר. בצריפין, יש חשיבות גדולה לשמר כ-5% מהמבנים".

- זה עלול לתקוע מקלות בגלגלי היזמים או המתכננים או דווקא להיפך?

"עם תכנון נכון וניצול נכון של השטח, המבנים האלו יכולים דווקא להעלות מאוד את ערך האזור בעבור הקבלנים. אנחנו היום בתהליכים גם בתל השומר, סירקין וגלילות, אבל עדיין אי אפשר לדעת מה יהיה היקף השטח לשימור. בכל מקום יש דברים אחרים".

מצמרת התכנון בניו יורק למשרד הביטחון

שטיינברג מנהל היום כ-10% בלבד מכוח האדם שעליו היה ממונה בתפקידו הקודם, הסגן של מחזיק תיק התכנון והבנייה בעיריית ניו יורק, "זה מקביל לסגן מהנדס העיר", הוא אומר.

לעיריית ניו יורק הגיע לאחר שמהנדס עיריית ניו יורק הגיע לאוניברסיטת ניו יורק לראות את ההגשות של הסטודנטים לאדריכלות בסיום התואר, והפרויקט של שטיינברג צד את עינו. "הפרויקט שלי היה שגרירות ישראל בניו יורק, והיה הצעה להעביר את השגרירות מוושינגטון, לניו יורק. בכל פעם כשמגיעה משלחת צריך לפנות רחובות שלמים, לתפוס קומות בבתי מלון. הפרויקט שלי הפך את השגרירות למקום שבו אפשר לעשות הכול בפנים: גם הפגישות, גם המלון, גם לינה. זה חסכוני ויעיל יותר מבחינת הביטחון, וגם מבחינת העלויות".

בסך הכול הוא עבד בעירייה 10 שנים. "אני ואשתי חשבנו לחזור לישראל, וההצעה ממשרד הביטחון הגיעה בזמן. לפני שעזבנו אמר לי הבוס הקודם שהוא נותן לי שלוש שנים בישראל ואז אחזור, והתפקיד יחכה לי. אני כאן כבר חמש שנים, ואני לא מתכנן לעזוב אותו ולחזור לשם. נראה לי שגם הם כבר לא מחכים".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס