גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכינו התיק: איך ישפיעו מהלכי הפד' על המשקיע הישראלי?

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, במיוחד ל"גלובס", מציע המלצות מעשיות לשינויים מתבקשים בתיק ההשקעות ■ "המשקיע הישראלי מוטה באופן מהותי להשקעה בשוק החוב ותיק ההשקעות שלו עלול להיפגע קשות"

ביום רביעי שעבר טלטל יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, את השווקים בעולם, כשהודיע כי החליט לשנות כיוון, וכי בהמשך השנה בכוונתו להפסיק בהדרגה את תוכנית ההרחבה הכמותית. תגובת המשקיעים לא איחרה לבוא, ובמהלך השבוע התשואות על אג"ח ממשלתיות בארה"ב עלו בחדות (בכ-0.3%, מה שהוביל מאז להפסדי הון בשיעור של כ-3.5%). בשווקים בעולם נרשמה כמובן מגמה דומה.

בניגוד להרכב התיק של המשקיע האמריקני, שכולל חשיפה גדולה יותר לאפיק המנייתי, כ-80% מתיק ההשקעות של הישראלי הממוצע חשוף לאיגרות חוב. ההסתברות להפחתה בקצב התמריצים של הבנק המרכזי האמריקני ממחישה את הנזק שעלול להיגרם למשקיעים אלו בתרחיש עליית תשואות בשוקי החוב. מה המשקיעים יכולים לעשות בכדי להתגונן מפני עליית תשואות?

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מתריע: "המשקיע הישראלי הפרטי הממוצע מוטה באופן מהותי להשקעה בשוק החוב, ועל כך יעידו גיוסי ההון העצומים לקרנות הנאמנות המשקיעות באיגרות חוב וקרנות נאמנות בעלות חשיפה של עד 10% למניות. בתרחיש עליית תשואות מהירה, ואפילו אם שוק המניות ימשיך להשיא תשואות חיוביות נאות, הרי תיק ההשקעות של המשקיע המקומי ייפגע קשות".

לדברי פגוט, למשקיעים הסבורים כי עליית תשואות בשוק החוב לא תפגע באופן משמעותי בביצועי הרכיב המנייתי, כדאי לשקול הגדלת חשיפה לשוק המניות על חשבון רכיב איגרות החוב הארוכות. זאת על מנת לנסות לחמוק מן הנזקים הפוטנציאליים של עליית התשואות: "בראייה לטווחים ארוכים, כדאי להגדיל את החשיפה המנייתית הגלובלית, בייחוד למניות שמשלמות דיבידנד".

פגוט מציין, כי ניתן להיחשף למניות אלה באמצעות תעודות הסל DVY ו-VIG, אולם מציע להתמקד במגזר הפיננסים האמריקני באמצעות תעודת הסל XLF. להערכתו, תרחיש של עליית תשואות ייטיב עם מגזר זה.

"ההתפתחויות האחרונות בשוק האג"ח עלולות לייצר, עבור חברות מרכזיות במגזר הפיננסי, הזדמנות לשיפור הרווחיות. בתקופות של עליית תשואות, על רקע שיפור במרווח הבנקאי בעולם של ריבית גבוהה, בנקים מסחריים וחברות ביטוחי חיים נוטים להגדיל רווחיות", מסביר פגוט. לדעתו, העובדה כי הריבית הקצרה לא צפויה לעלות בקרוב, ואילו התשואות ארוכות הטווח עולות בחדות, מייצרת עבור הבנקים הזדמנות ליהנות מתלילות עקום התשואות, באמצעות קבלת מימון בריביות קצרות זולות והשקעה בתשואות ארוכות גבוהות מהותית.

מלכודת כואבת

פגוט טוען עוד, כי לא מומלץ להחזיק את רובו המכריע של תיק ההשקעות באיגרות חוב סולידיות לכאורה, שכן בתרחיש של עליית תשואות - כפועל יוצא מהתאוששות הצמיחה הגלובלית - אלה עלולות להתגלות כמלכודת כואבת.

במקביל הוא מזכיר, כי הופעה מחודשת של האינפלציה עלולה להאיץ את הנזקים לתיקי השקעות מוטי אג"ח ארוכות, וכי האויב המיתולוגי של שוק החוב הוא עליית ריבית מהירה; אולם לדבריו, שתי האפשרויות הללו אינן על הפרק כרגע.

"גם במקרה של עליית תשואות, אשר מקורה בעלייה שאינה מלווה בעליית ריבית, הרי פתרונות ההתגוננות מפני תרחיש של עליית תשואות באמצעות רכישת איגרות חוב בריבית משתנה הופכים פחות רלוונטיים ואינם צפויים להניב את התוצאה הרצויה", הוא אומר. "מגוון איגרות החוב בריבית משתנה בשוק ההון הישראלי מצומצם ויקר - הן באפיק הממשלתי והן באפיק הקונצרני. לפיכך, במקרה שהריבית במשק המקומי לא תעלה במהירות גבוהה, מממוצע תחזיות השקעה באיגרות חוב אלו לא יניב את התוצאות המיוחלות".

על פניו, הפתרון לתרחיש של עליית תשואות הוא קיצור תיק ההשקעות, במטרה לחמוק מהפסדי ההון, אולם פגוט מזהיר מפני ההשלכות האפשריות: "אין ספק כי קיצור אגרסיבי של תיק ההשקעות ינפק את התוצאה המיוחלת במניעת הפסדי הון. במקביל, הוא ירוקן מתוכן כל פוטנציאל לתשואות גבוהות בתיק איגרות החוב, שכן הוא מתעלם בהדרגה משיפוע עקום התשואות התלול".

לדברי פגוט, קיצור אגרסיבי של תיק ההשקעות יכול להתבצע באמצעות התבצרות בפיקדונות בנקאיים וכן באמצעות קרנות כספיות. קיצור פחות אגרסיבי ניתן לבצע באמצעות התמקדות בחלק הקצר של עקומי התשואות הממשלתיים והקונצרניים (איגרות חוב במח"מ ממוצע של 0-3 שנים).

אפשרות נוספת היא להגן על תיק ההשקעות מסיכוני ריבית באמצעות תעודות סל. "במדינת ישראל לא קיים שוק נגזרי ריבית סחיר", אומר פגוט. "לפיכך, אין דרך לגדר סיכוני ריבית באמצעות מכירת חוזה על איגרות החוב הממשלתיות הארוכות או ביצוע הגנות באמצעות אסטרטגיית אופציות על תשואות החוב הממשלתי הארוך. עם זאת, קיימות מספר תעודות סל המוכרות בחסר את איגרות החוב הממשלתיות הישראליות הארוכות - מה שמקנה הגנה מסוימת ואף פוטנציאל לרווח במקרה של עליית תשואות מואצת".

התאמת מח"מ מדויקת

עליית התשואות הנוכחית, כדאי להזכיר, היא נגזרת של החשש מפני עליית תשואות מואצת בארה"ב (שתגרור עימה עליית תשואות בשוק החוב הממשלתי הישראלי) ואינה פועל יוצא של גורמי מקרו מקומיים. לכן, פגוט סבור, כי ניתן להתמודד עם סיכון זה באמצעות גידור המרווח בין החוב הממשלתי האמריקני הארוך לזה הישראלי.

"בעוד בשוק האג"ח המקומי אין מכשירי גידור מפני עליית תשואות באפיק החוב הממשלתי הארוך, בארה"ב המצב שונה, כך שמשקיעים מתוחכמים יוכלו ליישם אינסוף אסטרטגיות גידור יצירתיות", אומר פגוט.

"משקיעים אשר שוק החוזים והאופציות אינו נגיש להם, יוכלו לעשות שימוש בתעודות סל בעלות חשיפה הפוכה לתשואת החוב הממשלתי האמריקני, וכך להקטין חשיפה לסיכון עליית תשואות בשוק האמריקני, אשר תפגע ברכיב החוב הממשלתי הארוך בתיק ההשקעות המקומי".

משקיעים המעוניינים לגדר את מרווח החוב יכולים לרכוש אג"ח ממשלת ישראל לטווח של עשר שנים (כמו למשל ממשלתי שקלי 323), ולהחזיק במקביל תעודת סל בעלת חשיפה הפוכה לאג"ח ארה"ב, דוגמת TBX, TBF, TBT ו-TPS.

"חשוב לבצע התאמת מח"מ מדויקת בין צמד ההחזקות הללו", מזכיר פגוט, שמציע גם אפשרות מתוחכמת יותר, הכוללת החזקת אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים מחד ומכירת חוזה על אג"ח אמריקניות ל-10 שנים מאידך, תוך התאמת המח"מ של הפוזיציה.

עיקרי ההמלצות של פגוט

לשקול הגדלת חשיפה למניות ע"ח אג"ח ארוכות

להגדיל חשיפה מנייתית גלובלית, בייחוד למניות שמשלמות דיבידנד

להתמקד במגזר הפיננסים האמריקני

לא מומלץ להחזיק את רובו המכריע של תיק ההשקעות באג"ח סולידיות לכאורה

לשקול את קיצור תיק ההשקעות, באמצעות התבצרות בפיקדונות בנקאיים וקרנות כספיות, או התמקדות בחלק הקצר של עקומי התשואות הממשלתיים והקונצרניים

להגן על התיק מסיכוני ריבית דרך תעודות סל

לגדר את המרווח בין החוב הממשלתי האמריקני הארוך לזה הישראלי

עוד כתבות

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

אנה זק ואילנית בקמפיין דיסקונט / צילום: צילום מסך

יד ביד עם הארנק הירוק, הפרסומת של דיסקונט מתברגת במקום הראשון בזכירות

הפרסומת של ביטוח 9 מתברגת במקום הראשון באהדה זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● אחרי כוכבה, רמזי ואחרים, גם ניסים מ"קופה ראשית" מקבל קמפיין - עם חברת הביטוח מגדל

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

מה גרם למניית דוראל לזנק בחדות בבורסת ת"א?

מניית דוראל זינקה ביותר מ-17% ביום המסחר, בעקבות התוצאות החיוביות של הדוח שלה לרבעון השלישי של 2025: עלייה של יותר מ-50% בהכנסות, מגוון רחב של פרויקטים עתירי הון בארה"ב, וצפי לביקוש גבוה במיוחד ● בחצי השנה האחרונה מניית דוראל יותר מהכפילה את עצמה

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

פרופיל בעלי העסקים בישראל מתבהר / צילום: Shutterstock

שנה לרפורמה שמקילה על עוסקים זעירים: 80% טרם ניצלו את ההטבות

לפי נתוני רשות המסים רוב העסקים הזעירים הם בבעלות צעירים בני 35 ומטה, המרוויחים פחות מ־6,000 שקל בחודש ● עד כה נרשמו קצת יותר מ־100 אלף מהזכאים, רבים מהם מתחת לסף המס ● המהלך הביא לעלייה במספר המדווחים בזכות ההקלות והנגישות שהרפורמה מאפשרת

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

כלכלת בחירות? השיטה פועלת כבר עשורים, לא תמיד היא מצליחה

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%