גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילוי השכר בטבע: מי שבונה על מהפכה, כדאי שיתפכח

בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה נגדה, טבע תתחיל לדווח על שכר בכיריה החל מהדוחות השנתיים של 2013

מיני מהפכה קרתה בשבוע שעבר. טבע, החברה והקופקסון, נכנעה לתביעה ייצוגית שהוגשה נגדה, והחליטה - לאחר הפסקה בת 13 שנה - לחזור לדווח על שכר מנהליה בדו"חותיה השנתיים. החל מאביב 2014, עת יפורסם הדו"ח השנתי של 2013, נדע כנראה כיצד נראה תלוש השכר של המנכ"ל ג'רמי לוין, ושל 4 בכירים אחרים בחברה.

ההחלטה של טבע יצרה רעש תקשורתי לא קטן (לפחות בעיתונות הכלכלית), ובצדק.

הפרופסורים שרון חנס ואהוד קמר, שהגישו את התביעה הייצוגית, גרמו לטבע - ה"טבע של כולנו", החברה הישראלית הגדולה ביותר, המניה האהובה ביותר (לשעבר) - לנוע בחוסר נוחות בכיסאה, ולעשות משהו שכלל לא הייתה חייבת לעשותו. טבע, נזכיר, לא עברה על חוק כלשהו כאשר חדלה מלדווח על שכר בכיריה. כדואלית בארץ, היא דיווחה לפי החוק האמריקאי, וכדואלית בארה"ב היא דיווחה כחברה זרה ולא כאמריקאית.

הישג זה של חנס וקמר אינו מבוטל, אך השלכותיו בעתיד הרחוק יותר, הן על טבע, על בעלי המניות בה ועל שאר החברות הדואליות, אולי תהיינה הרבה פחות משמעותיות ממה שנוטים כרגע להאמין.

1. אין קשר בין הדיווח לביצועים

מיד לאחר היוודע דבר ההחלטה של טבע, מיהרו חנס וקמר להתראיין לכלי התקשורת. "זו מהפכה עצומה", הדגיש קמר. "זה דבר חשוב ועקרוני, לא קוסמטי... זה יאפשר לבעלי המניות בחברות הדואליות לדעת בדיוק מה הקשר בין ביצועי החברה לשכר, ולוודא שהשכר אכן מתמרץ את מנהליה לעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר... חברות שידווחו על שכר בכיריהן ויהיו תחת עינו הפקוחה של הציבור, יתנהלו טוב יותר. הצגנו מחקרים שמוכיחים זאת אמפירית. יש בפירוש משמעות - שנמדדה על ידי חוקרים, כלכלנים ואנשי מימון - לחשיפת השכר על בסיס אישי. זה משפר את הקשר בין השכר ובין ביצועי החברה, ובסופו של דבר מעלה את שווי החברה עצמה".

ובכן, קמר צודק ולא צודק.

כן, ראוי שבעלי מניות - בכל חברה ציבורית - ידעו כיצד מתוגמלת ההנהלה שלה. זו שקיפות ראויה, זה ממשל תאגידי נכון, וכל שאר ההגדרות הבומבסטיות למיניהן.

ועדיין, ההיסטוריה וההווה מוכיחים לנו כי חברות שמדווחות על שכר בכיריהן, ו"הן תחת עינו הפקוחה של הציבור", לא בהכרח מתנהלות טוב יותר.

לא פעם הציבור (עיינו ערך המוסדיים) סוגר את שתי עיניו, ובוחר לדלג על נתוני השכר רק כדי לא לפגוע במקור הכנסות משמעותי שלו - הנפקה כזו או אחרת שתבצע החברה בעתיד.

ובכלל, נדירים המקרים בהם "חשיפת שכר על בסיס אישי", כפי שדורש קמר, "משפרת את הקשר בין השכר ובין ביצועי החברה, ומעלה את שווי החברה". משפט זה אולי נכון בתיאוריה, אך במציאות הנוכחית הוא רחוק מלהיות נכון.

יצירת קשר בין השכר לביצועי החברה לא בהכרח גורמת למנכ"ל לעשות עבודה טובה יותר, ואי הצמדת שכרו לביצועי החברה לא בהכרח תגרום לו לעשות עבודה גרועה יותר.

ועוד משהו. בעת הנוכחית, השכר של בכירי טבע ו/או הקשר בינו לבין ביצועי החברה, רחוקים מלהיות מה שיקבע את עתיד החברה והמניה.

טבע מצויה באחת התקופות הקשות במחזור חייה: כל קנס שמוטל עליה בגין הפקעת פטנט מערער את יציבות המאזן שלה, המוניטין של החברה נסדק בכל פעם ששמה מקושר למקרה מוות, ולא פחות חשוב - היום בו ייצא לשוק מוצר גנרי מתחרה לקופקסון, תרופת הדגל ומקור עיקרי לרווחיה, הולך ומתקרב.

הדבר האחרון שישפיע על ביצועי החברה והמניה הוא רמות השכר של בכיריה.

2. הישראלים פחות מהותיים

והנה עוד נקודה למחשבה: טבע נסחרת בבורסת ניו יורק, וככזו חלק ניכר מציבור משקיעיה הוא אמריקאי. לפי הדו"ח השנתי האחרון של החברה, ישנם 3,215 בעלי מניות שמחזיקים תעודת פיקדון שלה (ADS), והחזקותיהם שוות ערך ל-74% מההון. אה, וכולם אמריקאים.

מה זה אומר? שברגע האמת, כאשר בעל מניות ישראלי ינסה לצאת נגד מדיניות התגמולים של החברה ולגייס לעזרתו את כל בעלי המניות הישראלים - לא בטוח שמאבקו יניב פרי (אם בכלל יהיה מוצדק).

ובאותו עניין: טבע שווה 33 מיליארד דולר. במונחים ישראלים זה הרבה, אך במונחים אמריקאים זה... מכובד. לא יותר מזה. משקיע אמריקאי ממוצע, שאין לו לפחות 5% מהון החברה (כרגע יש בטבע רק בעל עניין מוסדי אחד, קרן Wellington המחזיקה 6.1%), לא יטרח להתעסק עם מדיניות התגמולים שלה.

3. Say on Pay: מוטל בספק

ונניח, רק נניח, שטבע תהפוך לאמריקאית. או אז היא תחויב להפעיל את מנגנון Say on Pay - אותו מנגנון שמאפשר לכל בעלי המניות להצביע בעד או נגד מדיניות השכר של בכירי החברות בהן הם מושקעים. האם אז טענותיו של קמר יוכיחו עצמן כנכונות? אל תמהרו לענות ב"כן".

כפי שכתבנו כאן בעבר, היעילות בפועל של המנגנון די נמוכה ביחס למה שצופה ממנו, וביחס להילה שאופפת אותו בשל המהפכה שיצר ביחסי הגומלין שבין בעלי מניות, מנהלים שכירים וחברות ציבוריות. לפי בדיקה מקיפה של חברת המחקר Semler Brossy, ועל בסיס עונת ההצבעה הקודמת (2012), רק 2.6% מהחברות הכלולות במדד ראסל 3000 לא הצליחו לקבל את אישור בעלי המניות לחבילות השכר של בכיריהן. יותר מזה, אצל 73% מהן שיעור התמיכה של בעלי המניות היה כמעט מוחלט (90% ומעלה).

4. לא תמיד בדרך הטבע

לאחר ההחלטה של טבע, נשאלת השאלה האם יתר החברות הדואליות ילכו בעקבותיה (ראו טבלה). מאחר שאין בהחלטתה משום תקדים משפטי, היא אינה מחייבת חברות דואליות אחרות לנהוג כמוה. ייתכן מאוד שחנס וקמר יעלו על הגל וידחפו חברות אחרות לנהוג כך, אך לא בטוח שכולן ימהרו לחקות את טבע, למרות גודלה ועוצמתה.

מאחורי ההחלטה של טבע, נזכיר, עומד ג'רמי לוין, המנכ"ל האמריקאי שרגיל לשקיפות של וול סטריט (ואולי ניסה דרך החלטה זו למצוא חן בעיני שוק ההון הישראלי, אחרי כל המכות שהנחיתה החברה על ציבור משקיעיה). אצל רוב החברות הדואליות האחרות, לעומת זאת, יש מנכ"ל ישראלי שתפיסת עולמו והאינטרסים המניעים אותו שונים מאלו של לוין.

בכל מקרה, אם אכן אלביט מערכות, נייס ואחרות ילכו בדרכה של טבע, זה לא יזיק, אך ספק אם זה יועיל במשהו לבעלי המניות, ללקוחות, ולא פחות חשוב - לעובדים (כפי שטענו כאן לעיל).

5. תיקון 20 כבר עשה חצי מהעבודה

ועוד הערה אחת אחרונה. טבע תדווח מעתה והלאה באופן פומבי על שכר בכיריה, אך גם אם לא הייתה בוחרת לעשות כך - עדיין היה יכול כל בעל מניות בחברה (ומספיק שיחזיק במניה אחת) להיחשף למדיניות התגמולים שלה, וזאת לפי תיקון 20 לחוק החברות הישראלי.

לפי תיקון זה, כל חברה תקים ועדת תגמול שתמליץ לדירקטוריון על מדיניות התגמולים של החברה. מדיניות זו תידון תחילה בוועדה, ולאחר קביעתה בדירקטוריון עצמו, תובא המדיניות לאישור האסיפה הכללית (ברוב "בלתי נגוע"), ובהמשך תיבחן מחדש מדי שלוש שנים לפחות.

מה זה אומר? שכל בעל מניות, גדול כקטן, יוכל להיחשף למדיניות התגמולים של החברה, גם אם היא דואלית.

עמדת האסיפה הכללית, עם זאת, אינה מחייבת (ממש כמו מנגנון Say on Pay), והדירקטוריון רשאי לחרוג מעמדת האסיפה, "בתנאים מיוחדים ועל יסוד נימוקים מפורטים", דברי התיקון. מהפכה? נחכה ונראה.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים, ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?