גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלל מספר 1: דאג לבזוז את האויב

האם עסקת טל בן חיים טובה למכבי ת"א? האם דווקא הפועל ת"א תצא ממנה מורווחת? דבר אחד בטוח: עמוס לוזון שוב עשה את זה ביג-טיים

המלפפון נחטף מהמדף, המטוס של מכבי ת"א למחנה האימונים אוטוטו ממריא, וטל בן חיים הפך מאדום לצהוב באופן הרמטי ורשמי. עכשיו השאלה הפשוטה שצריך לשאול היא כזאת: ברמה המקצועית בלבד - ונתעלם לרגע מההשקעה הכספית שלא באמת רלוונטית למועדון כל כך עשיר ובעלים שמשחרר חופשי כבר כמה שנים טובות - האם מכבי ת"א עשתה רכש טוב?

בן חיים כבר לא ילד במונחי כדורגל (24), אבל יש לו רק שלוש הופעות בנבחרת ישראל, ואפילו הייחוס הפתח-תקוואי לא גורם לאלי גוטמן לספור אותו בקמפיין הנוכחי. מצד אחד, יש לבן חיים מהירות מסחררת ושליטה יוצאת דופן בשתי הרגליים. מצד שני הוא סובל ממחלת השכונתיות הישראלית הידועה: מומחים בשופוני (דריבל), חלשים בביצוע (גולים). ממוצע של תשעה שערים בשנה בחמש עונות בליגת העל זה לא נתון גרוע - אבל רחוק מלהיות נתון יוצא דופן.

אי אפשר גם שלא לתהות לגבי מידת ההתאמה של בן חיים לשיטה של מכבי. המאמן אמנם התחלף, אבל סביר להניח שהמנג'ר הספורטיבי ג'ורדי קרויף יבהיר לפאולו סוזה שאין צורך לתקן את מה שאינו נשבר אצל אוסקר ושות'. המסירות הקצרות, הקצב המבוקר, הסבלנות, החיפוש הסיזיפי אחרי הפרצה בהגנה, האובססיה להחזקת כדור בסגנון ברצלונה - כל אלו לא בהכרח משתלבים ומותאמים לאיכויות והסגנון של בן חיים, שעיקר כוחו דווקא בהתקפות מתפרצות מהירות, או במשחק מעבר כשהעורף של היריבה דליל.

ברור שמכבי לא היתה מביאה שחקן שהיא לא מאמינה באופן מוחלט ביכולותיו המקצועיות, אבל יחד עם זאת, קשה שלא להעריך כי ברכישת בן חיים היתה עוד כוונה: להבהיר ליריבה העירונית מי כאן הבוס, במיוחד לאור ההפסד במאבק על שכטר, להזכיר לה מי ניצח השנה בדרבים, ולהעיף לה מכה פסיכולוגית ומקצועית בשיאה של טרום העונה.

קשה לפטור במקריות את העובדה שבתקופת קרויף, בסך הכל שנה אחת, כבר הצטרפו למכבי שלושה שחקני הפועל לשעבר (גם אניימה וערן זהבי, שהגיעו אחרי קדנציות קצרות וכושלות מחוץ להפועל), וששני שחקנים נוספים קיבלו פניות רשמיות (טוטו תמוז ואביחי ידין). יש כאן אסטרטגיה ברורה ומעולה, בלתי ניתנת לכיפוף, שבקבוצת הכדורסל של המועדון עלו עליה כבר לפני עשרות שנים. סאן טסו כתב עליה כבר במאה השישית לפנה"ס ב"אומנות המלחמה": "הבא איתך אספקה מהבית, אך דאג לבזוז את האויב. כך לצבא שלך יהיה מספיק אוכל לצרכיו".

***

כדי להבין מהו סוג הדלק שהניע את העברת בן חיים למכבי, צריך לחזור שנה אחת אחורה בזמן, לקיץ 2012. היריבה העירונית, הפועל, נמצאת בעיצומו של תהליך החלפת בעלות. חיים רמון הופך לאיש החזק במועדון. ב-16 ביולי 2012, שמונה ימים בלבד לאחר שהוועדה להעברת זכויות בהתאחדות לכדורגל אישרה את מתווה העסקה עם אלי טביב, חותם בן חיים בהפועל והופך לרכש הראשון בעידן רמון.

ההחתמה של בן חיים התנהלה תחת לחץ אדיר שהבעלים החדש של הפועל היה שרוי בו: להתחיל להזניק את מכירת המנויים, שגם ככה נפתחה באיחור, במטרה להכניס כסף חדש לקופה - כי קבוצה כמו הפועל, שחלק ניכר מהמימון שלה מתבצע באמצעות שנור ומסעות תרומות (ע"ע איתי שכטר), חייבת להתחיל להדליק את המערכת עם קצת אור אחרי חודשים מסויטים בתוך המנהרה של טביב.

כשלעצמו, החוזה עליו חתם רמון עם מכבי פ"ת לא היה רע מאוד: בסביבות חצי מיליון אירו דמי השאלה לשנתיים, ו-25% מדמי מכירה עתידית של השחקן. יקר, אבל סביר. רק סעיף קטן היה חסר כדי להפוך את החוזה הזה למושלם מבחינת האדומים: סעיף שחרור שתקף רק במקרה של מעבר לחו"ל. רמון היה חייב להבין שהפועל לא יכולה לשמש כבית גידול, טיפוח והכשרה ליריבות שלו בליגת העל, בעיקר בליגת על שכבר התוודעה ליכולות של מיטש גולדהאר להכניס את היד לכיס.

***

על הטעות של קיץ 2012 משלמת הפועל עכשיו עם אובדן של שחקן חשוב וטריז שנתקע בהכנות לעונה הבאה, שעד עכשיו הסתדרו לה באופן מעורר התפעלות. רגע, האמנם משלמת?

להפועל ירד עכשיו מהפיי-רול שחקן שישב על משכורת נאה של כ-1.3 מיליון שקל ברוטו בשנה, ובנוסף נכנס לה לחשבון הבנק מזומן בשווי של כ-1.8 מיליון שקל עבור 25 האחוזים שלה. עם יותר מ-3 מיליון שקל בלתי צפויים, לרן בן שמעון יש טווח תמרון מצוין לעבוד איתו על מחליף, אולי אפילו יותר מאחד. רגע, האמנם מיליונים בלתי צפויים?

אחד מנציגיו של טל בן חיים הודה בפניי שהפועל ת"א הבינה כבר לפני חודשים אחדים לאן נושבת הרוח. אותו נציג מקושר התבקש לסייע במציאת קבוצה בחו"ל שתרכוש את בן חיים. בהפועל התאכזבו קשות מהיכולת של בן חיים במהלך העונה, ומעבר לכך גם מדמותו הכוכבנית והלא ממש חיובית בחדר ההלבשה. כשבן שמעון מונה למאמן, הוא החליט שעל כשרון כזה לא מוותרים כל כך מהר וניסיונות המכירה של בן חיים נגנזו. בשבוע שעבר פתאום מכבי נכנסה לתמונה בהפתעה, וטרפה את הקלפים. מצד שני, אומרים בסביבת המועדון, לאור ההתפתחויות האחרונות - מקבל כעת בן שמעון הזדמנות להמשיך לבנות את הקבוצה בצלמו - ולא לסמוך על הירושה הכושלת של קודמיו בתפקיד.

***

בעסקת בן חיים, עמוס לוזון התברר שוב כסוחר ממולח. במשך שלוש שנים רצופות הוא מצליח בכל קיץ, בעזרת עסקאות מנופחות על שני שחקנים-נכסים (דמארי ובן חיים), לסדר את התקציב של מכבי פ"ת. הבעיה אצלו היא, כמו תמיד, בעיקר בסגנון. מוטב היה לו אם לא היה מתעקש לצרף להישגים העסקיים שלו שארם של סוחר סוסים (כמו שעשה בראיון ל-103FM, כשנשאל מה יעלה בגורל העסקה במידה והשחקן ירצה להישאר בהפועל ת"א, והצהיר כי "בן חיים לא ימרה את פיו של הבוס").

עוד כתבות

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%