גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט-אפ StoreDot: להטעין סלולרי ב-30 שניות

הסטארט-אפ StoreDot מתיימר לחולל מפכה בעולם האלקטרוניקה ומשלים בימים אלה גיוס של כ-6 מיליון דולר ■ היזם פרופסור שמעון ליצין והמנכ"ל דורון מאירסדורף מדברים בראיון בלעדי על החומר הביולוגי שמוליך חשמל

בחנוכה 2010 ישב החוקר והיזם שמעון ליצין במשרדו בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, וקרא מאמר פורץ דרך.

מגזין Nature סיפר על מבנים מולקולריים מבוססי חומרים ביולוגיים, שישנו את עולם השבבים. כבר שנים שבעולם מדברים על שילוב חומרים ביולוגיים במערכות מחשב, אולם המאמר הזה הציג דרך אמיתית לעשות זאת ולהפוך את החלום למציאות.

מה הופתע ליצין כאשר הסתבר שכותב המאמר גיל רוזנמן, פרופסור לחשמל מהצד של מחקר החומרים (כלומר פיזיקה) - יושב בדיוק בקומה מעליו באוניברסיטה. השניים כמעט ולא הכירו, אבל ליצין מיהר לעלות לקומה השלישית בפקולטה עם שאלה אחת גדולה: "האם המבנה הזה מחזיק מטען?".

ה"מטען" המדובר הוא מטען חשמלי. ליצין חשב מיד כי ניהול משופר של מטען, באמצעות הגישה שהציע רוזנמן במאמר, יכול לשפר באופן דרמטי כמה תחומים בסיסיים בחומרת מחשוב, למשל (אבל לא רק) זיכרון דיגיטלי יעיל יותר וטעינה מהירה ויעילה יותר של סוללות.

ליצין ורוזנמן החליטו להקים סביב הגילוי הזה את חברת StoreDot, שיצאה לדרך זמן קצר לאחר מכן במעבדת הננוטכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב. אחרי שנה הם צירפו אליהם את דורון מאירסדורף, אז בכיר בסנדיסק, כמנכ"ל.

החברה, שיוצאת בימים אלו מתחת למעטה הסודיות שעטף אותה, עשויה להפוך בשנים הקרובות לאחת מחברות ההיי-טק המסקרנות שיפעלו בישראל.

חברת StoreDot מסיימת בימים אלה את סבב הגיוס הראשון שלה, בהיקף של כ-6 מיליון דולר.

רשימת המשקיעים כוללת מספר שמות מוכרים, לא בהכרח מעולם ההון סיכון וההיי-טק. הרשימה הזו יכולה להעיד על הפוטנציאל, או לפחות על העניין שמעוררת החברה. זוהי ההשקעה הראשונה של קרן ג'נסיס אנג'לס, בה שותפים יובל רבין ואהוד אולמרט.

לצידם אפשר למצוא את סטף ורטהיימר ואת חברת Nation-E, ספקית פתרונות לאחסון אנרגיה, שבראשה עומד דניאל יאמר, לשעבר מבעלי מכבי נתניה, ומספר משקיעים פרטיים נוספים.

ברשימת המשקיעים ניתן למצוא גם משקיעה אסטרטגית מסתורית, אותה מגדיר מאירסדורף כ"חברה גלובלית מובילה בתחום התצוגה לניידים וטלוויזיות".

את השם המפורש מסרבים בחברה לציין, אבל לפני כשנה השתתפו אנשי החברה בתחרות לסטארט-אפים ("The Pitch"), שבה הזכירו את ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג כשותפה וכמשקיעה פוטנציאלית.

גם אם מדובר בסמסונג וגם אם מדובר בחברת ענק אחרת, שותפות כזו יכולה להיות קריטית להישרדות והצלחת החברה.

לוכדים את המטען

איך זה עובד? המאמר ש"הדליק" את ליצין בשלהי 2010, (שהתכתב באופן עקיף עם מאמר מוקדם יותר של רוזנמן ופרופסור אהוד גזית, מאוניברסיטת תל אביב) גורס כי פפטידים בשם FeFe (Phe Phe), שנוצרים מחומצות אמינו בגוף, מתחברים אחד לשני ויוצרים פברילות (fibrils), מעין צינורות.

בגוף האדם, יש לכך משמעות נוראית: הצינורות הללו הם כנראה חלק מן המנגנון שיוצר את מחלת האלצהיימר, וזו הייתה אחת הסיבות מדוע חקרו אותן כל כך לעומק מלכתחילה. במחלת האלצהיימר, הצינוריות מגיעות לאורך של חצי מיקרון, ואילו החידוש העיקרי של סטורדוט, הוא שהיא גילתה דרך לעצור את התהוות הצינוריות בתחילת הדרך.

כך נוצר חומר חדש לחלוטין, בגודל ננומטרי ובעל יכולות הרכבה עצמית, ופוטנציאל לכידת מטען גדול מאוד.

תהליך הבניה של הפברילה, נוצר על ידי חיבור עצמי (Self-Assembly) של מולקולות ה-FeFe. אצל סטורדוט, תהליך הבניה נעצר אחרי ששתי מולקולות נפגשות. בסוף התהליך נוצר גביש בצורת כדור בקוטר של שני ננומטר, או שתי כדוריות ננו (Nano-Dot), שמתנהגות כקריסטל יציב. "גילינו שזה מבנה מאוד יציב", מתאר ליצין, "כזה שניתן לשלב בהתקני אלקטרוניקה ולנצל את התכונות המיוחדות שלו".

על מנת להשיג את השליטה הזו יוצרת החברה את הפפטידים (מקטעי החלבון) "בתהליך שיצרנו אנחנו גורמים למצב שאין לגבישים האלו רצון להמשיך ולהתחבר", מתאר מאירסדורף, "מכאן ועד שימוש בהתקני אלקטרוניקה הדרך ארוכה. אבל יש הוכחה שאנחנו שולטים בתהליך של ה-Self-Assembly".

הגבישים שנוצרים כוללים זרועות שמסוגלות להחזיק את המטען החשמלי, או במונחים המקצועיים של עולם שבבי הזיכרון "ללכוד את המטען" (Charge trapping) וכן לפלוט אור שרלוונטי לתחום המסכים והתאורה. כך שניתן להיעזר בתכונות העדיפות של החומרים האורגניים - על פני החומרים הסטנדרטיים בהם משתמשים בעולם האלקטרוניקה, כגון מתכות שונות ונחושת - לאספקת ביצועים משופרים.

לדברי ליצין, הטכנולוגיה "יכולה להביא שיפור משמעותי בביצועים של כל דבר שקשור לניהול מטען חשמלי בהתקנים אלקטרוניים".

מגוון מוצרים

במשך השנתיים האחרונות בנתה החברה, באמצעות ה-Nano Dots, אבות טיפוס למגוון מוצרים: זיכרון, טעינה חשמלית, מסכים (שיחליפו בקרוב את המסכים שמבוססים על nano-dots אשר מורכבים מחומרי קדמיום), חיישנים, וחומרים מבודדים, שרלוונטיים להפרדה בין השכבות בשבבים.

לדברי ליצין ומאירסדורף, בדיקות היתכנות שביצעו מוכיחות כי הטכנולוגיה מאפשרת טעינה של הסוללה בטלפון נייד ב-30 שניות, או כתיבה לזיכרון במהירות שגבוהה פי 3 מזיכרון רגיל שמבוסס על מוליכים למחצה (SSD).

"השלב הבא בחיי החברה הוא לעבור משלב ההיתכנות למוצר עובד, וזה ייקח שנתיים", מעריך מאירסדורף.

המעבר הזה אינו טריוויאלי. אומנם הצורך בחידושים כגון אלו בעולם השבבים הוא חיוני להמשך הפיתוח של מוצרי אלקטרוניקה מתקדמים, אך צריך לזכור כי שבבי הזיכרון לדוגמא, נתמכים במערכות מחשוב כבר עשרות שנים. שינוי טכנולוגי, מחייב מערכת תומכת כוללת בעולם האלקטרוניקה, וזה יכול לקחת הרבה זמן.

בנוסף לזמן, מהלך כזה מצריך גם מעורבות עמוקה של החברות הגדולות בתחום. "אנחנו ניעזר בשותפים אסטרטגיים", מוסיף מאירסדורף.

"שני השווקים הכי גדולים"

בחברה מתכוונים לפתח יישומים שרלוונטיים לתחומי הטעינה והצגים ו"לשים כרגע בצד" את הפיתוח של תחום הזיכרון. מאירסדורף: "ההתלהבות של השותפים האסטרטגיים הייתה מתחום הסוללות והצגים, והזמן המהיר לשוק ביישומים אלו. אלו גם שני השווקים הכי גדולים". עד כה רשמה החברה שישה פטנטים והיא בדרך ל-12 נוספים.

למרות הטכנולוגיה המבטיחה, הליך הגיוס השאיר את ליצין ומאירסדורף - פעילים ותיקים בהיי-טק המקומי - מתוסכלים למדי. ליצין, היה מעורב בפיתוח טכנולוגיית הזיכרון X4 עבור אם-סיסטמס, אחת הסיבות העיקריות למכירת החברה לסנדיסק ב-2006, וכן היה מיזמי חברת אסוקס ומעורב בחברות נוספות.

למאירסדורף היו שני סטארט-אפים, הוא היה מעורב בהקמת חברת הייעוץ תפן, חבר סגל בטכניון, ובנוסף ניהל את חטיבת ה-SSD של סנדיסק, שפעלה בתחום ההתקנים למשתמשים הפרטיים.

"לקרנות אין כיסים עמוקים לתמוך בתחום השבבים", אומר ליצין, "וגם לננו טכנולוגיה אין שם טוב, כי אין שם כמעט סיפורי הצלחה".

אחד התנאים המעניינים שעמדו מאחורי הגיוס בסופו של דבר, הוא דרישה של סטף ורטהיימר שהטכנולוגיה תוביל להקמת מפעל בישראל במידה והחברה תצליח.

לאנשי StoreDot יש בהקשר זה אתגר גדול - לייצר פתרונות שמבוססים על חומרים אורגניים, מאחר ובמפעלי השבבים מייצרים בחדרים נקיים, שבהם כניסה של חומרים זרים אסורה.

"התוכנית שלנו, לפחות כרגע, היא שלא יהיה עוד גיוס", מפתיע מאירסדורף, "יש כאן כל כך הרבה תחומים וקניין רוחני. זה מספיק שנראה התקדמות משמעותית באחד התחומים ואז נקבל צ'ק מכובד כדי למכור אותו. זה מה שטוב בכך שהלכנו מראש על מספר תחומים, בניגוד לחשיבה הסטנדרטית של סטארט-אפים.

"למה הקרנות לא השקיעו בנו? כי הן אמרו תבואו עם דבר אחד, אבל אמרתי שיש לנו יותר מדבר אחד, אז אמרו שאשכח ממנו, ואמרתי שאני לא רוצה. התשובה הייתה זהה מכל הקרנות: 'תתקדמו עוד קצת ואז תבואו'".

ישנו היבט מסקרן נוסף לפעילות של StoreDot, שקשור לכך שהחברה נוסדה למעשה באקדמיה. אחת מבעלת המניות בחברה היא חברת מסחור הפטנטים של אוניברסיטת תל אביב, "רמות", שמחזיקה בכמה אחוזים. ליצין, שכבר מנהל יחסים מורכבים מול האוניברסיטה בעקבות פיתוח הפתרון לאם-סיסטמס, מספר שהפעם התהליך היה פשוט יותר, מה שאיפשר לעשות שימוש בפטנטים ולהקים את החברה.

לדברי מאירסדורף, "קשה לצאת מהאוניברסיטה ולהקים חברה עם פטנטים שפותחו, ירקנו דם על זה שנה".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?