גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מע"מ דיפרנציאלי על מזון: לא מה שהאוצר מנסה למכור לנו

ברוב מדינות ה-OECD נהוג מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי מזון, ואם תונהג השיטה גם בישראל לגבי כלל מוצרי המזון, ייהנו מכך כל היצרנים והצרכנים ■ מס מירבי יושת על מוצרי מזון שייקבעו כמותרות או על מזון עתיר בסוכר, במלח ובשומן

הוויכוח על הפטור ממע"מ על ירקות ופירות בישראל, ובכלל על מוצרי מזון בהקשר של העלאת המע"מ במשק ל-18%, היה קצר ועקר וירד במהירות מסדר היום. לובי החקלאים חגג עוד ניצחון שמבטיח המשך עבודה במזומן; חגגו גם רשתות השיווק שלכל אחת מהן יש חברה-בת שעוסקת ברכישת ירקות ופירות; וכמובן גם בעלי הבסטות.

שוק המזון בישראל נאמד ב-33 מיליארד שקל בשנה. שוק הירקות הטריים מגלגל בשנה, במחירים סיטונאיים, 3.7-4 מיליארד שקל; ואילו שוק הפירות (ללא הדרים) מגלגל בשנה, במחירים סיטונאיים, כ-2.5 מיליארד שקל.

מחירי הבסיס של ירקות ופירות נקבעים מידי יום על-פי סקר יומי חלקי בשוק הסיטונאי, סקר המוטה לטובת החקלאים, ולפיו נקבע בהמשך מדד הירקות-פירות המהווה 3.4% מהסל המשמש לקביעת מדד המחירים לצרכן.

תיגמול למזון בריא

האם ידעתם שבספרד, בה שיעור המע"מ הרגיל הוא 18%, שיעור המע"מ על מוצרי חלב הוא 4%, ועל שאר מוצרי המזון 10%? בלוקסמבורג שיעור המע"מ הרגיל הוא 12%, והמע"מ על מוצרי מזון הוא 3%; ואילו במלטה שיעור המע"מ על מוצרי מזון הוא 0%, מלבד 5% מע"מ על שוקולד וגלידות.

באירלנד (מע"מ רגיל 23%) ובבריטניה (מע"מ רגיל 20%) יש מע"מ דיפרנציאלי על מוצרי מזון.

באירלנד המע"מ בגובה 0% הוא על תה, קפה, חלב ולחם, בעוד שעל שאר מוצרי המזון מוטל מע"מ של 4.8%. באנגליה,כמעט כל מוצרי המזון הבסיסיים, כולל ירקות ופירות, הם ב-0% מע"מ, מלבד מוצרים שהוגדרו כחייבים במע"מ רגיל כגון גלידות, מוצרי מתיקה, משקאות אלכוהוליים, חטיפי צ'יפס וחטיפים אחרים.

השימוש בכלי המע"מ לתיגמול מזון בריא חודר לאט-לאט, ורק מיעוט ממדינות אירופה משתמש במע"מ ככלי לדירוג רמת הבריאות או החיוניות של מוצרי מזון שונים.

מע"מ דיפרנציאלי על כלל מוצרי המזון יכול להיות כלי כזה שלא יחול על מוצרי מזון שייקבעו כמותרות, ובעיקר על מוצרי מזון עם תכולה גבוהה של סוכר, מלח ושומן, דבר שיבוא לידי ביטוי חיובי בהוצאות הבריאות של המדינה.

כל מדינה מדרגת העדפות

יש כמה הבדלים בין ישראל למדינות ה-OECD:

אין באירופה אף מדינה ובה מע"מ 0% רק על פירות וירקות, אלא שיעורי מע"מ שונים במסגרת חבילה של מוצרי מזון, כפי שמתבטא בטבלה המצורפת. כמו כן, אין באירופה אף מדינה שמאפשרת פטור מדיווח על מע"מ על מוצר מזון כלשהו, גם כשמדובר במע"מ 0%, זאת בניגוד לפטור מדיווח בישראל על ירקות ופירות.

תוצאת הפטור מחובת דיווח ברורה: כלכלה שחורה ענקית, במזומן, בפירות וירקות.

על-פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ההכנסות ממע"מ בישראל הן 33.5% מסך ההכנסות ממסים, לעומת 21% מסך ההכנסות ממסים במדינות ה-OECD.

בישראל המע"מ הוא 8.06% מהתוצר, לעומת 7.09% מהתוצר באירופה. הנתונים מעוררים שאלות כמו המיסוי הנמוך יחסית על ההון ועל התאגידים הגדולים, פטורים והיעדר מס ירושה.

רוב למע"מ דיפרנציאלי

בטבלה המצורפת מובאים שיעורי המע"מ הרגיל בכל אחת ממדינות ה-OECD, לצד שיעורי המע"מ על מוצרי מזון. בחלק מהמדינות קיים מע"מ דיפרנציאלי בתוך תחום המזון, כאשר כל מדינה מדרגת בתוך תחום זה את העדפותיה. בלטביה, למשל, המע"מ המופחת במזון הוא דווקא על מזון לתינוקות.

רובן המכריע של מדינות האיחוד האירופי מקיימות משטר של מע"מ דיפרנציאלי (כולל קרואטיה שעומדת להצטרף בקרוב), וכך גם מדינות אפט"א - שוויץ, איסלנד ונורבגיה.

בכל המדינות הנוהגות במע"מ דיפרנציאלי, המע"מ על מוצרי מזון נמוך משיעורי המע"מ הרגיל.

יש מדינות הנוהגות בצורה גורפת ומנהיגות מע"מ מופחת על כל מוצרי המזון, אחרות רק על קבוצות מוצרים, ואילו אחרות מקיימות משטר דיפרנציאלי במוצרי המזון עצמם.

בכל מקרה, פירות וירקות בכל אותן מדינות נמצאות תחת משטר המע"מ למוצרי מזון.

הפחתת פערי התיווך

משיחות עם מומחי חקלאות, מזון ומיסוי על מיסוי דיפרנציאלי של מזון בישראל, אפשר להגיע למסקנות הבאות:

א. בהקשר הישראלי, פירות וירקות לא שונים ממוצרי מזון אחרים, ולכן יש להטיל עליהם מע"מ כמו על כל מוצרי המזון האחרים. המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים ורגילים צריך להיות נמוך משיעור המע"מ על שאר המוצרים עליהם מוטל מע"מ.

ב. הטלת מע"מ על פירות וירקות טריים, במקביל להפחתת מע"מ על מוצרי המזון, תביא להגדלת כושר הקנייה של הציבור, ובמיוחד בשכבות החלשות שעיקר הוצאתן על מוצרי בסיס. כל יצרני המזון האחרים ייהנו מהנהגת מע"מ דיפרנציאלי, מכך שמוצריהם יימכרו במחיר נמוך יותר עקב הפחתת המע"מ על שאר מוצרי המזון.

ג. מע"מ על פירות וירקות לא בהכרח יגרום להתייקרותם ואולי להיפך: הטלת מע"מ על פירות וירקות תביא להפחתת פערי התיווך והכנסת פיקוח לתוך שרשרת התיווך.

פערי התיווך בפועל אינם שקופים והם פתח להעלמות מס, וחובת דיווח תחייב את כל העוסקים בסחר בפירות ובירקות טריים. רשויות המס יקבלו תקבולי מס על שרשרת שלמעשה עד היום לא דיווחה בצורה מסודרת על הכנסותיה, ויצרה לכאורה בסיס להעלמות מס. מצב זה עשוי להוריד את פערי התיווך בעשרות אחוזים.

במערכת המס טוענים באופן מסורתי כי יש להטיל מע"מ על פירות וירקות.

קיימת שאלת דיווח על הפחת בכל שרשרת האספקה, אולם לאור הצורך בדיווח והאפשרות של פיקוח על הפחת - החקלאים והסיטונאים יהיו זהירים יותר בדיווחים. החקלאים יכולים לדווח על כמות הסחורה אותה העבירו לסוחר בתנאי קונסיגנציה, והמעקב אחרי השלב הראשוני יאפשר לבחון את הפחת.

לאחר ביצוע העסקאות, אין בעיה שהחקלאי והסוחר יעבירו את הדיווחים למע"מ, בדיוק כמו עסקאות קונסיגנציה אחרות.

אם פערי התיווך יירדו - וסביר שכך יקרה - אזי לכל היותר מחיר הפירות והירקות לא ישתנה, הערכה היא כי פער התיווך יצטמצם יותר מאשר המע"מ המופחת, והצרכנים ייהנו ממחיר נמוך יותר מאשר ללא מע"מ.

היחידים שעלולים "להיפגע" מהטלת המע"מ הם הסוחרים וחברות הסחר של הרשתות, שעד היום למעשה לא היה עליהם פיקוח מבחינת פערי התיווך וגביית מסים.

שמיר: "מתנגד למע"מ על פירות וירקות"

מלשכתו של שר החקלאות יאיר שמיר נמסר כי "השר שמיר מתנגד להטלת מע"מ על פירות וירקות. פירות וירקות מהווים מרכיב חשוב במדדי יוקר המחיה ובסל הצריכה הבסיסי של כל שכבות האוכלוסייה, ועידוד צריכתם מהווה יעד חשוב במימוש התפיסה של ביטחון בריאותי של הציבור.

"את סוגיית המע"מ הדיפרנציאלי יש לבחון באופן דומה למתודולוגיה מקובלת במדינות בעולם, בהן נהוגה שיטה זו על מוצרי מזון, תרופות, ספרים ועיתונים, תחבורה, מים וכיו"ב. השר שמיר סבור כי על הממשלה לגבש את המדיניות הכוללת לגבי סדרי העדיפויות בסוגיית המע"מ הדיפרנציאלי, ואת ההחלטה על מרכיבי הצריכה השונים עליהם יוטלו שיעורי מע"מ שונים, תוך בחינת העלויות הכלכליות של הקמת מערך הגבייה הייעודי".

מעמ דיפרנציאלי

עוד כתבות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?