גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פסיקת העליון תנתץ את הסטטוס-קוו"

שופטי העליון הורו לעיריית ת"א לאכוף את חוק העזר העירוני האוסר על פתיחת סופרמרקטים בשבת ■ האם פסיקת העליון תוציא להפסקה את העיר ללא הפסקה?

במשך שנים רבות כלל חוק העונשין הישראלי הוראה האוסרת על יחסי מין הומוסקסואליים, ובסופו של דבר סעיף זה נמחק מספר החוקים רק בשנת 1988. אולם עשרות שנים קודם לכן, עוד בשנות ה-50 במאה הקודמת, נמנעו היועצים המשפטיים לממשלה לדורותיהם מלאכוף את סעיף החוק, החל בימיו של חיים כהן בתפקיד היועמ"ש. הייתה זו נקיטת מדיניות של אי-אכיפה מוצהרת, מפורשת, ואף שנויה במחלוקת בשנותיה הראשונות. ובכל זאת, בית המשפט העליון מעולם לא קם והורה לרשויות האכיפה לעשות מעשה ולקיים את החקיקה כלשונה וכהלכתה, או לפעול לתיקון החוק.

אלא שלא כך נהג אתמול (ג') בית המשפט העליון, בהחלטתו כן לקבל את ערעורם של בעלי חנויות מכולת תל-אביביים, ולהורות לעיריית תל-אביב לאכוף את חוק העזר העירוני האוסר על פתיחת סופרמרקטים בשבת (עע"ם 2469/12).

את מה שהשופטים אינם מרשים לעצמם לעשות כלפי היועץ המשפטי לממשלה, הם הרשו לעצמם כלפי הרשות האוכפת, כשמדובר בעיריית תל-אביב.

ההוראה הפורמלית בשולי פסק הדין, המעניקה לעירייה 60 יום לשקול מחדש את מדיניות האכיפה, ומוסרת לעירייה כביכול מרחב תמרון, הינה חסרת חשיבות. זאת נוכח פסילתה של המדיניות הנוכחית המסתפקת בהטלת קנסות ונמנעת מפנייה לבית המשפט לעניינים מקומיים לצורך הטלת סנקציות חריפות יותר, כגון צו איסור פתיחה.

להבדיל מאי-אכיפת איסור יחסי מין הומוסקסואליים, במקרה של פתיחת סופרמרקטים בשבתות יש צדדים נפגעים, והם בעלי חנויות המכולת שאינם מסוגלים להתחרות עם הרשתות הפותחות את סניפיהן בשבת.

להקשר הצביון הדתי, הכולל גם חופש דת, ולהקשר זכויות האדם לרכוש מוצרי יסוד ביום המנוחה, מצטרף גם הקשר מתחום דיני העבודה והתחרות ההוגנת.

"הטלת קנסות אינה מגשימה במידה הראויה את תכלית חוק העזר", כתבה המשנה לנשיא העליון מרים נאור, בהסכמת הנשיא אשר גרוניס והשופט אליקים רובינשטיין. "אם אופיה של העיר תל-אביב-יפו מחייב, לדעת העירייה, שלא לסגור את עסקי המשיבות בשבת, ניתן לשנות את חוק העזר; אך כל עוד החוק לא שונה - יש לקיימו".

לדברי נאור, על העירייה מוטלת חובה לבחון מעת לעת את הצורך להפעיל את כלל סמכויותיה, במיוחד נוכח העובדה שהטלת קנסות לבדה איננה משיגה את תכלית החקיקה. "אי-שקילת האפשרות לבקש צו איסור פתיחה מהווה הפרה של חובת העירייה לפעול ולהפעיל שיקול-דעת. בכך נפל בהתנהלותה פגם המצדיק את התערבות בית המשפט".

אפשר שאם הייתה העירייה מציגה עמדה קיצונית פחות ביחס להחלטתה, שלא לעשות שימוש באפשרות לפנות לבית המשפט לעניינים מקומיים, לא הייתה זו נפסלת על-ידי בית המשפט העליון.

העובדה שפסק הדין ניתן לבקשת בעלי המכולת הנפגעים, משמעה ככל הנראה שמשמעות פסק הדין לא תתרחב מעבר לרשתות הקמעונאיות גם ל"פיצוציות" שברחבי העיר או לחנויות המצויות מחוץ למתחמים המוניציפליים.

"ובא למרכול גואל"

פסק דינו של בית המשפט העליון מתעתע, מאחר שהוא שמרני מבחינה תיאורטית-משפטית אך אקטיביסטי מבחינת השלכותיו במציאות. קביעה שיפוטית שאת החוק יש לקיים נראית על פניה פשוטה, מתונה, אפילו מתבקשת. אלא שעל בית המשפט להיות ער גם לכך שתוצאת פסק הדין גורמת לניתוץ הסטטוס-קוו המתקיים במציאות ביחסי חילונים-דתיים.

השאלה היא כיצד מגדירים את הסטטוס-קוו. הכתיבה המשפטית מכירה בפער, שלעתים גודלו כגודל אוקיינוס, בין החוק הכתוב בספרים לבין החוק במציאות. האם הסטטוס-קוו הנוכחי הוא זה המתואר בחוק העזר הנוכחי, האוסר על פתיחת חנויות קמעונאיות בשבת - או שמא הסטטוס-קוו הוא זה שהתקיים עד עתה במציאות, כפי שהתעצבה בשנים האחרונות, שבהן התרגל חלק מהציבור לקיומן של חנויות נוחות פתוחות בלילות ובשבתות? שאלה של הגדרה.

מי שהתקרב לדיון שיפוטי בשאלת הסטטוס-קוו הוא השופט רובינשטיין, שהוסיף משלו על פסק דינה של נאור. במילים חריפות, ככל שהז'רגון השיפוטי מאפשר, תקף רובינשטיין את עיריית תל-אביב, העושה את חוק העזר פלסתר, נמנעת מאכיפתו ומסתפקת בהטלת קנסות - "ובא למרכול גואל ולעירייה שלום על ישראל, ובינתיים דלת המכולת תינעל, והעיקר - השבת תיגעל. העירייה אוכפת את חוק העזר למראית-עין בלבד, 'כאילו', כפתרון של 'ישראבלוף' ברשות התורה, משל היו כל המתבוננים שוטים שבעולם".

לא החוק בלבד עומד לנגד עיניו של רובינשטיין, אלא גם צביונה של השבת - "עד להשגת יעד מוסכם, עסקינן בדין ובחוק העזר, במדינה שהיא גם יהודית, ולא רק דמוקרטית. תל-אביב אינה נמצאת בארץ אחרת, וגם בה יש ציבורים המעוניינים בצביון משמעותי של השבת. היהיה זה בלתי סביר לרכז קניות ביום שישי", קינח רובינשטיין, "ומי שטרח בערב שבת יאכל בשבת?".

מערכת בחירות קרבה

פסק דינו של בית המשפט העליון מגיע על רקע מערכת הבחירות המתחממת לרשויות המקומיות, וסביר להניח שהוא ימלא תפקיד משמעותי בהתנהלות המועמדים בבחירות לראשות עיריית תל-אביב.

ראש העיר הנוכחי, רון חולדאי, עשוי להחליט על יוזמה לתיקון חוק העזר העירוני, כך שתתאפשר פתיחה חלקית או מלאה של חנויות נוחות ברחבי העיר בשבתות.

משפטית, זו הדרך הראויה שמסמן לו בית המשפט העליון, אם העירייה אכן עומדת מאחורי העמדה שהציגה, שלפיה המרקם החברתי והציבורי בעיר תומך בקיום פעילות כלכלית מסוימת ברחבי העיר גם במהלך השבת.

השיקול שלא לנקוט את הצעד הזה נעוץ בעיקר בהשלכות הפוליטיות שעשויות להיות לו, אך אינו מסתכם בכך. חקיקת חוק עזר המאפשר פתיחת סופרמרקטים בשבתות עשויה להקים על חולדאי ביקורת הן במישור המוניציפלי - מצד ציבורים דתיים המתנגדים לשינוי המצב החקיקתי הנוגע לאיסור פתיחת עסקים בשבת, ומצד ציבורים מעוניינים, כמו בעלי חנויות המכולת, שמבחינתם פתיחת מרכולים בשבת מהווה תחרות בלתי הוגנת; והן במישור הארצי - מצד מפלגות דתיות המבקשות לראות במרחב התל-אביבי חלק בלתי נפרד מהדין הנוהג בהקשר זה ברחבי המדינה.

מלבד זאת, אין כל ביטחון שחוק עזר כזה יעמוד במבחן החוקתי. חקיקת עזר עירונית היא חקיקת-משנה, כמוה כתקנות, והמידרג החוקתי מכתיב שהיא תיבחן הן בהתאם לחוקים רגילים והן בהתאם לחוקי היסוד. השאלה המעניינת היא מה יפסוק בית המשפט אם תוגש עתירה לביטול חוק עזר כזה?

באפריל 2005 קבע בג"ץ, בפרשת "דיזיין", כי חוק שעות עבודה ומנוחה, האוסר על העסקת יהודים ביום המנוחה, הוא חוקתי, וזאת הן מטעמים של כיבוד שלטון החוק, הן מטעמים של דת ומסורת, והן מטעמים סוציאליים. הטעמים הללו נראים על פניהם תקפים גם ביחס לשאלת פתיחת מרכולים בתוככי העיר בשבתות, ונראה כי הם ייבחנו בפרקים הבאים של המחזה הציבורי-משפטי-כלכלי-פוליטי שלפנינו.

בינתיים, מצטרפת פסיקת העליון בנושא סגירת הסופרמרקטים בשבת לחקיקה המתגבשת בנושא הגיוס לכל, ומשנה את הסטטוס-קוו הנוהג בענייני דת ומדינה, אף שלא לטובת מחנה אחד במובהק.

פסק דינו של בית המשפט העליון מבטל את מרחב התמרון של עיריית תל-אביב, ומכריח אותה להכרעה דיכוטומית בין שתי אפשרויות: אם לא יתוקן חוק העזר העירוני, תחויב העירייה לפעול אקטיבית, החל מעוד חודשיים, לסגירת רשתות המרכולים בשבתות.

אך גם אם תתקן את חוק העזר העירוני כך שיתאפשר לחנויות הללו לפעול בשבתות, באופן מלא או חלקי, האיום מעל פעולתן של רשתות המרכולים בשבתות אינו מוסר: במצב כזה יהיה מי שיגיש עתירה לביטולו של חוק העזר החדש, בטענה כי הוא סותר את חוק שעות עבודה ומנוחה או את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. ההכרעה במקרה כזה היא מורכבת, אך על פניו נראה כי יש ממש בטענה כי חוק עזר שכזה סותר במפורש את חוק שעות עבודה ומנוחה.

אף שההליך המשפטי שהוכרע בעליון התמקד בעסקים הפועלים בתל-אביב, דומה כי כל רשות מקומית שתתעלם מההנחיות ששופטי העליון הנחיתו על עיריית תל-אביב, תפעל באופן בלתי סביר.

במילים אחרות - כל עירייה מחויבת כעת לפעול על-פי אמות-המידה שהכתיבו שופטי העליון לעיריית תל-אביב, דהיינו, לנקוט את כל האמצעים שבידה כדי לאכוף את חוקי העזר העירוניים שבתחומם, האוסרים על פתיחת חנויות בשבת, ולא להסתפק בהטלת קנסות בלבד.

אם יש רשויות מקומיות נוספות שבהן העלימו עין עד עתה מחנויות הפועלות בשבת כגון am:pm וטיב טעם, ושקיים בהן חוק עזר עירוני האוסר זאת במפורש - גם הן נדרשות כעת לפעול בהתאם להלכה החדשה של העליון.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ